Montenegrói-spanyol és norvég-svéd az elődöntőben

Vágólapra másolva!
2014.12.17. 17:31
A szünetben ugyan ötgólos hátrányban volt, Montenegró végül mégis legyőzte az eddig veretlen Svédországot a női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, így a címvédő megszerezte a II. csoport első helyét. Hollandia nem tudott csodát tenni, kikapott Franciaországtól, ezzel Svédország a másik elődöntős (Norvégia ellenfele), míg az ötödik helyért Franciaország játszhat Magyarországgal.

NŐI KÉZILABDA EB
KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT, 3. FORDULÓ

Hollandia–Franciaország 18–20 (9–7)
Ld:
Groot 10/4, Luciano 3, ill. Kamto Njitam, Lacrabere, Ayglon 4-4
Svédország–Montenegró 29–30
(18–13)
Ld: Gulldén 9/4, Torstenson 5, Blohm 4, Fogelström 3, ill. Radicsevics 9/6, K. Bulatovics 6, Knezsevics, Jovanovics 5-5
Németország–Szlovákia 36–22 (17–10)
Ld:
Lang 6, Huber 6/2, Loerper, Geschke, Schulze 4-4, A. Müller 3, Zapf 3/2, ill. Dubajova 5, Jakubisová 4, Sukenniková, Szarková 3-3NŐI KÉZILABDA EB
KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT, 3. FORDULÓ

Hollandia–Franciaország 18–20 (9–7)
Ld:
Groot 10/4, Luciano 3, ill. Kamto Njitam, Lacrabere, Ayglon 4-4
Svédország–Montenegró 29–30
(18–13)
Ld: Gulldén 9/4, Torstenson 5, Blohm 4, Fogelström 3, ill. Radicsevics 9/6, K. Bulatovics 6, Knezsevics, Jovanovics 5-5
Németország–Szlovákia 36–22 (17–10)
Ld:
Lang 6, Huber 6/2, Loerper, Geschke, Schulze 4-4, A. Müller 3, Zapf 3/2, ill. Dubajova 5, Jakubisová 4, Sukenniková, Szarková 3-3

II. CSOPORT, A VÉGEREDMÉNY
1. Montenegró 5 4 1 136–124 12 8
2. Svédország 5 3 1 1 158–140 18 7
3. Franciaország 5 3 1 1 115–109 6 7
4. Hollandia 5 2 1 2 134–127 7 5
5. Németország 5 1 1 3 138–141 –3 3
6. Szlovákia 5 5 106–146 –40 0

SVÉDORSZÁG–MONTENEGRÓ

Az azért jelzésértékű, ha Katarina Bulatovicsot tíz másodpercen belül kétszer blokkolják. Nos, ez történt a továbbjutásról döntő Svédország–Montenegró meccs 2. percében, és ez sok mindent elárult a svéd válogatott kezdéséről, amely a lépéselőny ellenére az utolsó középdöntős meccsét is nagyon komolyan vette.

Mondhatnánk, véresen komolyan, de az inkább a montenegróiak stílusára utalna, a meccs elején azonban világossá vált, hogy a címvédő ezúttal nem alapozhat megfélemlítésen alapuló taktikájára: a Horváth Péter, Marton Balázs játékvezetői páros a 9. percben hezitálás nélkül zárta ki – teljesen jogosan – a két kézzel Linnea Torstenson torkát támadó Szuzana Lazovicsot, ezzel pedig a montenegrói védelem oszlopa esett ki a találkozó hátralévő részére.

Isabelle Gulldén vezetésével éltek is a lélektani előnnyel a svédek, az irányító csak az első játékrészben hét gólig jutott, miközben a túloldalról sok volt a hiba a kulcsemberektől. A félidő végén, 12–11 után sorozatban négy gólt dobtak az északiak, így pedig nyugodtan vonulhattak pihenőre, a szünetben 18–13 volt a javukra.

Ám a meccs ezzel még nem dőlt el, a második félidő elején magára talált Milena Knezsevics, hat perc alatt szerzett három gólt, amivel elindította felfelé a dombon a montenegróiakat. A svédek kicsit talán kényelmessé váltak, Filippa Idehn kevés labdával találkozott a kapuban, és a védekezés is elveszítette azt a feszességét, ami jellemezte a meccs elején.

És mivel Jovanka Radicsevics elképesztő lendületét nem tudták megtörni a sárga mezesek – a szélső ráadásul a büntetőket is kíméletlenül értékesítette –, Dragan Adzsics csapata az 52. percben utolérte ellenfelét K. Bulatovics góljával (26–26). Elfogyni látszottak a svédek, és ezt sikerült is kihasználnia a címvédőnek. Torstenson gólja után szűk öt percig nem szereztek gólt Gulldénék, miközben a túloldalon Radicsevics kétszer és Andjela Bulatovics is betalált.

Jessica Helleberg ugyan visszahozta a reményt, az utolsó másodpercekben még támadhattak az egyenlítésért a svédek, ám végül Torstenson időn túli szabaddobása mellé ment. Montenegró 30–29-re nyert, és bejutott az elődöntőbe!

NÉMETORSZÁG–SZLOVÁKIA

Ugyan szlovák vezetéssel indult a találkozó, és északi szomszédunk negyedórán át jól tartotta magát (3–5, 7–7), a 20. perctől rendkívül egysíkúvá vált a meccs. A németek Angie Geschke és Svenja Huber vezetésével a félidő második felében nagy tempót diktáltak, amit nem bírtak Szarkováék, akik az utolsó 13 percben csak három gólig jutottak.

A 17–10-es félidő után a második játékrészre már csak a különbség maradt kérdéses, és a németek alaposan meg is szórták az Eb-n eddig magukat kifejezetten jól tartó szlovákokat, akiknél ezúttal lehetőséget kapott szinte mindenki, ám Katja Schülke ismét nagyon magas átlagot hozott, Saskia Langék gyors támadásait pedig lehetetlen volt megállítani. Németország 36–22-es győzelemmel és 10. hellyel búcsúzott a kontinensviadaltól.

HOLLANDIA–FRANCIAORSZÁG

Hollandia komoly teherrel lépett pályára a középdöntő utolsó meccsén, hiszen az elődöntőbe jutáshoz tíz góllal kellett volna nyernie a papíron legalábbis jobb erőkből álló Franciaország ellen. Ám az első félidő mégis a tornán eddig jobb formát mutató narancsmezesek számára alakult jobban, Nycke Groot jól irányította a csapatot, és rendkívül kapura törően játszott, a szünetig öt gólt szerzett.

Amúgy mindkét csapat kifejezetten hullámzóan teljesített támadásban, a franciák 6:45-nél lőtték az első góljukat, majd tartottak egy hétperces gólszünetet is a folytatásban, miközben a hollandoknak is volt két hétperces gólcsendjük, ennek ellenére a szünetben vezettek 9–7-re.

A második játékrész elején öt perc alatt sorozatban dobott négy góllal, fordítottak a franciák, és a folytatásban már nem is engedték át a riválisnak a vezetést. Camille Ayglon, Nina Kamto Njitam és Alexandra Lacrabere is eredményesen játszott, a túloldalon ellenben elfáradtak az eddig jó teljesítményt nyújtó emberek. Groot szinte teljesen egyedül maradt, és végül hiába jutott végül tíz gólig, a társak összesen nem tudtak ennyit szerezni.

Franciaország a hajrában már végig vezetett, 20–18-ra nyert, és ezzel megszerezte az harmadik helyet a középdöntőben, azaz játszhat az 5. helyért Budapesten Magyarország ellen.

A másik csoport meccseiről itt olvashat, a magyar–norvégról itt!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik