Washingtoni ki-ki meccsel zárul az NFL alapszakasza

Herczeg Ádám, Papp Gábor, Varga Kristóf (Bowl.hu)Herczeg Ádám, Papp Gábor, Varga Kristóf (Bowl.hu)
Vágólapra másolva!
2012.12.30. 14:00
null
A Washington novemberben nyert Dallasban, a texasiak a fővárosban vágnának vissza – a playoffért (Fotók: Reuters)
Vasárnap este teljes fordulóval véget ér az NFL alapszakasza. Mind a 32 csapat pályára lép, több-kevesebb téttel, kizárólag csoporton belüli összecsapáson. A legfontosabb mérkőzés a Washington–Dallas összecsapás lesz, a mérkőzés győztese a rájátszásba jut, a vesztes viszont minden bizonnyal nem. Az NFC Északi csoportjában mindkét találkozónak lesz tétje, ráadásul mind a négy csapat számára. Ám amíg a Green Bay, a Chicago és a Minnesota szeme előtt a playoff lebeg, Detroitban Matthew Stafford és Calvin Johnson is egyéni NFL-rekordra hajt.

 

Detroit Lions–Chicago Bears
Ford Field, magyar idő szerint 19.00 (Tv: ESPN America)

Egyszerű a képlet a Bears számára: nyerni kell, és bízni a Vikings vereségben. Ha összejön, Lovie Smith legényei jövő héten is futballozni fognak. Eközben a Detroit számára már nem tartogat sok mindent az idény. Calvin Johnson megdöntötte Jerry Rice yardrekordját, de a 2000 is látótávolságban van, szóval ő biztosan éles lesz. Egy csoportriválist megfosztani a rájátszás lehetőségétől mindig jó érzés, főleg ez motiválhatja az oroszlánokat.

A hazaiak hétmeccses vereségsorozatban vannak, ami alatt 31.9 pontot kaptak átlagosan. Ez mindenképpen a Bearsnek kedvez, akik 7–1-es kezdés után most 9–6-os mérleggel állnak, de a wild card helyen kívül. A múlt héten, Arizonában nem állították őket megoldhatatlan feladat elé, és ha a Lions az utóbbi hetek formáját hozza, akkor itt is könnyű pontokat szerezhetnek.

Matt Forté játszani fog, annak ellenére, hogy múlt vasárnap le kellett cserélni. Pénteken már teljes edzésmunkát végzett. Brian Urlacher is újra mozgott, de csak visszafogottan, így a 13. héten kidőlő kapitány valószínűleg nem lesz bevethető. Johnson a szezonja legjobb meccsét zárta szombaton az Atlanta ellen: 11 elkapásból begyűjtött 225 yardja lenyűgöző volt, akárcsak az egész éve, egy meccset leszámítva. A Bears elleni találkozó során 3 elkapásra és 34 yardra korlátozták. Ha el akarja érni a kétezret, az akkorinál sokkal jobb munkát kell végeznie a támadóegységnek, hiszen 108 yard kell a történelmi 2000-hez.

Matthew Stafford emellett szépen csendben újra 5000 yard fölé juthat, amire még senki sem volt képes az NFL történetében egymás után két szezonban. Staffordnak 305 yard kéne hozzá (Drew Breesnek 219, Tom Bradynek 457).

Brandon Marshall ugyancsak élete legjobb szezonját futja, 113 elkapásból 1466 yard és 11 TD került be eddig a neve mellé, és a Bears offense trendjeit nézve ma is kinéz neki egy 10 elkapásos meccs. Rajta kívül négyen készülnek úgy, hogy már megkapták a Pro Bowl-meghívót. Julius Peppers és Henry Melton a védőfalból, valamint a két corner, Charles Tillman és Tim Jennings. A hazaiaknál csak Megatron kapott jegyet Hawaiira eddig. Melton a Cardinals ellen nem szerepelt, és ma is kérdéses a játéka. A secondaryből Chris Conte hiányát érezhetik meg a medvék. Detroitban Brandon Pettigrew bokája nem jött rendbe, szóval a vörös zónában ismét limitált lehetőségekkel bír majd Stafford.

A meccs nagy kérdése, hogy védő oldalon mit fog a Detroit előadni. Stafford és Johnson motiváltsága nyilvánvaló, nem is feltétlen a pontszerzéssel voltak gondok az elmúlt hetekben. Ha Marshallék szabadon garázdálkodhatnak, és sok pontos meccsel zárják az alapszakaszt, nem valószínű, hogy Jim Schwartz csapata végig tartani tudja a lépést egy sokkal erősebb védelem szorításában.

Minnesota Vikings–Green Bay Packers
Mall of America Field, magyar idő szerint 22.25 (Tv: Sport 1)

Minneapolisban csúszni-mászni fognak a győzelemért
Minneapolisban csúszni-mászni fognak a győzelemért

A fent látható okok miatt is komoly tétje van az NFC North csoportrangadónak: a Vikings az utolsó wild card helyért küzd, győzelemmel biztos playoff-résztvevők. Ha kikap, csak akkor kerülhet be a rájátszásba, ha a Giants, a Cowboys és a Bears egyaránt vereséget szenved. A Packers az első körös pihenőért, a főcsoport elődöntőbeli hazai pályáért küzd: ha nyer megvan, ha kikap, akkor a 49ers veresége is kell, ami az Arizona vendéglátása mellett nehezen elképzelhető.

Támadóoldalon a Vikings gyaníthatóan megint próbálja minél többször Adrian Peterson kezébe adni a labdát. A Green Bay futás elleni védelme közepes, ellenfelei 4.4-es átlaggal 111.9 yardot haladnak meccsenként. AP ezen a meccsen valószínűleg át fogja lépni a 2000 yardos álomhatárt (102 yard kell neki), azonban Eric Dickerson egy szezon alatt futott 2108 yardos NFL rekordjához különleges teljesítményre lesz szükség mind tőle mind a támadófaltól.

A sajtfejűek szerencséje, hogy védelmük első és második vonala egészségesebbnek tűnik, mint az utóbbi hetekben, csupán a secondaryben vannak sérültek Charles Woodson és Davon House személyében. Christian Ponder jó játékára is szükség lesz, hiszen a Packers valószínűleg teletölti a boxot, így nagyobb helye lehet játékba hozni kedvenc célpontjait Michael Jenkinst és Kyle Rudolphot.

A wisconsiniak támadósorából térdsérülés miatt hiányozni fog a futó James Starks, ezúttal is Alex Green lesz a kezdő. Azonban a Packers a passzjátékra helyezi a hangsúlyt, ami ezen a meccsen jól jön, hiszen a Minnesota védelme passz ellen gyengébb. Ráadásul most kérdéses a legjobb cornerback, Antoine Winfield és a bal oldali defensive end, Brian Robison játéka.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Esetleges hiányukban Everson Griffen lehet Jared Allen párja a védőfalban, a két kezdő cornerback pedig Josh Robinson és A.J. Jefferson lehet. Aaron Rodgers legfoglalkoztatottabb elkapójának, Randall Cobbnak a játéka kérdéses bokasérülés miatt, persze James Jones, Jordy Nelson, Greg Jennings és Jermichael Finley mellett akár bele is férhet a hiánya. Sok pontra lehet számítani, hiszen mindkét csapat esetében el lehet mondani, hogy az, ami a támadók erőssége az az ellenfél védőinek a gyengéje. A mérkőzést (egyelőre csak a UPC kábelhálózatán...) HD-ben sugározza a Sport1 és a közvetítés színvonalát az NSO-partner bowl.hu szerkesztője, Herczeg Ádám emeli.

Washington Redskins–Dallas Cowboys
FedEx Field, magyar idő szerint hétfő 2.20, (Tv: Sport 1)

Nem véletlenül került főműsoridőbe a találkozó, ugyanis az NFL legkiegyenlítettebb csoportjában ekkorra maradt a döntés: ki nyeri a négyest, ezzel biztosítva magának a szezon kieséses szakaszában való részvételt. A két csapat közül bármelyik győz, hosszú idő után ismét megörvendeztethetné szurkolóit, a körülményeket ismerve azonban nem lesz könnyű a vendégeknek, hat győzelmet számláló sorozatával az egész NFC legjobb formájában lévő csapata a Redskins.

HÁBORÚ LESZ

Kevés pikánsabb ki-ki mérkőzés dönthetne egy playoff-helyről, mint a Washington és a Dallas összecsapása. A Redskins és a Cowboys rivalizálása utóbbi 1960-as megalapításáig visszanyúlik. A texasba NFL-csapatot akaró Clint Murchison először George Preston Marshalltól, a Redskins tulajdonosától akarta megvenni a klubját, de utóbbi az utolsó pillanatban visszalépett az üzlettől, majd amikor Murchison összeszedte az új csapat alapításához szükséges részleteket, a többi tulajdonosnak kellett rábólintaniuk a dallasiak csatlakozására – csak Marshall nem mondott igent. Végül mégis, mert kiderült, hogy miután összeveszett a klub indulójának szerzőjével, az eladta a dal jogait Murchisonnak, akivel végül kiegyeztek a csatlakozásról.

Amikor a Dallas a csatlakozása után a liga szabályainak megfelelően a többi csapat játékosai közül szemezgethetett, elvitte a Redskins legjobb irányítóját, akit Marshall elfelejtett védetté nyilvánítani. Az ellentét ötven éve csak fokozódik, a vasárnap éjszakai mérkőzés pedig újabb fejezet lesz a két klub közös történetében: ha nyer a Dallast Texasban hálaadás napján már legyőző Washington, bejut a playoffba. Ha nem, a Dallas örülhet – az a Dallas, amely tavaly a Giants elleni ki-ki meccsen elbukott, 8–8-as mérleggel zárt, és tévén nézte a rájátszást.

(AZ ALAPSZAKASZ SORÁN A LIGA ÉRDEKESSÉGEIVEL HETENTE JELENTKEZŐ SOROZATUNK LEGÚJABB RÉSZÉT IDE KATTINTVA TALÁLJA MEG.)

A hazaiak játékát egész évben a futójáték határozza meg, az év közben elit egységgé formálódó támadók alapja a kifinomult blokkokon nyugszik, valamint a csapategységen és a villámgyors Alfred Morris – RGIII újonc pároson, mellyel teret tudnak nyitni fizikális elkapóik számára, ahonnan kiemelkedik a szintén idén szerzett Pierre Garcon. A kezdeti balszerencse után az elmúlt hetek már nem a sérülésekről szóltak a csapat háza táján, de megint fordult a kocka, kilenc kezdőnek is van valamilyen problémája, a támadóknál viszont csak Tyler Polombus falember játéka kérdéses, egy ilyen jelentőségű találkozóra mindenkit összedrótoznak. A Cowboys védelme már nincs ilyen jó helyzetben, több alapember már egész évre kidőlt, így az egyébként kifejezetten erős védelemnek már csak nyomait fedezhetjük fel a pályán, a leginkább sújtott fal és linebacker-sor így rendkívül kényelmetlen helyzetben lesz a mobilis ellenfelekkel szemben.

DeMarcus Ware könyöke miatt egész héten aggódhattak a szurkolók, a kiváló OLB ugyan nem edzett, több sérült társával együtt ott lesz a pályán, egyedül a hetek óta hiányzó Jay Ratliff hiányzik majd biztosan, Ernie Sims középső linebacker játéka agyrázkódás miatt pedig még kérdéses (az edzéseken részt vett).

A két csapat hálaadáskor találkozott legutóbb, az akkor sima vereséget szenvedő Cowboysnál Tony Romo azóta ihletett formában játszik, tíz TD-passz mellett mindössze egy interceptiont dobott, nagy segítségére volt ebben Dez Bryant, aki végre úgy játszik, mint aki méltó erre a mezre. Az offense a lehető legjobb felállásban lép pályára itt is. A Rézbőrűek védelmében ugyanaz a helyzet, mint a támadóiknál, szinte több a sérült, mint az egészséges, DeJon Gomes csere safety kivételével azonban mindegyikük játéka biztosra vehető.

2008 és 2011 után ismét az utolsó héten, ismét idegenben kéne megnyernie a csoportot Jerry Jones fiainak, a dolguk viszont most sem lesz egyszerű. Két kiváló támadósort láthatunk majd a szezon utolsó alapszakasz meccsén, Romóék a levegőben, a hazaiak pedig a földön képesek kiemelkedőt nyújtani, semleges szurkolók számára kész szerencse, hogy a védelmek pont az ellenfél erősségeinek levédekezése megy a legkevésbé, így egy rendkívül szoros és pontgazdag találkozóra van kilátás.

A további beharangozókat ide kattintva olvashatják el!

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
17. FORDULÓ – CSOPORTRANGADÓK HETE
2012. 12. 30. 19:00 Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers
2012. 12. 30. 19:00 Buffalo Bills–New York Jets
2012. 12. 30. 19:00 Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens
2012. 12. 30. 19:00 Detroit Lions–Chicago Bears
2012. 12. 30. 19:00 Indianapolis Colts–Houston Texans
2012. 12. 30. 19:00 New Orleans Saints–Carolina Panthers
2012. 12. 30. 19:00 New York Giants–Philadelphia Eagles
2012. 12. 30. 19:00 Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns
2012. 12. 30. 19:00 Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars
2012. 12. 30. 22:25 Denver Broncos–Kansas City Chiefs
2012. 12. 30. 22:25 Minnesota Vikings–Green Bay Packers
2012. 12. 30. 22:25 New England Patriots–Miami Dolphins
2012. 12. 30. 22:25 San Diego Chargers–Oakland Raiders
2012. 12. 30. 22:25 Seattle Seahawks–St. Louis Rams
2012. 12. 30. 22:25 San Francisco 49ers–Arizona Cardinals
2012. 12. 31. 2:20 Washington Redskins–Dallas Cowboys
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik