Újabb Manning-Brady csata az Amerikai főcsoport trónjáért?

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2014.09.04. 10:46
null
<a href="http://www.nemzetisport.hu/nfl/a-denver-ezuttal-nem-adott-eselyt-a-patriotsnak-2308991"><strong>Peyton Manning és Tom Brady 15. csatáján a denveri irányító örülhetett </strong></a>(Fotó: Action Images)
Magyar idő szerint péntek hajnalra virradóra kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2014–2015-ös szezonja. Szezonbeharangozónk második részében az Amerikai főcsoport (AFC) csapataival foglalkozunk. Figyelem! A 2.30 órakor kezdődő Seattle Seahawks–Green Bay Packers szezonnyitóról élő, szöveges tudósítással jelentkezünk!

 

 

SOROZATUNK ELSŐ RÉSZÉT, BENNE A BAJNOK SEAHAWKSSZAL ÉS A NEMZETI FŐCSOPORTTAL, ITT NÉZHETI MEG!

BELEKÓSTOLNA AZ AMERIKAI FUTBALL VILÁGÁBA, DE EGYELŐRE ÖNNEK KÍNAI A JÁTÉK? SEMMI GOND! A SPORT TELEVÍZIÓ SZABÁLYMAGYARÁZATÁVAL ÖN IS FELKÉSZÜLHET AZ IDÉNYRE!

AFC Nyugati csoport

Ahogyan a Nemzeti konferenciánál, itt is illendő a főcsoport bajnokával kezdeni – pláne, hogy igencsak jó esélye van az ismétlésre. Elsőként tehát nézzük a Super Bowlban alulmaradó Denver Broncost. A Peyton Manning vezette támadósor egészen a nagydöntőig félelmetesen haladt, az alapszakaszban megdöntötte a touchdown- (76) és pontrekord (606) is, az irányító pedig 55 TD-passzával és 5477 yardjával is új rekordot állított fel. Célpontjai közül Demaryius Thomas (1430 yard, 14 TD) és a tavaly berobbanó tight end Julius Thomas (788, 12 TD) maradt az együttesnél, Eric Decker viszont a Jetsnél folytatja, a futó Knowshon Moreno a Dolphinsnál, míg Wes Welker szerepét újabb (egy éven belül már a harmadik) agyrázkódása vetheti vissza. Érkezett is a szabadügynökpiacon a korábbi pittsburghi Emmanuel Sanders, valamint a draft második körében Cody Latimer, aki hosszú távon átveheti Decker helyét. A támadófalból Zane Beadles Jacksonville-be tette át székhelyét, gyengülés azonban így sem valószínű, miután a liga egyik legjobb tackle-je, Ryan Clady visszatérhet sérülése után.

A védőfalból Shaun Phillips és Robert Ayers is újabb csapatnál folytatja, mégis pozitívabban várhatják a szezont a Musztángok, miután megkaparintották az NFL egyik legjobb irányítósiettetőjét, DeMarcus Ware-t Dallasból, belül pedig a tavaly draftolt Sylvester Williams és Terrance Knighton gondoskodhat a futójátékok megállításáról. A linebackerek között a liga egyik legjobbja, Von Miller segítheti a csapatot, a hátvédsorba érkezett a korosodó Champ Bailey és a Giantshez szerződő Dominique Rodgers-Cromartie helyére Aqib Talib a nagy rivális New Englandtől, T. J. Ward a Clevelandből, valamint Bradley Roby a draft első körében, így okkal lehet bizakodó a coloradói együttes – még úgy is, hogy Matt Prater rúgó alkoholproblémái miatt négy meccses eltiltást kapott.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2014-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Kansas City Chiefs regnáló 1/1-esként a szezon pozitív meglepetéseként bejutott a rájátszásba. A Főnökök a denveriekkel ellentétes felfogást képviselve, kiváló védelmük révén meneteltek, az első kilenc meccs egyikén sem engedtek 17 pontnál többet az ellenfeleknek – meg is nyerték minden meccsüket! A támadójáték gyakorlatilag Jamaal Charleson múlt az előző idényben, az együttes legtöbb futott (1287) és elkapott (693) yardját is ő jegyezte, és összehozott 19 TD-t is – meg is kapta jól megérdemelt hosszabbítását. A támadófal érzékeny veszteségeket szenvedett el (Branden Albert, Jon Asamoah és Geoff Schwartz is távozott), a csapatot playoffba vezető Alex Smithszel viszont hosszú távon számolnak, most kapott négyéves szerződést. A védelemben Tyson Jackson Atlantába igazolása ellenére nem várható jelentős visszalépés, a fal közepén Dontari Poe a liga (egyik) legjobbjának számít, a linebackersorba pedig a két elit irányítósiettető, Justin Houston és Tamba Hali mellé érkezett még az első körben Dee Ford is, belül pedig Derrick Johnson neve garancia a jó játékra. A hátvédsor problémásabb lehet, bár Eric Berry révén azért itt is van egy kiemelkedő jó játékosuk.

A csoport erejét jellemzi, hogy még a harmadik San Diego Chargers is bejutott a rájátszásba, pedig 5–7-nél nem sokat adtak volna azért, hogy ez összejön. De Philip Rivers (4478 yard, 105.5-ös irányítómutató) és a legendásan jó decemberi szereplés elegendőnek bizonyult ehhez. A futószekcióba Ryan Mathews (1255 yard) és Danny Woodhead mögé Donald Brown is érkezett, az elkapók közé pedig az első évében nagyot villantó Keenan Allen (1046) mellé visszatérhet sérülése után Malcom Floyd. A védelemben a vezér Donald Butler hosszabbított, a hátvédsorba pedig Brandon Flowers a rivális Chiefstől, Jason Verrett pedig a draftról érkezett – kialakítva a „pöttöm" cornerbacksort. A kvartett negyedik helyéről próbál elmozdulni az Oakland Raiders, amely friss fejleményként a 2. körben draftolt Derek Carr-ral vág a szezonnak. Érdekesség, hogy bátyját, David Carrt pont az a Matt Schaub szorította ki anno Houstonban, aki most Derek miatt került a padra. Az együttes így is a futójátékban és a Maurice Jones-Drew, Darren McFadden tandemben bízik inkább. A védelembe érkezett Khalil Mack a draft 5. választásaként, nem jelentene óriási meglepetést, ha a szezon végén az év újonca díjat is besöpörné a védők között.

Rob Gronkowski visszatérésével ismét elit lehet a New England támadójátéka (Fotó: Action Images)
Rob Gronkowski visszatérésével ismét elit lehet a New England támadójátéka (Fotó: Action Images)



AFC Keleti csoport

Ha AFC East, akkor New England Patriots. Nagyjából így lehetne összefoglalni az elmúlt bő évtizedet, és igazából túlzás sem lenne, hiszen Tom Brady színre lépése óta 13 idényből 11-szer jutott playoffba a csapat – csak az irányító második évében (9–7) és sérülése idején (11–5) szorult a második helyre a gárda. A legutóbbi három évben konferenciadöntőt játszott az együttes, 2001 óta ötször nyerte meg az AFC-t, és háromszor a bajnokságot. A Hazafiak a támadósor komplett lecserélése, és a kulcsemberek sorozatos kiválása ellenére is eljutott a Super Bowl kapujáig, a liga legjobb tight endjének számító Rob Gronkowski (sérülés) és Julian Edelman (lejáró szerződés) visszatérésével, Danny Amendola felépülésével és a tavalyi újoncok fejlődésével az előző idény akadozó passzjátéka egycsapásra a liga egyik legjobbja lehet. A támadófalból a napokban távozott a kiemelkedő guard Logan Mankins, ezt a szintén sérüléséből visszatérő Sebastian Vollmer beljebb tolásával próbálja meg orvosolni a csapat, az érte kapott Tim Wright pedig a bebörtönzött Aaron Hernandez korábbi szerepét veheti át elkapó tight endként.

88 NFL-MÉRKŐZÉS MAGYARUL!

A Sport Tv a C8 csatornával kiegészülve összesen 88 mérkőzést közvetít a péntek hajnalban rajtoló 2014–2015-ös NFL-szezonban. Az alapszakaszból 76, a rájátszásból az összes, azaz 11 meccset adnak, s képernyőre kerül a Pro Bowl is.

Újdonság lesz, hogy minden fordulóból képernyőre kerül egy, magyar idő szerint 19 órakor kezdődő találkozó, amelyet a C8 közvetít 20 órától. Ezen felül négy hétfő hajnali (Sunday Night Football) rangadót élőben közvetít a Sport Tv.


Az első fordulóból hat mérkőzés kerül képernyőre.

A védőfalban Vince Wilfork visszatérésével lehet javulás a futás elleni védekezésben, a két szélen pedig a Rob Ninkovich, Chandler Jones duó a liga egyik legjobbja, bár a kezdők mögött nem látni, ki tud beugrani szükség esetén, ez pedig a szezon végére visszaüthet. A drafton érkezett ide a fiatal kora ellenére két súlyos térdsérülésen áteső Dominique Easley, aki a jövő embere lehet – bár ez utóbbi megjegyzés igazából az egész Patriots-draftra érvényes, Jimmy Garoppolo viszont már most nyújtott annyit, hogy Ryan Mallettet kiejtse a csereirányító posztjáról. A linebackersorból távozott Brandon Spikes, viszont felépült sérüléséből Jerod Mayo, a cornerbackposztot pedig alaposan felturbózták a bostoniak: érkezett a liga egyik legjobbja, Darrelle Revis Talib helyére és az első négy mérkőzésről eltiltott Brandon Browner is az Alfonzo Dennard, Logan Ryan, Kyle Arrington hármas mellé, az egység munkáját pedig az egyik legjobb söprögető, Devin McCourty is segítheti.

A Hazafiak dolgát leginkább talán a New York Jets nehezítheti meg. Az együttes az NFL tán legjobb háromtagú védőfalát mondhatja magáénak a Sheldon Richardson (az év újonc védője volt tavaly), Damon Harrison, Muhammad Wilkerson sornak köszönhetően, és mögöttük a linebackersor sem rossz, de a hátvédsorral kapcsolatban egyelőre borúsak lehetnek a szurkolók, persze ezen a sérülések és Antonio Cromartie távozása sem segítenek. A támadófal kifejezetten erősnek számított az előző idényekben, a rengeteg futó pedig akár egymást folyamatosan váltva is eredményes játékot produkálhat, az már más kérdés, hogy az elkapósorban mindenki Deckertől várja a megoldást, tavaly például a csupán 12 meccsen játszó Jeremy Kerley 523 yardjával kiemelkedett ebből a sorból. Csak összehasonlításképp, Josh Gordonnak tavaly volt két egymást követő meccse, amelyen 498 yardot hozott össze, bár ez persze a másik véglet, az 1000 yardos határtól így is nagyon messze volt mindenki, a New York-iak most abban reménykedhetnek, hogy Geno Smith előző év végén mutatott teljesítményét folytatja irányítóként.

A Miami Dolphins és a Buffalo Bills is kiváló védőfalában reménykedik leginkább. A Delfinek támadófala szinte teljesen kicserélődött (érkezett Albert mellett a draftról JaWuan James és Billy Turner, valamit Shelley Smith St. Louisból, Mike Pouncey viszont sérülés miatt az idény elejéről lemarad), Ryan Tannehill fejlődését viszont tovább szolgálhatja, hogy, Mike Wallace és Brian Hartline mögé Jarvis Landryt is megszerezték a játékosbörzén. A hátvédsorban Brent Grimes hosszabbított, Chris Clemons távozott, Nolan Carroll helyére pedig Cortland Finnegan érkezett, az ő munkájukat nagyban segítheti a Cameron Wake nevével fémjelzett fal. A Bills 57 sackjével a liga második legeredményesebb irányítóborítója volt, Mario Williams (13), Kyle Williams (10.5) és Jerry Hughes (10) is két számjegyű sackkel zárt. Óriási érvágás, hogy az újoncévében kiválóan szereplő Kiko Alonso kiesett a szezonra, így Spikes érkezésével sem javult a linebackersor helyzete. A támadók részéről a C. J. Spiller, Fred Jackson futótandemtől várják a sikereket, valamint a nagyon korán kiválasztott Sammy Watkinstól az elkapósor javulását (Stevie Johnson pótlását), kérdés, hogy E. J. Manuellel mennyire korlátoltak a csapat lehetőségei.

Andy Dalton eddig minden évben rájátszásba vezette a Cincinnati Bengalst (Fotó: Action Images)
Andy Dalton eddig minden évben rájátszásba vezette a Cincinnati Bengalst (Fotó: Action Images)


AFC Északi csoport

A Cincinnati Bengals Andy Dalton és A. J. Green kiválasztása óta szépen lépeget előre, és a csoport negyedikjéből 2013-ra már a kvartett első helyére került. Érdekesség, hogy ennek ellenére már sorozatban a harmadik alkalommal jutott rájátszásba a csapat, és az irányító egyre biztatóbban játszik – már ami az alapszakaszt illeti... –, ezt pedig busás fizetést hozó új szerződéssel honorálták. Kisegítő személyzetében a tavaly 2. körben draftolt Giovani Bernard mellett az idei 2. körös Jeremy Hill robotolhat a talajon, az elkapók között viszont Marvin Jones sérülésével A. J. Green mellett csak a két tight end jelenthet biztos opciót. Az együttest segítheti ugyanakkor, hogy mindkét fala a liga közvetlen élmezőnyébe tartozik, és bár a támadóktól Anthony Collins, a védőktől pedig Michael Johnson is Tampa Baybe került, egyik egység sem gyengült jelentősen, ráadásul utóbbi egységbe visszatérhet Geno Atkins is. A két fal alapvetően javíthatja a többi egység játékát, a linebackersorban az előző idény szereléskirálya, Vontaze Burfict hosszabbított, a hátvédsorba pedig érkezett egy újabb első körös tehetség, Darqueze Dennard személyében.

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

A rendszerint kőkemény védelmeket felvonultató kvartettben a Pittsburgh Steelers tavaly kis híján 2–6-os idénykezdése ellenére is kiharcolta a rájátszást, de a Chargers hosszabbításos sikere miatt ez végül elmaradt. A korábbi rettegett védelem csak árnyéka volt önmagának, érkezett is az erősítés, a draft első körében Ryan Shazier belső linebacker és Stephon Tuitt védőfalember személyében. A nagy öreg Troy Polamalu hosszabbított, mellé érkezett Mike Mitchell a söprögetősorba, viszont távozott egy fontos irányítósiettető, a csapat Jason Worilds maradása mellett tette le voksát, LaMarr Woodley pedig Oaklandbe szerződött. A támadófalban Maurkice Pouncey és Marcus Gilbert is hosszabbított, így Ben Roethlisberger előtt stabil lehet az egység, Sanders denveri szerződésével viszont nagyon egyedül maradhat Antonio Brown.

A Baltimore Ravens sem tudta megtörni a címvédők átkát, olyannyira, hogy a rájátszásba sem jutottak be Joe Flaccóék végül – az utolsó két meccs elbukásával végül csak 8–8-cal zártak a Hollók. A Super Bowl MVP Flacco Torrey Smith mellé megkapta a korábbi carolinai Steve Smitht is az elkapósorba, hosszabbított a vakoldalát védő Eugene Monroe és a tight end Dennis Pitta is. A futó Ray Rice eltiltással kezdi az évet, de csak két meccset kell kihagynia, a védőfal mögött pedig a hosszabbító Terrell Suggs és Elvis Dumervil tovább keserítheti az ellenfelek életét. A linebackersor közepe sem néz ki rosszul, Daryl Smith mellett a tavalyi második körös Arthur Brown és az idei 1. körös C. J. Mosley is megtalálható. A Cleveland Browns legnagyobb érvágása, hogy az előző idény elkapókirálya, Josh Gordont az egész szezonra elmeszelték, így Brian Hoyer (vagy az idén draftolt Johnny Manziel) helyzete nem javult. A két fal itt is nagyon erős, a futójátékot Ben Tate és Terrance West oldhatja meg, a védelem pedig kompletten kiváló egység, amelynek hátvédsorába a hosszabbító Joe Haden mellé Justin Gilbertet is megszerezte az együttes a draft első körében.

Andrew Luck igazi vezére a Coltsnak – az Indianapolis 10–38-ról nyert a Chiefs ellen a playoffban (Fotó: Action Images)
Andrew Luck igazi vezére a Coltsnak – az Indianapolis 10–38-ról nyert a Chiefs ellen a playoffban (Fotó: Action Images)


AFC Déli csoport

Két kérdés volt a szezon előtt, a Texans révén sorozatban a harmadik évben is bejut a rájátszásba az előző idény 1/1-ese (a biztató állapotok után egyelőre nemre hajlik a válasz), illetve, hogy képes lesz-e valamelyik együttes megnehezíteni az Indianapolis Colts dolgát (szintén nem valószínű).

Pedig Andrew Luckék helyzete sem rózsás, hiszen a támadófal két széle még korrektnek mondható, belül viszont a sérülésektől is sújtott hármas minden, csak nem életbiztosítás. A futójáték javulását a tavaly az első körben megszerzett, majd meglehetősen gyengén teljesítő Trent Richardsontól remélhetik, de a csapat fő profilja alighanem nagyszerű passzjátéka lesz – ahogy az elmúlt mintegy másfél évtizedben amúgy mindig. A célpontok között ott lesz az előző idényben hatalmasat fejlődő T. Y. Hilton, sérülése után visszatér Reggie Wayne, az elejtett passzok nagymesterének számító Darrius Heyward-Beyhez képest pedig a korábbi Giants-játékos Hakeem Nicks minőségi ugrást jelenthet, továbbá két remek tight end, Coby Fleener és Dwayne Allen is segíti Luck munkáját. A védelemben nagy érvágás, hogy a söprögető Antoine Bethea San Franciscóba költözött, de az sem jön jól, hogy az előző szezon sackmestere (19.5), Robert Mathis négymeccses eltiltást kapott. Hosszabbított viszont a cornerback Vontae Davis, a linebackersorba érkezett D'Qwell Jackson, a védőfalba pedig Arthur Jones.

A Colts legnagyobb esélye, hogy tavaly magasan a leggyengébb csoportnak számított az AFC Déli divíziója (összesen 24 siker, ebből 11-et a Colts szerzett), és a másik három csapat még az építkezés elején vagy közepén jár. A Tennessee Titans védekezési sémán változtat, Jurrell Casey falember a napokban kapott is egy 36 millió dolláros szerződést, hátrányosan érintheti viszont a csapatot, hogy a labdavadász Alterraun Verner Tampa Bayben folytatja. A futójátékban a Jetshez távozó Chris Johnsont a draft második körében Bishop Sankeyvel pótolták. A fal is erősödni látszik, Michael Oher megszerzése mellett az 1/11-esként érkező Taylor Lewan is segítheti Jake Locker dolgát.

Az 1/1-es Clowney (balra) már újoncként kiemelkedő lehet 
(Fotó: Action Images)
Az 1/1-es Clowney (balra) már újoncként kiemelkedő lehet (Fotó: Action Images)

A Jacksonville Jaguars úgy tűnik, megtalálta a franchise hosszú távú megoldását, az 1/3-asként elkelő Blake Bortles több mint biztatóan szerepelt az előszezonbeli mérkőzéseken, a védelem seahawksosítása (a védőfalba érkezett Red Bryant és Chris Clemons is korábbi védőkoordinátorát, Gus Bradleyt követve) is, és hosszú távon az idén draftolt két elkapó, Marqise Lee és Allen Robinson is nagy erősítés lehet.

A Houston Texans két siker után 14 vereséggel zárt, ezzel pedig az előző idény leggyengébb együtteseként végzett. Pedig a keret nem rossz, különösen a védelemben van fantázia, hogy mást ne mondjunk, ott van mindjárt a liga talán legjobb játékosa, a kedden 100 millió dollárért hosszabbító J. J. Watt. Felépült sérüléséből a védelem vezére, Brian Cushing, a drafton pedig megszerezték a legjobb játékosnak tartott Jadeveon Clowneyt, és a rendkívül tehetséges falember Louis Nixet. A baj a támadósorral van, Arian Foster ugyan kiváló futó, és a fal megerősítésére is tettek kísérletet a texasiak, az André Johnson, DeAndre Hopkins elkapópáros és Garrett Graham tight end mellé pedig érkezett még erre a posztra C. J. Fiedorowitz is, tehát célpontokat tekintve sem áll annyira rosszul a csapat. Az már más kérdés, hogy a klub legfontosabb posztján nincs megoldás. Irányítóként Matt Schaub távozása után Ryan Fitzpatrick érkezett, valamint a draft negyedik körében Tom Savage, de egyelőre még nem látszik, hogy bármelyikükkel nagy álmokat szőhetnének idén a houstoniak, és a helyzeten a napokban New Englandből megszerzett Ryan Mallett sem segít sokat. Igaz, az együttes új vezetőedzője, Bill O'Brien korábban irányítóedző volt (a New England Patriotsnál), így joggal várható tőle, hogy a meglévő játékosokból a legtöbbet kihozza.

Az idény a bajnok Seattle Seahawks Green Bay Packers elleni mérkőzésével rajtol, amelyről élő, szöveges tudósítást olvashat itt, a Nemzeti Sport Online-on!

A Nemzeti főcsoport csapataival foglalkozó írásunkat ide kattintva olvashatják el!

Edzőváltások, hosszabbítások, átigazolások, sérülések – minden, ami a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2014-es idénye előtti uborkaszezon során történik, egy helyen!

NFL 2014–2015, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2014. 09. 05. 2.30 Seattle Seahawks–Green Bay Packers (Tv: Sport2)
2014. 09. 07. 19.00 Atlanta Falcons–New Orleans Saints
2014. 09. 07. 19.00 Chicago Bears–Buffalo Bills
2014. 09. 07. 19.00 Kansas City Chiefs–Tennessee Titans
2014. 09. 07. 19.00 St. Louis Rams–Minnesota Vikings
2014. 09. 07. 19.00 Miami Dolphins–New England Patriots (Tv: C8, 20.00-tól)
2014. 09. 07. 19.00 New York Jets–Oakland Raiders
2014. 09. 07. 19.00 Philadelphia Eagles–Jacksonville Jaguars
2014. 09. 07. 19.00 Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns
2014. 09. 07. 19.00 Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals
2014. 09. 07. 19.00 Houston Texans–Washington Redskins
2014. 09. 07. 22.25 Dallas Cowboys–San Francisco 49ers (Tv: Sport2, 22.45-től)
2014. 09. 07. 22.25 Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers
2014. 09. 08. 2.30 Denver Broncos–Indianapolis Colts (Tv: Sport2)
2014. 09. 09. 1.10 Detroit Lions–New York Giants (Tv: Sport2)
2014. 09. 09. 4.20 Arizona Cardinals–San Diego Chargers (Tv: Sport2)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik