Sohase írd le a Patriotsot! Elképesztő pont- és hóeső a rekordok hétvégéjén

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.11. 19:09
null
Bradyék ismét lehetetlen helyzetből nyertek (Fotó: Action Images)
2013-ban is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – ÚJABB SZTÁRT VESZÍTETT EL A PATRIOTS
Rob Gronkowski a Cleveland Browns elleni mérkőzésen
elülső keresztszalag- és belső oldalszalag-szakadást szenvedett a térdében, emiatt pedig ebben a szezonban már biztosan nem játszhat, a teljes felépülés az ilyen sérüléseknél 8-9 hónapot vesz igénybe.
Az első négy szezonjában 14 mérkőzésről hiányzó tight end 50 alapszakasz-találkozón 43 TD-vel segítette a Patriots támadósorát, amely nélküle jelentősen gyengébb hatékonysággal és eredményességgel dolgozik.
A New England nem nevezhető idén túl szerencsésnek, Aaron Hernendez esete után Danny Amendola és Shane Vereen is sokáig bajlódott sérülésekkel, Gronkowski alig tért vissza, máris kidőlt az egész évre, a védelemből pedig Tommy Kelly mellett a két talán legnagyobb név, Vince Wilfork és Jerod Mayo is korán sérültlistára került – ehhez képest a csapat jelenleg az AFC 2. helyén áll... A további sérülésekről itt!

19 YARD – A NAGY HÓBAN NEM MENT A RÚGÁS, DE MÉG ÍGY IS ÖSSZEJÖTT A PONTREKORD
Több mérkőzést is hóesésben rendeztek meg vasárnap, leginkább Philadelphiában zavarták a körülmények a játékot. Itt-ott bokánál is magasabbra ért a hó, ami miatt puhára estek a játékosok, de például a jutalomrúgásokat sem nagyon merték megkísérelni (mezőnygólról nem is beszélve), inkább két pontra mentek. Egyszer megpróbálta a Detroit, de David Akers kísérletét blokkolták a védők. Az Eagles hatalmas havazás közepette 34–20-ra legyőzte a Lionst vasárnap, ezzel pedig a meccs beíródott az NFL történelembe. Korábban egyetlen olyan meccs sem hozott ennyi pontot, amelyen rúgásból nem született pont. Az előző csúcs még 1929-ben született, amikor a New York Giants 31–0-ra verte a Frankford Yellow Jacketst. A mostani Eagles–Lions előtt pedig 1957-ben fordult elő legutóbb, hogy egyetlen pont sem esett rúgásból. Akkor a Steelers 6–0-ra nyert az Eagles ellen – szintén havas pályán.

18 YARD – A HÉT JÁTÉKA? LAVON BRAZILLRÓL MINDEN VÉDŐ LEPATTANT
Nem sok esélye volt az Indianapolisnak a Cincinnati elleni rangadón, de a meccs és talán a hét játéka is a Coltshoz fűződik: LaVon Brazill úgy szerzett 19 yardos elkapott TD-t, hogy 16 yardot futott, s közben a Bengals-védelem többsége is hiábavaló próbát tett a szerelésére. Hat védőt rázott le magáról szó szerint, míg másik három oda sem tudott érni.



17 YARD – ELI MANNINGNEK MEGVOLT A 41. MEGPATTANÓ INTERCEPTIONJE
Eli Manning pályafutása során a hétvégi volt a 41. olyan interceptionje, amely megpattant valakin. Amióta a fiatalabb Manning fivér az NFL-ben játszik, egyetlen irányítónak sincs ilyen sok megpattanó labdaeladása. A második helyen Drew Brees áll 35-tel.

16 YARD – BURLESONT LESAJNÁLTA A HAJLÉKTALAN A DETROIT GYENGE FORMÁJA MIATT
Nate Burleson, a Detroit Lions elkapója karácsony közeledtével úgy gondolta, jót tesz, és elmegy az egyik menhelyre, hogy segítsen a hajléktalanok étkeztetésében. Aztán az egyik fedél nélküli emberke a következőt mondta neki: „Nagyon sajnállak titeket fiúk, szánalmasak vagytok!" Az ok, hogy a Lions, amely az Aaron Rodgerst nélkülőző Green Bay és a szintén botladozó Chicago előtt már akár be is biztosíthatta volna rájátszásbeli helyét, a legutóbbi négy meccséből hármat elveszített, és a hátralévő meccsein még kaparnia kell a playoffért.

15 YARD – PRATER A RITKA DENVERI LEVEGŐBEN MEGDÖNTÖTTE A MEZŐNYGÓL TÁVOLSÁGI REKORDOT
A rekordhalmozó hétvégéből nem maradhatott ki a detroiti csoda: Matt Prater a magas éghajlat ritka levegőjét kihasználva 64 yardos mezőnygólt rúgott a Tennessee ellen. A korábbi rekordot négyen (Tom Dempsey, Jason Elam, Sebastian Janikowski és David Akers) tartották 63 yarddal.




14 YARD – HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS - MÁR HÁROM CSAPAT PÁHOLYBAN
Egyre inkább letisztul a kép, a Seattle-hez a Denver és az Indianapolis csatlakozott a biztos playoffszereplők közé, de a New England, a Kansas City és a New Orleans továbbjutása is biztosra vehető. Jelen állás szerint az AFC-ben Cincinnati–Baltimore csoportrangadót és Indianapolis–Kansas City meccset játszanának a wild card körben, a Denver és a New England lenne erőnyerő. Az NFC-ben a Seattle és a New Orleans nézhetné hátradőlve, hogy mire megy a San Francisco Philadelphiában és a Carolina Detroitban.

13 YARD – A KARMA LESÚJTOTT A STEELERSRE: SZENZÁCIÓS JÁTÉK A PITTSBURGHTŐL, NÉHÁNY APRÓ SZÉPSÉGHIBÁVAL
Majdnem csodát tett a Pittsburgh a Miami elleni meccs utolsó másodperceiben. A saját red zone-jából indított játék során hat passzt láthattunk, és a jobbra tolódott védelem mellett Antonio Brown a bal oldalvonal mellett a célterületig sprintelt. Ám az akció több sebből is vérzett: Roethlisberger Brownnak adott passzánál nem hátra vagy oldalra haladt a labda, hanem előre, ami szabálytalan, akárcsak az, hogy Brown lábának külső pereme a 13 yardos vonalnál lecsúszott a pályáról – végül emiatt érvénytelenítették a játékot. A Steelers meccsein mostanában igencsak sokat esik szó az oldalvonalról, a Ravens elleni meccsen Mike Tomlin vezetőedző a pályára belógva gátolta Jacoby Jonest a zavartalan visszahordásban – ezért a liga meg is büntette őt.

A Steelersnél maradva, Big Ben 215. TD-passzát is feljegyezhette, ezzel pedig lehagyta Terry Bradshaw-t (212) a csapat örökranglistának első helyén.


12 YARD – A DALLAS A LEGGYENGÉBB VÉDELEM, A HOUSTON A LEGGYEGÉBB CSAPAT CÍMRE „HAJT"
A Dallas Cowboys védelme ebben a szezonban 426.85 yardot enged meccsenként (így már 5549-nél tart), ezzel pedig közelíti a negatív rekordot tavaly felállító Saints vergődését. A 2012-es New Orleans 440.13 yardot engedélyezett az ellenfelek támadóinak, és végül 7042-vel zárt.
A Houston Texans sorozatban a 11. vereségét szenvedte el a szezonban, ezt megelőzően ilyen hosszú sorozatot a texasiak csoportriválisa, az Indianapolis Colts hajtott végre legutóbb, 2011-ben – akkor a Csikók 1/1-esként zártak, és megszerezték Andrew Luckot a drafton. A Houston szenvedése ellenére J. J. Watt például az év legjobb védője címre is esélyes lenne parádés teljesítményével, de Andre Johnsonnak sincs oka szégyenkezni, pályafutása során már a 10. legalább 10 elkapással és legalább 150 yarddal végződő meccsét játszotta le, ezzel pedig beérte a legendás Jerry Rice-t.

11 YARD – A NAP KELETEN KEL, A RAIDERS MEG KELETEN VESZÍT
A Raiders vasárnap 37–27-re kikapott a Jets otthonában, így sorozatban tizenharmadszor szenvedett vereséget a Keleti időzónába tartozó városokban. Az NFL-ben ez holtversenyben a leghosszabb negatív széria egy Csendes-óceáni időzónából való csapattól. A csúcsot még a Los Angeles Rams állította fel, amikor 1958 és 1963 között egymás után 13-szor maradt alul „Keleten". A Raiders legutóbb 2009-ben, Pittsburgben tudott nyerni az említett időzónában.

10 YARD – AZ ÚJ SZTÁR ÚJONCREKORDOKKAL VEZETTE NAGYDÖNTŐBE A CSAPATÁT
Ha önöknek nem mond még sokat Jameis Winston neve, ne csüggedjenek. A Florida State egyetem elsőéves irányítója, első meccsén 27 passzából 25-öt juttatott célba (csekély 92.6 százalék), 356 yardot passzolt, 25-öt futott és összesen 5 TD-t szerzett (4 passzolt, egy futott). A parádés teljesítményét ezt követően is fenntartotta, és 3820 yarddal és 38 yarddal egyaránt új újoncrekordot állított fel az egyetemi liga első osztályában. Emellett csupán 10 interceptiont dobott, 190.1-es irányítómutatót elérve (az NCAA-ben nem 158.3 a plafon), az együttes pedig mind a 13 meccsét megnyerve (közte volt 66 és 63 pontos különbség is!) nagydöntőbe vezette csapatát. A bowl-párosításokról bővebben ide kattintva olvashat!

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

9 YARD – ÖREG ABRAHAM, NEM VÉN ABRAHAM – MÁR A 9.!
Pedig nem is olyan rég még úgy tűnt, a fiatalabb trónkövetelők hamarosan lehagyják, de JohnAbraham újra elképesztő formába lendült. A szezon előtt az Arizona Cardinalshoz szerződő irányítósiettető a bajnokság első hat meccsén csendesen teljesített, azóta azonban begyújtotta a rakétákat: hét meccsen 11 sacket szerzett, négyszer is kiverte az ellenfelek kezéből a labdát, a St. Louis elleni 3 sackből (és egy fumble) pedig az egyik safety formájában két pontot ért a csapatának. Ezzel már karrierje során 133-nál jár, így egyszerre előzte meg Leslie O'Nealt és Lawrence Taylort (132.5-132.5), és már az örökranglista 9. helyén áll – az aktív játékosok közül a legjobb mutatóval. A hét legjobb NFC-védőjének megválasztott Abraham karrierje során 10. alkalommal jegyzett legalább 3 sackes meccset, ennél többet pedig csak Reggie White és Taylor (12-12) jegyzett.
Mérföldkőhöz ért továbbá még két játékos is, LeSean McCoy a Lions elleni fantasztikus produkciójának (217 yard és 2 TD) köszönhetően egyrészt 1305 yardnál tart már idén, ezzel vezeti a rangsort, míg az 5. szezonja alatt már 5171-nél jár (emellett elkapásokból is van 2027 már neki), így csatlakozott az ötezresek közé.
Az elkapóknál Anquan Boldin a Seattle ellen 93 yardot szerzett, ezzel a 49ers elkapója csatlakozott korábbi cardinalsos csapattársához, Larry Fitzgeraldhoz (11187) a 11000-esek táborába (11080).

8 YARD – BREES IS 50 000 FELETT, DE Ő GYORSABB VOLT, MINT MANNING, MARINO, FAVRE ÉS ELWAY
A Saints Panthers elleni 31–13-as sikere során Drew Brees 313 yardot passzolt, amivel pályafutása során immár 50 026-nál tart. Brees mellet ez csupán négy irányítónak sikerült az NFL-ben, ám ötük közül ő volt a leggyorsabb, aki elérte az 50 ezres mérföldkövet. A New Orleans irányítójának 183, Peyton Manningnek 191, Dan Marinónak 193, Brett Favre-nak 211-nek, míg John Elwaynek pedig 229 mérkőzésre volt ehhez szüksége.

7 YARD – PEYTON MANNING MÁR NEM OSZTOZIK TÖBBET DAN MARINÓVAL A TD-REKORDON
Peyton Manning, a Denver irányítója ebben az idényben hetedik alkalommal dobott legalább négy touchdownt egy mérkőzésen, ezzel pedig megdöntötte a Dan Marino és általa közösen tartot rekordot. Marino 1984-ben, Manning pedig 2004-ben végzett hat darab, legalább négy passzolt TD-t hozó meccsel. Manning amúgy összesen már 45 TD-nél tart idén, az egy szezonon belül dobott hatpontosok rekordját Tom Brady tartja 50-nel. A Broncos lett az első csapat ráadásul a történelemben, amelyben négy játékos is legalább 10 TD-t hozott össze (Moreno, J. Thomas, D. Thomas és Welker).

6 YARD – FŐMŰSORIDŐ? OTTHON? BREES!
Drew Brees irányításával a legutóbbi négy szezonban már a 11. esti (magyar idő szerint 2.30 után kezdődő) mérkőzését játszotta le hazai pályán a New Orleans Saints, ezeken a találkozókon pedig már 11–0 az együttes mérlege, az irányítói pedig 37 TD-passz és csupán 4 interception.

5 YARD – SEATTLE: GORE ELLEN NINCS RECEPT!
A Seahawksnak minden bizonnyal nem lehetnek jó emlékei Frank Gore-ról (49ers). A hétvégén Gore 110 yardot futott összesen a Frisco 19–17-es diadala során, ebből 51 yardot a 49ers mérkőzést eldöntő drive-jánál produkált egyetlen futásból. Pályafutása során ez volt az ötödik alkalom, hogy egy futásból legalább 50 yardott futott a Seattle ellen, ami a Seahawks 38 éves történelmében messze a legtöbb. Legalább két 50 yardos futásig csak két játékosnak sikerült eljutni a Seahawks ellen: 2000-ben Tyrone Wheatley (Raiders) kétszer is így tett, míg 1998-ban és 2001-ben Terrell Davis volt a soros.

4 YARD – SOHA ENNYIRE PONTGAZDAG FORDULÓ NEM VOLT MÉG!
Egészen brutális pontözönt hozott a 14. forduló, a csapatok összesen 104 TD-t szereztek (korábban még 100 sem volt!), összesen pedig 859 pontot hoztak össze. Az egy nap alatti TD-rekord is megdőlt, vasárnap 90-szer ünnepelhettek a játékosok.

3 YARD – A PATRIOTS SEM TUDTA MEGÁLLÍTANI JOSH GORDONT
A Cleveland Browns elkapója, Josh Gordon brutális formába lendült az elmúlt hetekben, mint beszámoltunk róla, a két előző mérkőzésén 498 yardot szerzett, és első játékosként jutott két egymást követő meccsen is 200 yard fölé. Ezúttal a Patriots ellen az első negyed hallgatása után csak belelendült a fiatal elkapó, és végül 151 elkapott és 34 futott yardot tett a közösbe, így annak ellenére 1400 yardnál jár (és vezeti a rangsort), hogy az első két mérkőzésen eltiltást miatt nem játszott! A legutóbbi négy meccsen 774 yardot szerzett csak elkapásokból a Brownsnak, ezzel pedig megdöntötte Calvin Johnson 747-es csúcsát.

2 YARD – SOHA NEM VOLT MÉG OLYAN FORDULATOS VÉGJÁTÉK, MINT BALTIMORE-BAN!
A Baltimore Ravens–Minnesota Vikings mérkőzésen sokáig nem úgy tűnt, hogy történelmet láthatunk. A negyedik negyed kezdetén Jerome Simpson 8 yardos elkapása, és a sikertelen kétpontos kísérlet után 12–7-re fordított a Vikings, és egész 2:05-tel a vége előttig tartotta is ezt az előnyét. 57:55 alatt tehát csupán 19 pont esett, az ezt követő valamivel több mint két minutumban azonban 36, és mindegyik során változott a vezető csapat kiléte! Előbb Dennis Pitta egyyardos elkapás és Torrey Smith kétpontosa jött (15–12), majd Toby Gerhart 41 yardos futása (15–19), de egyből a kirúgás után Jacoby Jones is TD-re vitte a labdát (22–19). Sok idő volt még hátra, Cordarrelle Patterson 79 yardos elkapásával ismét a Vikings vezetett (22–26), de volt még egy válaszra idő, 4 mp-cel a vége eltőt Marlon Brown elkapásával végül a Ravens nyert (29–26). Íme, az esélyek bemutatása a hajrában egy pókerpéldán keresztül:



1 YARD – SOHA NE ÍRD LE A PATRIOTSOT!
A Patriots egészen elképesztő heteken ment keresztül. Túl azon, hogy a csapatból folyamatosan esnek ki a nagy sztárok, a csapat a legutóbbi három mérkőzését egyaránt vert helyzetből nyerte meg, nem is akárhogyan. A Denver ellen 0–24-es félidő után, hosszabbításban 34–31-re nyertek Tom Bradyék, a Houston ellen 7–17-ről szintén 34–31-re fordítottak, most pedig a Cleveland Browns ellen 3–19, majd 14–26-ról. Utóbbi állás ráadásul 1:01-gyel a vége előttig meg is maradt, ráadásul az együttesnek időkérése sem maradt. Így a New Englandnek előbb TD-t kellett szerezni, majd onside kickkel visszaszerezni a labdát, és újabb TD-t szereznie, miközben az azt megelőző 59 percben csak egyszer sikerült a Browns célterületére jutni. És sikerült! Brady előbb Edelmant talált meg pontos passzal, majd Stephen Gostkowski sikeres rúgása után visszaszerezte a labdát a Patriots, és végül Amendola elkapásával fordított is a házigazda (27–26). A Brownsnak volt még egy ellentámadásra való ideje, de Billy Cundiff 58 yardról nem tudott betalálni. A Patriots előtt legutóbb a 2000-es Kansas City Chiefs tudott sorozatban három győzelmet aratni úgy, hogy legalább 10 pontos hátrányban volt a mérkőzés valamely szakaszában. A csapat győzelmi valószínűsége az elmúlt három meccsen volt 2, 14 és 2 százalék is, annak, pedig, hogy mindhármat megnyerje 1 a 18000-hez volt az esélye.
Az együttes sorozatban a 11. szezonjában végez legalább 10 győzelemmel, ez a második leghosszabb sorozat, a 49ers 1983 és 1998 között 16-szor vitte véghez ezt a bravúrt.



TD – BÁTOR JÓSKA
A Baltimore–Minnesota meccs utolsó másfél percében kétszer is azt hihettük, hogy bejött a vendégsikerre tett jóslatunk, de végül a Vikingsszel együtt elbuktunk. Josh Gordon zsinórban harmadik 200 elkapott yardos meccséhez 49 yard hiányzott (151 elkapott yardja mellett azért 34-et futott is, így összességében sokkal nem maradt el), Rob Gronkowskinak pedig súlyos sérülése miatt esélye sem volt a két TD-re. A 15. héten a Miami megtöri a New England három győzelemből álló szériáját, míg egyéniben azt mondjuk, Philip Rivers a csütörtöki meccsen tartani tudja a lépést Peyton Manninggel, és lesz annyi touchdownja, mint riválisának.

STATISZTIKÁK
A 14. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Tom Brady (New England)
–Cleveland418
A legtöbb futott yard:LeSean McCoy (Philadelphia)
–Detroit217
A legtöbb elkapott yard:Andre Johnson (Houston)
–Jacksonville154
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:4522Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard:1305LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard:1400Josh Gordon (Cleveland)
A legtöbb szerelés:139Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack:15.5Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception:6DeAndre Levy (Detroit)
14. FORDULÓ
2013.12.062:25Jacksonville Jaguars–Houston Texans27–20
2013.12.0819:00Baltimore Ravens–Minnesota Vikings29–26
2013.12.0819:00Cincinnati Bengals–Indianapolis Colts42–28
2013.12.0819:00Green Bay Packers–Atlanta Falcons22–21
2013.12.0819:00New England Patriots–Cleveland Browns27–26
2013.12.0819:00New York Jets–Oakland Raiders37–27
2013.12.0819:00Philadelphia Eagles–Detroit Lions34–20
2013.12.0819:00Pittsburgh Steelers–Miami Dolphins28–34
2013.12.0819:00Tampa Bay Buccaneers–Buffalo Bills27–6
2013.12.0819:00Washington Redskins–Kansas City Chiefs10–45
2013.12.0822:05Denver Broncos–Tennessee Titans51–28
2013.12.0822:25Arizona Cardinals–St. Louis Rams30–10
2013.12.0822:25San Diego Chargers–New York Giants37–14
2013.12.0822:25San Francisco 49ers–Seattle Seahawks19–17
2013.12.092:30New Orleans Saints–Carolina Panthers31–13
2013.12.102:40Chicago Bears–Dallas Cowboys45–28
15. FORDULÓ
2013.12.132:25Denver Broncos–San Diego Chargers
2013.12.1519:00Atlanta Falcons–Washington Redskins
2013.12.1519:00Cleveland Browns–Chicago Bears
2013.12.1519:00Tennessee Titans–Arizona Cardinals
2013.12.1519:00Indianapolis Colts–Houston Texans
2013.12.1519:00St. Louis Rams–New Orleans Saints
2013.12.1519:00Miami Dolphins–New England Patriots
2013.12.1519:00Minnesota Vikings–Philadelphia Eagles
2013.12.1519:00New York Giants–Seattle Seahawks
2013.12.1519:00Jacksonville Jaguars–Buffalo Bills
2013.12.1519:00Tampa Bay Buccaneers–San Francisco 49ers
2013.12.1522:05Carolina Panthers–New York Jets
2013.12.1522:05Oakland Raiders–Kansas City Chiefs
2013.12.1522:25Dallas Cowboys–Green Bay Packers
2013.12.162:30Pittsburgh Steelers–Cincinnati Bengals
2013.12.172:40Detroit Lions–Baltimore Ravens
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik