NFL: vereséggel kezdett a Pats; a Saints csoportrangadót bukott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.07. 22:38
null
Peyton Manning a Coltsot is kipipálta (Fotó: Reuters)
Az előző szezonban főcsoportdöntős New England vereséggel kezdte a 2014-es NFL-szezont, a Patriots Miamiban kapott ki 33–20-ra. Hosszabbításban nyert csoportrangadót az Atlanta Falcons a New Orleans Saints ellen. A Cincinnati Bengals Baltimore-ban diadalmaskodott. A Kansas City Chiefs is vereséggel rajtolt. A San Francisco 49ers az első félidőben eldöntötte a Dallas elleni idegenbeli mérkőzését, amelyen már az első harminc percben négyszer labdát szerzett és négy touchdownt ért el. A Carolina a Tampa Bay otthonában aratott értékes győzelmet.  A Denver Broncos 31–24-re legyőzte az Indianapolis Coltsot hazai pályán. A denverieknél Peyton Manning három touchdownt passzolt korábbi csapata ellen.


 

A 2.30-AS MÉRKŐZÉS

Peyton Manning három hatpontos passzolt Julius Thomasnak, a Denver Broncos pedig legyőzte az Indianapolis Coltsot, így Peyton Manning (22/36, 269 yard, 3 TD) csatlakozott Brett Favre-hoz, mint az egyedüli két irányító, akik pályafutások során mind a 32 jelenlegi NFL-csapatot legyőzték legalább egyszer.

Andrew Luck (35/53, 370 yard, 2 TD, 2 interception) és a Colts tavaly kifogott Manningen és a Denveren, a Colts korábbi legendás irányítója azonban idén revánsot vett, s a másdoik negyedben három TD-passzt dobott a tight end Julius Thomasnak. Luck futott hatpontosával 24–7-tel fordultak a felek.

A Denver győzelme nem nagyon forgott veszélyben (főként a védelemnek köszönhetően), bár Luck a negyedik negyedben két passzolt TD-vel izgalmassá tette a végét, de a Colts utolsó drive-jában negyedik és hatnál az újonc Bradley Roby elütötte Luck Reggie Wayne felé dobott labdáját.

A Denver tavalyhoz hasonlóan ezúttal is erősnek tűnt – főleg annak tudatában, hogy Wes Welker négymeccses eltiltása miatt nem állhatott Manning rendelkezésére.


22.25-ÖS MÉRKŐZÉSEK

A San Francisco dallasi fellépése előtt arról láttak napvilágot hírek, hogy Jim Harbaugh vezetőedző elveszítette az irányítást az öltözőben, a védelem pedig teljesen szétesett néhány kulcsjátékos sérülése és eltiltása miatt – utóbbi kitétel viszont fokozottan igaz volt a Cowboysra is. Éppen a tartalékos védelmek miatt arra lehetett számítani, hogy megszórja egymást a két csapat, de a 49ers szurkolóinak nem sokáig kellett izgulniuk.

Vernon Davis két TD-t szerzett Dallasban

A meccs első támadását a Dallas vezette, de DeMarco Murrray elejtett labdájával Chris Culliver a San Franciscónak szerzett vezetést. Ezt követően Tony Romo háromszor eladta a labdát még a nagyszünet előtt, míg a túloldalon Colin Kaepernick két touchdownpasszt adott az örökifjú Vernon Davisnek, Carlos Hyde pedig futott TD-vel zárta le az első 30 percet.

A folytatásban a veterán futó, Frank Gore elérte karrierje tízezredik futott yardját, míg a túloldalon, miközben Dez Bryantet Antoine Bethea kegyetlen ütközése miatt ápolni kellett, Murray megszerezte a Cowboys első idei touchdownját.A második Terrance Williamsé volt, de a vége így is 28–17 lett a San Franciscónak, amely bajnokesélyeshez méltóan kezdett.

A másik esti meccsen a Tampa Bay a bordatörésből lábadozó Cam Newton nélkül kiálló Carolinát fogadta azzal a tervvel, hogy meglepi irányítóját nélkülöző vendégét (amelynél Newton nem bírt magával, az egyik akció előtt civilben berohant a pályára, és úgy osztogatta a tanácsokat a társainak). Nos, ez nem sikerült, az első három negyedben még csak pontot sem szerzett a Buccaneers, míg a túloldalon Derek Anderson kiválóan irányította az előző szezonban a playoffba jutó gárdát. A tartalék QB Greg Olsennek adott TD-passzával vezetéshez jutottak a vendégek, majd jött egy mezőnygól Graham Ganótól, és egy TD-elkapás az újonc Kelvin Benjamintól.

A Tampa Bayből sérülés miatt kidőlt a New Englandtől a napokban megszerzett Logan Mankins, s rövid ideig Doug Martin futóért is aggódhattak a floridai szurkolók. A Bucs-híveknek a hajrában Chris Owusu, majd Bobby Rainey TD-je reményt adott, de hárompontnyi előny megmaradt a Carolina 17-jéből – alighanem többet vártak a Lovie Smith-éra első meccsétől, amely 20–14-es vereséggel zárul.

Julio Jones a mérkőzés elején elejtett egy labdát, majd 116 yardot hozott össze (Fotók: Action Images)
Julio Jones a mérkőzés elején elejtett egy labdát, majd 116 yardot hozott össze (Fotók: Action Images)

19 ÓRAI MÉRKŐZÉSEK

Az NFC Déli csoportjának rangadóján a New Orleans 13–0-ra is vezetett az Atlanta ellen, de a Falcons a harmadik negyedben 24–20-ra fordított. Matt Ryan irányító Roddy White-nak, Levine Toilolónak és Antone Smith-nek is touchdownpasszt adott. A fordulatos végjátékban Mark Ingram kétszer is egy futott TD-vel visszavette a vezetést a Saintsnek – ezután azonban Matt Bryant pillanatai következtek. A Falcons rúgójátékosa előbb egy 51 yardos mezőnygóllal kiharcolta a hosszabbítást, majd a ráadásban egy yarddal távolabbról a győzelmet érő három pontot is megszerezte csapatának.

Ryan franchise-recordot jelentő 448 yardot passzolt a mérkőzésen, 43 átadásából 31 volt sikeres. A Falcons mindössze negyedszer nyert a két csapat legutóbbi 17 meccsén.

Az előző szezonban a Kansas City és a Tennessee is a második helyen végzett a csoportjában. A Chiefs azonban 11 győzelemmel bejutott a playoffba, míg a Titans hét győzelemmel természetesen nem. Ehhez képest Jamaal Charlesék ezúttal semmit sem tudtak kezdeni a Tennessee-védelemmel. A KC sztárfutója mindössze 19 yardig jutott, elkapásból is csak 15 yardot tudott hozzátenni az összterméshez. A másik oldalon Jake Locker sallangmentesen irányított: 266 yardot és két TD-t passzolt, a végül touchdownelkapással záró Kendall Wrightot hatszor találta meg. A Titánok simán győztek 26–10-re. Ráadásul úgy tűnik, Derrick Johnsont sérülés miatt az egész idényre elveszíti a Kansas City.

Csoportrangadót játszottak az AFC keleti négyesében is. Az előző alapszakaszban 12 győzelemig, majd a főcsoportdöntőig is jutó New England azonban nem bírt a második félidőt 23–0-ra megnyerő Miamival. A holtszezonban Denverből Miamiba igazoló Knowshon Moreno 134 yardig és egy touchdownig jutott. Mike Wallace pedig 81 elkapott yarddal és egy TD-vel járult hozzá a sikerhez.

Elsősorban a nagyszünet utáni visszaesésnek köszönhetően Tom Brady 56 kísérletéből mindössze 29 volt jó. A Patriots 2003 óta most először kezdte vereséggel a szezont.

Bradyt és a New Englandet nagyon meglepték a második félidőben
Bradyt és a New Englandet nagyon meglepték a második félidőben

 

Némi meglepetésre nem Johnny Manziel kezdett a Cleveland Brownsban, bár korábban már közölte a csapat, a szezon elején Brian Hoyer irányító kapja meg a bizalmat. A celvelandi QB pedig Pittsburghben igyekezett is élni vele.

A Ben Roethlisberger (23/34, 365 yard, 1 TD, 1 interception) irányította Steelers a szünetben már 27–3-ra vezetett a Browns ellen – többek között Le'Veon Bell 38 yardos futott TD-jének köszönhetően.

Fordulás után azonban Hoyer (19/31, 230 yard, 1 TD) és a Browns óriási bravúrral visszajött a meccsbe! A harmadik negyedben a 21 éves újonc Isaiah Crowell kétszer is befutott a labdával a célterületre, az utolsó játékrészben pedig Billy Cundiff mezőnygólja és Travis Benjamin elkapott hatpontosa után már 27–27 volt az állás! Ki kell emelni még a szintén rookie futót, az összecsapáson 100 yardot jegyző Terrance Westet is, nélküle nem tudott volna feltámadni a Browns.

Már-már úgy tűnt, hosszabbításra sikerül mentenie a találkozót a Brownsnak, ám az utolsó pillanatokban a hazaiak rúgója, Shaun Suisham 41 yardról betalált a póznák közé, így a Steelers győzelemmel kezdte az idényt, míg a Browns 1999 óta még mindig csak egy alkalommal tudta megnyerni szezonbeli első meccsét.

Nagyon úgy nézett ki, hogy Philadelphiában születik meg a forduló meglepetése, az Eagles ugyanis pocsékul kezdett a papíron gyengébb Jaguars ellen. Az előző idényben berobbanó Nick Foles (27/45, 322 yard, 2 TD, 1 interception, 2 fumble) rögtön két fumble-lel kezdte a találkozót, csapata pedig a szünetben már 17–0-ra égett.

A vendégeknél Chad Henne (24/43, 266 yard, 2 TD), 1 fumble) két TD-passzt adott az újonc Allen Hurnsnek, aki 110 yarddal zárta első NFL-meccsét.

Aztán a szünetben Chip Kelly valamit mondhatott. Bármi is volt az, nagyon bejött. Nagyon. Az Eagles a második játékrészben egészen más arcát mutatta, s kétszer annyi pontot szerzett, mint a Jacksonville az első félidőben.

Fletcher Cox visszafutott a labdával, az Eagles nyert
Fletcher Cox visszafutott a labdával, az Eagles nyert


Fordulás után az Eagles első két támadása egyaránt TD-vel végződött, majd a negyedik negyedben Cody Parkey rúgó élete első NFL-es rúgásából 51 yardos mezőnygólt szerzett, ezzel 17–17-re módosítva az állást. Ezután Foles megdobta karrierja leghosszabb TD-passzát (68 yard), amit Jeremy Maclin kapott el, s ezzel már a hazaiak voltak előnyben (24–17).

A 34–17-es végeredményt egy újabb Parkey-mezőnygól és Fletcher Cox fumble return TD-je állította be.

Az AFC Észak másik csoportrangadóján a Baltimore Ravensnek nem sikerült véghezvinni a bravúrt a Cincinnati Bengals otthonában. Andy Daltonék (25/38), 301 yard, 1 TD) már 15–0-ra vezettek, ám mielőtt azt gondolnák, hogy A.J. Green vagy Giovani Bernard brillírozott volna, jegyezzük meg: Mike Nugent rúgó öt (!) mezőnygólt értékesített két negyed alatt.

Joe Flacco (35/62, 345 yard, 1 TD, 1 interception) a szünet után összekapta övéit, s a negyedik negyedben Steve Smith 80 yardos elkapott TD-jével már 16–15-re a Ravens vezetett.

Alig öt perccel a vége előtt Andy Dalton villantott valamit: 77 yardos passzával A.J. Green szerzett TD-t, amivel a Bengals 23–16-ra megnyerte a mérkőzést egy sikeres kétpontos kísérlettel. Pedig nem sok kellett ahhoz, hogy Green ne kapja el a labdát. A Lardarius Webb sérülése miatt bekerült Chykie Brown ugyanis majdnem meg tudta fogni Dalton átadását, de kicsusszant a labda kezéből.

A végén Flacco még elvezette övéit a Bengals 16 yardos vonaláig, ám 55 másodperccel a találkozó vége előtt negyedik próbálkozásánál sackelték, így oda lett az egyenlítés esélye.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK

St. Louisban a minnesotai elkapó, Cordarrelle Patterson egy 67 yardos futott touchdownnal (összesen 102 yardot futott) mindenki elől ellopta a show-t. A Vikings simán nyert 34–6-ra.

Chicagóban a hosszabbítás nyert a Buffalo. Matt Forte 169 összyardja nem ért győzelmet a Bearsnek. A ráadásban Dan Carpenter 27 yardos mezőnygólja döntött a Bills javára.

Gyakorlatilag (az összesen 102 yardig jutó) Chris Ivory negyedik negyed beli 71 yardos TD-futásának köszönhetően nyert a Jets az Oakland ellen. A New York-iak másik running backje, egy bizonyos Chris Johnson 68 yarddal járult hozzá a 19–14-es sikerhez.

Miután aláírta hat évre 100 millió dollárral kecsegtető szerződését, J.J. Watt egy sackkel, egy blokkolt extrapont-kísérlettel és egy összeszedett labdával segítette a Houstont győzelemhez az enervált Washington ellen.

NFL 2014–2015, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2014. 09. 05.2.30Seattle Seahawks–Green Bay Packers36–16
2014. 09. 07.19.00Atlanta Falcons–New Orleans Saints37–34 – h. u.
2014. 09. 07.19.00Chicago Bears–Buffalo Bills20–23 – h. u.
2014. 09. 07.19.00Kansas City Chiefs–Tennessee Titans10–26
2014. 09. 07.19.00St. Louis Rams–Minnesota Vikings6–34
2014. 09. 07.19.00Miami Dolphins–New England Patriots33–20
2014. 09. 07.19.00New York Jets–Oakland Raiders19–14
2014. 09. 07.19.00Philadelphia Eagles–Jacksonville Jaguars34–17
2014. 09. 07.19.00Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns30–27
2014. 09. 07.19.00Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals16–23
2014. 09. 07.19.00Houston Texans–Washington Redskins17–6
2014. 09. 07.22.25Dallas Cowboys–San Francisco 49ers17–28
2014. 09. 07.22.25Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers14–20
2014. 09. 08.2.30Denver Broncos–Indianapolis Colts (Tv: Sport2)
31–24
2014. 09. 09.1.10Detroit Lions–New York Giants (Tv: Sport2)
2014. 09. 09.4.20Arizona Cardinals–San Diego Chargers (Tv: Sport2)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik