NFL: tovább gyengült a címvédő; tengernyi váltás az első napon

Vágólapra másolva!
2013.03.13. 13:30
null
A Minnesotát elhagyó Percy Harvin 6 év alatt 67 millió dollárt kereshet a Seattle Seahawksnál (Fotó: Action Images)
Igencsak mozgalmasan alakult a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság (NFL) szabadügynökpiacának nyitánya, rengeteg játékos váltott klubot, illetve vált csapatnélkülivé.

 


Tegnapi cikkünkben már beszámoltunk Mike Wallace, Paul Kruger és Andy Levitre klubváltásáról, valamint Todd McClure visszavonulásáról, de az igazi éjjel indult be.

A bajnoki címvédő Baltimore Ravens a visszavonuló Ray Lewis, és az említett Paul Kruger után újabb linebackert veszített el, Dannell Ellerbe öt évre 34.75 millió dollárért cserébe a Miami Dolphinshoz szerződött. További hír a Hollók háza tájáról, a Ravens két évvel meghosszabbította long snappere, Morgan Cox szerződését, és megszerezte Chris Canty védőfalembert a New York Giantstől – ő a helyére érkező Cullen Jenkinshez hasonlóan 3 évre 8 millió dollárért írt alá.

A Cleveland Browns sem pihent, Kruger megszerzése után a korább Raiders-játékos, Desmond Bryantet is megkaparintották, a defensive end 5 év alatt 34 millió dollárt kereshet a 3–4-es védekezi sémára átálló ohiói együttesnél.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A Raiderstől Miamiba is távozott játékos, a linebacker Philip Wheeler 5 évre 26 millióért írt alá. A Dolphins Wallace, Ellerbe és Wheelers érkezése mellett hosszabbított safetyjével, Chris Clemonsszal is, valamin kivágta keretéből a két jó nevű linebackert, Kevin Burnettet és Karlos Dansbyt.

Ami a címvédő csoportriválisait illeti, mint arról beszámoltunk, Plaxico Burress és Larry Foote is hosszabbított Ramon Foster után a Steelersszel, Robert Geathers pedig további három évig a Cincinnati Bengalst erősíti.

Mozgalmas napon van túl az Indianapolis Colts is. A Csikókhoz szerződött a Detroit Lionst elhagyó támadófalember Gosder Cherilus (öt év alatt 34 millió dollárt kereshet), a Green Bay Packerstől távozó Erik Walden (négy év alatt 16 milliót kereshet), az Atlanta Falcons korábbi linebackerje, Lawrence Sidbury, az Arizona Cardinals excornerbackje, Greg Toler valamint a New England Patriots támadófalát erősítő Donald Thomas is. Egy szintén korábbi Hazafi, Darius Butler két évvel hosszabbított az Indianapolisszal, a Pat Chung pedig a Philadelphia Eagleshöz tette át a székhelyét.

A Patriots korábbi safetyjéhez hasonlóan a Sasoknál folytatja pályafutását a Houston Texanstól távozó tight end/fullback James Casey – a texasiak korábban Kevin Waltertől is megváltak –, a San Francisco 49ers korábbi nose tackle-je, Isaac Sopoaga (3 évre 12 millió dollárért írt alá), a volt Panthers-linebacker Jason Phillips és a St. Louis Rams szerelését lecserélő cornerback, Bradley Fletcher is. Távozó is akad Philadelphiából, Nnamdi Asomughát magas fizetése miatt bocsátotta el az Eagles, King Dunlap támadófalember pedig a San Diego Chargershez igazolt.

AZ NFL PÉNZÜGYI SZEMMEL
The business of football

Utóbbihoz hasonlóan John Phillips is a kalifornia együttesnél folytatja pályafutását, a tight end érkezése azonban nem mérhető ahhoz a veszteséghez, amelyet Louis Vasquez Denverbe igazolása jelent. A guard poszton bevethető támadófalember 4 év alatt 23.5 millió dollárt kereshet a Broncosnál, ahol Kevin Vickerson 2 évvel hosszabbított.

Vasquez távozása mellett a Chargers megvált még Antonio Garay nose tackle-től és Randy McMichael tight endtől is, a csoportrivális Raiders pedig az említett távozók mellett kivágta keretéből a korábbi első körös választott elkapó Darrius Heyward-Beyt, valamint Dave Tollefson defensive endet és Michael Huff safetyt is – „cserébe" Phillip Adams két évvel hosszabbított az Oaklanddel.

A Buffalo Bills Levitre elvesztése után újabb lépésre szánta el magát, és elbocsátotta a nagy szerződését meg nem háláló irányítóját, Ryan Fitzpatricket.

Rég volt már szó a Kansas City Chiefsről, de természetesen a holt szezonban eddig nagyon aktív 1/1-es klub a szabadügynökpiac első napján sem pihent, megszerezte a New Orleans Saints csereirányítóját, Chase Danielt (3 év alatt 10 millió dollárt kereshet), aki a korábban a San Francisco 49erstől érkező Alex Smithszel versenyezhet majd a kezdő posztért, a Dolphinstól távozó Anthony Fasano tight endet (4 év/16 millió), valamint a New York Jetsnél nem marasztalt Mike DeVitót (3 év/12.6 millió).

William Moore hosszabbítása, és Tony Gonzalez vissza nem vonulása után újabb jó hír az Atlanta Falcons szurkolóinak, hogy a Matt Ryan vakoldalát védő Sam Baker további hat évig az együttest erősíti majd.

Levitre megszerzése után a Tennessee Titans Delanie Walker tight endet is megszerezte a San Francisco 49erstől, saját hasonló posztján szereplő játékosa, Jared Cook pedig épp a Nemzeti főcsoport Nyugati divíziójába igazolt, a St. Louis Ramshez követte korábbi mesterét, Jeff Fishert.

Egy év jacksonville-i kitérőt követően ismét a New York Giantsnél folytatja pályafutását a cornerback Aaron Ross, Martellus Bennett tight end viszont a Chicago Bearsnél folytatja (4 évig, 20 millió dollárért cserében), akárcsak a korábbi Szent-támadófalember, Jermon Bushrod (a New Orleanstól távozó offensive tackle 5 év alatt közel 36 millió dollárt kereshet).

A Seattle Seahawks Percy Harvin megszerzése után elbocsátotta Leon Washingtont, a Minnesotából érkező elkapóval pedig 6 éves, 67 millió dolláros szerződést kötött, amelyből 25.5 millió dollár a garantált tartalom.

A Minnesota Harvin elvesztése után nem tétlenkedett, hosszabbított Phil Loadholt támadófalemberrel (4 év alatt 25 milliót kereshet), Erin Henderson linebackerrel, Jamarca Sanford safetyvel (egyaránt két évre), Jerome Felton Pro Bowl-szereplő fullbackkel (3 év/7.5 millió dollár), valamint Jerome Simpson elkapóval, viszont elbocsátott 35 éves cornerbackjét, Antoine Winfieldet, akinek az elküldésével az együttes 7.25 millió dollárnyi helyet szerzett a fizetési sapka alatt.

Ami a további hosszabbítókat illeti, Washingtonban marad a defensive end Kedric Golston és a punter Sav Rocca, Detroitban a speciális csapatban használható Kassim Osgood és a safety Amari Spievey, St. Louisban a védőfalember Williams Hayes, Carolinában pedig Ben Hartsock tight end.

A holt szezon történéseiről ide kattintva olvashat, s megtekintheti az edzőváltások és a fontosabb szabadügynökök listáját is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik