NFL: Peyton Manning–Tom Brady 17. alkalommal – talán utoljára

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.24. 15:09
Hétfő hajnalra kiderül, ebben a szezonban melyik két csapat játssza a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntőjét, az 50. Super Bowlt. Előtte azért persze most is jelentkezik a Red Zone. Este mindkét mérkőzésről élő tudósítással jelentkezünk!



A HÉT SZTORIJAI

PACKERS: EGYETEMI SZABÁLYOKAT A HOSSZABBÍTÁSBAN!
A Green Bay az Arizona ellen az utolsó percben lehetetlen helyzetből mentette hosszabbításra a meccset, hogy aztán a túlóra első támadásában a Cardinals egy nagy játéknak köszönhetően touchdownnal eldöntse a meccset. A Packers játékosai roppant csalódottak voltak a meccs után, a védő Clay Matthews pedig olyan ötlettel állt elő, amit valószínűleg többen is támogatni fognak a ligában.

„Térjünk át az egyetemi szabályokra! Csak tegyék le a labdát a 25 yardos vonalunkon, és hadd menjünk. Erről beszélni kell, borzasztó, ha esélyt sem kapsz, egy pénzfeldobással eldőlhet a meccs. Most ezek a szabályok, mindenkire ez vonatkozik, volt lehetőségünk arra, hogy megállítsuk a Cardinalst, de nem tettük meg” – mondta Matthews.

Az NFL 2012-ben már közelített az NCAA módijához, hiszen ha az első csapat támadása mezőnygóllal ér véget, az ellenfél is megkapja a labdát. Touchdown esetén viszont vége a meccsnek, míg az egyetemi bajnokságban addig támadhat mindkét csapat, amíg egyszer más eredménnyel ér véget valamelyik akció-ellenakció páros.

Sokak szerint minden esetben meg kellene kapnia a labdát a két csapatnak, de nem valószínű, hogy a védelem által szerzett pontok után lenne létjogosultsága ennek a változatnak...

ÉDESANYJA ELŐSZÖR LÁTTA ÉLŐBEN JÁTSZANI A DENVERI ELKAPÓT
Játékos-pályafutása során először játszott édesanyja előtt Demaryius Thomas, a Denver Broncos elkapója, akinek anyját 2000-ben zárták börtönbe drogterjesztés miatt. Katina Smith novemberben Barack Obama különleges felmentését megkapva szabadult, de ez volt az első meccs, amelyre elment.

Thomas ugyan csak két elkapást és 40 yardot jegyzett, illetve egy kétpontos játékot a Broncos egyetlen TD-je után, de nagyon boldog volt.

„Különleges nap volt. Édesanyám eljött, látta a meccsünket, először volt itt velem, először látott játszani, óriási” – mondta Thomas, aki gyengébb mutatói ellenére alig tudott szabadulni az újságíróktól.

A PANTHERS „FILMHŐSE" UTÁLJA A BLIND SIDE-OT, A CSAPATTÁRSAI IMÁDJÁK
Azután, hogy három éve a Baltimore Ravensszel megnyerte a Super Bowlt, újra a nagydöntő küszöbére ért Michael Oher, az NFL egyik leghíresebb támadó falembere, aki már rég elárulta, hogy nem tetszik neki ez a kétes hírnév, hiszen az emberek tévesen azonosítják a Blind Side, Magyarországon a Szív bajnokai címen ismert film főhősével. A rendező ugyanis szerinte dramaturgiai okokból túlságosan eltorzította a fiatal kori képét, a film főhőse alig mosolyog, ami a játékosra nem volt jellemző.

Ugyanakkor a Panthersnél imádják a filmet és őt is, sokat segített neki a beilleszkedésben a szezon előtt.

„Amikor kijött a film, a Ravensnél két évig tabu volt, csak utána kezdték emlegetni. Itt egyből ezzel fogadtak, örülök, hogy ennyire fesztelen a hangulat – mondta Oher. – Óriási a film, sokak előtt példa lehet, de már túl sokat hallottam róla, és ha egy hotelben filmet kell választani, bármi jöhet, csak ne ez.”

A csapattársai viszont gyakran felhozták, Cam Newtont például úgy mutatták be neki, ahogy Sandra Bullock beszélt a filmben: „Michael, ő a csapatod irányítója. Ha őt bántják, az olyan, mintha engem bántanának. Meg kell védened – idézte fel Mike Remmers, a Panthers másik támadó falembere, aztán elsütött még egy poént. – Persze néha meg kell neki mutatni, ki az irányító, akit meg kell védenie, mert hajlamos elfelejteni.”

Hétfő hajnalra már csak két csapat marad versenyben (Montázs: NSO)
Hétfő hajnalra már csak két csapat marad versenyben (Montázs: NSO)


Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

A HÉT STATISZTIKÁI

MINTHA KÉT KÜLÖN MECCS LETT VOLNA
A Carolina 31–0-s első félidőt mutatott be, ez a harmadik legnagyobb különbség engedett pont nélkül a PO történetében, az Oakland Raiders 35–0 után 56–7-re nyert a Houston Oilers ellen (1969-es szezon), a New York Giants pedig 34–0 után 41–0-ra a Minnesota Vikings ellen (2000). A nagyszünet után viszont a Seattle mutatott be egy 24–0-s etapot. Ez a negyedik meccs, amelyen mindkét csapatnak volt egy legalább 24–0-s sorozata a meccsen. Az 1981-es idényben a San Diego 24–0 után 41–38-ra nyert a Miami ellen, az 1992-es szezonban a Bills 3–35-ről fordítva szintén 41–38-ra, a 2002-es kiírásban pedig a 49ers 14–38-ról 39–38-ra.

A 22-ES CSAPDÁJA
A Denver a Steelers elleni meccs hajrájában C. J. Anderson futásával touchdownt szerzett – ezzel lezárva 22 támadáson keresztül tartó TD-mentes időszakát. Ez a leghosszabb PO-széria egyébiránt az elmúlt tíz évben.

GRONK REKORDJA A RÉG VÁRT CSATÁN
Hihetetlen, de 56 alatt először játszott egymással a rájátszásban a Patriots és a Chiefs, ez volt az egyetlen párharc a nyolc eredeti AFL-csapatból, amelyre eddig még nem került sor. Rob Gronkowski pedig ismét bebizonyította, hogy posztja legjobbja, most éppen két TD-t szerzett, ezzel már nyolcnál jár a playoffban, ami rekord a tight endek között. Ja, amúgy Gronk 26 éves, és karrierje során állandóan sérülésekkel küszködött.

RODGERS MEGINT MEGCSINÁLTA!
Sokaknak egy egész karrier kevés arra, hogy az utolsó másodpercben, minden mindegy alapon elhajítva a labdát TD-passzt adjanak. De Aaron Rodgers nem olyan, mint sokak... A Green Bay irányítója a szezon során másodszor dobott sikeres hail mary-passzt, ezzel pedig először született a playoffban meccsnyerő vagy hosszabbításra mentő TD a rendes játékidő utolsó játékából.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a NFL 2015-ös kiírását?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

JÖN A 17. EZ LESZ AZ UTOLSÓ?
Kikerülhetetlen téma annak, akit egy kicsit is érdekel a sportág. A 21. század két legmeghatározóbb irányítója, Peyton Manning lassan minden létező alapszakaszrekordot a magáénak tud, Tom Brady pedig hasonlóképpen van a rájátszásbeliekkel. A két legenda a 17. alkalommal csap össze, Manning szezonbeli játékát látva alighanem egyben utoljára is. De nem búcsúztatjuk őket, hanem ünnepeljük!

A két irányító a 2003-as szezon óta nyolc alkalommal döntőzött (Brady 5, Manning 3), ez pedig ugye most kilencre nő. Az eddigi egymás elleni meccseik pontorgiát ígérnek, tekintve, hogy 11 alkalommal esett legalább 50 pont, és csupán kétszer maradtak 42 alatt a csapatok.

A hazai pálya sokat segített eddig a feleknek, 11-szer nyert az otthoni és csak ötször az idegenbeli. Brady szintén 11-szer nyert Manning ötje ellen. Legutóbb a 2007-es idényben született idegenbeli siker, akkor a 16–0-s alapszakaszt bemutató Patriots a végén fordított Indianapolisban – azóta mind a hatszor a hazai nyert.

Bradynek csupán három veresége van idegenbeli rájátszásmeccsen, de hogy mennyire mumus a mostani párosítás, azt jól jellemző, hogy ebből kettő Denverben volt, kettő pedig egy Peyton Manning vezette csapat ellen (Manning még a Colts irányítójaként is nyert otthon).

A HÉT MÉMJEI
A pillanat, amikor rájössz, hogy Tom Bradynek ebben az idényben több TD-passza van Denverben, mint Peyton Manningnek. Pedig ő csak egy meccset játszott ott.

Fotó: NFL Memes
Fotó: NFL Memes

Na mert majd pont egy AFC-döntő előtt nem hozzák fel Belichick és a Patriots kapcsán a csalást

Fotó: NFL Memes
Fotó: NFL Memes

Denverben is készülnek Brady érkezésére

Fotó: NFL Memes
Fotó: NFL Memes

Star Wars-fílingben edzettek a Panthers-játékosok

Fotó: NFL Memes
Fotó: NFL Memes

Mindeközben a Steelersnél...



A HÉT JELENETEI




A HÉT LEGJEI

Passzolt yardok: Russell Wilson (Seattle) 366
Futott yardok: Jonathan Stewart (Carolina) 106
Elkapott yardok: Larry Fitzgerald (Arizona) 176

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Ben Roethlisberger (Pittsburgh) 568
Futott yardok: Eddie Lacy (Green Bay) 152
Elkapott yardok: Martavis Bryant (Pittsburgh) 183
Szerelések: K. J. Wright (Seattle) 21
Sackek: Nick Perry (Green Bay) 3.5
Inteceptionök: 13-an 1

BÁTOR JÓSKA

Cam Newton valóban 200 passzolt (161) és 50 futott (3) yard alatt maradt, de TD-ja így is több volt (1), mint labdavesztése (0), és végül is nyert a csapata.
Most ismét együttesét vesszük elő, a Carolina Arizona elleni meccsén a liga két legtöbb pontot szerző együttese lép pályára, nem is okoznak csalódás, legalább 60-ig jutnak ketten.

TIPPELDE

Négy vendégsiker után ezúttal négy hazai jött, ahogyan azt Bencsics Márk, Ritz Balázs, Somlóvári Dávid és Udvardi Gyula várta. Somlóvári kolléga sorozatban harmadszor végzett legalább holtversenyben az élen, és a rájátszás mind a nyolc meccsére jól tippelt. Az viszont már biztos, hogy az első hely Borbély László és Herczeg Ádám között dől el, ahogyan az is, hogy legfeljebb a Super Bowlra adott ellentétes tipp esetén. Ezen a héten ugyanis nem sok eltérés volt a tippek között.

 

NFL 2015, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2016. 1. 9–10.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–Pittsburgh Steelers (6.) 16–18
Houston Texans (4.)–Kansas City Chiefs (5.) 0–30
NFC
Minnesota Vikings (3.)–Seattle Seahawks (6.) 9–10
Washington Redskins (4.)–Green Bay Packers (5.) 18–35
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2016. 1. 16–17.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Pittsburgh Steelers (6.) 23–16
New England Patriots (2.)–Kansas City Chiefs (5.) 27–20
NFC
Carolina Panthers (1.)–Seattle Seahawks (6.) 31–24
Arizona Cardinals (2.)–Green Bay Packers (5.) 26–20 – h.u.
KONFERENCIADÖNTŐK (2016. 1. 24–25.)
AFC
Denver Broncos (1.)–New England Patriots (2.) 21.05
NFC
Carolina Panthers (1.)–Arizona Cardinals (2.) 0.40
SUPER BOWL 50 (2016. 2. 8.)
Az AFC győztese (1./2.)–Az NFC győztese (1./2.)* 0.30
*Levi’s Stadium (San Clara, California)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik