NFL: P. Manning Elwayt másolva lett az első 200-as; 1/2>1/1!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.10. 18:09
null
Eli szintén két Super Bowlt nyert, a bátyja most utolérte. <br />„A pillanat, amikor rádöbbensz, már nem ugrathatod a tesódat, hogy neked több bajnoki gyűrűd van”<br />(Forrás: NFL Memes) – <a href="http://www.nemzetisport.hu/nfl/super-bowl-az-oreg-halasz-es-superman-nem-orult-manning-testvere-memek-2482511"><strong>TOVÁBBI MÉMEK ITT!</strong></a><br />
Az 50. Super Bowllal véget ért a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2015–2016-os idénye. A Red Zone ezúttal Super Bowl-különkiadással jelentkezik, a statisztikák, mémek és jelenetek mellett pedig a kiértékelések ideje is eljött.

A HÉT SZTORIJAI

EZÉRT NEM ÜNNEPELT ELI MANNING A CSALÁDDAL
Ami egy éve Left Shark volt, az most Eli Manning – jelentéktelen mellékszereplő, mégis mindenki róla beszélt a Super Bowl után. Peyton Manning kétszeres bajnok öccse a családi páholyból figyelte a meccset, és amikor végleg eldőlt az összecsapás a Broncos javára, mindenki ünnepelt körülötte, ő meg csak maga elé bambult.

Sokan megjegyezték, az irigység vezérli, hiszen nem mondhatja többé magáról, hogy több bajnoki aranygyűrűje van, mint ötszörös MVP-fivérének (legalábbis ehhez nyernie kell még egy Super Bowlt). Még apjuk is aggodalmasan nézett rá.

Természetesen megkeresték, mi okozta ezt az érthetetlen reakciót.

„Csak arra voltam kíváncsi, mi tesz a Broncos. Rámegy a kétpontos kísérletre, és a többit rábízza a védelemre” – mondta a New York-i reptérre érkezve Eli, aki tehát az órát nézte és a különbséget számolgatta elmerülten.

Azt is mondta, látta a róla készült mémeket, amelyek tetszettek neki. Nyilván... TOVÁBBI MÉMEK ITT!

NEWTONT KIAKASZTOTTA A DENVERI VÉDŐ A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN
Cam Newton nem volt boldog a Super Bowl után. A Carolina irányítója előzetesen természetesen győzelemre számított, de a denveri védelem az arcára fagyasztotta a mosolyt, sokszor a földre vitték, egyáltalán nem hagyták kibontakozni. Mindkét denveri touchdown abból született, hogy Von Miller kiütötte a kezéből a labdát közel a Panthers célterületétől.

A Carolina irányítója a meccs utáni sajtótájékoztatóját röviden letudta, egy kérdés közben felállt és kiment. Sokan arrogánsnak látják emiatt Newtont, de kiderült, hogy a paraván túloldalon nyilatkozó Denver-védő, Chris Harris Jr. akasztotta ki.

„Az volt a terv, hogy összeroppantjuk a Panthers zsebét, s futni sem hagyjuk őket. Nézzük meg, mire képes, ha dobni kell? Tud-e dobni?” – magyarázta jó hangosan Harris, s jól látszik a felvételen, hogy Newton ezt hallgatja, mielőtt feláll és kimegy. Elég volt neki az, amit a pályán kapott.



VISSZA A CIVILIZÁCIÓBA! GREG OLSEN TÍZ ÉVET FIATALODOTT
Babona? Az ellenfél megfélemlítése? Vagy csupán a borotválkozásra szánt idő hiánya? Korábban a pittsburghi Brett Keiselnél láttuk, hogy az év közben a hajótöröttekre és remetékre jellemző arcszőrzetet növeszt, hogy aztán amikor vége az idénynek, elővegye a borotváját, és megszabaduljon a pályán rá jellemző külsőtől.

Ebben a szezonban többek között Greg Olsen, a Carolina tight endje járt el így, a szezon folyamán végig terebélyesedő szakállát két nappal az elvesztett Super Bowl után levágta. Minderről a Twitteren közölt fotósorozatot, a következő kommentárral: „Minden jó dolog véget ér egyszer."

A támadó játékostársaihoz hasonlóan szűk féléves szabadságát tölti, úgy is mondhatnánk, visszatér a civil társadalomba, amihez civilizált külső illik. Az, hogy a hatás legalább tíz évvel fiatalabb férfié, bónusz.



A HÉT STATISZTIKÁI

TÁMADÓJÁTÉK NÉLKÜLI SIKER

A Denver Broncos mindössze 194 yardot haladt a mérkőzés során, ez a legkevesebb, amellyel Super Bowlt lehetett eddig nyerni – a korábbi hét csapat, amely 200 alatt maradt, egyaránt kikapott.

KIKAPCSOLTÁK A LEGJOBB TÁMADÓSORT
A Carolina Panthers 31.3 pontos átlagával és 500-as össztermésével az alapszakasz legeredményesebbjének bizonyult, a döntőn azonban csak tízig jutott. Ez volt a hatodik alkalom, hogy a liga legponterősebb gárdája a Super Bowlban legfeljebb tíz pontig jusson, legutóbb épp a Denver volt a rossz oldalon (43–8-ra nyert a Seahawks).

A 2011-es draft első két választottja (Fotók: Action Images)
A 2011-es draft első két választottja (Fotók: Action Images)

AZ 1/2-ES LEGYŐZTE AZ 1/1-EST
Szinte hihetetlen, de öt éve még ez a két csapat volt a liga két legrosszabbja, ennek következtében pedig az első két helyen választhattak. A Carolina Panthers Cam Newtonnal fordította meg a sorsát, a Denver pedig Von Millerrel indult meg felfelé. A szezon mindkettejüknek MVP-címet hozott, de míg Newton az alapszakaszban örülhetett, addig Miller kiváló döntőbeli teljesítménnyel kergette őrületbe riválisát.

MEGNYERTÉK MANNINGNEK A MÁSODIK GYŰRŰJÉT
Az elmúlt 30 évben Peyton Manning az első irányító, aki 70-es (pocsék) irányítómutató alatti teljesítménnyel döntőzhetett. Ott 141 yardot passzolt, TD nélkül, két eladott labdával. Bátran mondható, hogy nem Manninggel, hanem Manning ellenére nyert a Broncos. Rajta kívül csupán három irányító nyert Super Bowlt úgy, hogy 150 passzolt yard alatt és TD nélkül zárt: Bob Griese az 1973-as szezonban, John Elway az 1997-es idényben és Ben Roethlisberger a 2005-ös kiírásban.

BRANDON A MANUS, MEG A SPECIÁLIS CSAPATRÉSZ
McManus fantasztikus rájátszáson van túl, mind a tíz mezőnygólját belőtte. Rajta kívül Adam Vinatieri szerzett egy playoffban két számjegyű hárompontost (14/15), a legtöbb hibátlan rúgás pedig kilenc volt eddig. A speciális egységre egyébként sem lehetett nagy panasz, Jordan Norwood például 61 yardos, punt utáni visszahordásával állított fel új Super Bowl-rekordot.

ELWAY ELSŐ VÁLASZTÁSA ELÉGGÉ JÓL BEJÖTT
Von Miller
lett a 10. védő, aki a Super Bowlban MVP-címet szerzett. Nem mellesleg ő volt John Elway vezérigazgató első választása a Denver élén.

PEYTON MANNING=JOHN ELWAY
Legalábbis pár szempontból. Mindketten 1/1-esek voltak, mindkettejüket a Colts draftolta (Elway mondjuk rögvest elcserélését kérte), mindketten 14 rájátszásbeli győzelemmel állnak és két Super Bowl-győzelemmel.

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

A BRONCOS A KILENCEDIK
A Denver Broncos a kilencedik NFL-franchise, amely legalább 3 Super Bowlt nyert meg. Az elmúlt 25 évben ugyanakkor egyedül a New England Patriots örülhetett többször – Tom Bradyék négyszer a 2001-es idény óta.

MANNING AZ ELSŐ KÉTSZÁZAS
Peyton Manning lett az első irányító, aki kezdőként 200 győzelmet ért el – a rájátszásbeli meccseket is beleszámítva (186/79 az alapszakaszban, 14/13 a rájátszásban, 200/92 összesen). Mögötte Brett Favre (186/112, 13/11, 199/123) és Tom Brady (172/51, 22/9, 194/60) férne fel a képzeletbeli dobogóra.

A MÁSODIK LEGNAGYOBB VÁRAKOZÁS
Manning kilenc év után nyert ismét Super Bowlt. A kezdő irányítókat tekintve ez a második leghosszabb várakozás, Tom Brady tavaly törte meg tízéves várakozását, amikor megnyerte a negyedik bajnoki címét.

SÖPÖRT A DENVERI VÉDELEM A RÁJÁTSZÁSBAN
A Panthers 31.3 pontot szerzett átlagban, a döntőben 10-ig jutott. A Patriots 29.1-et, 18-nál megállt az AFC-döntőben. A Steelers 26.4-et átlagol, de csak 16-ot szerzett.

NEWTON NEM A NAGY FORDÍTÁSOK MESTERE
Ez volt a 16. alkalom, hogy Cam Newton két labdabirtoklási – tehát legalább kilencpontos – hátrányban lépjen először pályára a negyedik negyedben. A Panthers mérlege ezeken a találkozókon: 0–16.

MÁR A VÉDELMI TOUCHDOWNNÁL ELDŐLT?
Legalábbis a statisztika szerint nem sok kérdés maradt. A védelmi TD-t szerző csapatok 15–2-vel álltak a Super Bowlokban, a Broncos pedig 5–0-val a szezonban.

Peyton Manning lett az első kezdő irányító, aki eljutott kétszáz győzelemig (Fotó: Action Images)
Peyton Manning lett az első kezdő irányító, aki eljutott kétszáz győzelemig (Fotó: Action Images)



A HÉT JELENETEI

A HÉT LEGJEI

Passzolt yardok: Cam Newton (Carolina) 265
Futott yardok: C. J. Anderson (Denver) 90
Elkapott yardok: Emmanuel Sanders (Denver) 83

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Cam Newton (Carolina) 761
Futott yardok: C. J. Anderson (Denver) 234
Elkapott yardok: Greg Olsen (Carolina) 231
Szerelések: Luke Kuechly (Carolina) 29
Sackek: Von Miller (Denver) 5
Inteceptionök: Kurt Coleman (Carolina), Luke Kuechly (Carolina) 2

BÁTOR JÓSKA

A sackgyáros denveriek még a tippelt ötöt is felülmúlták, összesen hétszer sackelték Cam Newtont, aki a másik tippünket, a legalább 60 futott yardot nem tudta végül elérni (45).

TIPPELDE

A Super Bowlon egyikünk tippje sem jött be, így Somlóvári Dávidnak nem jött össze a hibátlan rájátszás. Az élen holtversenyben Borbély László és Herczeg Ádám végzett, Kovács Sándort megelőzve.

NFL 2015, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2016. 1. 9–10.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–Pittsburgh Steelers (6.) 16–18
Houston Texans (4.)–Kansas City Chiefs (5.) 0–30
NFC
Minnesota Vikings (3.)–Seattle Seahawks (6.) 9–10
Washington Redskins (4.)–Green Bay Packers (5.) 18–35
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2016. 1. 16–17.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Pittsburgh Steelers (6.) 23–16
New England Patriots (2.)–Kansas City Chiefs (5.) 27–20
NFC
Carolina Panthers (1.)–Seattle Seahawks (6.) 31–24
Arizona Cardinals (2.)–Green Bay Packers (5.) 26–20 – h.u.
KONFERENCIADÖNTŐK (2016. 1. 24–25.)
AFC
Denver Broncos (1.)–New England Patriots (2.) 20–18
NFC
Carolina Panthers (1.)–Arizona Cardinals (2.) 49–15
SUPER BOWL 50 (2016. 2. 8.)
Denver Broncos (1.)–Carolina Panthers (1.)* 24–10
*Levi’s Stadium (San Clara, California)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik