NFL: Peyton Manning az MVP, két díjat is behúzott a Panthers

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.02. 02:05
null
Peyton Manning lett a legértékesebb játékos és az év támadója is (Fotó: Action Images)
A papírformának megfelelően a Denver Broncost irányító Peyton Manninget választották meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013-as alapszakaszának legértékesebb játékosának (MVP).

 

Minden nap folyamatosan frissülő felvezetőcikkünket ide kattintva érheti el!

A Denver irányítóján nem látszik a kor. Tavaly a nyakműtétje után pazar formában tért vissza a pályára, és új csapatát egyből a liga egyik legjobbjává varázsolta. A 2013-as idényben még rátett egy lapáttal, és minden idők legeredményesebb támadósorát vezényelte a rekordot jelentő 606 alapszakaszban szerzett pontig. Emellett „egyéniben" is tündökölt, 55 TD-passzával Tom Brady (50 – 2007), 5477 yardjával Drew Brees (5476 – 2011) rekordját is átadta a múltnak, gyakorlatilag egyesélyessé téve a liga legértékesebb játékosának járó MVP-trófeáért folytatott versenyt.

Az AP 50 újságírója közül 49-en választották meg Manninget a legjobbnak, aki így rekordot jelentő 5. alkalommal lett az alapszakasz MVP-je, az egyetlen megmaradt szavazatot a New Englandet az összes fegyvere nélkül is 12 sikerig vezető Tom Brady kapta meg.

AZ NSO DÍJAZOTTJAI
Legértékesebb játékos (MVP): Peyton Manning (Denver)
Az év legjobb támadója: Drew Brees (New Orleans)
Az év legjobb védője: J. J. Watt (Houston)
Az év legjobb újonc támadója: Eddie Lacy (Green Bay)
Az év legjobb újonc védője: Sheldon Richardson (NY Jets)
Az év visszatérő játékosa: Alex Smith (Kansas City)
Az év legjobb edzője: Andy Reid (Kansas City)

Manning ráadásul az év támadója díjat is besöpörte, 33 voksával jócskán megelőzve a legtöbb yardot futó LeSean McCoyt (10) és a Kansas City Chiefs egyszemélyes támadósorát, Jamaal Charlest (4).

Az év védőjének
a Carolina Panthers linebackerét,Luke Kuechlyt választották meg, aki fantasztikus számokat hozott (156 szerelés, 2 sack, 11 levédekezett passz, 4 interception), emellett pedig igazi vezére volt a liga egyik legjobb védelmének.Segédletével a Panthers ellen szerezték átlagban a második legkevesebb yardot (301.2) és a második legkevesebb pontot (241, átlagban 15.1). Kuechly 13 vokssal zárt az élen megelőzve a legtöbb sacket gyűjtő Robert Mathist (11.5) valamint Earl Thomas (7.5). Mellettük még a 19 sacket jegyző Robert Quinn (6), Richard Sherman (4) és J. J. Watt (2) kapott legalább két szavazatot.

Az újonc védők között Sheldon Richardson diadalmaskodott. A New York Jets ellen hiába futottak 421 alkalommal, kísérletenként csak 3.4 yardot engedett az egység, ami az egész liga magasan legjobb mutatója. Ez nagyban köszönhető a szenzációsan bemutatkozó fiatal játékosnak, aki 78 szerelésével toronymagasan kiemelkedett az újonc védőfalemberek közül, de az egész ligában csak a New England duója (Rob Ninkovich – 91, Chandler Jones –79) és Watt (80) zárt jobban. A PFF-nél a 3–4-es védőfalemberek közül ráadásul csak Watt előzte meg Richadsont a futás megállításában, 3.5 sackjénél pedig csak négy újonc tudott többet felmutatni. Richardsont amúgy Rex Ryan a támadókhoz is felküldte néhány alkalommal, ezt pedig két futott TD-nal hálálta meg. Richardson az 50 szavazatból 23-at kaparintott meg, mögötte a Buffalo Bills linebackere, Kiko Alonso (19) és a New Orleans Saints söprögetője, Kenny Vaccaro (4) zárt.

A „passzmesterek" gyengélkedése megteremtette a lehetőségét, hogy egy másik poszton játszó diadalmaskodjon az év újonc támadói között, végül ez megtiszteltetés, az Aaron Rodgers sérülése során csapatát „meccsben" tartóEddie Lacyt érte, aki 1178 yardot és 11 TD-t futott az idényben. A 35 voksot begyűjtő fiatal futón kívül még a San Diegónál első évében nagyot dobbantó elkapóKeenan Allen (1046 yard, nyolc TD)kapott egynél több (12) szavazatot.

Az év visszatérő játékosa az elmúlt években csapatával együtt szenvedőPhilip Rivers lett,aki 69.5 százalékos pontossággal és 105.5-ös irányítómutatóval zárt.A San Diego Chargers irányítója 13 voksot kapott, mögötte a Denver futója, Knowson Moreno és a Philadelphia Eagles támadófalembere, Jason Peters (8-8) zárt a képzeletbeli dobogón.

Az év edzőjeként újabb Carolina-sikert jegyezhettünk fel, Ron Riverával hihetetlen nagyot fordult a Panters szekere az elmúlt bő egy évben. Az előző szezon közepén 2–8-as mérleg után a legtöbben elküldték volna a csapattól, de a vezetőség még kitartott, a szezont pedig 5–1-gyel fejezték be a Párducok. A mostani idényre összeért a védelem, és bár az első négy fordulóban ezúttal sem állt jól a csapat (1–3), az azt követő 12 meccsből csupán egyet vesztett el, és megnyerte az NFC Déli divízióját (12–4). A Carolina mestere (21.5) mögött az 1/1-es Kansas City Chiefst rájátszásba vezető Andy Reid (13.5) és a fél keretét elvesztő, de így is simán 12–4-gyel záró New Englandet irányító Bill Belichick (7) fért fel a dobogóra. Chip Kelly (4), Pete Carroll (3) és Bruce Arians (2) is legalább két szavazatos gyűjtött be.

Az év játékának Calvin Johnson három Bengals-védő között megszerzett TD-jét választották. A videót itt tekintheti meg a további döntősökkel együtt!

Beválasztották az új „halhatatlanokat" is, idén Michael Strahan, Andre Reed, Walter Jones, Derrick Brooks, Aeneas Williams, Claude Humphrey és Ray Guy került be a Hírességek Csarnokába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik