NFL: Lamar Jackson nemet mondott az elképesztő szerződésre

Vágólapra másolva!
2022.09.16. 08:47
null
Lamar Jackson visszautasította a Ravens ajánlatát (Fotó: AFP, archív)
Lamar Jackson fogadott. Saját magára. A Ravens két éve tárgyal Jacksonnal egy szerződéshosszabbításról, ugyanis az újoncszerződés alatt játszó quarterback megállapodása a mostani idény végén lejár (23 millió dollárt keres az idén). Az öt évre szóló, majdnem 274 milliós szerződésből 133 millió garantált lett volna – írja az ESPN.

 

Jackson többet keresett volna, mint az idén új szerződést kapó Russell Wilson (242.5 millió, 161 millió garantált, 124 millió teljesen garantált) és Kyler Murray (230.5 millió, 189.5 millió garantált, 103.3 millió teljesen garantált), illetve a teljesen garantált összeg is több lett volna az ő megállapodásában.

A probléma nem Wilson vagy Murray szerződése volt, hanem Deshaun Watsoné. A 2017-es játékosbörze 12. választottja 2021-ben kért cserét a Houston Texanstól, és idén nyáron cserélték el a Cleveland Brownshoz. Csakhogy miután 26 masszőr is szexuális zaklatással vádolta meg az irányítót, a jövője kérdésessé vált. A bűnügyi eljárás során az esküdtszék nem kezdeményezett bírósági pert, a polgári eljárásokban pedig egy kivételt leszámítva megegyezett az áldozatokkal peren kívül.

Amint kiderült, hogy nem lesz bűnügyi eljárás, rengeteg csapat megkereste, és végül a Cleveland szerezte meg. A különbség annyi, hogy, bár Watson nem volt szabadügynök, akkora alkuereje volt minden más csapattal szemben, hogy ő dönthetett, melyik csapathoz megy azok közül, akiknek volt elég mozgásterük ahhoz, hogy a Houston igényeit kielégítsék (többek között három első körös draftjogot kapott a Texans).

A Cleveland azzal nyerte meg a versenyt, hogy egy teljesen garantált, ötéves, 230 millió dolláros szerződést kínált Watsonnak, ami a legnagyobb, teljesen garantált szerződés az NFL történetében, és amely csupán a második teljesen garantált szerződés volt Kirk Cousins hároméves, 84 millió dolláros szerződése után.

Watson erre az idényre 11 meccses eltiltást kapott, ezért novemberig nem láthatjuk a Brownsban.

A 27 éves játékos háromszor jutott Pro Bowlba, 2020-ban vezette a ligát passzolt yardokban, dicsőséglistája nem ér fel Jacksonéval, akinek ráadásul pályán kívüli problémái sincsenek. Ezért Jackson is teljesen garantált szerződést kért a Ravenstől.

A Ravens 2023-ban, 2024-ben és 2025-ben is alkalmazhatja a franchise taget, aminek köszönhetően Jackson nem lenne szabadügynök, és az öt legjobban kereső irányító átlagkeresetét kapná az adott évben. Kérhet cserét, ha szeretne, de egyáltalán nem biztos, hogy a Ravens könnyen belemenne, és egyelőre semmilyen jel sem utal arra, hogy távozna Baltimore-ból.

Jackson részéről az a nagy kockázat, hogy súlyosan megsérül, ráadásul a liga egyik legmozgékonyabb irányítója, és játékának alapvető eleme a mobilitása. 2018 óta ő szenvedte el a legtöbb ütést a ligában (737), ezért sérülésveszélye sokkal nagyobb, mint egy zsebből operáló irányító esetében, továbbá idővel a játékstílusát is nehezebb lesz fenntartani, mint a kevésbé a mobilitásukra építő irányítóknak. Jackson ráadásul nem nevezhető kifejezetten pontosan dobó irányítónak, ezért szüksége van higanyszerű mozgására.

A Baltimore nyolcasa valószínűleg úgy gondolkodik, hogy ha a következő két idényt lejátssza a franchise tag alatt, amikor kénytelen lesz végre megfizetni őt a Ravens (vagy bárki más), ennél is jobb ajánlatot fog kapni, hiszen a fizetési keret folyamatosan nő az NFL-ben, és a végén jobban fog járni, mintha elfogadná csapata jelenlegi ajánlatát.

A nyitó fordulóban Jackson 6 futásból 17 yardot szerzett, ami a harmadik legkevesebb pályafutása során az NFL-ben, amikor kezdőként lépett pályára. Habár egy meccs nagyon apró mintának számít minden sportágban, érdemes lesz figyelni, hogy Jackson tudatosan kevesebbet fog-e futni, hogy kevésbé tegye ki magát a sérüléseknek (tavaly öt meccset hagyott ki bokasérülés miatt). Inkább a passzjátékot erőltette, az első fordulóban vezette a ligát a passzkísérletek átlagos mélységében 12 yarddal.

Ha hosszú távon képes javítani a passzjátékán, Lamar Jackson alkuereje exponenciálisan nő majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik