NFL: jöhet a Super Bowl utáni másnaposság – letaszítják a Broncost a trónról?

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2016.09.08. 14:23
null
A februári Super Bowl „visszavágójával” rajtol a 2016-os szezon (Fotó: Action Images)
Ma éjjel, magyar idő szerint 2.30-kor kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2016-os idénye, az idei Super Bowl „visszavágójával”, a Denver Broncos–Carolina Panthers mérkőzéssel. Felvezető sorozatunkban korábban foglalkoztunk már az eltiltottak és a visszavonulók álomcsapatával, most jöjjön a holt szezon összefoglalása és a jóslatok.

 

BAJNOKI KILÁTÁSOK
TOP 5 BAJNOKESÉLYES
A HOLT SZEZON SZTORIJA
TOP 5 SZABADÜGYNÖK
TOP DRAFTOLTAK
TOP VISSZAVONULTAK
TOP ELTILTOTTAK
TOP SÉRÜLTEK

BÁTOR JÓSKA – SZEZONJÓSLATOK
TIPPELDE

BAJNOKI KILÁTÁSOK

A holt szezon egyik vesztese volt a DENVER BRONCOS. Persze a bajnokcsapatot mindig nehéz egyben tartani, de azért az kevéssé szerencsés, ha az együttes harmadik számú irányítója kezd a következő idényben… Márpedig Denverben most ez a helyzet, miután Peyton Manning visszavonult, Brock Osweiler Houstonba tette át a székhelyét, így Trevor Siemian lesz a kezdő.

Ami segítheti a 2015-ös draft 7. körében húzott fiatalt, az egy erős futójáték (C. J. Anderson és a 4. körben kiválasztott Devontae Booker), ehhez mondjuk nem szerencsés, hogy a két kezdő guard (belső támadófalember), Louis Vasquez és Evan Mathis is távozott.

A rettegett védelem így is rájátszásba vezetheti a gárdát, bár Malik Jackson távozása itt is nagy érvágás, őt a Houstont elhagyó Jared Crick próbálja pótolni, illetve a draft második körében húzott Adam Gotsis épülhet be.

A linebackersorból Danny Trevathan a nagy távozó (ő Chicagóba tette át a székhelyét), Brandon Marshallal és Von Millerrel viszont hosszabbítottak, DeMarcus Ware mellett Todd Davis egészítheti ki a kezdőt.

A hátvédsorban a szélső védők (cornerbackek) a liga talán legjobb hármasát alkotják és a safetyk is megfelelő minőséget adnak, így a passzok elleni védekezéssel idén sem valószínű, hogy túl sok gond lesz.

TOP 5 BAJNOKESÉLYES

Az AFC-ben elsőre az egyaránt félelmetes támadósorral rendelkező NEW ENGLAND PATRIOTS és a PITTSBURGH STEELERS tűnik kiemelkedőnek, persze gond ezeknél a csapatoknál is akad: a Hazafiaknál Tom Brady az első négy meccsről lemarad, mellette többen sérüléssel küszködnek, míg az acélvárosiaknál Le'Veon Bell futó hiányzik az első három meccsről, Martavis Bryant elkapó pedig a teljes szezonról eltiltás miatt, de a tight end Ladarius Green is heteket kell, hogy várjon a felépüléssel. Bud Dupree-től azt várták, hogy a második évében megkeserítse az ellenfél irányítójának az életét, de ő is kihagyja a szezon elejét.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a NFL 2016-os kiírását?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az NFC-ben a Nyugati nagyvadak ezúttal is lesben állnak, a Carson Palmer vezette ARIZONA CARDINALS gyakorlatilag a legteljesebb csapatnak tűnik, a passz- és a futójáték is erős lehet, a védelem is kifejezetten jónak számít, a krónikus pontnak számító irányítósiettetésre pedig érkezett Chandler Jones New Englandből. Ennek ellenére a csoportelsőség kiharcolása sem könnyű feladat, az elmúlt három évből kétszer is döntőző SEATTLE SEAHAWKS védelme rendre a legjobban zárt: az előző négy idényben egy csapat sem engedett a Halászsasoknál kevesebb pontot az ellenfeleknek. A támadóoldalon a GREEN BAY PACKERS lehet talán a legjobb Aaron Rodgers vezetésével, ráadásul Jordy Nelson is visszatér a csapatba – más kérdés, hogy a védelem azért hátráltató tényező lehet itt.

A Super Bowlt követő években a győztes és a vesztes is hajlamos általában visszaesni, de azért az sem lenne túl nagy meglepetés, ha a Kelvin Benjamint visszakapó Carolina Panthers és a Denver Broncos újabb menetelést mutatna be.

A 2021-es nagydöntőt Los Angeles rendezheti meg (Fotó: nfl.com)
A 2021-es nagydöntőt Los Angeles rendezheti meg (Fotó: nfl.com)



A HOLT SZEZON SZTORIJA – VISSZATÉR A FUTBALL LOS ANGELESBE

Több mint húsz év után ismét lesz Los Angeles-i csapat a ligában (NFL), mivel az eddig St. Louisban működő Rams megkapta az engedélyt a költözésre a tulajdonosok tanácsától.

A klubtulajdonosok még januárban Houstonban üléseztek, ahol három együttes kérelméről kellett dönteniük, mivel a Rams mellett a San Diego Chargers és az Oakland Raiders adott be pályázatot a költözésre. A kérelmek elfogadásához a 32 tulajdonosból legalább 24-nek az igen szavazatára volt szükség.

A többkörös voksolás végén a Rams beadványát 30-an támogatták, így a csapat már a mostani szezontól Los Angelesben játszik. Stan Kroenke tulajdonos – idén elfogadott – tervei szerint 2019-re készül el az új, 1.86 milliárd dolláros nyitott stadion, amely Los Angeles belvárosától 15 kilométerre fekszik majd. A gárda addig a Los Angeles Memorial Coliseumban játssza hazai mérkőzéseit.

Sőt az új stadion már meg is kapta a 2021-es Super Bowl rendezési jogát.

Malik Jackson akaszthatja le a legnagyobb pénzt (Fotó: Action Images)
Malik Jackson akaszthatja le a legnagyobb pénzt (Fotó: Action Images)


TOP 5 SZABADÜGYNÖK

1. Malik Jackson, DT (Jacksonville Jaguars – 85.5 millió/6 év)
2. Olivier Vernon, DE (New York Giants – 85 millió/5 év)
3. Josh Norman, CB (Washington Redskins – 75 millió/5 év)
4. Brock Osweiler, QB (Houston Texans – 72 millió/4 év)
5. Janoris Jenkins, CB (New York Giants – 62.5 millió/5 év)

A Giants és a Jaguars alaposan belehúzott a szabadügynökpiacon, a New York-iak Vernon és Jenkins mellett Damon Harrisonnal (46.25/5 év) próbálták feljavítani a nem túl fényesen működő védelmet, a Jacksonville pedig Jackson mellett Kelvin Beachumot (45/5 év), Tashaun Gipsont (36/5) és Chris Ivoryt (32/5) is megszerezte.

Jared Goff lett a 2016-os játékosbörze 1/1-ese (Fotó: Action Images)
Jared Goff lett a 2016-os játékosbörze 1/1-ese (Fotó: Action Images)



TOP DRAFTOLTAK

1/1. Los Angeles Rams (7–9) Jared Goff, QB (California)
1/2. Philadelphia Eagles (7–9) Carson Wentz, QB (North Dakota State)
1/3. San Diego Chargers (4–12) Joey Bosa, OLB (Ohio State)
1/4. Dallas Cowboys (4–12) Ezekiel Elliott, RB (Ohio State)
1/5. Jacksonville Jaguars (5–11) Jalen Ramsey, CB/FS (Florida State)

A Rams a Los Angelesbe költözése után újabb sokkal jelentkezett, amikor egy szakajtónyi választási jogért felment az 1/1-re – de hát a show-ért mindent! A Kosokhoz hasonlóan a Sasok is alaposan felkapaszkodtak a draftlistán, mindkét csapat új franchise irányító reményében áldozott nem keveset, de egyelőre Jared Goff nem kerül mély vízbe, Carson Wentz is csak azért, mert Sam Bradfordot a rajt előtt elcserélte az Eagles. Joey Bosa egészen augusztus végéig sztrájkolt a szerződése miatt, így eléggé le van maradva társaitól egyelőre. Ezekiel Elliottra már az első évében nagy teher hárulhat, pláne Tony Romo sérülésével… Jalen Ramseyt a draft talán legjobb játékosának tartották, sokat tehet a Jaguars védelmének felemelkedéséért.

Többet már nem látjuk az NFL-pályákon Peyton Manninget (Fotó: Action Images)
Többet már nem látjuk az NFL-pályákon Peyton Manninget (Fotó: Action Images)


TOP VISSZAVONULTAK

Óriási formátumú játékosok intettek búcsút a futballpályának, Peyton Manning gyakorlatilag készülhet a „halhatatlanná” avatására, de Marshawn Lynch, Calvin Johnson, Jared Allen és Charles Woodson is korszakos egyéniségként vonult vissza – hogy csak néhányat említsünk meg. Bővebben a visszavonulók álomcsapatáról itt!

TOP ELTILTOTTAK

Ezúttal is rengeteg játékos marad le meccsekről eltiltások miatt, ráadásul a képességeket tekintve sem kis kalibereknek kell kiülniük, hiszen a képzeletbeli álomcsapatban a támadók között Tom Brady, Le'Veon Bell és Josh Gordon személyében három ligaelit játékos is van (alaphangon), de a védőfal is kiemelkedő lenne még NFL-szinten is. Bővebben az eltiltottak álomcsapatáról itt!


Tom Brady nem harcol tovább az igazáért, az első négy meccsről lemarad (Fotó: Action Images)
Tom Brady nem harcol tovább az igazáért, az első négy meccsről lemarad (Fotó: Action Images)


TOP SÉRÜLTEK

Sajnos minden szezon velejárója, hogy még el sem kezdődött, néhány játékos számára egyben már véget is ért. A legfrissebb és talán legérzékenyebb veszteség a Minnesota Vikingsot érte, az irányító Teddy Bridgewaternek augusztus végén szakadt el az elülső keresztszalagja, így az egész évet kihagyja.

A dallasi Tony Romónak egy csont eltört a hátában, nála kérdéses, mikor tud visszatérni, de New Englandben sem fenékig tejfel az élet, Tom Brady eltiltása mellett sérülés miatt legalább hat meccsre Dion Lewis és Sebastian Vollmer is kiesett – utóbbinak lehet, hogy az idényben nem is lesz fellépése.

Nem járt jól a Buffalo Bills sem, az első körben húzott Shaq Lawson még a szezonban visszatérhet, a másodikban kiválasztott Reggie Ragland viszont nem, de Pittsburghben sem felhőtlen az öröm, a Heath Miller helyére elhozott Ladarius Green sérültlistán kezdi a szezont.

Tony Romo a hírek szerint csak a szezon közepe felé térhet vissza (Fotó: Action Images)
Tony Romo a hírek szerint csak a szezon közepe felé térhet vissza (Fotó: Action Images)



BÁTOR JÓSKA – SZEZONJÓSLATOK

Legtöbb passzolt yard: Carson Palmer (Arizona Cardinals)
Legtöbb futott yard: Todd Gurley (Los Angeles Rams)
Legtöbb elkapott yard: Antonio Brown (Pittsburgh Steelers)
Legtöbb szerelés: NaVarro Bowman (San Francisco 49ers)
Legtöbb sack: Khalil Mack
(Oakland Raiders)
MVP: Aaron Rodgers (Green Bay Packers)
Év védője: Aaron Donald (Los Angeles Rams)

Kezdjünk egy gyors visszatekintéssel. Tavaly egész jól sikerült beletippelni a dolgokba, Adrian Peterson (1485) és Julio Jones (1871) valóban a legtöbb yardot szerezte a futók és az elkapók kategóriájában, és J. J. Watt lett az év védője. Andrew Luck gyengén kezdett, aztán a sérülése megpecsételte a szezonját, így nagyon messze került attól, hogy a legtöbb yardot és TD-t jegyezze, így az MVP-címre sem volt esélye. Hozzá hasonlóan Cameron Wake szezonját is egy korai sérülés zárta le.

Ami az előttünk álló szezont illeti: Carson Palmer az előszezonbeli teljesítménye ellenére nagyszerű szezont teljesíthet – talán a liga legkomplettebb csapata segíti ebben, a félelmetes elkapóarzenállal pedig akár az 5000 yardot is elérheti. Todd Gurley tavaly gyakorlatilag 12 meccsen jutott 1100 yardig, egy teljes szezonban a javuló támadófallal együtt ebben az idényben könnyedén eljuthat 1500-ig is. Az elkapóknál Antonio Brown tavaly is csak kevéssel maradt le az első helyről, most reményei szerint Big Ben végigjátssza az évet. A kevéssel lemaradók versenyében Aaron Donald is előzni fog tippem szerint, J. J. Watt mellett a liga talán legjobb védőteljesítményét nyújtotta, Aaron Rodgers pedig Jordy Nelson visszatérésével újra a legértékesebb játékos lehet.

Aaron Rodgers visszakapja kedvenc fegyverét (Fotó: Action Images)
Aaron Rodgers visszakapja kedvenc fegyverét (Fotó: Action Images)



TIPPELDE

Az előző idényben Borbély László és Herczeg Ádám holtversenyben végzett az élen, az idén újoncként a Pro Football Focus magyar elemzője, szakírója, Buday Zoltán is becsatlakozik a játékba.



A 2016-os holt szezon összes történése egy helyen!

NFL 2016, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2016. 09. 09., 2.30 Denver Broncos–Carolina Panthers Tv: Sport2
2016. 09. 11., 19.00 Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers
2016. 09. 11., 19.00 Baltimore Ravens–Buffalo Bills
2016. 09. 11., 19.00 Houston Texans–Chicago Bears
2016. 09. 11., 19.00 Jacksonville Jaguars–Green Bay Packers Tv: Sport2
2016. 09. 11., 19.00 Kansas City Chiefs–San Diego Chargers
2016. 09. 11., 19.00 New Orleans Saints–Oakland Raiders
2016. 09. 11., 19.00 New York Jets–Cincinnati Bengals
2016. 09. 11., 19.00 Philadelphia Eagles–Cleveland Browns
2016. 09. 11., 19.00 Tennessee Titans–Minnesota Vikings
2016. 09. 11., 22.05 Seattle Seahawks–Miami Dolphins
2016. 09. 11., 22.25 Dallas Cowboys–New York Giants Tv: Sport2
2016. 09. 11., 22.25 Indianapolis Colts–Detroit Lions
2016. 09. 12., 2.30 Arizona Cardinals–New England Patriots
2016. 09. 13., 1.10 Washington Redskins–Pittsburgh Steelers Tv: Sport2
2016. 09. 13., 4.20 San Francisco 49ers–Los Angeles Rams Tv: Sport2
A TELJES MENETREND ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik