NFL: hiába hengerelt a címvédő Giants, nem folytathatja

2012.12.30. 22:31
null
Eli Manning (jobbra) 5 TD-passzt adott a Philadelphia ellen, a végén mégsem örülhetett (Fotó: Reuters)
A címvédő New York Giants 42–7-re nyert a Philadelphia Eagles ellen az NFL alapszakaszának utolsó játéknapján, ám így is lemaradt a rájátszásról, mivel a Chicago Bears megverte a szezont nyolc vereséggel záró Detroit Lionst. A Medvék sem örülhettek azonban, miután a Minnesota Vikings a zseniális Adrian Peterson vezetésével legyőzte a Green Bay Packerst, így a Vikingek jutottak hatodik helyen a rájátszásban az NFC-ben. Az AFC-ben már mind a hat hely korábban elkelt, az első négy sorrendje azonban még kérdéses volt, végül a fordulót első helyen váró Houston Texans vereségével a Denver Broncos és a New England Patriots is előzött, így utóbbi két együttes kezd pihenővel a playoffban. Az alapszakasz utolsó mérkőzésén a 200 yardig és 3 TD-ig jutó Alfred Morris vezette Washington Redskins otthon megverte a Dallas Cowboyst, így Robert Griffinék csatlakoztak utolsóként a rájátszásba jutott csapatokhoz.

 


A 19 órás mérkőzéseken

A New York Giants megtette a tőle telhetőt, Eli Manning vezérletével egy félidő alatt tönkreverte a Philadelphia Eaglest, végül pedig 42–7-re nyert, ám a címvédő így sem folytathatja a rájátszásban.


A csapatok adatlapja
Az alapszakasz menetrendje
A csoportok végeredménye
A konferenciák végeredménye
A rájátszás menete

Ez azzal vált biztossá, hogy a Chicago legyőzte a Detroitot. A Bears 20–3-ra is vezetett már, és bár ezután kicsit kiengedett, a Lions nem tudta elkerülni sorozatban nyolcadik vereségét. Calvin Johnson lehetett volna az első az NFL történetében, aki egy szezonon belül 2000 elkapott yarddal zár, ám a Lions kiválósága végül „csak” 1964-gyel végzett.

A Houston Texans még sosem diadalmaskodott az Indianapolis Colts vendégeként – még tavaly sem, amikor a Colts volt a szezon legrosszabbja –, és ezt a rossz szériáját most sem tudta megtörni. A texasiak immár 0–11-es mérleggel állnak a Colts vendégeként, ami negatív ligarekord. A Houstonban Andre Johnson 12 elkapással zárt, így karrierje során már 18. alkalommal jutott 10 elkapás fölé, amivel beérte a ligarekordot tartó Wes Welkert (a New England Patriots játékosa a múlt héten jegyezte 18. 10+ elkapásos meccsét).

A Colts sikerének a New Englandnél és Denverben is örülhettek, de erről majd később.

Greg McElroy sérülése miatt Mark Sanchez visszatért a New York Jets kezdőjébe, mindjárt volt egy interceptionje, amiből TD-t kaptak. A Jets ezt követően sem remekelt, 28–9-es verésben részesítette a playoffról szintén már korábban lemaradó Buffalo Bills.

5000-ES KLUBJA (PASSZOLT YARDOK)
1. Drew Brees – 5476 (2011)
2. Tom Brady – 5235 (2011)
3. Drew Brees – 5177 (2012)
4. Dan Marino – 5084 (1984)
5. Drew Brees – 5069 (2008)
6. Matthew Stafford – 5038 (2011)

Az Atlanta Falcons a Tampa Bay ellen elszenvedte szezonbeli első hazai vereségét, de a Sólymok már korábban megszerezték főcsoportjuk első helyét és a pályaelőnyt. A csoport másik mérkőzésén Drew Brees hiába jutott 396 yardig és 4 TD-ig – ezzel pedig a liga történetében elsőként jutott el három szezonban is legalább 5000 passzolt yardig –, a 210 yardot futó DeAngelo Williams vezérletével a Carolina Panthers legyőzte a New Orleans Saintset, így sorozatban négy sikerrel zárta a szezont.

Több ligarekord is megdőlt a Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars mérkőzésen. A hazaiak két-két punt és interception után visszahordott TD-t értek el, amire még nem volt példa. Előbbieket Darius Reynaud jegyezte, aki előtt legutóbb Reggie Bush tudott két, punt után visszahordott TD-t felmutatni egy meccsen.

Adrian Peterson 201 összyarddal és 2 TD-vel rájátszásba vezette a Vikings (Fotó: Action Images)
Adrian Peterson 201 összyarddal és 2 TD-vel rájátszásba vezette a Vikings (Fotó: Action Images)

 

A 22:25-kor kezdődő mérkőzéseken

Adrian Peterson káprázatos játékának (199 futott yard, 1 TD, 2 elkapott yard, 1 TD) köszönhetően a Minnesota Vikings egy utolsó másodperces mezőnygóllal 37–34-re legyőzte a Green Bay Packerst, így kiharcolta a rájátszást. Adrian Peterson mindössze a hetedik futó lett, aki 2000 yard felett teljesített, 2097 yardjánál csak Eric Dickerson 2105-je volt több a liga történetében.

A Chicago Bears sikerével nem csak a Giants kiesése vált biztossá, hanem az is, hogy a Minnesota Vikingsnak le kell győznie a legutóbbi 11 csoportmérkőzését megnyerő, pihenőhétre hajtó Green Bayt.

Nem is indult rosszul a mérkőzés Petersonék számára, hiszen Blair Walsh 54 yardos mezőnygóljával (ez speciel idén már a 10. volt az újoncjátékosnak legalább 50-ről, és már a 9 is rekordnak számított) és a klasszis futó 7 yardos TD-jével 10–0-val zárták az első negyedet.

Sőt, a második elején Walsh újabb, ezúttal 37 yardos rúgása után már 13 volt közte, de Greg Jennings háromyardos elkapásával közeledett a Packers. A Vikings egy véleményes (konkrétan nem volt meg Jarius Wright elkapása) játék után az ellentámadás végén épp Wright TD-jével ismét meglépni látszott, de Mason Crosby a játékrész utolsó másodperceiben 51-ről nagyon magabiztosan talált be (20–10).

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Sőt, a fordulást követően Jennings újabb elkapásával már csak egy mezőnygól volt a csapatok között (20–17), ennél közelebb azonban nem jött ekkor még a Packers, köszönhetően Peterson szezonbeli első elkapott TD-jének (27–17).

Nem sokkal később azonban ismét zárkózott a Packers, Jordy Nelson 73 yardos játéka után James Jones szerzett 8 yardos TD-t (bár jó ideig kellett videózni, mire megszületett a döntés – 27–24).

A záró felvonás elején Crosby 40 yardos rúgásával egyenlített a wisconsini csapat, de Wright 65 yardos elkapása után az ihletett formában játszó Christian Ponder harmadik TD-passzát is kiosztotta, Michael Jenkins volt eredményes, így 8 perccel a vége előtt 34–27-et mutatott az eredményjelző.

Aaron Rodgersék egy 3. és 21-et 4. és 1-re váltottak, majd még saját térfelükön nekimentek döntő kísérletre, a sikeres elkapás után pedig végül Nelson kétyard TD-jével 3 perccel a vége előtt ismét kiegyenlítettek (34–34).

Volt még egy válasza a Vikingsnak, Petersonnak pedig 44 yardra volt szüksége, hogy beállítsa, 45-re hogy megdöntse a rekordot. A hosszabbítás során talán is meg is lett volna, ő azonban egy 26 yardos vágtával ziccerbe hozta csapatát, amely végül Walsh utolsó másodperces mezőnygóljával 37–34-re nyert, így kiharcolta a rájátszást – és valószínűleg a legértékesebb játékos címet Petersonnak...

Folytatás egy hét múlva Green Bayben, ugyanis a rájátszás első körében ismét összecsap a két csapat.

A BOWL.HU AJÁNLJA
Elkészült az amerikai futball – egyelőre nem hivatalos – magyar terminológiája, a sportággal kapcsolatos szakkifejezések sajátos gyűjteménye!

A Denver Broncos és a New England Patriots is kiütéssel nyert csoportriválisa ellen, így mindketten kihasználták a Texans botlását, ezzel pedig kiharcolták a pihenőhetet, a Seattle Seahawks azonban hiába verte meg a St. Louis Ramset, a San Francisco 49ers Arizona Cardinals elleni győzelmével megnyerte az NFC Westet.

Peyton Manning 304 yarddal és 3 TD-vel keserítette a Chiefs szurkolóit, Demaryius Thomas 122 yarddal és egy hatpontossal, Eric Decker 76 yarddal és két pontszerzéssel jeleskedett. Az újabb vereséggel az is eldőlt, hogy a 2013-as játékosbörzén a Kansas City Chiefs választhat elsőként.

Tom Brady eggyel elmaradt nagy riválisától, Wes Welkernek adott 9 yardos passza után azonban sorozatban a 48. alapszakasz-mérkőzésén adott TD-passzt, ezzel egyedül áll Drew Brees (54) mögött a második helyen a rangsorban, Johnny Unitast leszakítva magáról. A Patriots a második negyedben két Stevan Ridley által futott TD-vel növelte 21–0-ra előnyét, majd a záró játékrészben a kartörése után limitált szerepben visszatérő Rob Gronkowski is beköszönt, így 28 pontot szerzett a szezon legjobb támadóalakulata. A védelem ráadásul nullán tartotta az ellenfelet, igaz, ehhez kellett Nate Keading nagy szélben mellélőtt mezőnygólkísérlete is, valamint, hogy Reggie Bush elejtse a labdát a Hazafiak célzónája előtt. A New England-iek sorozatban 27. mérkőzésükön szereztek labdát Ryan Tannehill elsőnegyedes interceptionje után (Steve Gregory kaparintotta meg a labdát), a Miami újonc irányítójának amúgy sem volt könnyű estéje, hétszer is földre került, ebből egyedül Justin Francis szerzett három sacket.

A Seattle egy véglegetekig kiegyenlített mérkőzésen az utolsó előtti percben Russell Wilson hosszú átadását követő TD-futásával nyert a Rams ellen – bár a St. Louisnak volt még egy lehetősége, a célterülettől 29 yardra Sam Bradford átadását az a Richard Sherman kaparintotta meg, akit a napokban mentettek fel doppinggyanúját követően.

Ez sem ért csoportelsőséget azonban, miután a San Francisco nehézkes kezdés után magabiztosan legyőzte az Arizona Cardinalst, Colin Kaepernick 276 yardot és 2 TD-t passzolt, mindkettőt a 172 yardig jutó Michael Crabtree-nek. A túloldalon Michael Floydot kell kiemelni feltétlenül, aki 166 yardot kapott el Brian Hoyer passzaiból, és ő szerezte az együttes egyetlen TD-jét is, az utolsó két percben egy 37 yardos elkapással volt eredményes.

A San Diego Oakland elleni mérkőzésének tulajdonképpen csak a draftpozíció szempontjából volt tétje, Michael Spurlock 99 yardos visszahordott TD-jével gyorsan előnybe kerültek a hazaiak, majd Danario Alexander második félidő elején szerzett 34 yardos elkapásával már 24–7 volt az állás. Az utolsó negyedben a másodéves irányító Terrelle Pryor előbb futva, majd Denarius Moore-nak passzolva is szerzett egy touchdownt, így szépíteni még tudott, fordítani már nem a Raiders.

Az újdonsült klubrekorder Alfred Morris 199 futott yarddal és 3 TD-vel zárt (Fotó: Action Images)
Az újdonsült klubrekorder Alfred Morris 199 futott yarddal és 3 TD-vel zárt (Fotó: Action Images)

 

Az alapszakasz utolsó mérkőzésén

A korábbi mérkőzések alakulása után egyértelmű volt a képlet az esti rangadón: amelyik csapat nyer, az bejut a rájátszásba, amelyik kikap, az elbúcsúzhat a további küzdelmektől. Egy biztos, van humorérzéke a sorsnak, hiszen a Dallas Cowboys az előző szezonban is az alapszakasz utolsó mérkőzését játszotta azzal a téttel, ha nyer a New York Giants otthonában, akkor rájátszásba jut, ha nem, akkor az Óriások mennek tovább – az eredmény ismert, Eli Manningék nyertek , ezt követően pedig meg sem álltak a bajnoki címig (amelynek köszönhetően a szezon első mérkőzésén ismét a Giants szerepelhetett, pont a Cowboys ellen, így Romóék a 2012-es idény első, és utolsó alapszakasz-mérkőzésén is érdekeltek voltak).

Az egymást finoman szólva sem szívlelő két csapat ellentétes támadófelfogással várta a mérkőzést, a Cowboys a 3. legtöbb passzolt yardot tudta átlagban felmutatni 302.2-vel, de csak a 31., utolsó előtti volt futásban (77.7), míg a Redskins a második legjobb futásátlagot (162.3), de csak a 18. passzátlagot (222.3) birtokolta.

Talán a nagy tét nyomasztotta a játékosokat, egy biztos, az első negyedben hibát hibára halmoztak: egy gyorsan rövidre zárt hazai támadás után a kedvező helyzetből induló Cowboys irányítója, Tony Romo a washingtoni Richard Crawfordot hozta játékba, a fordulást követően azonban az eddig hibátlan első évét teljesítő Kai Forbath (17/17 volt eddig) 37 yardról a kapufát találta el.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2012-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Nem volt még vége a negyednek, amikor Romo Miles Austinnak szánt labdáját Josh Wilson kaparintotta meg – más kérdés, hogy végül ebből a lehetőségből sem szerzett pontokat a Redskins.

A második negyed elején aztán megszülettek az első pontok, egy hét és fél perces, 89 yardos drive végén Jason Witten 9 yardos elkapásával vezetett a Dallas – igaz, a dobás előtt lejárt már a vendégek támadóideje (0–7).

Nem zavarta meg ez a hiba a Rézbőrűeket, és a tarthatatlannak bizonyuló Alfred Morris 17 yardos vágtájával négy és fél perccel később kiegyenlítettek, majd a félidő utolsó másodperceiben kivédekezték a vendégek támadását, így 7–7-es állás mellett vonulhattak pihenőre a csapatok.

A nagyszünet után sem változott a hazaiak felfogása, gyakorlatilag minden második futásra jutott egy passzkísérletük, így Robert Griffin III számai sem festettek túl fényesen, de Morris vezetésével feltartóztathatatlannak tűnt talajon a Redskins.

A harmadik negyed közepén Morris megdöntötte a futott yardok klubcsúcsát – a korábbit Clinton Portis tartotta 1516-tal –, majd RGIII adta el szépen a középső futást, mielőtt maga rohant a célterületre a szélen (14–7).

A záró felvonásban Dan Bailey 48 yardos mezőnygóljával közeledett a texasi csapat, de a hazai futások ellen továbbra sem tudott mit tenni, Morris 32 yardos nyargalása után pedig eldőlni látszott a mérkőzés (21–10).

Ráadásul a Cowboys támadását egy London Fletcher-sack rövidre zárta, de a Redskins-offenzíva sem ért meg first downt ezt követően, a punt után pedig Dwayne Harris nagy visszahordása, és Sav Rocca szabálytalansága következtében a hazai 16-osról jöhettek Romóék. Kevin Ogletree 10 yardos elkapása után Harris révén a kétpontos kísérlet is sikeres lett, így egy mezőnygólnyira közeledett a Dallas (21–18).

Niles Paul parádés, 48 yardos visszahordása után jó helyzetből indult a hazai csapat, négy perccel a vége előtt azonban Anthony Spencer sackje után még egy lehetőséget kapott a Dallas. Romo újabb interceptionje – Rob Jackson linebacker idei negyedik labdaszerzése volt már – után azonban Morris futásaival és egy védelmi szabálytalanság miatt haladt rendületlenül a Redskins, és végül a 200 futott yardig jutó újonc running back harmadik TD-jével végleg eldőlt a mérkőzés (28–18).

A Redskins előtt legutóbb 1943-ban a New York Giants volt arra képes, hogy újonc futóval és irányítóval rájátszásba jusson. A washingtoniak a rájátszás első körében a washingtoni Seattle-t fogadják majd.

Morris1613 yarddal és 10 TD-vel zárta az alapszakaszt, és a Washington sikerével továbbra sem szakad meg az a sorozat, hogy az egyik előző szezonban még csoportutolsó együttes a következőben megnyeri saját divízióját. Érdekesség, hogy az 1/1-es Andrew Luck és az 1/2-es Robert Griffin is egyből rájátszásba vezette csapatát, csak úgy, mint Russell Wilson, így elmondható, hogy az idei újonc irányítók nagy lökést tudtak adni együttesüknek.

További érdekesség, hogy 1978 óta (amikor bevezették a 16 alapszakasz-mérkőzést) ez mindössze az ötödik olyan szezon, amelyben minden rájátszásba jutó csapat kétszámjegyű győzelmet aratott.

STATISZTIKÁK
A 17. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Drew Brees (New Orleans Saints) –Carolina Panthers
396
A legtöbb futott yard: DeAngelo Williams (Carolina Panthers)
–New Orleans Saints
210
A legtöbb elkapott yard: Michael Crabtree (San Francisco 49ers) –Arizona Cardinals
172
A KATEGÓRIÁK ALAPSZAKASZBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 5177 Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard: 2097
Adrian Peterson (Minnesota Vikings)
A legtöbb elkapott yard: 1964 Calvin Johnson (Detroit Lions)
A legtöbb szerelés: 164 Luke Kuechly (Carolina Panthers)
A legtöbb sack: 20.5 J. J. Watt (Houston Texans)
A legtöbb interception: 9 Tim Jennings (Chicago Bears)
NFL 2012, ALAPSZAKASZ
17. (UTOLSÓ) FORDULÓ – CSOPORTRANGADÓK HETE
2012. 12. 30. 19:00 Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers 17–22
2012. 12. 30. 19:00 Buffalo Bills–New York Jets 28–9
2012. 12. 30. 19:00 Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens 23–17
2012. 12. 30. 19:00 Detroit Lions–Chicago Bears 24–26
2012. 12. 30. 19:00 Indianapolis Colts–Houston Texans 28–16
2012. 12. 30. 19:00 New Orleans Saints–Carolina Panthers 38–44
2012. 12. 30. 19:00 New York Giants–Philadelphia Eagles 42–7
2012. 12. 30. 19:00 Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns 24–10
2012. 12. 30. 19:00 Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars 38–20
2012. 12. 30. 22:25 Denver Broncos–Kansas City Chiefs 38–3
2012. 12. 30. 22:25 Minnesota Vikings–Green Bay Packers 37–34
2012. 12. 30. 22:25 New England Patriots–Miami Dolphins 28–0
2012. 12. 30. 22:25 San Diego Chargers–Oakland Raiders 24–21
2012. 12. 30. 22:25 Seattle Seahawks–St. Louis Rams 20–13
2012. 12. 30. 22:25 San Francisco 49ers–Arizona Cardinals 27–13
2012. 12. 31. 2:20 Washington Redskins–Dallas Cowboys 28–18

NFL 2012, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2013.01.05–06.)
AFC
Houston Texans (3.)–Cincinnati Bengals (6.)
2013.01.05. 22:30
Baltimore Ravens (4.)–Indianapolis Colts (5.) 2013.01.06. 19:00
NFC
Green Bay Packers (3.)–Minnesota Vikings (6.) 2013.01.06. 2:00
Washington Redskins (4.)–Seattle Seahawks (5.) 2013.01.06. 22:30
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2013.01.12–13.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Az AFC Wild Card-körből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat (4./5./6.) 2013.01.12. 22:30
New England Patriots (2.)–Az AFC Wild Card-körből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat (3./4./5.) 2013.01.13. 22:30
NFC
Atlanta Falcons (1.)–Az NFC Wild Card-körből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat (4./5./6.) 2013.01.13. 19:00
San Francisco 49ers (2.)–Az NFC Wild Card-körből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat (3./4./5.) 2013.01.13. 2:00
KONFERENCIADÖNTŐK (2012.01.20–21.)
AFC
Az AFC konferencia-elődöntőből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat (1./2./3./4./5.)–Az AFC konferencia-elődöntőből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat (2./3./4./5./6.) 2013.01.21. 0.30
NFC
Az NFC konferencia-elődöntőből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat (1./2./3./4./5.)–Az NFC konferencia-elődöntőből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat (2./3./4./5./6.) 2013.01.20. 21.00
SUPER BOWL (XLVI), 2012.02.04.
Az AFC győztese–Az NFC győztese* 2012.02.04. 0.30
* Mercedes-Benz Superdome (New Orleans)

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek