Jerry Jones és Liz Taylor 1989 szeptemberében – nemcsak a meccs alatt ültek…

Amikor Donald Trump amerikai elnök éles kritikát fogalmazott meg az amerikai himnusz alatt térdelő vagy ücsörgő NFL-játékosokról, akik így tüntetnek az Egyesült Államokban tapasztalható, feketékkel szembeni rossz bánásmód ellen, a liga összefogott. A csapatok jelezték, nem szólnak bele abba, hogyan fejezik ki magukat a játékosok.

Aztán az NFL társadalmában az egyik legnagyobb hazaifiként számon tartott Jerry Jones kitalálta, hogy a Dallas Cowboys játékosaival együtt letérdel, de még a himnusz előtt.

Így tüntetett is, meg nem is, mindenképpen okos megoldást talált.

Ám Trump néhány telefonhívását követően első NFL-tulajdonosként közölte, hogy kiteszi az együtteséből azokat, akik a himnusz alatt is ülve vagy térdelve maradnak.

Erre fel most újfent nyilvánosságra hoztak egy 1989-ben a helyi Star Telegramban megjelent olvasói levelet, amelynek írója, bizonyos Ken Johnson amiatt háborodott fel, hogy Jerry Jones a Dallas Cowboys tulajdonosaként az első hazai mérkőzésén Elizabeth Taylor társaságában végigülte az amerikai himnuszt a díszpáholyban.

„Üdvözletem Jerry Jonesnak és Liz Taylornak, annak a két embernek, aki a vasárnapi Dallas–Washington mérkőzésen az egész  stadionban egyedüliként nem állt fel a nemzeti himnusz alatt. Az egy dolog, hogy a himnusz előtt, a pénzfeldobást követően elhagyták a pályát, de hogy a díszpáholyban üljenek a himnusz alatt, nehezen tolerálható. Jerry, kérlek, jegyezd meg, hogy Texasban mi felállunk a himnusz alatt! Remélem, a jövőben illedelmesebb leszel, és te is így teszel” – szólt a levél, amelyből talán egy életre levonta a megfelelő következtetéseket Jones.

És a szégyenfolt kellemetlenebb most, mint bármikor máskor.