A Packers 3-26-ról nyert Dallasban, Charles-mágiával PO-ban a Chiefs

Vágólapra másolva!
2013.12.15. 22:57
null
Eli Manning öt interceptiont dobott a Seattle ellen (Fotó: Action Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 15. fordulójában  Seattle Seahawks idegenben 23–0-ra nyert a New York Giants ellen, a Kansas City Chiefs idegenbeli kiütéses sikerével kiharcolta a rájátszást, a Green Bay Packers 26–3-as hátrányból fordítva nyert a Dallas Cowboys vendégeként, kikapott a New England Patriots, a Cincinnati Bengals és a New Orleans Saints is.

 

A Nemzeti főcsoport Nyugati divíziójának nagymenői kétséget sem hagytak sikerük felől, a Seattle Seahawks még csak pontot sem hagyott a 2011-es szezon bajnokának. A New York Giantsben Eli Manning idei kilátástalan játékát mutatta be ismét, 156 yardja mellett ötször is eladta a labdát – Byron Maxwell és Richard Sherman két-két, Earl Thomas egy interceptiont jegyzett (0–23).

A San Francisco 49ers 17–0 után engedett először pontokat, és bár a negyedik negyed kezdetén úgy tűnt, a Tampa Bay Buccaneers még visszajöhet a meccsbe (14–20), Phil Dawson 21 yardos mezőnygólja után hat másodperccel Kendall Hunter egy fumble után TD-t szerzett, újabb másfél perc múltán pedig Dawson a negyedik mezőnygólját is megszerezte, így végül simán nyert a vendégcsapat (14–33).

Két, az előző szezonban még rájátszásban vitézkedő, ebben az idényben csúfosan alulteljesítő csapat találkozott a Georgia Dome-ban, ahol az Atlanta Falcons egy fordulatos mérkőzésen 27–26-ra legyőzte a Washington Redskinst. A házigazda 14–0-ra és 17–7-re is vezetett már, de még a félidő vége előtt Pierre Garcon 53 yardos elkapásával és Kai Forbath két mezőnygóljával fordított a Robert Griffint nélkülöző Redskins. Steven Jackson napi második TD-futása, majd Matt Bryant második mezőnygólja után így is 27–20-szal várt a véghajrát a Falcns, de Santana Moss 3 yardos elkapásával 18 másodperccel a vége előtt egy pontra zárkózott a vendégcsapat. Ekkor azonban ahelyett, hogy egy extraponttal kiegyenlített volna a Washington, ráment a kétpontosra, ez pedig nem jött össze, így egy ponttal nyert a Falcons.

A Cleveland Browns két védelmi TD-nek köszönhetően 24–17-re vezetett az utolsó 15 perc előtt a Chicago Bears ellen, de a visszatérő Jay Cutler előbb Alshon Jefferynek majd Earl Bennettnek adott TD-passzt, Michael Bush 40 yardos vágtája pedig eldöntötte a meccset (24–38). Az előző négy fordulóban 774 yardot Josh Gordon egészen a hajráig szenvedett, a végén egy 43 yardos TD-elkapással csak kozmetikázta statisztikáit, de 10 felé szálló passzból így is csak 3-at szerzett meg, 67 yardért és egy TD-ért (31–38).

A Minnesota Vikings az első két futója, Adrian Peterson és Toby Gerhart nélkül is kitömte a Philadelphia Eaglest, a harmadik számú running back, Matt Asiata 3 TD-jének nagyban köszönhetően. A hazaiak részéről Matt Cassel 382 yardja mellé 2 TD-passzt és egy interceptiont adott, a vendégeknél Nick Foles 428 egységig és 3/1-es mutatóig jutott. Az elkapók közül Greg Jenningst (163 yard, TD) és DeSean Jacksont (195 yard, TD) kell mindenképpen kiemelni (48–30).

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A New England Patriots nem tudott élni a Denver botlásával, pedig a Miami otthonában 10–0-val kezdett. Ezt követően azonban 17–0-s sorozatot produkált a Dolphins, és bár Stephen Gostkowski második sikeres mezőnygólja (egyet kihagyott korábban) és Julian Edelman TD-je után 20–17-re fordított a vendégcsapat, Marcus Thigpen révén volt még egy válasza a Miaminak (24–20). A Patriots még egy támadást vezethetett ugyan, de az előző hetek elképesztő fordításai után ezúttal az ellenfél vörös zónájában megakadtak (Danny Amendola kezéből a célterületen verték ki a labdát), így elmaradt az újabb csoda. A házigazdában Ryan Tannehill 312 yardot és 3 TD-t passzolt, így hiába zárt több yarddal Tom Brady, ő két TD mellett az utolsó játékban interceptiont dobott. Három elkapó is 100 egység fölé jutott, a Dolphinsnál Mike Wallace (105, TD), a vendégeknél Edelman (139 ,TD) és Amendola (131).

Az Indianapolis Colts még azt is elbírta, hogy Andrew Luck (180 yard, 2 TD, 1 interception) messze nem játszott élete formájában, így is simán, 25–3-ra legyőzte a csoportrivális Houston Texanst, amely sorozatban a 12. vereségét szenvedte el.

Az utóbbi hetekben nagyszerű formába lendülő Jacksonville Jaguars sorozata a Buffalo Bills ellen megszakadt, hiszen bár Ace Sanders TD-jével még 10–3-ra vezettek a Jaguárok, a szünetig E. J. Manuel előbb Robert Woodsnak adott hatpontos passzt, majd maga futott nyolcyardost, és még egy mezőnygól is belefért az első félidőben (10–20). Innen még egy világvégi (55 yardos) mezőnygóllal és Marcedes Lewis TD-jével még visszajött a házigazda, de Frank Summers elkapása buffalói sikert ért (20–27).

Jamaal Charles négy elkapott és egy futott TD-t szerzett Oaklandben (Fotó: Action Images)
Jamaal Charles négy elkapott és egy futott TD-t szerzett Oaklandben (Fotó: Action Images)


A Hazafiak vereségükkel elpuskázták, hogy biztosítsák rájátszás-szereplésüket, ezt viszont sikerrel megtette az előző idény legrosszabb mérlegével záró Kansas City Chiefs, miután 56–31-re kiütötte idegenben az Oakland Raiderst. A találkozón öt játékos is adott sikeres passzt, Alex Smith (17/20, 287 yard, 5 TD/0 intereception) pedig tökéletes, 158.3-as irányítómutatóval zárt. A siker fő letéteményese mellette Jamaal Charles volt ezúttal is, a kiváló futó ezen a találkozón elkapóként volt tarthatatlan, 8 passzból 195 yardot és 4 TD-t szerzett, emellett 8 futásból 20 yardot és egy újabb hatpontos is betett a közösbe.

A New York Jets a kezdeti mezőnygólháború után végül simán, 30–20-ra kikapott a Carolina Panthers otthonában. DeAngelo Williams 72 yardos elkapásával szakadtak el először a hazaiak, de az év újonc védője cím egyik fő várományosa, Sheldon Richardson védőfalember 1 yardos TD-futásával (!) szépített a Jets (16–13), aztán viszont Mike Tolbert majd Captain Munnerlyn is a célterületre vitte a tojást (30–13) a végén pedig már csak szépítésre futotta a vendégek erejéből.

A játéknap csodájára Dallasban került sor, ahol a Cowboys a félidőben Dan Bailey 4 mezőnygólja, valamint Jason Witten és DeMarco Murray TD-je után már 26–3-ra vezetett az Aaron Rodgerst még mindig nélkülöző Green Bay Packers ellen. Matt Flynn viszont a félidő után megtáltosodott, 4 TD-passzt adott, miközben Bailey újabb mezőnygólja, valamint a 153 yarddal záró Dez Bryant szenzációs elkapása után azért 8 perccel a vége előtt is 36–24-re vezetett a Dallas. Az utolsó percekben azonban előbb James Jones elkapásával ötre zárkózott a Packers, majd Tony Romo interceptionje után a 141 yardot futó Eddie Lacy egyyardos akciójával fordított a vendégcsapat (36–37). A kétpontos kimaradt, így a Cowboysnak egy mezőnygól is elég lett volna, de Romo ismét eladta a labdát.

A Green Bay Packers 23 pontos hátrányból fordított a Dallas otthonában (Fotó: Action Images)
A Green Bay Packers 23 pontos hátrányból fordított a Dallas otthonában (Fotó: Action Images)



Szinén jelentős hátrányba került a szünetre a New Orleans Saints, méghozzá a St. Louis Rams otthonában. Drew Brees első passza egyből interception lett, amit azonnal büntetett a házigazda, Cory Harkey 31 yardos elkapásával, majd az ellenfél vörös zónájába érve ismét eladta a labdát a vendégirányító. Lance Kendricks 4 yardos elkapása, és Greg Zuerlein mezőnygólja után már 17–0 volt az állás, és bár Garrett Hartley 45 yardról szépített, Zac Stacy 40 yardos futás, valamint Hartley utolsó másodperces mezőnygóljának leblokkolása utám 24–3-mal ment pihenőre a Rams. A Kosok Zuerlein újabb mezőnygólja után 27–3-mal várták az utolsó negyedet, és bár itt Brees előbb futott egy TD-t, majd Marques Colstonnak passzolt is egyet, végül így is simán, 27–16-ra nyert a Rams.

A 15. forduló sem telt el hosszabbítás nélkül, igencsak pontgazdag meccset vívott egymással a Tennessee és az Arizona. A Titans Rob Bironas távoli mezőnygóljával szerzett vezetést (0–3), majd Rashard Mendenhall TD-futására (3–7) Chris Johnson elkapottjával felelt (10–7). A szünetig még egy Jay Feely-mezőnygólt láthatott a közönség (10–10), majd beindult a ponttermelés. Feely újabb mezőnygóljával előbb a Cardinals vezetett (10–13), majd Delani Walker elkapása után a Titans (17–13), mielőtt Jake Ballard elkapásával ismét a vendégek (17–20). Sőt, Mendenhall futása, és a két interceptiont jegyző Antoine Cason 20 yardos visszahordásával már 17–34-et mutatott az eredményjelző, de a Titánok nem adták fel, a négy TD-ig jutó Ryan Fitpatrick kétszer is Michael Prestont ajándékozta meg hatpontos passzal. Bironas 24 yardos rúgásával 47 másodperccel a vége előtt 34–27-re zárkózott a Titans, amely az onside kicket is visszaszerezte, és 10 másodperccel a vége előtt Preston második pontszerzésével kiegyenlítet (34–34). A ráadásban azonban Fitzpatrick passzát ismét Cason kaparintotta meg, Feely újabb mezőnygólja pedig már a vendégek sikerét jelentette (34–37). A Cardinals 9–5-tel áll már, de ezzel is csak a harmadik a csoportjában, érdekességképpen, ezzel a mutatóval az NFC északi és keleti csoportjában is vezetne.

Antonio Brown két touchdownt is szerzett az első negyedben (Fotó: Action Images)
Antonio Brown két touchdownt is szerzett az első negyedben (Fotó: Action Images)

 

A vasárnap esti (csoport)rangadón a Pittsburgh Steelers fogadta a Cincinnati Bengalst. A vendégek számára óriási esély nyílt meg a New England vereségével, hiszen, amennyiben a hátralévő meccseiket hozták volna, bebiztosították volt a pihenő hetet a rájátszásban. Ehhez képest pocsékul kezdtek a Tigrisek. Előbb egy puntot szerencsétlenkedtek el annyira, hogy Le'Veon Bellnek 1 yardról kellett már csak TD-re futnia, majd Antonio Brown előbb 12 yardos elkapással, majd 67 yardos visszahordással is eredményes volt, ez utóbbinál ráadásul Kevin Huber punter is megsérült, az első negyed után pedig már 21–0-ra vezettek a hazaiak. Big Ben 12 sikeres passzal kezdte a mérkőzést, ezt követően azonban ő sem brillírozott, de erre sem volt szüksége a házigazdának, amely Shaun Suisham három mezőnygóljával 30–7-re vezetett a negyedik negyed nyitányán. Itt ugyan a 4. kísérletre szépített a Bengals Tyler Eifert elkapásával, sőt, Marvin Jones is TD-t szerzett, a kétpontos azonban kimaradt, így maradt a két labdabirtoklásnyi különbség (30–20). Újabb pontokat pedig már nem tudtak szerezni a vendégek, így az AFC három legjobb mérleggel álló csoportelsője (Broncos, Patriots, Bengals) egyaránt kikapott a héten.

NFL 2013, ALAPSZAKASZ
15. FORDULÓ
2013.12.13 2:25 Denver Broncos–San Diego Chargers 20–27
2013.12.15 19:00 Atlanta Falcons–Washington Redskins 27–26
2013.12.15 19:00 Cleveland Browns–Chicago Bears 31–38
2013.12.15 19:00 Indianapolis Colts–Houston Texans 25–3
2013.12.15 19:00 Jacksonville Jaguars–Buffalo Bills 20–27
2013.12.15 19:00 Miami Dolphins–New England Patriots 24–20
2013.12.15 19:00 Minnesota Vikings–Philadelphia Eagles 48–30
2013.12.15 19:00 New York Giants–Seattle Seahawks 0–23
2013.12.15 19:00 Tampa Bay Buccaneers–San Francisco 49ers 14–33
2013.12.15 22:05 Carolina Panthers–New York Jets 30–20
2013.12.15 22:05 Oakland Raiders–Kansas City Chiefs 31–56
2013.12.15 22:25 Dallas Cowboys–Green Bay Packers 36–37
2013.12.15 22:25 St. Louis Rams–New Orleans Saints 27–16
2013.12.15 22:25 Tennessee Titans–Arizona Cardinals 34–37
2013.12.16 2:30 Pittsburgh Steelers–Cincinnati Bengals 30–20
2013.12.17 2:40 Detroit Lions–Baltimore Ravens

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik