NFL: a Dallas megint az utolsó meccsen bukta el a rájátszást

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.30. 05:20
Utolsó fordulójához érkezett a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) alapszakasza! A 19 órakor kezdődő mérkőzéseken eldőlt, hogy a címvédő Baltimore Ravens és a Miami Dolphins sem lesz ott a rájátszásban, míg a Carolina Panthers megnyerte csoportját. A sorozatban 14. vereségét elszenvedő Houston Texans pedig elsőként választhat majd a jövő évi drafton. A 22 óra után megrendezett találkozókon pedig az is, hogy az egyaránt hihetetlen végjátékot hozó összecsapás végén a Green Bay Packers és a San Diego Chargers is bejutott a playoffba! Az alapszakasz utolsó meccsén ismét érdekelt volt a Dallas Cowboys, amely sorozatban a harmadik alkalommal bukta el az utolsó hajszálon a rájátszást.


A címvédő Ravens nem lesz ott a rájátszásban (Fotó: Reuters)
A címvédő Ravens nem lesz ott a rájátszásban (Fotó: Reuters)
A címvédő Ravens nem lesz ott a rájátszásban (Fotó: Reuters)

A címvédő Ravens nem lesz ott a rájátszásban (Fotó: Reuters)
A címvédő Ravens nem lesz ott a rájátszásban (Fotó: Reuters)

 


AMI MÁR BIZTOS VOLT A FORDULÓ ELŐTT...
AFC
Denver Broncos: csoportgyőztes (AFC Nyugat) + szabadnapos a rájátszás első hetén
New England Patriots: csoportgyőztes (AFC Kelet)
Cincinnati Bengals: csoportgyőztes (AFC Észak)
Indianapolis Colts: csoportgyőztes (AFC Dél)
Kansas City Chiefs: playoff-résztvevő
NFC
Seattle Seahawks: playoff-résztvevő
Carolina Panthers: playoff-résztvevő
San Francisco 49ers: playoff-résztvevő
Az utolsó fordulóban elsőként az dőlt el, hogy melyik csapat lesz a jövő évi draft első választója. Mivel a Houston Texans 16–10-re kikapott a Titans otthonában, így ő választhat majd elsőként játékost 2014-ben. A Texans mellesleg végül 2–14-gyel zárta az idényt, sorozatban tizennégyszer kapott ki.

A Panthers fordulatos és szoros meccsen 21–20-ra legyőzte az Atlanta Falconst, amivel megnyerte csoportját és szabadnapos lesz a rájátszás első hetén. A Falcons az utolsó percben mezőnygól pozícióba próbált jutni a győzelemért, de egy rossz snap után elúszott az esélye, így a Carolina örülhetett.

A rájátszásba jutásért küzdő, 19 órakor kezdő csapatok közül csak a Pittsburgh Steelers hozta a kötelező győzelmet, miután otthon magabiztos játékkal 20–7-re legyőzte a Cleveland Brownst.

Az újabb vereség után a Barnák menesztették vezetőedzőjüket, Rob Chudzinskit.

A címvédő Baltimore Ravens 34–17-re kikapott a Cincinnati Bengalstól, illetve a Miami Dolphins otthon 20–7-es vereséget szenvedett a New York Jetstől, így a Steelersnek még maradt esélye a playoffra, ez azonban Succop lábában maradt (lásd lejjebb). A Jetsnél az újabb siker után további bizalmat szavaztak Rex Ryan vezetőedzőnek. Érdekesség, hogy Sheldon Richardson védőfalember, az idény talán legjobb (védő) újonca szezonbeli második futott TD-jét is megszerezte.

Nem voltak formában az irányítók a Bengals–Ravens összecsapáson. Míg Andy Dalton négy, addig Joe Flacco három alkalommal adta el a labdát. Viszont amíg Flacco egy TD-t passzaolt, addig Dalton kettőt, plusz egyet futott is.

A San Diego Chargers aztán kis híján elpackázta, hogy minden a kezére játszik. De minden. A Ravens és a Dolphins veresége után a fél kezdőjét már pihentető Chiefs ellen „csupán” nyerni kellett hazai pályán. Erre a Kansas City cseréi olyan szinten belelkesedtek, hogy a 27 futásból 81 yardot és 2 TD-t szerző Knile Davis vezérletével 7–0-ra, 14–7-re, majd a szünetre 21–14-re vezettek, sőt Ryan Succop 46 yardos mezőnygólja után a záró játékrészt 24–14-es vendégelőnnyel kezdték a csapatok. Philip Rivers napi harmadik TD-passzából Eddie Royal hozta közelebb az övéit, majd 3:21-gyel a vége előtt Nick Novak egyenlített (24–24). Volt azonban még egy ellentámadásra ideje a vendégcsapatnak, és el is jutottak a Chargers 23-asáig, de pár másodperccel a vége előtt Succop a könnyűnek mondható 41 yardról mellé lőtt!

Jöhetett a ráadás, de itt hamar megakadt a Chargers szekere. Csakhogy 4. és 2-re saját 28-asán a punt csapatból Eric Waddle megfutotta a szükséges távolságot (hiába tépték ki ezután a kezéből a labdát a védők), majd Ryan Mathews futásaira építve mezőnygóltávolságba ért a Chargers. Novak 36 yardról nem is hibázott, de a mezőnygól után ismét a Chiefs jöhetett (27–24).


A vendégek a hazai 36-osnál előrébb azonban nem tudtak már jönni, a Chargers így kivédekezte a sikert, és nem kis szerencsével becsúszott a rájátszásba, ahol a Cincinnati Bengals otthonába látogat.

Riversék, ha nem is könnyen, de csak kiharcolták a rájátszást (Fotó: Action Images)
Riversék, ha nem is könnyen, de csak kiharcolták a rájátszást (Fotó: Action Images)



Nem kevésbé izgalmasan alakult a játéknap első ki-ki mérkőzése Chicagóban! A Bears Matt Forte elkapott TD-jével vezetést szerzett ugyan, a Packers azonban a második negyedben Mason Crosby két mezőnygólja között a játéknap legszürreálisabb TD-jét is megszerezte, Aaron Rodgers kezéből kiverték ugyan a labdát, de mindenki megállt, arra gondolva, hogy sikertelen passzkísérletnek minősül majd, Jarrett Boykin nagy duzzogva felkapta a tojást, és 15 yardról a célterületre cipelte (7–13).

A második félidő elején Forte futásával fordított a Bears (14–13), nem sokkal később azonban jött a válasz a sérülése után Rodgershez hasonlóan ma visszatérő Randall Cobbtól (14–20). Még mindig a harmadik játékrészben jártunk, amikor Forte harmadszor is eredményes volt (21–20), sőt, a negyedik elején Brandon Marshall elkapásával már 28–20-ra vezetett a Bears.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az év alighanem legjobb támadó újoncaként teljesítő Eddie Lacy hatyardos nyargalása után egy pontra zárkózott a Packers, majd a kivédekezett támadás után a fordításért támadhatott (28–27).

Itt a vendégek háromszor is 4. kísérletre kényszerültek, de mindhárom alkalommal sikerrel vették az akadályt, sőt, az utolsónál 4. és 8-nál Rodgers hosszú passzából Cobb 48 yardos TD-t szerzett! A kétpontos kimaradt (28–33), a Bears így egy TD-vel fordíthatott volna, de a Packers 45 yardosán megakadt a támadás, sőt a végén Jay Cutler passzát meg Sam Shields meg is kaparintotta.

Az NFC utolsó rájátszáshelyéről gyorsan megszületett a döntés, köszönhetően Drew Brees káprázatos játékának. A New Orleans Saints irányítója már a szünetig 321 yardig és 4 TD-ig jutott (17/21-es hatékonysággal), a végére azonban elmaradt a tökéletes, 158.3-as irányítómutatóval, „csupán” 157.4-gyel zárt a Tampa Bay Buccaneers ellen… A kiváló játékos a hajrában még egy hatpontost meg is futott a Kalózok ellen, íígy 5 TD-vel zárta az estét, Jimmy Graham azonban ebből „csak” egyet kapott, így 16-tal zárt, ami ugyan idén a legjobb teljesítmény az egész ligában, a tight end-rekordtól azonban eggyel elmaradt végül (42–17).

Az Arizona Cardinals így hiába nyert volna otthon a San Francisco 49ers ellen, a hármas holtverseny esetén csak az utolsó helyett kaparintotta volna meg. A kaliforniai csapat ráadásul elképesztően erősen kezdett, és az első negyed után 17–0-ra elhúzott. A Pintyek azonban nem adták fel, és a 407 yardig jutó Carson Palmer két TD-jével, valamint Jay Feeley 49 yardos mezőnygóljával kiegyenlítettek (17–17). Izgalmas hajrára került itt is sor, 1:45-tel a vége előtt az első félidő végén 24 yardos rúgást rontó Phil Dawson 56-ról (!) már eredményes volt (17–20). A Cardinals pillanatok alatt eljutott a 49ers 25 yardosáig, Feeley pedig 29 másodperccel a vége előtt kiegyenlített. De volt még egy fordulat! Colin Kaepernicknek ez az idő is elég volt ahhoz, hogy mezőnygóltávolságba vezesse csapatát, Dawson pedig az utolsó másodpercben eldöntötte a meccset (20–23).

Peyton Manning újabb csúcsot adott át a múltnak (Fotó: Action Images)
Peyton Manning újabb csúcsot adott át a múltnak (Fotó: Action Images)



A Denver Broncos egy félidő alatt kiütött az Oakland Raiderst (0–31), Peyton Manning pedig újabb rekordot döntött. Négy TD-passzával 55-tel zárta az alapszakaszt (a korábbi rekord 50 volt…), 266 yardja pedig 5477-ig juttatta, ami pont eggyel több, mint Brees korábbi csúcsa (5476). A csereként beálló Brock Osweiler irányításával a Broncos még egy 54 yardos mezőnygólt szerzett, a végén pedig Terrelle Pryor két TD-jével kozmetikázott a Raiders (14–34). Az már csak egy kis mellékes, hogy a Broncos 606 ponttal zárta az alapszakaszt, ami új rekord (Patriots 589 – 2007).

A Musztángok ezzel a sikerrel biztosították a hazai pálya előnyét is a playoff során, az Amerikai főcsoport második pihenője pedig a New England Patriots lett. Az óriási esőzés közepette, mezőnygólokkal induló mérkőzés hőse a 189 yardot és két TD-t futó LeGarrette Blount volt, akinek emellett volt 83 és 62 yardos visszahordása is, így összesen 344 yarddal segítette a csapatát! A Hazafiak részéről így még az is belefért, hogy Brady nem erőltette túl a passzolást, 122 yard, 1-1 TD és interception, Julian Edelman viszont a 100 elkapásos és 1000 yardos határt így is átlépte (105, 1056). A házigazda összesen 267 yardot tett meg a talajon (és ebben már benne van Brady három térdelése is), de a Buffalo Bills is szépen haladt a földön, 35 kísérletből 169 yard jött össze (34–20).

A Nemzeti konferencia első helye is sima meccsen dőlt el, a Seattle Seahawksnak Russell Wilson jó játékára sem volt szüksége ahhoz, hogy a nagyszünetre 13–0-s vezetéssel vonulhassanak a St. Louis Rams ellen Malcom Smith 37 yardos, interception utáni TD-jét Steven Hauschka két közeli mezőnygólja követte. A Kosok Greg Zuerlein 36 yardos rúgásával közeledtek ugyan, de Marshawn Lynch futása és Golden Tate 47 yardos elkapása után 27–3-ra vezetett a házigazda, a vendégek Jared Cook akciójával szépítettek (27–9). A vendégek részéről Robert Quinn „csak” egy sacket hozott össze, így elbukta a kategória első helyét az indianapolisi Robert Mathisszel szemben.

LeSean McCoy 131 yardot futott a Dallas ellen (Fotó: Action Images)
LeSean McCoy 131 yardot futott a Dallas ellen (Fotó: Action Images)


Az alapszakasz utolsó mérkőzésére sorozatban a harmadik alkalommal a Dallas Cowboys részvételével került sor. Az előjelek egyértelmű Eagles-fölényt mutattak, a Philadelphia átlagban a második legtöbb yardot tette meg (420.7), míg a texasiak az egész liga legutolsó helyén álltak, már ami az engedett egységeket illeti (418.6).

A mérkőzés ennek megfelelően kezdődött, és Alex Henery 47 yardos mezőnygólja, valamint LeSean McCoy 3 yardos elkapása után 10–0-ra megléptek a Sasok. Gavin Escober berepülő TD-je után kapaszkodott a Dallas, de a Cowboys klasszis tight endje, Jason Witten kezéből kipattant a labda a félidő vége előtt két perccel, az interception után pedig Brent Celek elkapásaival gyorsan büntetett a Philadelphia (7–17).

A házigazda Dan Bailey három mezőnygóljával feljött egy pontra (16–17), majd hiába jutott el a vendégcsapat az egyyardosig, a negyedik kísérletet is megfogta a Dallas. Cserébe a túloldalon sem jött össze a negyedik kísérlet, Bryce Brown TD-je után pedig 6:16-tal a vége előtt nyolccal mentek a vendégek (16–24).

Egy szép drive végén 4. és 9-re Dez Bryant 32 yardos elkapásával TD-t szerzett ugyan a Cowboys, a kétpontos kísérlet azonban kimaradt (22–24), így ismét a védelemnek kellett előlépnie. Ezt megtette, de az egyébként 358 yardot és két TD-t passzoló Kyle Orton a hajrában ismét eladta a labdát, így az Eagles legyőzte a Dallast, amely sorozatban harmadszor bukta el az alapszakasz utolsó meccsét.

STATISZTIKÁK
A 17. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Carson Palmer (Arizona)–San Francisco
407
A legtöbb futott yard:LeGarrette Blount (New England)
–Buffalo189
A legtöbb elkapott yard:Jordy Nelson (Green Bay)
–Chicago
161
A KATEGÓRIÁK SZEZONBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:5477*Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard:1607LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard:1646Josh Gordon (Cleveland)
A legtöbb szerelés:171Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack:19.5Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception:8Richard Sherman (Seattle)
*NFL-rekord
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
17., UTOLSÓ FORDULÓ
2013.12.2919:00Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns20–7
2013.12.2919:00New York Giants–Washington Redskins20–6
2013.12.2919:00Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens34–17
2013.12.2919:00Tennessee Titans–Houston Texans16–10
2013.12.2919:00Indianapolis Colts–Jacksonville Jaguars30–10
2013.12.2919:00Miami Dolphins–New York Jets7–20
2013.12.2919:00Minnesota Vikings–Detroit Lions14–13
2013.12.2919:00Atlanta Falcons–Carolina Panthers20–21
2013.12.2922:25New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers42–17
2013.12.2922:25New England Patriots–Buffalo Bills34–20
2013.12.2922:25Seattle Seahawks–St. Louis Rams27–9
2013.12.2922:25Chicago Bears–Green Bay Packers28–33
2013.12.2922:25Arizona Cardinals–San Francisco 49ers20–23
2013.12.2922:25Oakland Raiders–Denver Broncos14–34
2013.12.2922:25San Diego Chargers–Kansas City Chiefs27–24 – h.u.
2013.12.302:30Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles22–24

 

NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2014.01.04–05.)
AFC
Cincinnati Bengals(3.)–San Diego Chargers(6.)2014.01.05. 19.05
Indianapolis Colts (4.)–Kansas City Chiefs (5.)2014.01.04. 22.35
NFC
Philadelphia Eagles (3.)–New Orleans Saints (6.)2014.01.05. 2.10
Green Bay Packers (4.)–San Francisco 49ers (5.)2014.01.05. 22.40
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2014.01.11–12.)
AFC
Denver Broncos (1.)–A wild card-körből továbbjutó alacsonyabb kiemelésű együttes (4./5./6.)2014.01.12. 22.40
New England Patriots (2.)– A wild card-körből továbbjutó magasabb kiemelésű együttes (3./4./5.)2014.01.12. 2.15
NFC
Seattle Seahawks (1.)–A wild card-körből továbbjutó alacsonyabb kiemelésű együttes (4./5./6.)2014.01.11. 22.35
Carolina Panthers (2.)–A wild card-körből továbbjutó magasabb kiemelésű együttes (3./4./5.)2014.01.12. 19.05
KONFERENCIADÖNTŐK (2014.01.19–20.)
AFC
A konferencia-elődöntő magasabban kiemelt győztese (1./2./3./4./5.)–A konferencia-elődöntő alacsonyabban kiemelt győztese (2./3./4./5.)2014.01.20. 0.30
NFC
A konferencia-elődöntő magasabban kiemelt győztese (1./2./3./4./5.)–A konferencia-elődöntő alacsonyabban kiemelt győztese (2./3./4./5.)2014.01.19. 21.00
SUPER BOWL XLVIII (2014.02.03.)
Az AFC győztese–Az NFC győztese*2014.02.03
*MetLife Stadium (New Jersey)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik