Mit vesznek a gazdagok? Mikor talpaltak az arcomba?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.10. 19:36
null
Antonio Brown talpalása kiesett a clevelandi punter memóriájából (Fotó: Reuters)
2014-ben is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk. Tartsanak velünk, 20 pontból álló összeállításunkból olyan részleteket is megtudhat, amelyeket eddig nem ismert!

• AZ NFL VALAHA VOLT LEGJOBBAN FIZETETT, S EGYBEN LEGSZERÉNYEBB VÉDŐJE
Azt szinte már mindenki tudta, hogy J. J. Watt (Houston Texans) lett minden idők legjobban fizetett védője az NFL-ben, de azt talán csak kevesen, hogy jó eséllyel ő a liga valaha volt legszerényebb szupersztárja is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Washington Redskins elleni diadal után tett nyilatkozata: „Rákerestem a neten, a gazdagok mit szoktak vásárolni, mert én nem igazán viselkedem úgy, mint egy tehetős ember, nem tudom, mire szokták költeni azt a rengeteg pénzt. Nem tetszett, amit a neten találtam, úgyhogy maradok a szerény életvitelemnél és dolgozok tovább." J. J., így legyen!

• NEYMARNAK NEM VOLT AKKORA SZERENCSÉJE, MINT DEZ BRYANTNEK
Tony Romo (Dallas Cowboys) egyik vasárnapi interceptionje szinte, de tényleg csak szinte feledés homályába merül a Dez Bryanttel történt eset miatt. Az elkapót Antoine Bethea (San Francisco 49ers) telibe találta hátulról, pont deréktájon. Nem nagy meglepetésre Bryantet be kellett vinni az öltözőbe, de az elkapó később visszatért a pályára, sőt még elkapása is volt. Állítólag az ütés következtében felborult a folyadékháztartása, ennyivel „megúszta". Nem volt ilyen szerencséje Neymarnak, aki a brazíliai vb-n csigolyasérülést szenvedett, amikor a kolumbiai Juan Camilo Zúniga hátba térdelte...

NEYMAR ESETE


BRYANT ÜTKÖZÉSE

• „MIKOR IS TÖRTÉNT EZ?" – TETTE FEL A KÉRDÉST AZ ARCON TALPALT PUNTER
Antonio Brown, a Pittsburgh elkapója egy punt-visszahordás során át akarta ugrani Spencer Lanninget, a Clevelend punterét, aminek az lett a vége, hogy csúnyán beletalpalt az előtte eleső ellenfél arcába. A jelenet gyorsan elterjedt az interneten, s az is, ahogy Lanning a meccs után reagált: „Várjunk, várjunk, várjunk! Mikor is történt ez?" Megviselték a történtek...

• HOGYAN FELEDTESSÜK EL A LIGA „LEGJOBB CORNERBACKJÉT"?
A Green Bay Packers megmutatta. A Seattle Seahawks otthonában elszenvedett vereség során Aaron Rodgers egyetlen alkalommal sem passzolt Richard Sherman felé, sőt még felé sem nézett nagyon. Ezek után nem csoda, hogy a tavaly nyolc interceptiont jegyző Sherman minden statisztikai mutatóban nullát ért el a Packers ellen – igaz, csapata így is nyert. A Legion of Boom egyik oszlopos tagját viszont cseppet sem zavarják a nullák: „Fiatalkoromban nagyon felbosszantott volna egy ilyen mérkőzés, de ma már inkább fegyelmezett maradok, s abban bízom, így is hatással lehetek a találkozóra. Nem hiszem, hogy szándékos lett volna ez a Packers részéről, szerintem azt akarták kideríteni, hogy átállok-e Jordy Nelsonra, de mi nem kavargatjuk a védekezésünket. Azt csináljuk, ami működik, s ez így is történt."

Richard Shermant „hatástalanította” a Green Bay támadóegysége – ezek a nullák hízelgőbbek, mint Nikolics Nemanja mutatói
Richard Shermant „hatástalanította” a Green Bay támadóegysége – ezek a nullák hízelgőbbek, mint Nikolics Nemanja mutatói

• EGY KÉZBEN A BUFFALO BILLS ÉS A BUFFALO SABRES
Véget ért a Buffalo Bills eladási huzavonája: a szezont a Chicago idegenbeli legyőzésével kezdő csapat Terry és Kim Pegula tulajdonába került. A helyiek nagyon örülnek annak, hogy Jon Bon Jovi és Donald Trump ajánlatát felülmúlták Peguláék, akik ragaszkodnak a városhoz, hiszen a Buffalo Sabres hokicsapatát is ők működtetik. A Bills Ralph Wilson, a korábbi tulajdonos márciusi halála után került piacra, a Forbes által 935 millió dollárra taksált klub licitje 1.4 milliárdnál ért véget.

• ÖN MIT TENNE, HA A GIMNÁZIUMI IGAZGATÓJA FÚJNA AZ NFL-MECCSÉN?
Doug Martin (Tampa Bay Buccaneers) nem jött zavarba, amikor a Carolina Panthers elleni összecsapáson középiskolai igazgatóját pillantotta meg a játékvezetők között. A futó megörült Peter Morellinek, s egy pacsi után átölelte a „zebrát", akivel kedélyesen elcsevegett. A régi ismeretség azonban nem hozott szerencsét Martinéknak, a Tampa Bay kikapott.

• MAJDNEM ELHITTÜK, HOGY JÓ LESZ A JACKSONVILLE...
Már azt hittük, hogy a Jacksonville az idén jó lesz, és alaposan át kell alakítani a power rankinget. A Jaguars 17–0-ra vezetett Philadelphiában, de aztán szembesült a valósággal, és 34–17-re kikapott. Mindezzel csak azt érte el, hogy az NFL történetének második csapata lett, amely legalább 17 pontos előnyből legalább 17 pontos vereséget szenved. A Buffalo 2010-ben ugyanekkora hátrányból fordított a Cincinnati ellen.

• ...DE ÚJONC ELKAPÓJÁBÓL MÉG BÁRMI LEHET
A Jacksonville remek kezdése a drafton hoppon maradó, utána a szabadügynöklistáról „felcsippentett" Allen Hurns álomszerű debütálásával esett egybe, a Cecil Shorts helyén kezdő, elkapó az NFL történetének első játékosa, aki az első negyedében két TD-t ért el, s a liga történetében a második, aki első két elkapásával touchdownt jegyzett. A másik Charles Rodgers volt a Detroitban 2003-ban.

• A FORDULÓ MEGLEPETÉSE A PATRIOTS VERESÉGE MIAMIBAN?
Nem csak azért volt megdöbbentő a New England Patriots veresége, mert Tom Bradyék a szünetben 20–10-re vezettek. 2008 óta ez volt az első nyitó meccs, amelyen Brady nem dobott legalább két TD-t, sőt az elmúlt 11 évben először fordult elő, hogy a Pats 0–1-es mérleggel kezdi a szezont. Eddig 168 olyan játéknap volt, amikor Brady kezdett a Patriotsban, s ezekből ez a vereség mindössze a negyedik, amikor az AFC Kelet másik három csapata (New York Jets, Miami Dolphins, Buffalo Bills) egyaránt nyert. Az előző három eset 2001 októberében, 2004 decemberében és 2012 októberében esett. Ja igen, a Brady-érában a Patriots most először áll csoportja utolsó helyén teljesen egyedül – igaz, ez még csak az első hét volt...

• EZ LESZ MEGATRONÉK ÉVE? A LIONS 52 ÉVE NEM KEZDETT ILYEN JÓL HAZAI PÁLYÁN
A Detroit Lions otthon 35–14-re kiütötte a New York Giantset, s amíg a hazaiak 417 yardot szereztek támadásban, addig Eli Manningék csupán 197-et. Ez volt a Lions legnagyobb különbségű győzelme nyitó meccsen 1980 óta (Los Angeles Rams, 41–20), hazai környezetben pedig a Steelers elleni 1962-es, 45–7-es diadal óta nem kezdett ilyen jól. Giants történetében ez csupán a második szezonnyitó találkozó volt, amelyen a csapat nem érte el a 200 támadó yardot, ellenben legalább 400-at engedett ellenfelének. Az első eset 1955-ben történt, a Philadelphia elleni 17–27 során.

• KELET TOVÁBBRA SEM AZ OAKLAND RAIDERSNEK VALÓ VIDÉK
Már az előző idényben is írtunk róla, ám az Oakland Raiders ismét aktualizálta a témát. A kaliforniai együttes sorozatban 14-edszer kapott ki keleti időzónához tartozó csapat otthonában, ezúttal a New York Jetstől 19–14-re. Szokták mondani, hogy egyszer minden sorozat megszakad, de a Raiders-drukkerek még ne igyanak előre a medve bőrére. Az Oakland következő két idegenbeli meccse miatt ismét Kelet felé veszi az irányt, ráadásul egyik túra sem lesz sétagalopp, hisz a New England Patritoshoz és a Cleveland Brownshoz látogat az együttes. Na jó, talán utóbbi esetében megtörhet az átok.

• NYUGALOM, VAN ELKAPÓJA A CAROLINA PANTHERSNEK!
Carolinában a nyár egyik legfőbb kérdése az volt, ki fogja elkapni Cam Newton labdáit? A Panthers ugyanis teljes elkapósorát lecserélte, távozott Steve Smith, Brandon LaFell és Ted Ginn Jr. is többek között. Nos, nem kell aggódnia egy Panthers-fanatikusnak! A Tampa Bay Buccaneers elleni 20–14-es siker alkalmával az újonc Kelvin Benjamin hat elkapásból 92 yarddal (és egy TD-vel) zárt. Steve Smithnek az előző idényben egyetlen meccsen sem sikerült ennyi yardot összehoznia, a legtöbb 74 volt, az is a playoffban. A történethez hozzá tartozik, Benjaminnak nem Cam Newton dobált, hanem a kezdőirányító sérülése miatt beugró Derek Anderson, de „talán" SuperCammel is megértik majd egymást.

• AMIKOR ALEX SMITH LEGUTÓBB 3 INTERCEPTIONT DOBOTT, EGY HÓNAPRA RÁ MÁR NEM Ő VOLT A KEZDŐ QB
Alex Smith (Kansas City Chiefs) három inteceptiont dobott a Tennessee Titans elleni zakó során. Legutóbbi 53 alapszakasz-mérkőzésén erre csupán egy másik alkalommal volt példa. Legutóbb még a 49ers irányítójaként 2012 októberében a Giants ellen adta el háromszor a labdát – egy hónappal a Colin Kaepernick-éra kezdete előtt... Talán a Chiefsnél nem fenyegeti Smitht a kispadra kerülés veszélye.

• HOVÁ TŰNTEK A DALLAS COWBOYS-SZURKOLÓK?
Dallasban a vendég San Francisco már bő tíz perc elteltével 21–3-ra vezetett, de nem volt néma csend a Cowboys stadionjában – sőt! A lelátón helyet foglalók fele több szektort teljesen vörösbe festett, szinte hazai pályán játszott a 49ers. „Kizárólag az érdekelt, mi zajlik a pályán, sohasem figyelem a lelátót" – próbált hárítani Jerry Jones, a Cowboys tulajdonosa, akit az sem vigasztalhatta, hogy Tony Romo az első félidőben háromszor eladta a labdát.

Pirosban úszott a dallasi lelátó
Pirosban úszott a dallasi lelátó

• PETERSON HELYETT PATTERSON A VIKINGEK SZTÁRJA?
Bár Adrian Peterson azt ígérte, hogy ezt a szezont is touchdownnal kezdi, nem tudta beváltani ígéretét, sőt, 21 kísérletből a tőle szerénynek mondható 75 yardig jutott. A St. Louis elleni 34–6-os diadal során a showman Cordarrelle Patterson volt, a nyáromn a szakembereket megosztó elkapó három kísérletből 102 yardot futott (ő Peterson első csapattársa, aki 100 fölé jutott úgy, hogy AP is játszott azon a meccsen), közte egy 67 yardos TD-t, s volt 26 elkapott, valamint 48 visszahordott yardja is. A már Seattle-be elpasszolt Percy Harvin tökéletes utódja, talán még hatékonyabb kivitelben.

• FAVRE MÁR ERRŐL SEM MONDHATJA AZT, HOGY JOBB, MINT MANNING
Peyton Manning második kísérletre legyőzte korábbi csapatát, az Indianapolis Coltsot, így már az összes jelenlegi klub ellen van győzelme. Rajta kívül csak Brett Favre-nak volt kipipálva a teljes mezőny az NFL történetében.

• HÉTBŐL NÉGY ÚJ EDZŐ GYŐZELEMMEL NYITOTT
Az előző szezon óta kinevezett vezetőedzők közül hárman is diadallal kezdték meg a munkájukat: Mike Zimmer (Minnesota) és Ken Whisenhunt (Tennessee) idegenben aratott bravúros győzelmet, Jim Caldwell (Detroit) és Bill O'Brien (Houston) hazai pályán indított sikerrel. Mike Pettine és a Cleveland kis híján Pittsburghben aratott bravúrt, Lovie Smith és a Tampa Bay későn ébredt a Carolina ellen, Jay Gruden (Washington) pedig a szenvedő fél volt két új edző összecsapásában.

• A NÉGY ÉVE KIBORULÓ, AZÓTA ELŐSZÖR KEZDŐ ANDERSON REMEKÜL TÉRT VISSZA
Négy éve az egész liga Derek Andersonon röhögött, miután az Arizona játékosaként a San Francisco elleni vereség során a kispadon nevetgélt, és miután ezt számon kérték tőle a sajtótájékoztatón, heves kirohanást rendezett. Négy év után először kezdett NFL-meccsen, a Carolinánál a sérült Cam Newtont helyettesítette, és fontos sikerre vezette csapatát a Tampa Bay otthonában. „El sem tudom mondani, milyen sokat jelent nekem, hogy megnyertük ezt a meccset" – mondta a 31 éves irányító.

Még Dwight Howard is parodizálta


• RYAN AZ ELSŐ MECCSEN BEBIZTOSÍTOTTA A FALCONS PLAYOFF-SZEREPLÉSÉT?
Matt Ryan 448 passzolt yarddal kezdte a szezont az Atlantában a New Orleans ellen. Ő az ötödik, aki legalább 440 yardot passzolt szezonnyitón aratott győzelem során, s a múlt Ryan mellett szól: az előző négy alkalommal a rájátszásba jutott a villámrajtot vevő irányító és csapata.

• SUCCOP NEMES BOSSZÚT ÁLLT A KANSAS CITYN, A BRAZIL SANTOS EDDIG BEFÜRDÖTT
Ryan Succop öt szezont húzott le rúgóként a Kansas Citynél, amelynek valaha volt legjobb rúgója lett. Aztán a nyáron jött a brazil Cairo Santos, akiben új csillagot láttak a Chiefsnél, és elküldték Succopot. Csakhogy a távozó rúgóra az a Tennessee csapott le, amely az első fordulóban Andy Reid csapatához látogatott. Santos két mezőnygól-kísérletéből csak egyet értékesített, míg Succop mind a négy rúgása célba talált, azaz egyedül több pontot szerzett, mint volt csapata. „Legalább Cairo kirúgásai jók voltak" – értékelt savanyú humorral Reid, a Chiefs vezetőedzője.

STATISZTIKÁK
AZ 1. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Matt Ryan (Atlanta)
–New Orleans
448
A legtöbb futott yard: Knowshon Moreno (Miami)
–New England
134
A legtöbb elkapott yard: Calvin Johnson (Detroit)
–NY Giants
164
NFL 2014–2015, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2014. 09. 05. 2.30 Seattle Seahawks–Green Bay Packers 36–16
2014. 09. 07. 19.00 Atlanta Falcons–New Orleans Saints 37–34 – h. u.
2014. 09. 07. 19.00 Chicago Bears–Buffalo Bills 20–23 – h. u.
2014. 09. 07. 19.00 Kansas City Chiefs–Tennessee Titans 10–26
2014. 09. 07. 19.00 St. Louis Rams–Minnesota Vikings 6–34
2014. 09. 07. 19.00 Miami Dolphins–New England Patriots 33–20
2014. 09. 07. 19.00 New York Jets–Oakland Raiders 19–14
2014. 09. 07. 19.00 Philadelphia Eagles–Jacksonville Jaguars 34–17
2014. 09. 07. 19.00 Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns 30–27
2014. 09. 07. 19.00 Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals 16–23
2014. 09. 07. 19.00 Houston Texans–Washington Redskins 17–6
2014. 09. 07. 22.25 Dallas Cowboys–San Francisco 49ers 17–28
2014. 09. 07. 22.25 Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers 14–20
2014. 09. 08. 2.30 Denver Broncos–Indianapolis Colts 31–24
2014. 09. 09. 1.10 Detroit Lions–New York Giants
35–14
2014. 09. 09. 4.20 Arizona Cardinals–San Diego Chargers
18–17
2. FORDULÓ
2014.09.12 2.25 Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers (Tv: Sport2)
2014.09.14 19.00 Buffalo Bills–Miami Dolphins
2014.09.14 19.00 Cincinnati Bengals–Atlanta Falcons (Tv: C8 – 20.00-tól)
2014.09.14 19.00 Cleveland Browns–New Orleans Saints
2014.09.14 19.00 Tennessee Titans–Dallas Cowboys
2014.09.14 19.00 Minnesota Vikings–New England Patriots
2014.09.14 19.00 New York Giants–Arizona Cardinals
2014.09.14 19.00 Washington Redskins–Jacksonville Jaguars
2014.09.14 19.00 Carolina Panthers–Detroit Lions
2014.09.14 22.05 San Diego Chargers–Seattle Seahawks
2014.09.14 22.05 Tampa Bay Buccaneers–St. Louis Rams
2014.09.14 22.25 Denver Broncos–Kansas City Chiefs (Tv: Sport2)
2014.09.14 22.25 Green Bay Packers–New York Jets
2014.09.14 22.25 Oakland Raiders–Houston Texans
2014.09.15 2.30 San Francisco 49ers–Chicago Bears
2014.09.16 2.30 Indianapolis Colts–Philadelphia Eagles (Tv: Sport2)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik