Megállíthatatlannak tűnik a Seahawks és a Panthers

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2013.12.05. 15:57
null
A Seattle elképesztően kemény védelme még pontszerzésekkel is besegít a csapatnak (Fotók: Action Images)
Az idén is hétről hétre jelentkezünk szubjektív NFL-erősorrendünkkel. A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság csapatait sorba rendező írásunkban ezen a héten is a New Orleans Saintset kiütő Seattle Seahawks vezet, a második helyre Drew Breesék bukásával az ismét megvillanó Denver Broncos került, a harmadik hely pedig a sorozatban nyolcadik sikerét arató Carolina Panthers „jutalma” lett. Hátul a nem is olyan rég még örömittas csapatok sorakoznak, az utolsó öt együttesből csupán a Jacksonville nem szerepelt az előző idényben a rájátszásban!

 


1. (1.) Seattle Seahawks (11–1)
Hihetetlen ez a Seahawks! Lassan eltiltják a fél gárdát, megsérül a csapat másik fele, de még ezt sem érzik meg Pete Carroll fiai! Márpedig a Seattle a hétfő esti sikerével a szezonban első csapatként már biztosan bejutott a playoffba, ha pedig nem állnak le és meglesz a hazai pálya is, akkor nem tudjuk, hogy melyik együttes lehet az, amely otthon képes lehet megverni ezt a Seattle-t... Szerintünk leginkább senki!

2. (3.) Denver Broncos (10–2)
A „visszavágón" is megverte a Broncos a Kansas Cityt, Peyton Manning pedig egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megdöntse Tom Brady csodálatos, 50 touchdownpasszos rekordját. Az összecsapás hőse mégis az elkapó Eric Decker volt, aki 174 yardja mellett 4 (!) touchdownt is elkapott, ezzel pedig nem tudta tartani a lépést a Chiefs.

3. (4.) Carolina Panthers (9–3)
Szédületes formában menetel tovább a Panthers! Rivera védelmén egyszerűen szinte lehetetlen átjutni, míg a Newton féle támadósor olyan erőkre lelt, amit nem vártunk volna. Ez a Carolina nem csak playoffcsapat, de még a végelszámolásnál is komoly esélyesként tekinthetünk lassan rájuk, a határ a csillagos ég!

4. (5.) New England Patriots (9–3)
Már megint a második félidő volt az, amikor a Patriots megszórta az ellenfelét, ez pedig mindenképp bíztató jel! Az idei év egyik kérdésekkel teli gárdája a New England, hiszen továbbra is egyértelmű, hogy a legjobb csapatokat is képesek legyűrni, viszont a legfontosabb meccsek a rájátszásban jönnek majd. Gronkowski visszatérése óta mi azonban nem féltjük a Patset!

5. (2.) New Orleans Saints (9–3)
Csúnya pofonba szaladt bele a New Orleans a hétfő esti rangadón, ezzel a zakóval pedig beérte a Panthers a Szenteket. Pokolian izgalmas utolsó hetekre van kilátás az NFC Southban, ráadásul az utolsó négy mérkőzésből kettőt is a Carolina ellen kell megvívnia Breeséknek. Ezeken el is fog dőlni a kérdés, hogy ki nyeri az NFC South-t.

6. (6.) Kansas City Chiefs (9–3)
Egyik Broncos elleni meccsen sem termett babér a Chiefs számára. A rájátszás nem kérdéses, hogy meglesz így is, de Justin Houston visszatérésére nagyon nagy szüksége lenne Andy Reidéknek. A KC erőssége ugyanis pont a brutális irányítósiettetés volt, jelenleg viszont ez nincs meg olyan szinten, hogy a védelem teljesen hatástalanítani tudja az ellenfél irányítóját.

7. (7.) Cincinnati Bengals (8–4)
Hozta a kötelezőt a Bengals, ezzel pedig továbbra is kétmeccses előnye van az őket követő Ravensszel szemben. Sok fog múlni a támadóalakulaton a következő hetekben, mivel a védelem látszólag túlélte a rengeteg sérülést. Jöhet a szintén 8–4-es Colts, de elnézve a két csapat pillanatnyi formáját, mi biztosan a Cincynek adnánk a diadalt.

8. (8.) San Francisco 49ers (8–4)
Esélyt sem hagyott a San Francisco a Ramsnek, ezzel pedig megvan az idei nyolcadik sikerük is. Sokkal több van ebben a 49ersben, mint amit az év elején láthattunk tőlük. Kezdenek összeállni, a fiatal tehetség Michael Crabtree hat hónappal az Achilles-ín-szakadása után visszatért, a vele megerősített támadóalakulat pedig még sok-sok meglepetést okozhat majd a playoffban.

9. (10.) Indianapolis Colts (8–4)
Nyert a Colts, amivel nagyon közel került ahhoz, hogy behúzza a csoportját, ennek ellenére továbbra sem vagyunk elalélva Paganóéktól. Meccsről meccsre feltűnnek az edzői stábban fennálló problémák, a Colts támadósora pedig az egyik leggyengébb egységgé vált. Darrius Heyward-Bey játszatása lassan érthetetlenné válik, de az Indy támadófala is tele van lyukakkal.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

10. (11.) Philadelphia Eagles (7–5)
Ismét sikerrel zárt a Philly, így továbbra is fej fej mellett van a Dallasszal. Nick Foles egészen zseniálisan játszik, mióta beszállt az akkor megsérülő Vick helyére, immár 19 passzolt touchdown áll a neve mellett, interception formájában pedig még egyszer sem (!) adta el a labdát! A 125.2-es irányító mutató magáért beszél, lassan Aaron Rodgers is elkezdhet aggódni!

11. (12.) Detroit Lions (7–5)
Így kell játszania egy rájátszáscsapatnak! Az Oroszlánok félelmet nem ismerve söpörték el a rivális Packerst a Hálaadás napi mérkőzésen, a Bears blamája után pedig ismét fontos előnyre tettek szert a csoportban. Rendkívül izgalmas hetek következnek, először Philadelphiába utazhat a Detroit, ahol a szintén 7–5-ös mérleggel álló Eaglesszel csapnak össze.

12. (9.) Arizona Cardinals (7–5)
Parádés, négymérkőzéses győzelmi sorozata szakadt meg a Cardinalsnak. Kár érte, mert most sem játszott rosszul a csapat, ám Carson Palmer szokásos hibái ezúttal megbosszulták magukat. Magához képest nem dobál rosszul a veterán quarterback, de jobban kell vigyáznia a labdára, mert a sorozatos turnovereket egy jó ellenfél meg fogja büntetni.

13. (14.) Dallas Cowboys (7–5)
Gyenge első játékrész után végül simán bedarálta ellenfelét a Cowboys Hálaadáskor. A védelem és a támadósor is megmutatta, hogy egy pillanat alatt képes leereszteni, de azért amikor kell, akkor hozni tudják magukat. Innentől nem is nagyon lehet hibázni, hiszen fej fej mellett halad a Dallas és a Philadelphia az NFC Eastben.

14. (17.) Miami Dolphins (6–6)
Nagyon fontos sikert aratott a Miami, ezzel pedig előlépett az egyik wild card-esélyessé Joe Philbin gárdája. Most, hogy csendesedni látszik az Incognito-Martin mizéria, végre a játékkal is foglalkoznak a Delfinek, szerencsére még időben kapcsoltak a franchise-nál. A tizennegyedik héten Pittsburghbe látogat a Miami, nagyon kéne a győzelem a wild card miatt!

15. (13.) Chicago Bears (6–6)
Ismét egy idegesítő pofonba szaladt bele a Bears. A rivális Lions ráadásul simán megverte a Packerst, így megint a saját dolgát nehezíti meg Marc Trestman csapata, a playoff pedig egyre csak távolodik... Jó hír azonban, hogy Alshon Jeffery kezdi bontogatni a szárnyait, a 249 elkapott yardra legalábbis erre utal. Félelmetes páros lehetnek Marshall-lal, de a gond nem is itt van, az újonc edző is egyre több hibát követ el...

16. (18.) Baltimore Ravens (6–6)
Szoros Hálaadásnapi győzelmével a címvédő ismét elérhető közelségbe került a wild card! Továbbra sem a támadósor az, amelynek köszönheti ezt a lehetőséget a Ravens, de amíg a védelem képes kevés ponton tartani az aktuális ellenfelét, addig bármikor benne van akár még a tavalyi menetelés is Flaccóékban.

17. (15.) San Diego Chargers (5–7)
Lassan kiderül, hogy egyelőre túl nagy falat a playoff a San Diego számára. Nem arról van szó, hogy gyenge lenne a csapat, de túlságosan is hullámzó, egy ilyen Broncos-Chiefs duóval pedig egy csoportban nem terem sok babér Riversék számára. Jó útra lépett a Chargers, ezt kell folytatni a szezon utáni erősítések során.

Suh és a társak darabokra szedték a Packers támadóit
Suh és a társak darabokra szedték a Packers támadóit

18. (16.) Green Bay Packers (5–6–1)
A Sajtfejűek szezonja szépen kezd elmenni Rodgers sérülése után. Matt Flynn nagyon gyenge teljesítménnyel rukkolt elő Detroitban, de a támadófal is kritikán aluli volt. Momentuma csak a védelemnek volt a labdaszerzéseknél, de ezeket sem tudták kihasználni, így végül nagy pofonba szaladt bele a Green Bay.

19. (22.) New York Giants (5–7)
Újabb sikert szerzett meg a Giants is. Ez az esztendő már nem a rájátszásról szól Eli Manningék számára, habár csekély esélyük még van rá, de itt inkább a mérleg kozmetikázása lehet a fő elvárás. Kár az első hetekben történt megroppanásért, mert egyáltalán nem olyan rossz Tom Coughlin társasága, mint amilyen pácba kerültek.

20. (19.) St. Louis Rams (5–7)
Jó csapat ez a Rams, de azért nem tudják végigverni a ligát, a rivális 49ers már túl nagy falatnak bizonyult. Gond nincsen, a Bradford nélküli társaság már így is bőven túlszárnyalta az elvárásokat, elnézve a Kosok pickjeit pedig, ismét aktív holt szezonja lesz Fisheréknek.

21. (20.) Tennessee Titans (5–7)
Ismét vereséget szenvedett a Titans, ráadásul pont a rivális Indianapolistól, így már szinte biztossá vált, hogy nem nyerik meg az csoportot. Az elmúlt heteket elnézve azért kijelenthetjük, hogy Lockerrel talán meglehetett volna a rájátszás, de Fitzpatrick annyit hibázik, hogy még ezzel az amúgy remek védelemmel a háta mögött sem tudja behúzni a meccseit a Titans.

22. (21.) New York Jets (5–7)
Nem tudunk pozitívumot mondani a Jets kapcsán. Padlóra került a csapat, Geno Smith is rettentően visszaesett, egyszerűen kipukkadtak. Ezt már Rex Ryan sem nagyon tudja megváltoztatni, valahogy már nincsen benne a meglepetés egyik csapatrészben sem. Igaz, papíron még harcban vannak a wild cardért, de erre igen csekély az esély. Mindenesetre az Oaklandet meg kellene verni!

23. (23.) Pittsburgh Steelers (5–7)
Hiába kezd éledezni az idény elején betliző támadósor, ez valahogy még mindig kevés. A „Roethlisberger-faktor" nem igazán van benne a „Vasas" játékában, az elmúlt években pedig ez volt az a plusz, amely a jó védelem mellett rendre a legveszélyesebb csapatok közé emelte a Steelerst. Nehéz lesz a folytatás, hiszen a Miami látogat Pittsburghbe. Itt akár el is dőlhet, meglehet-e a wild card.

Gordon a legutóbbi két meccsén 498 yardot és 3 TD-t szerzett
Gordon a legutóbbi két meccsén 498 yardot és 3 TD-t szerzett

24. (24.) Cleveland Browns (4–8)
Az ember azt hinné, hogy a Browns behúzza a biztosnak látszó mérkőzéseit, de most már valahogy ez sem jön össze! Ami biztos, hogy Brandon Weeden ennyi labdavesztéssel nem játszhat, ezek a hibái ezúttal is a győzelmébe kerültek a Clevelandnek. Hiába jött ismét a Josh Gordon-csoda (261 elkapott yard, 2 TD), még így sem lehetett meg a siker.

25. (25.) Oakland Raiders (4–8)
Remek első félidőt produkált a Raiders, ám végül mégis vereséget szenvedett Dallasban. Öröm az ürömben, hogy az irányító Matt McGloin kezdi bontogatni a szárnyait, a játéka egyre jobb és magabiztosabb lesz, ez pedig reményt adhat a csapatnak. Nem olyan biztos, hogy egy új franchise quarterbackre is szükség lesz Oaklandben, ez pedig mindenképpen jó hír!

26. (26.) Tampa Bay Buccaneers (3–9)
Véget ért a csoda, a Tampa Bay ezúttal még csak veszélyt sem tudott jelenteni a Carolinának. Természetesen nem is elvárás, hogy a liga egyik legjobb formájában lévő gárdájával felvegyék a versenyt, még mindig talány, hogy a fiatal Mike Glennon megfelelő megoldás-e az irányító posztra. Szerintünk nem!

27. (27.) Buffalo Bills (4–8)
Kikapott a Buffalo a Falconstól, erre pedig nem lehet túl büszke Doug Marrone. Az idény végére kezd elfáradni a védelem, amely eddig rendre meccsben tudta tartani a csapatot, így pedig nincs sok esélyük a robbantásra. Tampa Bayben is a Buffalo lesz az esélyes, ezek után nem lepődnénk meg, ha végül vesztesen ballagnának le a pályáról...

28. (28.) Minnesota Vikings (3–8–1)
Tovább folytatódik a quarterback mizéria Minnesotában. Igazából sokkal több frusztráló kérdés nem is lehet ennél a csapatnál, mert egyébként a legtöbb poszt rendben van. Peterson nagy napjával vélhetően nem lesz top3-as draftcetli, de hála az erős irányító classnak, így is biztosan találni fog egy fiatal tehetséget a Vikings.

29. (30.) Jacksonville Jaguars (3–9)
Elkezdte behúzni az összecsapásait az eddig lenézett Jaguars, ez pedig azért komolyan elgondolkoztat minket arról, vajon mi volt eddig a gond? Hiszen a keret erősebb volt, nem voltak sérültek sem... Gus Bradley mindenesetre megmutatta, hogy megvan benne a tudás ahhoz, hogy egy ilyen hullámvölgyből is visszarántsa a csapatát, ez pedig a jövőre nézve biztató!

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat végez a legrosszabb mérleggel – kié lesz az 1/1?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

30. (31.) Atlanta Falcons (3–9)
Végre megtört a jég a Falcons számára, nagy nehezen sikerült megszerezni a harmadik győzelmüket is. Ezzel persze nem kerültek sokkal jobb helyzetbe, hiszen az egész idei esztendő egy totális csőd Matt Ryanék számára. Legalább lesz egy jó draftpozíciójuk, ahol remélhetőleg megfelelően tud majd erősíteni az Atlanta.

31. (29.) Washington Redskins (3–9)
Már megint zakózott a fővárosi Redskins, így matematikai esélye sem maradt arra, hogy a 2013–2014-es szezonban ott legyen a rájátszásban. Ez az év úgy, ahogy van, totális kudarc Griffinék számára is és rengeteg a kérdés. Sokak szerint Griffin nem teljesen egészséges, nem is szabadott volna még játszani hagyni, Kyle és Mike Shanahan fejét pedig lassan már minden szurkoló a zászlórúdon szeretné látni. Jövőre szerintünk sem lesz már a Shanahan família az edzői gárdában...

32. (32.) Houston Texans (2–10)
Hétről hétre döntögeti a franchise rekordokat a Texans, hiszen sorozatban tízedik zakóját könyvelhette el a gárda, immár Kubiakkal a pálya szélén. Ez nem egy túl büszke rekord, de ez az év már csak ilyen, ami a Houstont illeti. Nem jön össze semmi sem, de leginkább a fejekben vannak problémák. Kérdéses, hogy Kubiak marad-e a főedző egy ilyen esztendő után...

A 14. forduló pénteken hajnalban a Jacksonville Jaguars–Houston Texans mérkőzéssel veszi kezdetét!

STATISZTIKÁK
A 13. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Peyton Manning (Denver)
–Kansas City 403
A legtöbb futott yard: Adrian Peterson (Minnesota)
–Chicago 211
A legtöbb elkapott yard: Josh Gordon (Cleveland)
–Jacksonville 261
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 4125 Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard: 1208 Adrian Peterson (Minnesota)
A legtöbb elkapott yard: 1299 Calvin Johnson (Detroit)
A legtöbb szerelés: 131 Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack: 15.5 Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception: 6 DeAndre Levy (Detroit)
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
13. FORDULÓ
2013.11.28 18:30 Detroit Lions–Green Bay Packers 40–10
2013.11.28 22:30 Dallas Cowboys–Oakland Raiders 31–24
2013.11.29 2:30 Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers 22–20
2013.12.01 19:00 Carolina Panthers–Tampa Bay Buccaneers 27–6
2013.12.01 19:00 Cleveland Browns–Jacksonville Jaguars 28–32
2013.12.01 19:00 Indianapolis Colts–Tennessee Titans 22–14
2013.12.01 19:00 Houston Texans–New England Patriots 31–34
2013.12.01 19:00 Minnesota Vikings–Chicago Bears 23–20 – h.u.
2013.12.01 19:00 New York Jets–Miami Dolphins 3–23
2013.12.01 19:00 Philadelphia Eagles–Arizona Cardinals 24–21
2013.12.01 22:05 Buffalo Bills–Atlanta Falcons* 31–34 – h.u.
2013.12.01 22:05 San Francisco 49ers–St. Louis Rams 23–13
2013.12.01 22:25 Kansas City Chiefs–Denver Broncos 28–35
2013.12.01 22:25 San Diego Chargers–Cincinnati Bengals 10–17
2013.12.02 2:30 Washington Redskins–New York Giants 17–24
2013.12.03 2:30 Seattle Seahawks–New Orleans Saints 34–7
*Torontóban rendezték meg
14. FORDULÓ
2013.12.06 2:25 Jacksonville Jaguars–Houston Texans
2013.12.08 19:00 Baltimore Ravens–Minnesota Vikings
2013.12.08 19:00 Cincinnati Bengals–Indianapolis Colts
2013.12.08 19:00 Green Bay Packers–Atlanta Falcons
2013.12.08 19:00 New England Patriots–Cleveland Browns
2013.12.08 19:00 New York Jets–Oakland Raiders
2013.12.08 19:00 Philadelphia Eagles–Detroit Lions
2013.12.08 19:00 Pittsburgh Steelers–Miami Dolphins
2013.12.08 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Buffalo Bills
2013.12.08 19:00 Washington Redskins–Kansas City Chiefs
2013.12.08 22:05 Denver Broncos–Tennessee Titans
2013.12.08 22:25 Arizona Cardinals–St. Louis Rams
2013.12.08 22:25 San Diego Chargers–New York Giants
2013.12.08 22:25 San Francisco 49ers–Seattle Seahawks
2013.12.09 2:30 New Orleans Saints–Carolina Panthers
2013.12.10 2:40 Chicago Bears–Dallas Cowboys

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik