Manning halmozza a rekordokat, de ki az igazi denveri kabala?

Vágólapra másolva!
2013.10.02. 20:00
null
A Denver NFL- és csapatrekordot is döntött (Fotó: Action Images)
2013-ban is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – TRINDON HOLLIDAYJEL VERHETETLEN A BRONCOS – IS!

Egészen hihetetlen, de Trindon Holliday még mindig nem érezhette meg, milyen a vereség íze az alapszakaszban, persze ez őt aligha zavarja. A kiváló visszahordó játékos a Houston Texansnál hat, a Denver Broncosnál pedig a legutóbbi 14 meccsen lépett pályára, és együttesei mind a 20 összecsapásukat megnyerték!

19 YARD – A JAGUARS KABALÁJA ELVESZTETTE A FOGADÁST; TEBOW, MIÉRT NE?

Egyre kilátástalanabb helyzetben a negyedik mérkőzését is elvesztő Jacksonville Jaguars. A kabalafigurára azonban nem lehet panasz: a Jaxson DeVille névre hallgató jaguár az Indianapolis elleni meccs előtt fogadást kötött a Colts kabalájával, miszerint a vesztest annyi paintball-golyóval fogják megsorozni, amennyi pontot a felek összehoznak a vasárnapi mérkőzésen. Nos, a Colts 37–3-ra elkalapálta a Jags-et, így DeVille-nek kellett farkasszemet nézni a festéklövedékekkel.

A Jaguars szurkolói a gyenge szereplés kapcsán pedig a szabadügynök Tim Tebow szerződtetéséért kampányolnak. Vasárnap a találkozó alatt egy repülő suhant el a Jacksonville stadionja felett egy feliratot húzva maga mögött: „Tebow, miért ne?"



18 YARD – 100 CSAPATNAK A POZITÍV MÉRLEG SEM KELLETT, A 4–0-SOK MÁR A PO-BAN?

Nincs még veszve semmi! 1990 óta a 276 rájátszásba jutó csapatból 100-nak volt 2–2 vagy rosszabb a mutatója négy forduló után. 2012-ből hat csapatnak jött ez össze, közte négy csoportgyőztessel. Viszont a 4–0-sok jó eséllyel készülhetnek már a rájátszásra, 66 ilyen együttesből 54 is bejutott a playoffba, igaz, tavaly az Arizona Cardinals például 4–0 után 5–11-gyel zárt...

17 YARD – PHILIP RIVERS A LEGJOBBAN CÉLZÓ QB 40 FELETT

A San Diego Chargers irányítója, Philip Rivers 42 passzkísérletéből 35 pontos volt, összesen 401 yardot hozott össze három touchdownnal fűszerezve a Dallas Cowboys elleni 30–21-es siker során. Rivers 83 százalékos pontossága a legmagasabb az NFL-ben azon irányítók között, akik legalább 40 passzal próbálkoztak egy mérkőzésen. A korábbi csúcsot Jeff Garcia (Bucs) állította fel 2007-ben (82 százalék).

16 YARD – NEW YORKBAN MÁR HAGYOMÁNY A BUTTFUMBLE?

Ugye emlékeznek még Mark Sanchez, a Jets jelenleg sérült irányítójának „Buttfumble-jére" az előző szezonból? Nos úgy tűnik, A New York-iak irányítói előszeretettel adják el a labdát egy fenék közreműködésével. Így tett most Geno Smith is, bár ő Sanchezzel ellentétben nem egy társa hátsó felében akadt fent, hanem sajátjában. Íme!

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

15 YARD – A KANSAS CITY SOKKAL JOBBAN VIGYÁZ A LABDÁRA, MINT EGY ÉVE

A Kansas City a New York Giants elleni 31–7-es győzelme során adta el először a labdát ebben a szezonban. A Chiefs végül két interceptionnel és egy vesztett fumble-lal zárt, de még így is sokkal jobban áll, mint egy évvel ezelőtt, amikor 15-ször ajándékozta meg ellenfeleit a labdával az első négy héten, és ezzel utolsó volt a ligában (az idén éppen a Giantsé a citromdíj 16-tal). Az idén három eladott labdával nem vezet a Chiefs, az Indianapolis ugyanis kétszer hibázott, a Tenessee pedig egyszer sem.

14 YARD – ANDREW LUCK BEÉRTE JOHN ELWAYT

Andrew Luck az első 20 kezdő mérkőzéséből már a 14. győzelmét aratta, ezzel az 1970 óta 1/1-esként kiválasztott irányítók közül (ezek a csapatok általában a leggyengébbek) John Elway mellett holtversenyben a legtöbbet nyerte. A másik irányító az a John Elway, aki szintén a Stanford egyetemről érkezett a ligába, és szintén a Colts draftolta! Más kérdés, hogy ő aztán egyből kijelentette, hogy nem hajlandó Baltimore-ban játszani, és villámgyorsan elcserélték a Denver Broncoshoz.

13 YARD – 54 ÉVES KLUBCSÚCSOT ÁLLÍTOTT BE A BROWNS TIGHT ENDJE

Brian Hoyer két passzolt touchdownnal segítette a Cleveland Brownst a 17–6-os, Bengals elleni győzelemhez. Az elsőt Jordan Cameron kapta el, a tight endnek pedig ez volt az ötödik pontszerzése idén, ráadásul mind szeptemberben esett, ami klubrekord. Egy hónapon belül öt elkapott TD-re pedig 54 éve, 1959-ben volt legutóbb példa Clevelandben (Ray Renfro, november). 2003 óta a tight endek közül erre rajta kívül csak Rob Gronkowski volt képes, még 2011-ben, illetve az első négy fordulóban hatszor eredményes Jimmy Graham ebben a szezonban (bár az ez magyar idő szerint már októberben zajlott).

12 YARD – PETERSON LONDONBAN IS PETERSON; JENNING TD-JÉHEZ HASONLÓT 2008 ÓTA NEM LÁTTAK A VIKINGS-DRUKKEREK

Az NFL idén először járt Európában, a londoni Wembleyben. A Vikings pedig történetesen először győzött az idényben az így 0–4-es mérleggel álló Steelers ellen. S, ha már Adrian Peterson átruccant a tengerentúlra, megmutatta, ott is nagy, vagy inkább hosszú futásokra képes. Az előző idény legtöbb futott yardját összehozó running back 60 yardról sprintelt át a Steelers védelmén touchdownt érően, ezzel saját maga ligarekordját növelte 12-re a 60 vagy annál nagyobb távolságról futott hatpontosok terén. Ugyanakkor Greg Jennings 70 yardos (a szabályok értelmében) elkapott TD-jéről sem feledkezzünk meg. A Vikingsnál 2008 óta nem fordult elő olyan, hogy egy elkapó 60 vagy annál több yardos hatpontost jegyezzen. A Tampa Bayen kívül minden NFL-csapatnál volt legalább egy ilyen 2009 és 2012 között. Jenningsnek ez volt egyébiránt a hetedik legalább 70 yardos elkapott touchdownja, ezzel beérte Victor Cruzt az aktív játékosok közül.

11 YARD – MORENO KŐ-PAPÍR-OLLÓVAL ÖRÜLT A TOUCHDOWNNAK

A Denver az előző héten olyan simán győzte le az Oaklandet, hogy az egyik, gólvonal közeli játék előtt futói kő-papír-ollóval döntötték el, melyikük álljon oda Peyton Manning mögé. A „meccset" Ronnie Hillman nyerte meg, ő jegyezte a TD-t, de John Fox vezetőedző cáfolta, hogy ilyen játékkal szórakoztak futói. A Philadelphia ellen Knowshon Moreno négyyardos TD-t futott, majd gólörömnek a jól ismert gyerekjátékot vette elő.



10 YARD – HA JUSTIN HUNTER LABDÁT KAP, GYŰLNEK A TITANS PONTJAI

Ahhoz képest, hogy a Tennessee a tavaszi draft második körében elvitte Justin Hunter elkapót, csalódásnak is tarthatjuk, hogy az első négy meccsen csupán két elkapást jegyzett (három neki dobott labdából). Ám ez a kettő nagyon ott volt, hiszen kétszer hat pontot ért. A San Diego elleni TD-vel meccset nyert a Titans, a Jets elleni ezen a héten pedig „csak" egy volt a sok közül a 38–13-ra megnyert meccsen.

9 YARD – BRADY EGYKORI CSERÉI VERTÉK AZ AFC NORTH NAGYÁGYÚIT

A Pittsburgh Steelers ellen Matt Cassel vezette sikerre a Minnesota Vikings együttesét. 25 passzából 16 volt sikeres (64%), 248 yardért és két TD-t szerzett csapata, el pedig egyszer sem adta a labdát (120-as irányítómutató). A Cleveland Browns legutóbbi két meccsén kezdő Brian Hoyer két sikerre vezette együttesét, legutóbb az AFC North favoritjának tartott Cincinnati Bengals ellen. 38 passzából 25 volt jó (65.8%), szintén 2 TD/0 interception mutató mellett (103.9-es irányítóindex). Érdekesség, hogy mindketten Tom Brady cseréi voltak a New England Patriotsnál. Felkészül, Ryan Mallett?

Az AFC Northnak amúgy sem volt jó hétvégéje, ugyanis a Baltimore Ravens is kikapott, méghozzá az AFC Eastben szereplő Billstől. A Buffalo 1996 óta nem győzte le az aktuális címvédőt (akkor a Dallas Cowboyst igen), azóta sorozatban hétszer kapott ki a bajnoktól.

8 YARD – ROSSZ ÓMEN A GIANTSNEK A 30 ENGEDETT PONT

Négy meccséből négyet elvesztett idén a New York Giants, ráadásul minden egyes találkozón a soros ellenfél legalább 30 pontig jutott Eli Manningék ellen. 1970-től figyelembe véve, csupán két csapat kezdett hasonlóan rosszul az NFL-ben. A Lions és a Rams is ily gyengén rajtolt 2008-ban, előbbi 0–16-al, utóbbi 2–14-el zárta az idényt.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

7 YARD – FRANCHISE REKORD NFL-CSÚCCSAL

A Denver Broncos sorozatban a 15. alapszakaszmeccsét nyerte meg, ezzel csapatrekordot állított fel. Bár ez az NFL-csúcstól még ebben a kategóriában még elmarad, ezen összecsapások mindegyikét legalább 7 ponttal nyerte meg, ilyenre viszont még nem volt példa. A liga egyesülése előtt is csak egy csapat tudott ennél hosszabb sorozatot felmutatni, az 1941–1942-es Bears, 16 ilyen összecsapással.

6 YARD – ALTERRAUN VERNER, A MÁGNES: MÁR 6 SZERZETT LABDÁNÁL JÁR

Négy játékhét után három játékos mondhatja el magáról, hogy négyszer halászta el az ellenfél irányítójának labdáját: Kiko Alonso, a Buffalo újonc linebackere, Aqib Talib, a New England cornerbackje és Alterraun Verner, a Tennessee hátvédje. Mindenki másnak legfeljebb kettő van. Ám a trióból Verner azt is elmondhatja magáról, hogy kétszer a rivális elejtett labdáját is felszedte, azaz hat szerzett labdánál tart. Ebből hármat vasárnap a New York Jets ellen jegyzett.

5 YARD – A CÍMVÉDŐ NEM BÍRTA EL FLACCO BÉNÁZÁSÁT BUFFALÓBAN

Joe Flacco az előző bajnokság megnyerése után csúcsgázsit alkudott ki magának Baltimore-ban, ahol azonban az új szezon nem úgy kezdődött, ahogy a címvédőnél várták. A denveri idénynyitón kapott zakót a Broncos játéka láttán még meg lehet érteni, de a Buffalo elleni vereség annál fájóbb. Főleg Flacco számára, aki ötször passzolt az ellenfélhez, többször egy meccsen, mint valaha eddigi pályafutása során. „Sokszor a magunk javára fordíthattuk volna a meccset, de az nem segített, hogy eladtam a labdákat – mondta Flacco. – Kisebb csoda, hogy még négy interception után is volt esélyünk." Csakhogy fordítás helyett jött az ötödik.

4 YARD – BIG BEN A BIG BENNÉL IS BUKOTT, KEGYETLEN ÖNKRITIKÁT GYAKOROLT

A Pittsburgh Londonban találkozott a Minnesotával, és bár a két nyeretlen csatájában esélyesnek tartották, alulmaradt a Vikingekkel szemben. A kisebb ujjsérülést szenvedő Ben Roethlisberger kegyetlen önkritikát is gyakorolt. „Fáj az ujjam, de ez semmi ahhoz képest, amit a vereség miatt érzek. Számunkra teljesen ismeretlen területre tévedtünk, annyira mély ez a víz, hogy az már életveszély. Most már a tekintélyünk a tét, jelenleg nem túlzás azt mondani, hogy mi vagyunk a liga legrosszabb csapata, és ez fáj igazán" – mondta Roethlisberger. A Steelers 45 éve nem kezdett ilyen rosszul idényt, akkor még nemcsak a játékosok, Mike Tomlin vezetőedző sem született még meg.

3 YARD – BRADYÉKNEK EZÚTTAL IS ÖSSZEJÖHET A SUPER BOWL?

Az Atlanta Patriots elleni veresége mindössze a 6. hazai vesztes találkozója volt Matt Ryannek. Debütálása óta ezzel szemben már 34-szer is örülhetett a Falcons.

A mérkőzésen Tom Brady Matthew Mulligannek adott passzával már 52 mérkőzésesre nyújtotta TD-átadásos sorozatát, ezzel pedig már csak kettőre van Drew Brees NFL-rekordjától (54). Érdekesség, hogy a Patriots harmadszor nyitotta a szezont négy győzelemmel, az előző két alkalommal pedig egyáránt Super Bowlba jutott a csapat (igaz, a 16–0-val záró 2007-es együttes a döntőt elbukta végül). Arra mindössze második alkalommal van példa, hogy Peyton Manning és Brady is 4–0-val indítson.

2 YARD – BREES, BREES, BREES

A New Orleans kiválósága 4 TD-passzal keserítette a Delfineket a hétfő esti mérkőzésen. Brees 56. alkalommal jutott legalább 3 TD-átadásig (az első Peyton Manning 76-tal), a 21. meccse minimum négy hatpontos passzal (Dan Marinóval holtversenyben a 3., Manning (24) és a Favre (23) mögött). Ez már sorozatban a kilencedik meccse volt legalább 300 passzolt yarddal, ezzel beállította a vonatkozó rekordot. Hogy ki tartotta? Drew Brees, még 2011–2012-ből. Van még! Ez már az ötödik hétfő esti rangadója volt legalább 4 TD-passzal, ezzel Dan Marinóval holtversenyben vezet. Ez már a 9. MNF volt, amelyet sikerrel vett. A Saints Sean Payton irányításával a legutóbbi 12 alapszakaszmeccsét megnyerte – tavaly az eltiltott edző nélkül 7–9-cel zárt az együttes. Brees amúgy a hét legjobb játékosa címet is kiérdemelte, immáron 15. alkalommal 2006-os, New Orleansba szerződése óta. Ez a második legtöbb Brady (16) mögött.

1 YARD – PEYTON MANNING MEGÁLLÍTHATATLAN

Lassan már megszokottá válik, hogy Peyton Manning új rekordot állít fel. A megállíthatatlanul menetelő támadósort irányító Manning lett az első, akinek az új csapatánál az első húsz meccs alatt 50 TD összejött. NFL-rekordot döntött az első négy fordulóban szerzett TD-passzokat illetően, már 16-nál jár. Ja, és Manning még egyszer sem adta el a szezonban a labdát...

TD – BÁTOR JÓSKA

Bár az elmúlt héten nem feltétlenül tűnt bátornak, hogy az Atlanta győzelmét vártuk a New England ellen, nem jött be a tippünk, mint ahogy a Tony Romo, Philip Rivers duóban is csalódnunk kellett a San Diego–Dallas összecsapáson, hét jósolt TD-passz helyett megálltak ötnél. Az 5. játékhéten az öt százszázalékos csapat (Kansas City, Seattle, Denver, New England, New Orleans) mindegyike vendégként lép pályára, jóslatunk szerint legfeljebb kettő őrzi meg veretlenségét.

STATISZTIKÁK
A 4. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Matt Ryan (Atlanta)
–New England
421
A legtöbb futott yard:Frank Gore (San Francisco)
–St. Louis 153
A legtöbb elkapott yard:Torrey Smith (Baltimore)
–Buffalo166
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:1470Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard:468
LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard:481Julio Jones (Atlanta)
A legtöbb szerelés:42Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack:7.5Justin Houston (Kansas City), Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception:4Aqib Talib (New England), Kiko Alonso (Buffalo), Alterraun Verner (Tennessee)
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
4. FORDULÓ
2013.09.272:25St. Louis Rams–San Francisco 49ers11–35
2013.09.2919:00Buffalo Bills–Baltimore Ravens23–20
2013.09.2919:00Cleveland Browns–Cincinnati Bengals17–6
2013.09.2919:00Detroit Lions–Chicago Bears40–32
2013.09.2919:00Kansas City Chiefs–New York Giants31–7
2013.09.2919:00Minnesota Vikings–Pittsburgh Steelers*34–27
2013.09.2919:00Tampa Bay Buccaneers–Arizona Cardinals10–13
2013.09.2919:00Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts3–37
2013.09.2919:00Houston Texans–Seattle Seahawks20–23 – h.u.
2013.09.2922:05Tennessee Titans–New York Jets38–13
2013.09.2922:25Denver Broncos–Philadelphia Eagles52–20
2013.09.2922:25San Diego Chargers–Dallas Cowboys30–21
2013.09.2922:25Oakland Raiders–Washington Redskins14–24
2013.09.302:30Atlanta Falcons–New England Patriots23–30
2013.10.012:30New Orleans Saints–Miami Dolphins38–17
Szabadnapos: Green Bay Packers, Carolina Panthers
5. FORDULÓ
2013.10.042:25Cleveland Browns–Buffalo Bills
2013.10.0619:00Chicago Bears–New Orleans Saints
2013.10.0619:00Cincinnati Bengals–New England Patriots
2013.10.0619:00St. Louis Rams–Jacksonville Jaguars
2013.10.0619:00Miami Dolphins–Baltimore Ravens
2013.10.0619:00New York Giants–Philadelphia Eagles
2013.10.0619:00Green Bay Packers–Detroit Lions
2013.10.0619:00Tennessee Titans–Kansas City Chiefs
2013.10.0619:00Indianapolis Colts–Seattle Seahawks
2013.10.0622:05Arizona Cardinals–Carolina Panthers
2013.10.0622:25Dallas Cowboys–Denver Broncos
2013.10.072:30San Francisco 49ers–Houston Texans
2013.10.075:35Oakland Raiders–San Diego Chargers
2013.10.082:30Atlanta Falcons–New York Jets
Szabadnapos: Minnesota Vikings, Pittsburgh Steelers, Tampa Bay Buccaneers, Washington Redskins
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik