Így láttuk élőben Tom Brady elkapását és a Sasok szárnyalását

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2015.12.12. 14:18
null
<a href="javascript:void()" onclick="initializeNGallery('Patriots-Eagles')"><strong>A HELYSZÍNEN KÉSZÍTETT KÉPEINKBŐL ÖSSZEÁLLÍTOTT GALÉRIÁNKAT A FOTÓRA KATTINTVA ÉRHETI EL!</strong></a><br />
Az elmúlt másfél hétben volt szerencsénk kicsit bebarangolni az Egyesült Államok északkeleti részét (egészen konkrétan New Yorkra és Bostonra szűkítve a halmazt) és a helyszínen megtekinteni a New England Patriots Philadelphia Eagles elleni – szerencsére emlékezetes – mérkőzését, az alábbiakban pedig a túráról olvashatnak egy rövid összefoglalót, hátha ez a kis írás valami fogódzkodót nyújt a kilátogatni vágyóknak.

 

A tervezettnél valamivel kalandosabbra sikerülő hétfői repülőút – csúszva indulás Budapestről, emiatt a londoni csatlakozás éppen lekésése, sorból kiállítás, kérdezősködés, hogy „ugye tényleg nem azért megyünk, hogy munkahelyet keressünk, nem viszünk ki magunkkal semmit és nem maradunk az engedély lejárta után?”, de legalább az amerikai beléptetés alig több mint egyórás volt innentől kezdve, és a bőröndjeinkre egy pillanatot sem kellett már várni – utáni masszív New York-i láblejárás (na, ha már ott voltunk, akkor a múzeumok, kilátók, érdekességek garmadájába csak beleszőttünk egy Knicks-meccset is, hangulatilag az sem volt kutya) után szombaton buszoztunk át Bostonba.

A meccs napján a New England-i akvárium megtekintése – ezzel amúgy fővárosi állatkertünk szekciói gazdagon felveszik a versenyt – és a belváros gyors áttekintése (szerény méretű boltot húztak fel itt persze a helyi híres sportcsapatok – Bruins, Celtics, Patriots, Red Sox – relikviáival, lásd galériánkban!) után indultunk útnak a meccs helyszínéül szolgáló Foxborough felé.

A korábbi beszámolók alapján úgy éreztük, hogy a kocsi- plusz GPS-bérlés, az igencsak borsos, stadion melletti parkolási díjak és a találkozó előtti, valamint azt követő várható óriási dugók, három-négy órás menetidők számunkra mégsem tűnnek annyira vonzó opciónak, így alternatív módot kerestünk, és egy gyors Google-keresés után jött is a későbbi megoldás, az úgynevezett „Patriots Train”.

Merthogy a derék helyiek külön vonatjáratot működtetnek, amely nagyjából egy órával a mérkőzés előtti időpontig kiviszi a szurkolókat, majd az összecsapás után fél órával, a népet összeszedve rajtol vissza a két kiindulási pont egyikére, a miénk konkrétan „a helyi Déli pályaudvarról”, a South Stationről indult és oda érkezett vissza néhány közbülső megállót érintve. Már Boston belvárosában sem csak a Patriots, hanem az Eagles szurkolóival is találkozhatott az ember, és a vonat neve is inkább csak a hazai csapat miatt, semmint a drukkerek teljes fölénye okán állta meg a helyét. Az európai szurkolói normákhoz szokott emberek számára furcsán hathat, de tény, hogy gyakorlatilag egymás mellett ültek a két csapat szurkolói, és nemhogy balhé vagy hangosabb szóváltás nem volt, még a meccs után is kedélyesen diskuráltak egymással a felek. Pedig volt dráma rendesen.

A meccs előtti „tailgating” egy részlete – GALÉRIA ITT!
A meccs előtti „tailgating” egy részlete – GALÉRIA ITT!

Azt nem állítanám, hogy a stadion környékéhez érve vagy éppen visszafelé az út során hasítottunk, de nagyjából egy óra alatt így is gond nélkül kiért a vonattal a nép – oda-vissza amúgy 15 dolcsiból meg is van az út vele – , a stadion parkolójában pedig még javában tartott a meccs előtti hangolódás, az úgynevezett „tailgate”, amikor is a batár nagy amcsi járgányok közé kiteszik a grillsütőt, és megy a hússütögetés, sörözgetés, egy hatalmas, össznépi buli jegyében. Még egy fél gondolat a vonathoz: célszerű menetirány szerint a vonat elejére fáradni az utazás előtt, mert ha az első lehetőségnél úgy van vele az ember, hogy jó lesz nekünk itt, akkor lehet, hogy úgy jár, mint mi, hogy a leszállás után a nem éppen kiépített útvonalon lehetett kutyagolni egy kicsit az effektíve peronrészig – lásd itt.

Külföldi jegyvásárlóként a helyszínen egy erre kijelölt helyen vettük át pillanatok alatt a belépőinket, és bár nem kevés, 66829 néző látogatott ki az összecsapásra, végig gördülékenyen haladt a tömeg – igaz, a reptéri beléptetőkapunál (fémdetektorral, minden lényeges tárgyat kis tálkába kirakva áthaladni a kapun) azért kellett kidobni hátizsákokat és egyéb, stadionban be nem vihető tárgyakat, így mindenképpen célszerű megnézni, pontosan mit is vihetünk be magunkkal a helyszínekre.

Így lehetett megközelíteni a fenti szektorokat. GALÉRIA ITT!
Így lehetett megközelíteni a fenti szektorokat. GALÉRIA ITT!

A belépés után óriási, többszintes rámpán lehet megközelíteni a saját helyünket, természetesen előtte gazdagon lehet válogatni a csapatok (főleg a hazai persze) relikviáiból a helyi NFL Shopban, és persze mindenhol büfé várja az emberek tömegét – mi, mondjuk, egész jól megúsztuk, még a meccs előtt fél órával mentünk, és alig voltak előttünk. Az árak persze nem alacsonyak, de hát a kereslet és a kínálat vonatkozását sem kell valószínűleg hosszasan ecsetelni egy masszívan háromórás esemény során.

Bár gyakorlatilag megállás nélkül járkáltak az emberek a büfébe és a mellékhelyiségre – az egyik mellettünk lévő, Eagles-szurkoló kifejezetten jó hangulatba került már a meccs elejére, ő például mindkettőben gyakran fordult meg – de az egészen félelmetes látvány volt, amikor a nagyszünetben a szemben lévő oldalon gyakorlatilag egy teljes szint kiürült. Ennek megfelelően azért hatalmas sorokat kell kivárnia az embernek mindkét helyen, persze így sem feltétlenül marad le mindenről, hiszen televíziókon addig is lehet követni az eseményeket.

Az idővel, mondhatni, szerencsénk volt, tudniillik az év ezen szakában azért Bostonban már mocsok nagy hidegek szoktak lenni, nemritkán óriási havazás közepette rendezik meg a meccset – a harmadik negyed végére a „kakasülőn” jó néhány réteg ruha ellenére így is kezdett már rendesen hűvös lenni.

A negyedik elejére pedig a lelátók foghíjasak lenni, hiszen eldőlni látszott a mérkőzés, és a fent említett dugót azért ilyenkor már szeretik elkerülni az amerikaiak – ez, mondjuk, egy kevésbé megsüvegelendő szokás.

A mérkőzés előtti pénzfeldobás – a kivetítőn keresztül. GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETI EL!
A mérkőzés előtti pénzfeldobás – a kivetítőn keresztül. GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETI EL!



Egyébiránt nem akármilyen mérkőzéshez volt szerencsénk, volt futott, passzolt és elkapott, blokkolt punt utáni, interception utáni 99 yardos és punt utáni 83 yardos visszahordott touchdown (Darren Sproles és az Eagles speciális csapatrésze mekkorát játszott, te jó ég!), meggyőző Patriots-kezdés (14–0), óriási Eagles-roham (14–35), a „legendásan gyors” Tom Bradyre hívott trükkös elkapójáték az eredetileg elkapó Danny Amendola passzából, meglepő kezdőrúgás a Patriots részéről 14–0 után, amelyet a Philadelphia feltámadása követett. Így belegondolva, a négyszeres bajnok irányító NFL-karrierjének második, a 2001-es idénybeli, Miami elleni 23 yardos játék óta az első, és könnyen lehet, hogy pályafutása egyben utolsó elkapását a helyszínen láttuk, azért az már nem rossz – de az Eagles speciális egységének teljesítményét sem sokan ismétlik meg hetente.

Brady 36 yardos elkapása

 

Na, 14–35-nél elindult a nép jó része, és még hat perccel a vége előtt is 21 ponttal vezettek a vendégek, amikor elkezdtek felpörögni az események. Scott Chandler 14 yardos TD-ja után az újabb trükkös rúgást már visszaszerezte a Pats, és egy 4. és 12-t is teljesítve három perccel a vége előtt egy TD volt már csak a különbség (28–35).

SZAVAZÁS

Ön szerint meddig marad veretlen a Carolina Panthers?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Egy csapásra ismét meccshangulat kerekedett a negyed közepére melankolikussá váló hazai táborban is – a 4–7-es mérlegű Eaglest elkísérő drukkerek persze kevésbé voltak letörtek a vendégek nagy előnyénél –, és úgy tűnt, a sikertelen újabb onside kick ellenére is lesz 2.5 perce Bradyéknek az egyenlítésre, aztán Sam Bradford 3. és 11-re adott 14 yardos passza után pedig úgy, hogy végleg eldőlt a meccs. 1:13-mal a vége előtt az időt lepörgetni kívánó Eagles azonban eladta a labdát, az időkérés nélkül álló Patriotsnak pedig 62 másodperce maradt, hogy végigmenjen a pályán. Na ezekben a pillanatokban konkrétan felrobbant a stadion, de a végső Pats-öröm elmaradt, miután Brady passzát sorozatban háromszor is elejtették a társak.

Itt jegyezzük meg, hogy az idén a ligában tapasztalható elképesztő sérüléshullám miatt már az sem lepett volna meg minket, ha valamelyikünknek be kell állnia, de erre sajnos nem került sor – pedig micsoda erősítések lettünk volna!

A visszaút előtt a vonat bevárta a tömeget, majd szépen lassan haladt a South Station felé, a két csapat szurkolói pedig lelkesen vitatták meg egymással az emlékezetes mérkőzés legjelentősebb pillanatait.

Végül is talán még a Pats-szurkolók sem lehettek teljesen elégedetlenek, hiszen legalább ezzel a sikerrel az Eagles az élre állt a Nemzeti konferencia Keleti csoportjában, márpedig a Sasok ellen már nyert Super Bowlt a gárda, a Philadelphia riválisa, a New York Giants viszont nyolc és négy éve is megtréfálta a fináléban a Hazafiakat – avagy, ha a félig tele pohár esetét vesszük a vonatról, legalább az Óriások valamelyest távolodtak a rájátszástól, Chip Kelly csapatának pedig saját kezében van innentől a sorsa.

A hazaút már zökkenőmentesebb volt – ettől függetlenül a buszozás és repülések miatt nem lett időben rövidebb –, most már csak arra kellene rávenni valahogyan a ligát, hogy rendezzenek valamikor Magyarországon is mérkőzést. Addig is marad a nagy utazás.

NFL 2015, ALAPSZAKASZ
13. FORDULÓ
2015.12.04. 2.25 Detroit Lions–Green Bay Packers 23–27
2015.12.06. 19.00 New York Giants–New York Jets 20–23 – h. u.
2015.12.06. 19.00 St. Louis Rams–Arizona Cardinals 3–27
2015.12.06. 19.00 Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons 23–19
2015.12.06. 19.00 New Orleans Saints–Carolina Panthers 38–41
2015.12.06. 19.00 Minnesota Vikings–Seattle Seahawks 7–38
2015.12.06. 19.00 Buffalo Bills–Houston Texans 30–21
2015.12.06. 19.00 Miami Dolphins–Baltimore Ravens 15–13
2015.12.06. 19.00 Cleveland Browns–Cincinnati Bengals 3–37
2015.12.06. 19.00 Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars 42–39
2015.12.06. 19.00 Chicago Bears–San Francisco 49ers 20–26 – h. u.
2015.12.06. 22.05 San Diego Chargers–Denver Broncos 3–17
2015.12.06. 22.05 Oakland Raiders–Kansas City Chiefs 20–34
2015.12.06. 22.25 New England Patriots–Philadelphia Eagles 28–35
2015.12.07. 2.30 Pittsburgh Steelers–Indianapolis Colts 45–10
2015.12.08. 2.30 Washington Redskins–Dallas Cowboys 16–19
14. FORDULÓ
2015.12.11. 2.25 Arizona Cardinals–Minnesota Vikings 23–20
2015.12.13. 19.00 Philadelphia Eagles–Buffalo Bills
2015.12.13. 19.00 Cleveland Browns–San Francisco 49ers
2015.12.13. 19.00 St. Louis Rams–Detroit Lions
2015.12.13. 19.00 Tampa Bay Buccaneers–New Orleans Saints
2015.12.13. 19.00 New York Jets–Tennessee Titans
2015.12.13. 19.00 Cincinnati Bengals–Pittsburgh Steelers
2015.12.13. 19.00 Baltimore Ravens–Seattle Seahawks
2015.12.13. 19.00 Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts
2015.12.13. 19.00 Kansas City Chiefs–San Diego Chargers
2015.12.13. 19.00 Chicago Bears–Washington Redskins
2015.12.13. 19.00 Carolina Panthers–Atlanta Falcons
2015.12.13. 22.05 Denver Broncos–Oakland Raiders
2015.12.13. 22.25 Green Bay Packers–Dallas Cowboys
2015.12.14. 2.30 Houston Texans–New England Patriots
2015.12.15. 2.30 Miami Dolphins–New York Giants

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik