Háló előtt, szabályok hálójában: a labdarúgás és amerikai futball szabályfelfogása gyökeresen különbözik egymástól (Grafika: Papp Gábor/Bowl.hu)

 

SZÓLJON HOZZÁ! – FUTBALLKEREKASZTAL

Botorságnak tartja a „tojáslabdás dobálózást”, netán giccsnek a Super Bowlt övező óriási felhajtást? Lassúnak találja a hagyományos focit, unja már a 0–0-s döntetleneket és az időhúzást?

 

Szereti a tradíciót, és irtózik az újdonságoktól? Mindig az újat keresi, és szívesen tudna meg többet az amerikai futballról? Miért szereti az egyik sportágat, miért nem szereti a másik sportágat? Vagy szereti mindkettőt? Vagy egyiket sem?

 

Véleményét ne rejtse véka alá, hanem írja meg a nsonline@nemzetisport.hu email címre, postacímünkre (1082 Budapest, Futó utca 35–37.) vagy szóljon hozzá az NSO-n hetente, mindig egy-egy konkrét témakörben megjelenő cikkekhez. Ismert sportemberek, partnerünk, a bowl.hu szakértői és lelkes szurkolók lesznek a vendégeink a következő hat hétben, tehát mindenki előtt nyitva a Futballkerekasztal a Nemzeti Sportban és a Nemzeti Sport Online-on!

 

» FUTBALLKEREKASZTAL 1.: Vitaindító: gömbfoci vagy tojásfoci?
» FUTBALLKEREKASZTAL 2.: Szabályok hálójában

EGYSZERŰSÉG + OLCSÓSÁG = GLOBÁLIS ELTERJEDÉS

„Az egyetlen világnyelv a tudományé mellett a labdarúgásé” – szerepel egy 1966-os tanulmányban.

És valóban. Ha egy világtérképen megnézzük, mely egy-egy ország legnépszerűbb sportja, a fölény elsöprő: a labdarúgás a legutóbbi felmérés szerint 175 országban a favorit – az amerikai futball ugyanakkor „csak” az Egyesült Államokat hódította meg kedvencként. Mivel a két sportnak nagyjából ugyanannyi ideje volt a hódításra, a gömbfoci elterjedése és globális népszerűsége alighanem két dologra vezethető vissza: a rendkívül egyszerű szabályokra és a minimális költségekre.

„A játék maga elég komplex volt ahhoz, hogy az írásbeliséget nem ismerő kultúrák még ne találják fel, ugyanakkor elég egyszerű ahhoz, hogy a világ legnépszerűbb csapatsportágává váljon” – írja egy esszéjében a történész Allen Guttmann.

„A TECHNOLÓGIA IGAZSÁGOSABBÁ TEHETI A SPORTOT, DE NEM IGAZSÁGOSSÁ!”

„A headsetek bevonásával megindult a technológia futballpályákra való beáramlása, kérdés, hogy meddig lehet ezt növelni. A mai gépiesített világban nagyon fontos, hogy az emberi részt meg kell hagyni! Ha mindent túlgépiesítünk, mehetünk playstationnel is játszani. Meddig marad meg a játék szabadsága, ha túlzottan nagy teret kap a technika? Ha minden számítógépek játszanak, mi lesz? A technológia igazságosabbá teheti a sportot, de nem igazságossá!” – vélekedett Puhl Sándor, akit pályafutása alatt négyszer választottak meg a világ legjobb labdarúgó-játékvezetőjének.

A „gömbfoci” keretei annyira leegyszerűsítettek, hogy az alapokat lefektető szabálykönyv összesen tizenhét pontot tartalmaz. Egy kezdőnek – legyen az kisgyerek vagy a labdarúgással éppen ismerkedő felnőtt – hihetetlenül egyszerű megérteni, felfogni és alkalmazni a szabályokat, a les kivételével. Az alapok ugyanazok maradtak 1863 óta, így a játékot könnyű elmagyarázni és terjeszteni világszerte – a szabályalkotó testület (IFAB) a mai napig egyfajta 19. századi klub felfogásában dolgozik, és épp ezért, rendkívüli konzervativizmusa miatt kap rengeteg kritikát.

Míg az amerikai futballban a játékvezetőket teljes technikai arzenál segíti – olyan apró dolgoktól, mint az ítéletek nyilvános kihirdetésére szolgáló mikrofon egészen a teljes bekamerázásig és a videobíró alkalmazásáig –, a labdarúgás szabályalkotói az egyre hangosabb követelések ellenére sem engedik be ilyen mértékben a technikát. A játékvezető ugyan egyre több segítséget kap (több asszisztens, belső kommunikációs rendszer a nagyobb meccseken), de felelőssége semmivel nem csökkent:
ő a bíró, ítélete pedig döntés, a fellebbezés lehetősége nélkül.

A hivatkozási alap a labdarúgás konzervativizmusára? A FIFA és az IFAB a játék demokratikusságával érvel: a labdarúgásnak mindenki számára megfizethetőnek kell lennie, a technika (mondjuk a gólvonalkamera) bevezetése pedig megemelné a bekerülési költségeket. Ezzel épp az a varázs veszne el, hogy a foci „mindenki sportja”: egy mérkőzés (a játék színvonalát és a külsőségeket leszámítva) ugyanaz egy szomáliai földes pályán és egy ötcsillagos stadionban rendezett elitmérkőzésen.

Ugyanakkor a nyomás egyre nagyobb, és kérdés, meddig lehet ellenállni – egyelőre a labdarúgás megmaradt játékvezetői szinten az emberi döntésre alapozott csapatsportnak. Ebben természetesen benne van a hiba – de a játék szellemiségéhez ez illik is.

A Nemzeti Sport Online szakmai
együttműködő partnere a Bowl.hu

KOMPLEX ÉS NAGYON AMERIKAI

Ha van, amitől az amerikai futballban mindenképpen megpróbálnak megszabadulni, az épp az emberi tényező. A szabályok folyamatos változásban vannak, hiszen a játék és a technika fejlődésével nagyobb szükségét látják a bírói szubjektivitás csökkentésének. Amennyire „laza” és egyszerű a labdarúgás szabálykönyve, annyira komplex és nagyon amerikai a tojásfocié – itt is rengeteg pénz forog kockán, de sokkal jobban védik az üzletet… A szabályozottság hátulütője pedig épp az, amivel a labdarúgásnak nem kell megküzdeni: minél bonyolultabb egy sport, annál nehezebben terjed.

„A VIDEÓS ELEMZÉS A HELYES DÖNTÉST TÁMOGATJA”

„Egy-egy vitatott ítélet videós elemzése a helyes döntést támogatja, és a következő kísérletben már az alapján folytatódhat a játék. Ez az amerikai futball játékmenetéből fakadóan természetesen könnyebben megoldható. Az NFL-ben és NCAA-ben alkalmazott technikát – 40-50 jól elhelyezett kamerát – nem lehet pótolni, de rutinnal és megfelelő odafigyeléssel lehet kompenzálni. A játékvezetők felelőssége ugyanakkora, mint a labdarúgásban, amelyben a technika jobb kihasználásával csökkenthető lenne a hibák száma. Csak egy példa a labdarúgó-vb angol „gólja” a németek ellen: a tévében egyértelmű volt a szituáció, de az asszisztens az alapvonaltól 20-25 méterre rossz szögből láthatta az eseményt. Ha az ítélet korrigálható lett volna, ki tudja, milyen eredmény születik! Emberi sorsok változnak meg, egy ország lehetne boldogabb vagy szomorúbb, és a valóságnak jobban megfelelő végeredmény alakulhatott volna ki – hiszen valójában gól született!” (Udvardi Gyula, amerikaifutball-játékvezető)

Mindenre van regula, és a szabályok rendkívül komplex rendszert alkotnak, amellyel a bírókon kívül a játékosoknak is a legteljesebb mértékig tisztában kell lenniük. Egy „újonc” NFL-nézőnek hetekig is eltarthat, amíg megszerzi a belépő szintű szabályismeretet, meglepetés pedig évek múlva is érheti…

Minden számít. Hova állhatnak a játékosok, mikor lehet mozdulni, hol lehet fizikai kontaktus, vagy melyik az a helyzet, amikor nem a célterület elérése segít győzelemhez. Az óra menedzselése kiemelt fontosságú ebben a játékban, és egyben jó példája annak, amikor a szabályok adta lehetőségekre – jelen esetben a tiszta játékidő kihasználására – stratégiák épülnek.

A játék lényege a területszerzés, Super Bowl múlhat egyetlen yardon, így egy szabálytalanság akár a győzelembe is kerülhet. Nincs taktikai fault, nincs színészkedés, nincs olyan játékos, aki direkt szabálytalankodik, mert aki hibázik, az nemcsak a saját, hanem a csapata akár egész éves munkáját teheti tönkre. A heves reklamálás csak további büntetést von maga után, a játékvezető bármely apró érintése is azonnali kizárást jelent (ez alighanem a rögbi „öröksége”), ahogy a kirívó szabálytalanság is, extrém esetben a mérkőzés is beszüntethető.

SZABÁLYFELFOGÁS 
LABDARÚGÁS AMERIKAI FUTBALL
Egyszerű, könnyen érthető szabályok Komplex, bonyolult szabályrendszer
Kevés alapvető szabály Minden részletre kiterjedő szabályok
Alacsony költségek Magasabb költségek
Gyors és könnyű elterjedés Jóval lassabb elterjedés
Magas az emberi tényező szerepe A cél az emberi tényező (hibalehetőség) minimumra csökkentése
Nagy szabályértelmezési szabadságot kap a játékvezető Pontosan meghatározzák pozíciókra lebontva egyes játékvezetők feladatát
A játékvezető ítélete áll – kötelező érvényű döntés, a pályán nem felülvizsgálható A játékvezető ítéletét megkérdőjelezhetik és felülvizsgálhatják
Technika minimális használata Technika maximális kihasználása
Egyszerűség + olcsóság = cél a globális népszerűség Komplexitás és „automatizálás” = cél a nagy üzlet védelme és az igazságosság

A bírói ítéleteket csak a vezetőedző vagy a „hivatal” kérdőjelezheti meg, előbbinek két lehetősége van egy mérkőzésen, hogy visszanézést kérjen, ha mindkettőt megnyeri, úgy kap egy harmadikat is. A végjátékban, a félidők vége előtti két percben valamennyi kétes esemény hivatalból visszanézendő, illetve a 2011-es szezontól az összes pontot érő akció után is lehetőség van videózásra.

Csak olyan esetben lehet azonban a videobíró lehetőségével élni, amely egy pillanatkép alapján eldönthető – visszahúzást, lökést, szabálytalannak minősített ütközést nem.

A pályán hozott döntés az irányadó, azt megváltoztatni csak abban az esetben lehet, ha megdönthetetlen képi bizonyíték van az ellenkezőjéről. Számtalan esetben több kameraállásból sem lehet egyértelműen megállapítani a tényt, se pró, se kontra, így a pályán hozott döntés marad érvényben.

A pályán lévő 22 játékost hét játékvezető felügyeli, leosztott szerepekben. A játék irányába eltolódva, meghatározott játékost, helyzetet kell követniük és egy sárga zászlóval jelezni a szabálytalanság tényét. Nincs feltétlenül sípszó, nem áll meg a játék, így egy rossz vagy felesleges bírói ítélet nem szakít meg egy eredményes támadást, nincs negatív hatással az eredményre.

VISSZHANGOK KEREKASZTALUNK ELSŐ RÉSZÉHEZ

„Évtizedekig a kerek foci bűvöletében éltem. Ma is kedvelem, de változott a helyzet. A kilencvenes években láttam először amerikai focit, az ORF-en, és dühöngtem. Semmit sem értettem belőle. Azután jött Faragó Richard, és szimpatikus szakértőivel türelmesen elmagyarázott mindent, ha kellett tízszer-hússzor is. Két év kellett, hogy elkezdjem élvezni, ma már nem múlik el hétvége, hogy ne nézném. Az amerikai foci a legkombinatívabb, legagyasabb és legférfiasabb sport.” (Dióssy Iván)

 

Mindkét sportágnak megvannak a szépségei és az élvezetessége, de ugyanúgy a bosszantó hibái is, de tartom a véleményem, hogy nem igazán összehasonlítható, hiszen teljesen különbözőek! Talán a kettőből lehetne összegyúrni a tökéletes sportágat? (Lindák Ádám)

 

A kétezres évekig kimozdíthatatlan voltam egy focimeccs ideje alatt a tv elől. Most meg? 15-20 perc és teljesen érdektelenné válik minden ami ott történik (…)

 

A fociba beáramló pénz elkezdte fokozatosan tönkretenni a játékot, és a játékosok hozzáállását a dolgokhoz. És ne feledjük az egész közeget mételyként átszövő fogadási csalásokat, amelyek felsőbb szinteken ugyanúgy jelen vannak, mint az alsóbb régiókban.

Ezért számomra üdítő felfrissülést hozott az életembe az NFL. Sajnos mint minden, ez is változik. Mára az NFL is annyira agyon lett szabályozva, hogy szinte már csak nézni is arra lehet, amerre azt a döntéshozók előírják, de még így is sokkal gyorsabb és élvezhetőbb sport jelen pillanatban, mint a színészekkel teletűzdelt európai futballvilág. (Bodácz Zsolt)

Az egyes játékok végeztével a vezetőbíró közérthető módon közli a nézőkkel a szabálytalanságot és a büntetést, ritka szabályok alkalmazása esetén külön magyarázatot fűz – érdekes mutatvány lenne ez egy labdarúgó-mérkőzésen.

Az utóbbi években kiemelt jelentőséget kapott a játékosok testi épségének védelme – ez érthető is, hiszen az üzletmenet szempontjából legfontosabb befektetést (a játékost) védeni kell, hogy a maximális teljesítményt tudja hozni.

Egyszerűség és komplexitás, könnyű tanulhatóság és fejtörő szabályok, olcsó, „demokratikus” rendszer és gondosan szabályozott, drága technológiával megtámogatott keretek – a szabályfelfogás a két sportágban akár nem is állhatna távolabb egymástól.

AZ ÜZLET VAGY AZ EMBER FONTOSABB?

Törődj az üzlettel! – hangozhatna az NFL szlogenje. Törődj az emberrel! – lehetne a labdarúgásé. Épp az üzlettel törődést várná el a labdarúgás elitje, de a FIFA – a játék szellemiségére hivatkozva – egyelőre nem hajlandó kitárni a kaput a követelt, a technika jobb felhasználását célzó változtatások előtt.

És míg az amerikai futball szabályrendszere nem hasonul a labdarúgáséhoz, az könnyen elképzelhető, hogy éveken belül lesz gólvonal-technológia, esetleg videobíró és challenge-lehetőség a labdarúgásban.

Hogy ez elvesz-e valamit a foci varázsából? Vagy épp ellenkezőleg: kellenek az újítások ahhoz, hogy a világ legnépszerűbb sportága tovább fejlődjön? Esetleg van olyan dolog, amelyet az amerikai futball átvehetne a labdarúgás szabályfelfogásából? Mondja el véleményét kerekasztalunknál!