Eddig tartott a denveri Holliday-menetelés

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.23. 20:14
null
Peyton Manning nem ilyen visszatérésről álmodott (Fotók: Reuters)
2013-ban is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – PLAYOFF-KÖRKÉP: AZ AFC-BEN A NYUGAT ADNÁ A PLUSZ KÉT CSAPATOT A WILD CARDRA
Hét forduló után csak egy csapat százszázalékos a ligában, s ideje vetni egy pillantást arra, mi lenne, ha már most elkezdődne a rájátszás. Az AFC-ben a tavalyi ligautolsó Kansas City lenne az első kiemelt, s megúszná a wild card kört a Cincinnati is. A rettegett Denver a Chiefs csoportelsősége miatt már az első körben pályára kényszerülne, ráadásul idegenben, ráadásul a veretlenségétől megfosztó Colts otthonában. A másik párban a New England a San Diegót fogadná, azaz az AFC-ben a Nyugati csoport adná mindkét plusz playoffhelyet.
Az NFC-ben a Seattle és a playoffról tavaly lemaradó New Orleans lenne erőnyerő, a wild card kör egyik meccsén északi rangadón csapna össze a Green Bay és a Detroit, a másikon a Dallas a San Franciscót fogadná.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

19 YARD – MARSHALL FELHÁBORODOTT, MERIWEATHERT KÉT MÉRKŐZÉSRŐL ELTITOTTÁK
Brandon Marshall cseppet sem volt elájulva druszájától, Brandon Meriweathertől a Washington–Chicago mérkőzés után azok után, hogy kis híján elájult miatta. A Redskins védője Marshallt és Alshon Jefferyt, a Bears másik elkapóját is úgy a földbe döngölte, hogy az büntetést ért a bíróknál. „Ennek a srácnak fogalma sincs arról, hogy az NFL-pályafutás után is létezhet élet. A liga arra törekszik, hogy biztonságosabb legyen a játék, és ha tényleg ez a cél, el kell tiltani néhány meccsre az ilyeneket, vagy teljesen ki kell zárni a ligából. Én is játszottam már védőt, tudom, hogy lehet a fejre vadászni, de új szabályok vannak, amelyeket tisztelni kell. Az ilyen srácoknak rossz lehet, mert mindenük a futball, és a játék utáni időszakra semmiféle terveik sincsenek" – mondta Marshall. A korábban pénzbírsággal is sújtott Meriweathert a liga két meccsről eltiltotta.

18 YARD – CAM NEWTONÉKNÁL A VÉDELEMRE SEM LEHET PANASZ
A Carolina Panthers a Rams elleni 30–15 során egyszer sem adta el a labdát. Hazai pályán pedig ez általában győzelmet eredményez, a Panthers ugyanis eladásoktól mentes meccsei közül 23-at megnyert, s csupán kettőt vesztett el a történelme során.
Carolinában a védelem is jó idényt fut: a harmadik legkevesebb yard/mérkőzés (302.2), második legkevesebb összpontszám (83), negyedik legkevesebb futott yard/meccs, ötödik legkevesebb passzolt yard/meccs és ráadásként a hatodik legtöbb interceptiont jegyzi a defense a ligában.

17 YARD – A TUTI GYŐZELEM KÉPLETE: 4 TD, 7 SACK, 2 INTERCEPTION
A Seahawks csütörtök este négy támadó TD, hét sack és két interception főszereplésével 34–22-re nyert a Cardinals ellen. Nem kell nagy szakértelem hozzá, ilyen mutatókkal garantált a siker. Az az érdekes, hogy valóban. Az 1960-as évek óta ez volt a 98. alapszakasz-mérkőzés, amelyen egy csapat a fenti kategóriákban legalább ugyanennyi darabot produkált. Ki nem találják, mind a 98 alkalommal az a gárda nyert, amely elérte (vagy felülmúlta) a fenti mutatókat.

16 YARD – JARED ALLEN BEMUTATTA AZ ÉV SACKJÉT?
Meglehet. A Minnesota Vikings rutinos védője nem mindennapi (fél)sacket mutatott be Eli Manning, a New York Giants irányítójával szemben. Allen egy Giants-játékos szorításából kinyúlva egy kézzel szorított rá Manning mezére. Íme!

15 YARD – MÁR LEHET SZAVAZNI A PRO BOWL SZEREPLŐIRE
Elindult a szavazás az idény végi gálameccsre, a Pro Bowlra, amelyen első ízben nem a két főcsoport csap össze egymással. A szavazók által konferenciára való tekintet nélkül bárki beválasztható, a két legtöbb szavazatot kapó játékos két legenda, Deion Sanders és Jerry Rice segítségével válogat a bejutók között. Még az is előfordulhat, hogy Hawaiin Justin Smith, a 49ers védekező falembere fogja szerelni Frank Gore-t, a kaliforniai csapat futóját. Itt lehet szavazni a Pro Bowlon szereplő játékosokra!

14 YARD – CALVIN JOHNSON ÚJRA A RÉGI, SAJNOS EZ A DETROITRA IS IGAZ
A Detroit hazai pályán kikapott a Cincinnatitől, de Calvin Johnsonnak, a Lions elkapójának nagy meccse volt. Kilencszer kapott labdát, 155 yardot szerzett vele, s két touchdownt is jegyzett – egy alkalommal három védő között, íme! Ezzel idei termése hét meccs után már hat TD, eggyel több, mint az előző szezon teljes eredményessége. Ez volt a 35. 100 yard feletti meccse, ami klubcsúcs (akárcsak a 10, 150 yard feletti teljesítmény), és 61 TD-vel már csak eggyel marad el Herman Moore-tól. Ám nemcsak Johnson újra a régi, hanem a Lions is, amely az utóbbi években rendre szoros meccseket veszít el.

13 YARD – ÚJ SZABÁLY SÚJTOTTA A PATRIOTSOT, DE NEM EZ A NEW ENGLAND VERESÉGÉNEK AZ OKA
17–14 majd 6–7; 13–3 majd 0–7, 17–3 majd 6–0; 10–10 majd 20–13; 3–3 majd 3–10; 17–7, majd 13–20; 21–10 majd 6–20. Hogy mi ez a számhalmaz? A New England Patriots szezonbeli mérkőzéseinek első és második félidei részeredményei. Egészen elképesztő, de a Hazafiak támadói az Atlanta Falcons elleni 30–23-as mérkőzést leszámítva gyakorlatilag a nagyszünet után megszűntek létezni, és nem egy esetben csak a védelem helytállásának köszönhetően sikerült megőrizni az előnyt, vagy az esélyt a győzelemre a találkozó végén. Hogy a szemmel látható leolvadásra ki tud-e találni valamit Josh McDaniels, az talány, de a támadókoordinátor legalább már elismerte, valami nem működik a harmadik negyedben. Ezúttal az első támadásból egy sacket és fumble-t, majd egy interceptiont hozott össze a Tom Brady vezette egység, amiből szépített a Jets (21–17), ezt követően pedig sorozatban háromszor is egyből levonulni kényszerültek a Hazafiak. A New England a végén így is megnyerhette volna a Jets elleni rangadót, de végül csak hosszabbításra tudott menteni, a hosszabbításban pedig hiába kezdhetett a Patriots, pontot csak a New York szerzett. Nem is akárhogy! Egy idén bevezetett szabály miatt hiába hagyta ki Nick Folk az 56 yardos kísérletet, Chris Jones saját (!) csapattársa hátulról történő előre tolása miatt 15 yardos büntetést kapott a Patriots, a jelentősen kedvezőbb helyzetből pedig már nem hibázott a Jets rúgója.

Nick Folk győztes mezőnygólja a Patriots ellen – kapott némi segítséget
Nick Folk győztes mezőnygólja a Patriots ellen – kapott némi segítséget

12 YARD – A MIAMI KORÁBBI RÚGÓJA LEGYŐZTE A DOLPHINST. „SEMMI KÜLÖNÖSET NEM ÉRZEK."
A New England mellett a Miami is esélyesként kapott ki az AFC East vasárnapi rangadóján, hazai pályán szenvedett vereséget 23–21-re úgy, hogy a Bills győztes pontjait a korábbi Dolphins-rúgó, Dan Carpenter jegyezte. A Miamiban öt idényt lehúzó játékos a nyáron került a csoportriválishoz, miután kitették Floridából. „Persze, hogy különös jelentősége volt ennek a mérkőzésnek, hiszen csoportrangadóról van szó, és a ligában ezek a legfontosabb meccsek – mondta Carpenter a meccs utáni sajtótájékoztatón, amelyen a gól fontosságáról faggatták. – Ja, hogy a miamis múltra gondoltak! Semmi különöset nem érzek, senkire sem haragszom a Dolphinsnál, már a Buffalo sikeréért küzdök.

11 YARD – A HÉT LEGSZEBB TD-JE?
Brandon Gibson, a Miami Dolphins elkapója akrobatikus mozdulattal ugrott be a Buffalo Bills célterületére néhány védő gyűrűjében. Íme!

10 YARD – A COLTS VÉDŐJE SACKELTE MANNINGET, NFL-REKORDOT ÁLLÍTOTT BE
Robert Mathis sackelte Peyton Manninget a Colts–Denver összecsapáson, ráadásul a legendás QB el is ejtette a labdát, így a Colts szerzett pontot a fumble-t követően. Mathis pályafutása 102. földrevitele volt ez, összesen pedig a 39., amely fumble-lel végződött. Ezzel pedig beállította Jason Taylor rekordját, aki szintén 39 fumble-t eredményező földrevitelt produkált 15 éves karrierje során.

9 YARD – PHILIP RIVERS BRETT FAVRE NYOMDOKAIN – BRADY AZ ELLENPÓLUS
Elkapta a fonalat Philip Rivers. A Chargers irányítója a Jacksonville elleni siker alkalmával 26 passzkísérletből 22-szer pontosan dobott (85 százalék). Legutóbbi öt meccséből ez volt a harmadik, ahol legalább 20 passzt dobott 80 vagy annál magasabb százalékos pontossággal. Ezzel beállította Brett Favre 2009-es és Drew Brees 2011-es rekordját. Érdekesség, hogy Riversnek az előző hét idényben összesen egy meccsen produkált hasonló mutatókat a Chargers kezdőirányítójaként. Tom Brady ezzel szemben ebben a szezonban elég pocsék pontosságnak „örvend", már 71 alul-, vagy túldobott passza volt, amivel vezeti a ligát. Az előző idényben 126-ig jutott 16 mérkőzésen, ez akkor a negyedik helyre volt elég.

8 YARD – RIVERS 30 000, WELKER 9 000, ÖREG ABRAHAM, NEM VÉN ABRAHAM
Philip Rivers a pontossága mellett a passzolt yardjai miatt sem szégyenkezhet, a Jacksonville elleni 285 egységével már átlépte a 30 000-res határt (30 023) karrierje során. Szintén mérföldkőhöz érkezett a Denverhez aláíró Wes Welker, az Indianapolis otthonában jegyzett 96 elkapott yardjával már 9 054-nél tart. Az aktív játékosok közötti sacklistán Jared Allen (121), DeMarcus Ware (115) és Julius Peppers (112.5) is bőszen üldözi John Abrahamet, de a székhelyét Arizonába áttevő 35 éves passzsiettető ismét megmutatta, hogy még mindig képes nagyszerű teljesítményekre, a Seattle ellen kétszer vitte földre Russell Wilson – és az irányító mindkétszer is el is vesztette a labdát –, így pedig már 124-nél jár. Az örökranglistán ez a teljesítmény egyelőre a 13. helyre jó, de Derrick Thomas (126.5) és Rickey Jackson (128) is belátható távolságra van tőle.

7 YARD – ETTŐL IZGALMAS AZ NFL!
Az NFL-ben nincsenek Barcelonák, Real Madridok, Bayern Münchenek vagy Manchester Unitedek. Itt a leggyengébb csapatnak is adott a lehetőség a bravúrra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az előző idényben legrosszabb mérleggel záró Kansas City Chiefs idén hét forduló után az egyetlen hibátlan csapat a ligában.
A Chiefs az elmúlt hétvégén a Houston Texanst verte meg egy ponttal, 17–16-ra, így már 7–0-lal vezeti csoportját a Denver előtt. Az elmúlt huszonöt évben két együttesnél fordult elő, hogy egy egypontos győzelemmel tudta tovább javítani hibátlan mutatóját. A Colts 2006-ban a Billst múlta felül 17–16-ra a 9–0-s mérlegért cserébe, míg három évvel később szintén a Colts produkált hasonlót. Akkor a Patriots 35–34-es legyőzésével kilencedik meccsét is megnyerték Peyton Manningék.
Andy Reid, a Chiefs nyáron kinevezett vezetőedzője nem mellesleg saját legjobb idényrajtját állította be a 7–0-val.

6 YARD – ELHUNYT AZ AFL-TÁRSALAPÍTÓ, SÚLYOS SÉRÜLÉSEK
Az 1923-as születésű Bud Adams 1960-ban alapította meg az AFL-ben (nem mellesleg a ligának is társalapítója volt) induló Houston Oilerst, majd annak utódjainak, a Tennessee Oilersnek valamint a Tennessee Titansnek is elnöke volt, egészen a mai napig. Csapatával 1960-ban és 1961-ben AFL-bajnok lett, 1999-ben pedig az AFC konferenciát nyerte meg – igaz, a Super Bowl-győzelem végül nem jött össze neki. Sajnálatos módon a súlyos sérülések sem kerülték el a ligát ezen a hétvégén (sem), Brian Cushing (Texans), Sam Bradford (Rams), Reggie Wayne (Colts), Doug Martin (Buccaneers) és Leon Hall (Bengals) sem léphet már ebben a szezonban többet pályára.

5 YARD – A KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG SZOBRA FELFELÉ MOZDULT EL
Ki ne sejtené, hogy a Dallas Cowboysról van szó? Viccet félre téve, egészen elképesztő volt az együttes Eagles elleni mérkőzéséig tartó sorozata: 1997 óta a csapat mérlege 131 győzelem mellett 131 vereség volt. Van még... A legutóbbi két szezonban a csapat egyaránt 8–8-cal zárt, ezt az idényt pedig 3–3-mal kezdte. Nincs még vége! Az elmúlt tíz évben az Eagles elleni mérleg 9–9 volt. A texasi csapat most mindenesetre tette egy apróbb lépést felfelé.

4 YARD – A CHICAGÓI SZÉLVÉSZ ISMÉT LECSAPOTT!
Bár az előző szezonban csendes volt, idén ismét megvillant Devin Hester! A Washington elleni pontorgia második negyedében egy punt után 81 yardon keresztül rongyolt vissza TD-ig, ezzel pedig már a 13. elrúgott labda utáni hatpontosát szerezte meg. A korábbi rekordot is ő tartotta 12-vel, összességében pedig ez már a 19 visszahordott (13 punt után, 5 kezdőrúgás után, 1 blokkolt mezőnygól után) pontszerzése volt, amivel beállította az NFL-rekordot. Ja, egyébként neki van már Super Bowlon első játékból szerzett visszahordott TD-je is – amúgy...

3 YARD – HELU ÉS FORTÉ IS ÉLETE MECCSÉT JÁTSZOTTA, A REDSKINSNEK GYŐZELMET IS ÉRT A REMEKLÉS
Két futónak is nagy meccse volt a Washington–Chicago összecsapás: a hazaiaknál Roy Helu Jr., a vendégeknél Matt Forté futott be háromszor az ellenfél célterületére. Korábban egyiküknek sem volt ilyen eredményes mérkőzése, sőt Helu, aki csak a második számú futó a Redskinsnél Alfred Morris mögött, hároméves pályafutása során eddig összesen három TD-t szerzett. Az utolsó, Bears elleni touchdownja győzelmet ért a fővárosi csapatnak.

Roy Helu két és fél idény alatt 3 TD-t szerzett – a Chicago ellen újabb hármat
Roy Helu két és fél idény alatt 3 TD-t szerzett – a Chicago ellen újabb hármat

2 YARD – 36 ÉV ÓTA NEM LÁTOTT BETONVÉDELEM, RÁJÁTSZÁSBAN A CHIEFS, DÖNTŐBEN A PATRIOTS?
Az előző szezon 1/1-eseként végző Chiefs parádés nyitányának kétségkívül a védelem szezonzációs produkciója az alapja. A Kansas City az első hét meccs egyikén sem engedett 17 pontnál többet az ellenfeleknek, ez pedig a legjobb kezdés 1977 óta, amikor a Falcons kilenc ilyen találkozóval kezdett. A Főnökök számára biztató adat, hogy a Super Bowl érában eddig 31 csapat rajtolt 7–0-val, és mind a 31 bejutott a rájátszásba. Ebből 15 a Super Bowlig is eljutott, 9 pedig meg is nyerte.
A Patriots ugyanakkor a baseballcsapatban bízhat: a bostoni csapat 2004 és 2007 után ismét bejutott a nagydöntőnek számító World Seriesbe – és mindkétszer 4–0-val húzta be a finálét –, márpedig ebben az évezredben amikor a Red Sox döntőzött, akkor a Patriots is – a 2004-es idényben az Eagles ellen nyert, a 2007-esben azonban 18 siker után a New York Giants megállította Bradyéket.

1 YARD – PEYTON MANNING ZAKÓVAL „TÉRT HAZA" – MÁR TRINDON HOLLIDAY SEM HIBÁTLAN
1998 és 2011 óta Peyton Manning neve egybeforrott az Indianapolis Coltséval, de 2012-ben elváltak a felek útjai. Azóta első alkalommal tért vissza Indianapolisba a legendás irányító, sok köszönet azonban nem volt benne, a Colts megszakította a Broncos 17 meccses győzelmi sorozatát, így továbbra is a Csikók 23-as szériája a rekord. Érdekesség, hogy ez az első alkalom, hogy egy Trindon Hollidayjel felálló együttes kikapott az alapszakaszban, korábban mind a 22 mérkőzését nyert az ezúttal labdát vesztő fiatal visszahordó együttese! Manning amúgy ezúttal is eljutott 3 TD-passzig, de ezzel jelenleg már hátrányban van Brady 2007-es idénykezdéséhez képest, a Patriots irányítója akkor 27-ig jutott az első hét meccsen.

TD – BÁTOR JÓSKA
Egy hete sikerült eltalálnunk, hogy Indianapolisban véget ér a Denver menetelése, de Peyton Manning és Andrew Luck passzteljesítménye kapcsán mellélőttünk – legfeljebb két-két TD-t jósoltunk, de három-három lett, sőt Luck futott is egyet mellé negyediknek. A nyolcadik héten a Minnesota ellen pocsék játékkal elért sikertől megtáltosodó New York Giants új erőre kapva nyer Philadelphiában, míg egyéniben Dez Bryant és Calvin Johnson rendez elkapópárbajt: 120-120 yardot és 2-2 TD-t jósolunk nekik a Detroit–Dallas mérkőzésen.

C'MON MAN!

STATISZTIKÁK
A 7. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Peyton Manning (Denver)
–Indianapolis
386
A legtöbb futott yard: Ryan Mathews (San Diego)
–Jacksonville
110
A legtöbb elkapott yard: A. J. Green (Cincinnati)
Calvin Johnson (Detroit)
–Detroit
–Cincinnati
155
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 2565 Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard: 685 LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard: 629 Torrey Smith (Baltimore)
A legtöbb szerelés: 74
Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack: 11.5 Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception: 4 Aqib Talib (New England), Kiko Alonso (Buffalo), Alterraun Verner (Tennessee), DeAndre Levy (Detroit), Earl Thomas
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
7. FORDULÓ
2013.10.18 2:25 Arizona Cardinals–Seattle Seahawks 22–34
2013.10.20 19:00 Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers 31–23
2013.10.20 19:00 Detroit Lions–Cincinnati Bengals 24–27
2013.10.20 19:00 Jacksonville Jaguars–San Diego Chargers 6–24
2013.10.20 19:00 Miami Dolphins–Buffalo Bills 21–23
2013.10.20 19:00 New York Jets–New England Patriots 30–27 – h.u.
2013.10.20 19:00 Philadelphia Eagles–Dallas Cowboys 3–17
2013.10.20 19:00 Washington Redskins–Chicago Bears 45–41
2013.10.20 19:00 Carolina Panthers–St. Louis Rams 30–15
2013.10.20 22:05 Tennessee Titans–San Francisco 49ers 17–31
2013.10.20 22:25 Kansas City Chiefs–Houston Texans 17–16
2013.10.20 22:25 Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens 19–16
2013.10.20 22:25 Green Bay Packers–Cleveland Browns 31–13
2013.10.21 2:30 Indianapolis Colts–Denver Broncos 39–33
2013.10.22 2:30 New York Giants–Minnesota Vikings 23–7
Szabadnapos: Oakland Raiders, New Orleans Saints
8. FORDULÓ
2013.10.25 2:25 Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers
2013.10.27 18:00 Detroit Lions–Dallas Cowboys
2013.10.27 18:00 Kansas City Chiefs–Cleveland Browns
2013.10.27 18:00 New England Patriots–Miami Dolphins
2013.10.27 18:00 New Orleans Saints–Buffalo Bills
2013.10.27 18:00 Philadelphia Eagles–New York Giants
2013.10.27 18:00 Jacksonville Jaguars–San Francisco 49ers (Londonban)
2013.10.27 21:05 Oakland Raiders–Pittsburgh Steelers
2013.10.27 21:05 Cincinnati Bengals–New York Jets
2013.10.27 21:25 Denver Broncos–Washington Redskins
2013.10.27 21:25 Arizona Cardinals–Atlanta Falcons
2013.10.28 1:30 Minnesota Vikings–Green Bay Packers
2013.10.29 1:30 St. Louis Rams–Seattle Seahawks
Szabadnapos: Chicago Bears, Tennessee Titans, Indianapolis Colts, San Diego Chargers, Baltimore Ravens, Houston Texans
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik