Brees és Brady kéz a kézben előz, soha nem látott csoda a Chiefstől

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.30. 18:14
null
Drew Brees 5 TD-passzt adott, Tom Bradyvel holtversenyben már negyedik az örökranglistán (Fotó: Action Images)
2013-ban is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – LONDONBAN LETT MEG A JAGUARS ELSŐ „HAZAI" TD-JE
A párosítás szerint a Jaguars volt a pályaválasztó a londoni Wembleyben rendezett Jacksonville–San Francisco összecsapáson, így Angliában szerezte meg első „hazai környezetben született" touchdownját a Jags a mostani szezonban.

Sajnos azonban ez sem sokat segít a Jaguarson, amely idei nyolcadik meccsét is elvesztette, ráadásul mindet legalább tízpontos különbséggel. Annyira azért nem kell szégyenkezniük a Jaguároknak, hisz korábban már három csapat is megtette ugyanezt, legutóbb 1984-ben az Oilers.


19 YARD – AZ OAKLAND QB-JA MÁR AZ ELSŐ PERCBEN TÖRTÉNELMET ÍRT
Terrelle Pryor, a Raiders újonc irányítója a Steelers ellen az első játékhívásából 93 yardos futott TD-t szerzett. Ez volt a leghosszabb futott TD, amit egy irányító szerzett az NFL-ben. Sőt, ez volt a második leghosszabb futott TD az NFL-ben, ami az első percben esett. A rekordot Corey Dillon tartja még 2001-ből (23 másodperc, 96 yard).



18 YARD – NEM ÉPPEN NAPFÉNYES FLORIDA
Egészen brutális szenvedést produkálnak ebben a szezonban a floridai csapatok. Pedig a nagybevásárlást tartó Miami Dolphins kifejezetten biztatóan kezdte az idényt, első három meccsét megnyerte, azt követően azonban sorozatban négyszer kapott ki. S ezzel még mindig fölényesen veri a Tampa Bay Buccaneers, Jacksonville Jaguars kettőst, hiszen ez a két csapat összesítve 0–15-ös mérleget tud felmutatni.

17 YARD – NEM MINDENNAPI INTERCEPTION A PATSTŐL
Sok kommentárt igazából nem is igényel az alábbi jelenet. Devin McCourty és Marquice Cole (New England) közös érdeme a hét interceptionje. A Patriots egyébiránt sorozatban a 35. mérkőzésén is szerzett labdát az ellenféltől, ez pedig a leghosszabb aktív sorozat.



16 YARD – A RAMS AZ EGYETLEN... CSAPAT, AMELYIK NEM FUTOTT MÉG TD-T
Egyetlen csapat van az NFL-ben nyolc hét után, amely még nem szerzett futott touchdownt, ez pedig a St. Louis Rams. Pedig a Seahawks elleni hétfő esti rangadón összejöhetett volna, hisz két alkalommal is a Seattle egyyardos vonaláról támadhatott a St. Louis. A Rams az idényben tizenhét TD-t szerzett, ebből 14-et passzolva, kettőt interception után, egyet pedig egy fumble-t követően. Az NFL történetében még egy csapat sem szerzett ennyi hatpontos a szezon elejétől figyelembe véve úgy, hogy közte egyetlen futott sem volt

15 YARD – IRÁNYÍTÓGONDOK A VIKINGSNÁL – JARED ALLEN A MEGOLDÁS?
Aligha, bár tény, hogy rendkívül szórakoztató, ahogy a Minnesota kiváló védőfalembere átállva a második oldalra (irányítósiettetőből irányítóvá) próbált passzolni az edzésen. Íme!



A visszahordásoknál ugyanakkor nincs gond, a Packers ellen Cordarrelle Patterson 109 yardon kereszti cipelte a tojást, ezzel beállította a leghosszabb TD rekordját.



14 YARD – A DOLPHINSNAK CSAK A PATRIOTS ELLEN NEM MEGY – PLUSZ 14-RŐL

A Tom Brady vezette New England úgy győzte le a Miami Dolphinst hazai pályán, hogy a vendégek 14–0-ra, és a szünetben 17–3-ra is vezettek. Ez volt a harmadik alkalom a legutóbbi tizenkét évben, amikor a Pats úgy győzte le a Miamit, hogy legalább 14 pontos hátrányban volt a meccsen – nem egészen két évvel ezelőtt, a 2011-es karácsonyi meccsen 17–0-s félidőt követően kapott sorozatban 27 pontot a Dolphins, és végül 27–24-re nyert a Patriots. A Dolphinsnak 16–0 a mérlege minden más csapattal szemben, amely ellen legalább 14 ponttal vezetett idegenben. Mumus?

13 YARD – ÚJABB PATRIOTS-SZTÁR IDÉNYE ÉRT VÉGET
A Patriots újabb vezéráldozatot követő győzelmen van túl, ezúttal a támadószekció fontos tagja esett ki. A támadófal mindkét szélén bevethető, kiváló jobb tackle Sebastian Vollmer a Miami Dolphins ellen 3–17-ről 27–17-re megnyert mérkőzés harmadik negyedében sérült meg, és ligaközeli információk szerint hétfőn már meg is műtik törött jobb lábát, amelynek következtében a szezon során nem léphet már pályára.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ezzel csatlakozott a New England-i csapat elit névsorához, Vince Wilfork belső védőfalember és Jerod Mayo linebacker már korábban kiesett az egész évre, de sérülések miatt Rob Gronkowski tight end, Danny Amendola elkapó, Aqib Talib cornerback és Tommy Kelly belsőfalember is több mérkőzést kihagyni kényszerült már, Shane Vereen futó pedig az első mérkőzés után került visszatérős IR-re. A további sérülésekről bővebben ide kattintva olvashat!

12 YARD – ALEX SMITH ÉS A CHIEFS AZ 1972-ES VERETLEN DOLPHINSRA HAJAZ
Igen-igen. Még mindig veretlen a Chiefs, immár 8–0-val áll Andy Reid együttese, amivel az NFL-történetében a 24. csapat lett, amely nyolc győzelemmel kezdett egy évadot. Ugyanakkor a korábbi 23 együttesből csak egy mondhatja el magáról, hogy első nyolc meccsén legalább egyszer olyan irányítót kezdetett, amely az előző idényben nem tartozott a csapathoz. Ez pedig nem más, mint az 1972-es Miami Dolphins, amely ugye az NFL-ben eddig egyedülálló módon hibátlan mérleggel lett bajnok. Akkor a Baltimore Coltstól érkező Earl Morrall az idény utolsó kilenc meccsén kezdett Bob Griese helyett. Most a Chiefsnél Alex Smith dobálgatja a labdát, egy évvel ezelőtt még a 49ers alkalmazásában állt...

11 YARD – LEMENT EGY KÖR, DE SEMMI NEM VÁLTOZOTT A RÁJÁTSZÁSHELYEKEN
Féltávhoz érkezett a csapatok zöme, de továbbra a múlt héten már felvázolt ágrajz lenne a rájátszásban: a Chiefs nyolcadik sikerét megszerezve továbbra is vezeti a ligát és természetesen az AFC-t is, mellette a konferenciában még a Bengals úszná meg a wild card kört, ahol a Patriots a Chargerst, a Colts pedig az egyetlen vereségét éppen Indianapolisban elvesztő Broncost fogadná. Az NFC-ben a Seahawks és a Saints pihenne, míg az első körben Packers–Lions és Cowboys–49ers óriási derbikre kerülne sor.

10 YARD – OTTHON, KÍNKESERVES OTTHON
A Philadelphia Eagles sorozatban a tizedik hazai mérkőzésén volt kénytelen vesztesen elhagyni a gyepet, ez pedig a legtöbb a St. Louis Rams 2008 és 2010 közötti 14-es sorozata óta.

9 YARD – ELKÉPESZTŐ RAMS-VERESÉG; TATE AZ ÉV TAPLÓJA?
A Kosok nem hétköznapi módon vesztettek hétfőn: 31-gyel több játékot vezettek, 16-tal több first downt értek el, 204 yarddal többet futottak és 16 perccel többet birtokolták a labdát, mint a Seattle Seahawks, de ez sem volt elegendő.

Ugyanezen a mérkőzésen Golden Tate 80 yardot TD-elkapásával került 14–6-os előnybe a vendégcsapat, és a vezetést később már ki sem engedték a kezükből. Tate azonban sokadszorra adta tanúbizonyságát taplóságának, ezúttal már bőven a TD előtt folyamatosan mutogatott és szövegelt a védőknek, akik – szerencséjére – már csak a gólvonalnál érték el.



8 YARD – DREW BREES ÚJABB 5 TD-JÉVEL FELADTA A LECKÉT PEYTON MANNINGNEK
Drew Brees, a Saints irányítója öt touchdownt passzolt a Bills elleni 35–17 során. A QB pályafutása során ez volt a nyolcadik alkalom, amikor legalább öt hatpontost dobott, ami így NFL-rekord. Korábban Brees és Peyton Manning hét-hét mérkőzéssel tartotta a csúcsot közösen.

7 YARD – A LEGPONTGAZDAGABB IDÉNYKEZDÉS
A 2013-as szezonban eddig 5544 pontot gyűjtöttek a csapatok, ez pedig messze a legtöbb, amely az első nyolc forduló során esett az NFL történetében. Mindemellett idén már 80 mérkőzésen volt 7 vagy annál kevesebb pont különbség a csapatok között a negyedik negyed során, ez pedig a 3. legtöbb 1981 és 1984 után – mindkétszer 81 ilyen összecsapás volt.

6 YARD – CAM NEWTON KÉZZEL-LÁBBAL HALMOZZA A REKORDOKAT
A Panthers irányítója, Cam Newton csütörtök este két passzolt és egy futott touchdownnal vezette győzelemre övéit a Tampa Bay ellen. Pályafutása során így már 52 passzolt és 25 futott TD-nél jár. Newton az első NFL-játékos, aki három szezonnyi időszak alatt legalább 50 passzolt és 25 futott TD-vel rendelkezik. Sőt, a csütörtöki volt Cam Newton 17. mérkőzése, amelyen dobva és futva is szerzett TD-t. Ez tizeneggyel több, mint bárki másé az elmúlt három idényben. Meglepetésre a második helyen Tom Brady áll hat találkozóval.

5 YARD – STAFFORD 15000!
Matthew Stafford, a Detroit Lions irányítója a Dallas elleni óriási fordítás során 488 yardot passzolt, ezzel bőven átlépte a 15000-es mérföldkövet (15424). Stafford amúgy csupán a 3. olyan irányító lett a liga történetében, aki legalább 400 yardot passzolt és győztes drive-ot vezetett ugyanazon a mérkőzésen.

4 YARD – BREES ÉS BRADY EGYSZERRE ELŐZÖTT, HOLTVERSENYBEN A 4. HELYEN ÁLLNAK
Drew Brees öt TD-jéről volt már szó feljebb, Tom Brady ugyan vele szemben csak egy (megadott) hatpontos átadást jegyzett, de ezzel mindketten 343-nál járnak már a karrierjük során, így egyszerre előzték meg Fran Tarkentont (342), és jelenleg holtversenyben állnak az örökranglista 4. helyén. A dobogóhoz még sokat kell kapaszkodniuk, Dan Marino 420-szal áll a 3. helyen, a parádés formában játszó Peyton Manning 465-tel a második, lassan látótávolságra az éllovas Brett Favre (508) mögött.

3 YARD –BRUTÁLIS VÉDELEM, TARTHATATLAN CHARLERS – ÓRIÁSI FORDULAT
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a 2012-ben mindössze két győzelmet szerző, ezzel ligautolsó Chiefs mekkora fordulaton ment keresztül. 8–0-s kezdésre korábban egy olyan csapat sem volt képes egyetlen észak-amerikai major sportágban sem, amelyik az azt megelőző idényben a legrosszabbként zárt. Persze ehhez azért nem árt, hogy a liga jelenleg legkevesebb pontot engedő védelme – az 1977-es Falcons óta először kezdett egy csapat úgy szezont, hogy az első nyolc meccs egyikén sem kapott 17 pontnál többet! –, a támadóknál pedig Jamaal Charlest kell kiemelni, Edgerrin James 2005-ös teljesítménye óta ő az első, aki az idény első felében minden meccsen legalább 100 yardot szerzett futásokból és elkapásokból összesen.

2 YARD – ÚJABB REKORDOT ÉRT EL A BRONCOS
A Denver Broncos parádés utolsó negyedével (31 pont) 45–21-re legyőzte a Washington Redskinsz. A Musztángok ezzel nyolc forduló után már 343 pontnál járnak, ennyit pedig korábban még senki sem szerzett – eddig 331-gyel a 2007-es Patriots tartotta a csúcsot.
Peyton Manning maga is csúcsot döntött, 354 yardjával már 2919-nél jár, ezzel pedig jobban áll, mint Drew Brees 2011-ben (2746), amikor is 5476-tal felállította a szezoncsúcsot.
A denveri csapat sorozatban a 11. mérkőzésén jutott el legalább 30 pontig, ez a 3. leghosszabb sorozat a liga történetében, és már csak háromra van a rekorder Rams 1999–2000-es menetelésétől.

1 YARD – AZ ELKAPÓK HETE VOLT – MEGATRON 300 FELETT, FITZ A LEGFIATALABB 800-AS
Szinte könyvet lehetne írni abból, hogy néhány elkapó mennyi mindent vitt véghez a nyolcadik fordulóban. Próbáljuk meg felidézni őket röviden.
Kezdjük tán a sort Megatronnal, azaz a detroiti Calvin Johnsonnal, aki 329 yardnyi elkapással zárt a Dallas elleni meccsen, ami az NFL történetében a második legtöbb egy mérkőzésen. A rekordot Willie „Flipper" Anderson tartja 336-tal 1989-ből. Ugyanezen a mérkőzésen Dez Bryant, a Cowboys elkapója egy nem könnyű elkapással szerzett TD-t. Kár, hogy később csapattársával, Jason Wittennel pörölt hevesen az oldalvonalnál.



Egy másik Dallas-játékos, Terrance Williams pedig klubrekordot döntött. Ő lett az első újonc, aki sorozatban négy meccsen kapott el TD-t a Cowboysban. Aztán volt még egy Larry Fitzgeraldunk Arizonából, aki a legfiatalabb NFL-játékos lett, aki 800-szor kapott el labdát – mindezt 30 évesen és 57 naposan.

A Bengals másodéves wide recievere, MarvinJones klubcsúcsot állított fel négy touchdownjával egy meccs alatt. A Denverben pedig Wes Welker idénybeli hetedik meccsén szerzett hatpontost, pályafutása során korábban még soha nem volt ennyi TD-s meccse (és még csak 8 forduló ment le...).

Végezetül pedig álljon itt a washingtoni Pierre Garcon egy gyönyörű elkapása vasárnapról.



TD – BÁTOR JÓSKA
Az elmúlt héten azt tippeltük, hogy a szezont hat vereséggel kezdő, de a Minnesota Vikings ellen rossz sorozatát megszakító Giants két vállra fekteti az Eaglest, és ezt, ha nem is sziporkázó játékkal, de meg is tette. Egyéniben Dez Bryant és Calvin Johnson párbaján vártunk yardháborút, mindkettőtől legalább 120 yardot. Összességében a 240-et jócskán felülmúlták a felek, de Dez Bryant 2 TD mellett csak 72 egységet kaparintott össze, szemben az egy pontszerzést felmutató, „cserébe" 329 yarddal záró Megatronnal, úgyhogy azért nem teljes a siker.
Erre a hétre az előző szezonban nagyszerűen teljesítő, idén azonban gyengélkedő HoustonTexanstól várunk felemelkedést, mint ahogy J. J. Wattnak is nagy meccset jóslunk az Indianapolis Colts ellen, a 2012-ben 20.5 sacket gyűjtő, ezúttal 4.5-nél járó védőfalember legalább kétszer építi majd a talajba yardvesztést okozva Andrew Luckot.



STATISZTIKÁK
A 8. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Matthew Stafford (Detroit)
–Dallas
488
A legtöbb futott yard:Andre Ellington (Arizona)
–Atlanta
154
A legtöbb elkapott yard:Calvin Johnson (Detroit)
–Dallas
329
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:2919Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard:733LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard:821Calvin Johnson (Detroit)
A legtöbb szerelés:85
Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack:11.5Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception:4heten
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
8. FORDULÓ
2013.10.252:25Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers13–31
2013.10.2718:00Detroit Lions–Dallas Cowboys31–30
2013.10.2718:00Kansas City Chiefs–Cleveland Browns23–17
2013.10.2718:00New England Patriots–Miami Dolphins27–17
2013.10.2718:00New Orleans Saints–Buffalo Bills35–17
2013.10.2718:00Philadelphia Eagles–New York Giants7–15
2013.10.2718:00Jacksonville Jaguars–San Francisco 49ers*10–42
2013.10.2721:05Oakland Raiders–Pittsburgh Steelers21–18
2013.10.2721:05Cincinnati Bengals–New York Jets49–9
2013.10.2721:25Denver Broncos–Washington Redskins45–21
2013.10.2721:25Arizona Cardinals–Atlanta Falcons27–13
2013.10.281:30Minnesota Vikings–Green Bay Packers31–44
2013.10.291:30St. Louis Rams–Seattle Seahawks9–14
Szabadnapos: Chicago Bears, Tennessee Titans, Indianapolis Colts, San Diego Chargers, Baltimore Ravens, Houston Texans
*Londonban rendezték meg
9. FORDULÓ
2013.11.011:25Miami Dolphins–Cincinnati Bengals
2013.11.0319:00Buffalo Bills–Kansas City Chiefs
2013.11.0319:00Washington Redskins–San Diego Chargers
2013.11.0319:00Carolina Panthers–Atlanta Falcons
2013.11.0319:00Dallas Cowboys–Minnesota Vikings
2013.11.0319:00St. Louis Rams–Tennessee Titans
2013.11.0319:00New York Jets–New Orleans Saints
2013.11.0322:05Seattle Seahawks–Tampa Bay Buccaneers
2013.11.0322:05Oakland Raiders–Philadelphia Eagles
2013.11.0322:25New England Patriots–Pittsburgh Steelers
2013.11.0322:25Cleveland Browns–Baltimore Ravens
2013.11.042:30Houston Texans–Indianapolis Colts
2013.11.052:30Green Bay Packers–Chicago Bears
Szabadnapos: Denver Broncos, Detroit Lions, New York Giants, Arizona Cardinals, San Francisco 49ers, Jacksonville Jaguars

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik