Boldin a 49ersnél, Wallace Miamiban, Gonzo folytatja

NSO/BOWL.HU NSO/BOWL.HUNSO/BOWL.HU NSO/BOWL.HU
Vágólapra másolva!
2013.03.12. 16:22
null
Boldin a nagydöntőn még a Ravens sikeréért harcolt, ezentúl azonban a 49erst erősíti majd (Fotó: Action Images)
Már csak órák vannak hátra a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013-as szabadügynökpiacának nyitásáig – erre magyar idő szerint 21 órakor kerül sor –, a csapatok pedig addig sem tétlenkednek. Lássuk a legfontosabb eseményeket!

 


Ahogyan arról a nap során már beszámoltunk,a Super Bowl egyik hőse, a San Francisco 49ers elleni nagydöntőn (34–31) hat elkapásból 104 yardot és egy tocuhdownt jegyző Anquan Boldin a bajnok Baltimore Ravenstől pont a legyőzött félhez teszi át székhelyét – a 33 éves klasszisért a kaliforniai együttes ráadásul csak egy 6. körös választási jogot adott cserébe.

Ha gonoszok szeretnénk lenni, mondhatnánk, hogy testvéri ár a kiváló játékosért (mint ismert, a finálét vívó két csapat kispadján John (Ravens) és Jim (49ers) Harbaugh ül), de a fizetési sapkával rosszul álló marylandi együttes mindenképpen megvált volna a 6 millió dolláros fizetési igényéből nem engedő elkapótól, így pedig legalább ellenértékért cserébe távozott a Hollóktól.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A New York Giants első körös RFA-tendert rakott kiváló elkapójára, Victor Cruzra. Az RFA tag segítségével a korlátozott jogú szabadügynököket még egy évre az egyesülethez lehet láncolni. Három tendertípus létezik: 1. körös (ekkor a játékos 2.88 millió dollárt kap a 2013-as szezon során), 2. körös (2.02 millió dollár), eredeti körös (1.323 millió dollár). A megnevezések a kompenzáció értékét jelölik, amennyiben a játékosnak másik csapat olyan fizetést ajánl, amelyet az együttese nem kíván megadni (matchelni), akkor a jelzett körös draftjogért cserébe kötelessége elengedni. Eredeti körös tendernél azok, akik a játékosbörzén nem keltek el, kompenzáció nélkül távozhatnak.

A városi rivális Jetsnél sem pihennek közben, David Garrard is versenybe száll az irányító posztért (...), emellett pedig megköszönték Sione Pouha nose tackle korábbi kiváló teljesítményét.

Ami a további tenderezéseket illeti, a Denver Broncos nem élt a lehetőségével Chris Gronkowskinál, így a fullback szabadügynökké vált. A Pittsburgh Steelers futója, Jonathan Dwyer eredeti (hatodik) körös tendert írt alá, így ő a következő szezonban 1.323 millió dollárt keres majd, a Green Bay Packers pedig második köröst adott Sam Shields cornerbacknek. A Giants Cruz mellett az előző szezonban nyolc interceptiont jegyző Stevie Brownt és a futó Andre Brownt is tenderrel látta el, ők egyaránt második köröset kaptak, ugyanolyat, mint a Jetsnél Austin Howard támadófalember, a Tennessee-nél Fernando Velasco center, Minnesotában pedig A. J. Jefferson kapott eredeti köröst – ő Danario Alexanderhez hasonlóan ellenérték nélkül távozhat.

AZ NFL PÉNZÜGYI SZEMMEL
The business of football

Az előző szezonban a Kansas City Chiefst erősítő támadófalember, Eric Winston a hétvégén San Diegóba utazik, hogy tárgyaljon a Chargers képviselőivel.

A Dallas Cowboys elbocsátotta linebackerét, Dan Connort, aki az előző szezonban 14 mérkőzésen 56 szerelést tudott felmutatni. Az Arizona Cardinals ugyanígy tett futójával, Beanie Wellsszel. A 2009-es első körös kiválasztott játékos biztató első idényét (793 yard, 4.5-es átlaggal, 7 TD csereként) követően a 2010-es bajnokságban gyengén teljesített, de egy szezonnal később 14 mérkőzésen 1047 yardot (4.3-as átlag) és 10 TD-t szerzett. A legutóbbi szezonban azonban mindössze 88 labdacipelése volt, borzalmas, 2.7-es átlag mellett, így nem ragaszkodtak már hozzá Arizonában. Mint ahogy DeAngelo Hallhoz sem Washingtonban, ahogy az várható volt, a Redskins végül kivágta keretéből a 29 éves cornerbacket, így 8 millió dollárt spórolt a fizetési sapkát illetően. A Denver Broncos D. J. Williams linebackernek köszönte meg korábbi szolgálatait, és tett szert 6 millió dollárnyi helyre a cap szempontjából.

A Pittsburgh Steelers három évvel meghosszabbította támadófalembere, a szezon során minden mérkőzésen kezdő Ramon Foster szerződését, a Philadelphia Eagles pedig long snapperével, Jon Dorenbosszal és a defensive back Colt Andersonnal hosszabbított – előbbivel négy, utóbbival egy évre.

A nemrégiben menesztett cornerback, Chris Gamble bejelentette visszavonulását, a 30 éves játékos kilenc szezon során szolgálta a Carolina Pantherst, a legutóbbiban azonban sérülése miatt csak négy találkozón tudott pályára lépni. Az együttessel kapcsolatos hír, hogy Richie Brockel fullback/tight end egy évvel hosszabbított, míg James Anderson linebackert kivágta a Panthers.

A 49ers pedig Boldin megszerzése után Ian Williams nose tackle-lel állapodott meg újabb két évre, a San Franciscó-iak csoportriválisa, a Rams pedig Jermelle Cudjo defensive tackle-lel állapodtak meg szintén két évre, a Tampa Bay Buccaneers pedig csere keretében megválna korábbi második körös választottjától, az előző szezonban csak 26 elkapott és 16 futott yardig jutó Arrelious Benntől.

Az Atlanta Falcons tight endje, Tony Gonzalez elmondása szerint még egyszer nekifut, hogy megnyerje a bajnoki címet.

A Kansas City Chiefsnél 12 szezont lehúzó klasszis a 2009-es szezon előtt szerződött az Atlantához, hogy nagyobb eséllyel induljon harcba a bajnoki gyűrűért, de eddig nem sok sikerrel – bár a most véget érő szezonban végre megszerezte első rájátszásbeli győzelmét, de a konferenciadöntőbe nagy előnyről kikapott végül a Falcons. Bár az előző idény előtt hangoztatta, hogy az lesz az utolsó, most mégis úgy határozott Gonzalez, hogy még egyszer megpróbálja.

„Miután megvitattam a helyzetet a családommal, tájékoztattam a Falconst, hogy még egyszer nekifutnék” – mondta a 16 szezonja alatt a bajnoki gyűrűt hiába kergető Gonzalez.

Jerome Simpson elkapó egy évvel meghosszabbította szerződését a Minnesota Vikingsszal, Kevin Walter viszont új munkaadó után nézhet, miután a Texans felbontotta szerződését. A houstoni klubbal kapcsolatban Wes Welker nevét emlegetik lehetséges érkezőként.

A Pittsburgh Steelersnél Plaxico Burress és Larry Foote is új szerződést kapott, míg LaMarr Woodley kontraktusának átstrukturálása után az együttes számára 4 millió dollárnyi hely szabadult fel a fizetési sapkában.

Gőzerővel beindult a szabadügynökpiac a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban. A Pittsburgh Steelerst elhagyó kiváló elkapó Mike Wallace, ahogy azt sejteni lehetett csatlakozik a Miami Dolphinshoz.

Az első négy szezonjában 4042 yardot és 32 TD-t szerző Wallace 5 évre írt alá a Miamihoz, ahol akár 65 millió dollárt is megkereshet – 30 milliót viszont biztosan meg is kap.

A friss Super Bowl-győztes Paul Kruger is az Amerikai Főcsoportban talált magának új csapatot, egészen pontosan a csoportrivális Cleveland Browns láncolta magához 5 évre 40 millió dollárért a szélső linebackert.

Andy Levitre játékjogára a Tenessee Titans csapott le, a guard poszton játszó támadófalember 6 év alatt 46.8 millió dollárt kereshet.

Az újrakezdések mellett essen szó egy befejezésről is, Todd McClure, az Atlanta Falcons centere döntött úgy, hogy szögre akasztja a cipőjét és vet véget nem mindennapi pályafutásának.

A holt szezon történéseiről ide kattintva olvashat, s megtekintheti az edzőváltások és a fontosabb szabadügynökök listáját is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik