Amerikai futball: nemzetközi továbbképzés volt Budapesten

Vágólapra másolva!
2014.01.27. 16:47
null
14 ország közel 90 játékvezetője vett részt a sztárelőadót felvonultató kétnapos rendezvényen
Hétvégén Budapesten rendezték meg az IFAF európai részlege által idén életre hívott bírói továbbképzését. A Nemzetközi Amerikaifutball-szövetség szervezésében 14 ország, több mint 90 amerikaifutball-játékvezetője vett részt a kétnapos rendezvényen.

 

Az esemény célja az volt, hogy az Európában egyre nagyobb teret hódító sport bírái új tapasztalatokkal vágjanak neki az idei szezonnak. Az előadást Bill LeMonnier, több mint negyven évnyi tapasztalattal rendelkező amerikai egyetemi bíró tartotta, aki megfordult a legrangosabb egyetemi kupadöntőkön is.

Az előadáson számos témát érintettek, kezdve a 2014-ben életbe lépő szabályváltoztatásokon át egészen a legritkábban előforduló szituációk kielemzéséig. A résztvevők tudását teszt kitöltésével is felmérték, majd a kérdéseket közösen elemezték ki. Az elmúlt időszakban kiemelt szerepet betöltő fejsérülések megelőzésére vonatkoztató változtatások megértésére rengeteg időt fordítottak, videofelvételekkel párosítva.

„Ez a továbbképzés az első lépés egy hosszú úton. A futball népszerűségének növekedésével a játék minősége is fejlődik, amivel az európai bíróknak is tartaniuk kell a lépést – dicsérte a kezdeményezést Bill LeMonnier. – Az itt megjelenő közel 100 bíró éppen ezért jött el, mert fejlődni akar. A bíráskodás igazi nehézsége, hogy ugyan a szabálykönyv a mi bibliánk, mégis az íratlan dolgok megértése, használata az, ami a legnehezebb, és ami igazán a többiek fölé emel egy bírót.”

„Nagyon nagy dolog, hogy Magyarországon tarthattuk meg ezt a bíróképzést, de azt mindenképpen ki kell emelni, hogy ez önmagában nem fogja jelentősen előrelendíteni a magyar amerikai futballt. Kell a szövetség és a csapatok támogatása is, hiszen minél több versenysorozatban kell, hogy részt vegyenek az egyesületek – szögezte le Udvardi Gyula, a Magyar Játékvezetői Bizottság elnöke. – Az hogy Bill itt volt sokat segített abban, hogy többen is eljöjjenek, és itt legyenek a továbbképzésen. Az ő tapasztalata és az ő történetei rengeteget segítenek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik