A Patriots elfoglalta méltó decemberi pozícióját

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2012.12.13. 14:20
null
Nagy az öröm New Englandben, ami nem csoda, már a mi ranglistánkat is vezeti a Pats (Fotó: Reuters)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2012-es szezonja során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel. A New England Patriots hatalmas pofonnal taszította le a trónról a Houston Texanst, amelynek ellentmondást nem tűrően foglalta el a helyét. Az Atlanta régóta érő veresége miatt lecsúszott a dobogóról, de még mindig az NFL legerősebb csapatának tartjuk.

 

1. (a múlt héten: 4.) New England Patriots (10-3)
Tom Bradyék a lehető legjobbkor időzítették be lehengerlő formájukat, hiszen a Texanson is simán átlépett a Pats. Az utóbbi hetek után joggal kérdezhetjük, hogy vajon melyik együttes állíthatja meg a Brady vezette, decemberben évek óta fékezhetetlen támadóegységet?

2. (1.) Houston Texans (11-2)
Simán kikapott a Texans Bostonban a hétfő esti rangadón. Úgy tűnik, kezd kipukkadni a Matt Schaub vezette támadóalakzat, de a védelem is gyengébb mostanság, mint amit elvárnánk az egységtől. Ettől függetlenül a Coltsot verni kell!

3. (3.) Denver Broncos (10-3)
Simán nyert a Broncos a csütörtöki összecsapáson Oaklandben. A csoportgyőzelem már megvan, innentől a jobb kiemelésért küzdhetnek Peyton Manningék. Elsőként a rossz formában játszó, ám így is 9-3-as mérleggel álló Ravenst kellene legyőzni.

4. (2.) Atlanta Falcons (11-2)
Kínos vereségbe szaladt bele a Falcons, ezúttal a csoportrivális Panthers fogott ki Matt Ryanéken. Nőhet az aggodalom, hiszen Ryan a playoff közeledtével egyre kiábrándítóbb, ahogy az egész támadócsapat is. Vajon idén sem kell komolyan számolni az Atlantával?

5. (6.) San Francisco 49ers (9-3-1)
Hozta a kötelezőt a 49ers, legyűrte a Dolphinst, ám azért nem túl meggyőző az utóbbi hetekben a Jim Harbaugh-társaság. Colin Kaepernicknek viszont nagyon kellett ez a siker, hiszen hiába jobb Alex Smithnél, ha nem tudja szállítani a győzelmeket...

6. (7.) Green Bay Packers (9-4)
Megint elszórakozta mérkőzését a Bears, míg Aaron Rodgersék magabiztosan verték a Lionst, így már egymeccses előnnyel vezetik az NFC Northot. A hétvégén ráadásul Packers-Bears rangadó lesz, amelyen megnyerheti csoportját a Green Bay.

7. (9.) Seattle Seahawks (8-5)
Kiütötte a Seahawks a csoportellenfél Cardinalst, ezzel továbbra is szorosan a 49ers nyomában lohol. Nincs mese, nyerni kell mindhárom hátralévő mérkőzést, elsőként a Buffalo ellen Torontóban kell behúzni a kötelezőt.

8. (5.) Baltimore Ravens (9-4)
Kikapott a Baltimore! Ismét! Ám ezúttal következménye is volt a zakónak, a Hollók vezetősége kirúgta Cam Cameront, a támadásokért felelős coordinátort. Ez jelzésértékű pont a szezon vége, valamint a rájátszás előtt, valami nagyon rosszul működött...

9. (9.) Chicago Bears (8-5)
Kifáradt a Bears, ami a lehető legrosszabbkor jön Lovie Smithék számára. Még csak most következnek a legfontosabb hetek a rájátszás szempontjából, de ha a Jay Cutler vezette támadószekció nem szedi össze magát, simán elúszhat az előzetesen megelőlegezett továbbjutás.

10. (10.) Indianapolis Colts (9-4)
Már-már általánossá válik, hogy a Colts csak egy félidőt játszik komolyan, de még így is rendre fordítani tud, és szinte bárkit képes megverni. Ám az igazi meglepetés, hogy ezúttal pont a védelem volt az, amely kulcshelyzetekben labdákat tudott szerezni, ráadásul pontokat is fel tudott rakni a táblára! Vasárnap Colts–Texans, várhatóan azért a Houston tiszta vizet önt a pohárba, és megmutatja, hogy sokkal jobb csapat a Coltsnál...

11. (13.) New York Giants (8-5)
Az Óriásoknak semmiféle gondot sem okozott átlépni a Szenteken. A védelem sorra szállította a labdaszerzéseket, ráadásul az újonc futó, David Wilson is élete legjobb teljesítményével rukkolt elő, így nagyon fontos győzelmet aratott a Giants, és továbbra is lépéselőnyben van az NFC Eastben.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

12. (11.) Pittsburgh Steelers (7-6)
Hiába tért vissza Big Ben, a Steelers csúnya vereségbe szaladt bele a Chargers ellen. Rosszkor jött a zakó, hiszen el lehetett volna lépni a Bengalstól a wild cardért folyó csatában. Ám így mindkét csapat 7-6-os mérleggel áll, és innentől minden siker kötelező annak, aki be akar csúszni a playoffba.

13. (15.) Washington Redskins (7-6)
Ismét hatalmas mérkőzést nyert meg a Redskins, így felzárkózott a playoffért vívott vadászathoz. Ám Robert Griffin III térdsérülést szenvedett a Ravens elleni összecsapáson, és habár a hírek szerint nem komoly (talán játszhat a hétvégén), valljuk be, ez a sok sérülése aggasztó... Mivel sokat fut, a jövőben sem kerülheti el a hatalmas ütéseket.

14. (16.) Dallas Cowboys (7-6)
Parádés hajrát láthattunk a Bengals–Cowboys mérkőzésen, és végre megmutatta a Dallas, hogy nagyon akarja a playoffot! Tony Romóék hatalmasat küzdöttek, ezzel a győzelemmel továbbra is van esélyük a rájátszásra, ám most jön a neheze, hiszen rögtön a Steelers ellen kell megmutatniuk, hogy van a helyük a kieséses szakaszban.

15. (12.) Cincinnati Bengals (7-6)
Idegesítő vereségbe szaladt bele a Bengals, hiszen egy utolsó másodperces mezőnygóllal kapott ki, de egyébként szinte végig a kezében volt a mérkőzés. Így viszont fej-fej mellett a Steelers és a Bengals, hatalmas csaták várhatóak a következő hetekben, hiszen a szinte biztosan továbbjutó Colts mellett csak az egyik csapat juthat be utolsóként a wild card fordulóba...

Vörös zóna – NFL-körkép, 14. játékhét
Vörös zóna – NFL-körkép, 14. játékhét

16. (17.) Minnesota Vikings (7-6)
Percy Harvin sérültlistára került, ami csak növeli a Vikingek támadásbeli gondjait, hisz bátran kijelenthetjük, hogy a passzjáték nem létező fogalom Minnesotában. Ám Christian Ponder szerencséjére Adrian Peterson és a védelem sorra nyeri a meccseket, egyelőre ez még elég is. Kérdés, hogy meddig...

17. (14.) Tampa Bay Buccaneers (6-7)
Egy Philly elleni meglepő vereség után túl sok esélye nem maradt a Buccaneersnek arra, hogy elcsípjen egy wild card helyet az NFC-ben. Ám még így is bátran mondhatjuk, hogy nagyon kellemes meglepetés volt a Greg Schiano által újjáépített csapat, jövőre reális cél lehet a rájátszás.

18. (18.) St. Louis Rams (6-6-1)
Sokkal több kellene a Ramstől ahhoz, hogy versenyben legyen a rájátszásért. Középmezőnybeli a csapat, ami az elmúlt év után nagy előrelépésnek számít, de azért még lesz mit tennie Jeff Fishernek.

19. (21.) New York Jets (6-7)
Hozta a kötelezőt a New York Jets, hiszen megverte a Jacksonville Jaguarst. Ám meggyőző helyett inkább szenvedős volt Mark Sanchezék produkciója. Olyan sok kérdés nem maradt a Jets számára, az idény után leginkább az lesz érdekes, hogy Sanchez marad-e kezdő irányítóként, vagy jön-e az új megváltó.

Túl későn lendült jó formába a Chargers
Túl későn lendült jó formába a Chargers

20. (25.) San Diego Chargers (5-8)
Hatalmas győzelmet aratott a San Diego, de hiába a feltámadás, ez már nagyon későn jött Philip Riverséknak. Könnyen lehet, hogy az edzői stábon és néhány vezetőn sem segít már, bárhogy is végződik az idei szezon.

21. (19.) New Orleans Saints (5-8)
Esélye sem volt a Saintsnek a Giants otthonában. Drew Brees ismét szép számmal adta el a labdákat, úgy tűnik, hogy idén már nem fizetődik ki a passzjáték túlzott erőltetése. Futójáték és védelem nélkül pedig rettentő nehéz nagyot alkotni, ahogy ezúttal a Saintsnek sem sikerül.

22. (24.) Cleveland Browns (5-8)
Rátalált a győztes útra a Cleveland: sorozatban a harmadik meccsét nyerte meg, ami hatalmas szó azért azok után, hogy mindenki biztos 1/1-esként tekintett a gárdára. Jó védelme már van a Brownsnak, a szezon után tovább lehet erősíteni a reményt keltő fiatalokból álló támadócsapatot is.

23. (20.) Buffalo Bills (5-8)
A Ramstől hazai pályán kikapó Bills támadócsapatánál fennálló problémák továbbra is jelen vannak, ami rányomja a pecsétjét a csapat hatékonyságára. Lehet, hogy kezdésként új irányítóra volna szükség, ám biztosan kéne jobb támadóséma is, jó játékhívásokkal.

24. (21.) Miami Dolphins (5-8)
A Miami teljesen kipukkadt az utolsó hetekre. Ryan Tannehill sem tud olyan meghatározó lenni, mint az első meccsein, ráadásul a sérülések sem kímélik a Delfineket. Az utolsó hetekben még lehet kozmetikázni a mérleget, kezdésként a Jacksonville-t kell legyűrni hozzá.

25. (27.) Carolina Panthers (4-9)
Habár idén összességében a várakozáson alul teljesít a Panthers, de azért képes nagy meglepetésekre a csapat. Cam Newton fantasztikus manapság, de későn ébredtek fel a Párducok, így a rájátszás már elúszott.

26. (30.) Philadelphia Eagles (4-9)
Amolyan alamizsna a Buccaneers elleni győzelem az Eagles szurkolók számára, hiszen az idei év katasztrofálisra sikeredett. Ám majd el lehet kezdeni újjáépíteni a gárdát, jöhet egy új edzői stáb, amely meghozhatja a friss lendületet a Sasok számára.

27. (23.) Detroit Lions (4-9)
Teljesen szétesett a Detroit, lassan már teljesen mindegy, ki az ellenfél, Jim Schwartz nem képes megfogni a csapatát. Pedig a játékoskeret a jelenleginél sokkal többre hivatott, főleg az offense. Az egyedüli pozitívum már csak az lehet ebben a szezonban, ha Calvin Johnson megdönti Jerry Rice rekordját elkapott yardok tekintetében.

28. (26.) Arizona Cardinals (4-9)
Hatalmas pofonba szaladt a bele a Cardinals a Seahawks vendégeként. Összességében ez az elmúlt néhány hónap hatalmas csőd, amin ez a keret, valamint edzői stáb képtelen változtatni. Egyre több helyen is lehet olvasni, hogy igencsak inog a pad Ken Whisenhunt alatt...

29. (28.) Tennessee Titans (4-9)
Megverhette volna az Indianapolist a Titans, ám elszerencsétlenkedték a meccset, így idén már kilencedik zakóját könyvelhette el a csapat. Innentől már csak a drafthely lehet igazán nagy kérdés.

30. (29.) Kansas City Chiefs (2-11)
Az előző heti csoda után ezúttal visszatért a régi, vesztes formájához a Chiefs. Ráadásul Dwayne Bowe is megsérült, és rossz nyelvek szerint az utolsó fellépése volt a Browns elleni zakója a Kansas Citynél, hiszen a szezon után szabadügynök lesz, és szinte biztosan távozik.

31. (31.) Oakland Raiders (3-10)
Totális csőd, amit a Raiderstől láthatunk ebben a szezonban. Az összekukázott secondary kritikán aluli teljesítményt nyújt szinte egész évben, Carson Palmer pedig hol jó, hol kifejezetten gyenge formában dobál. Hiába a három győzelem, ez a gárda jelenleg sajnos nem több mint egy bokszzsák.

32. (32.) Jacksonville Jaguars (2-11)
Folytatódik a Jacksonville vesszőfutása, így pedig változatlanul versenyben van az 1/1-ért a csapat. Egy egészséges Maurice Jones-Drew-val mindenesetre biztosan meglenne a középmezőny, ám az ő maradása sem biztos, onnantól pedig ismét a Jax draftja kerülhet majd előtérbe.

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
14. FORDULÓ
2012. 12. 07. 2:20 Oakland Raiders–Denver Broncos 13–26
2012. 12. 09. 19:00 Washington Redskins–Baltimore Ravens 31–28 – h. u.
2012. 12. 09. 19:00 Cleveland Browns–Kansas City Chiefs 30–7
2012. 12. 09. 19:00 Pittsburgh Steelers–San Diego Chargers 24–34
2012. 12. 09. 19:00 Indianapolis Colts–Tennessee Titans 27–23
2012. 12. 09. 19:00 Jacksonville Jaguars–New York Jets 10–17
2012. 12. 09. 19:00 Minnesota Vikings–Chicago Bears 21–14
2012. 12. 09. 19:00 Carolina Panthers–Atlanta Falcons 30–20
2012. 12. 09. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Philadelphia Eagles 21–23
2012. 12. 09. 19:00 Buffalo Bills–St. Louis Rams 12–15
2012. 12. 09. 19:00 Cincinnati Bengals–Dallas Cowboys 19–20
2012. 12. 09. 22:05 San Francisco 49ers–Miami Dolphins 27–13
2012. 12. 09. 22:25 New York Giants–New Orleans Saints 52–27
2012. 12. 09. 22:25 Seattle Seahawks–Arizona Cardinals 58–0
2012. 12. 10. 2:20 Green Bay Packers–Detroit Lions 27–20
2012. 12. 11. 2:30 New England Patriots–Houston Texans 42–14
15. FORDULÓ – RANGADÓ RANGADÓ HÁTÁN
2012. 12. 14. 2:20 Philadelphia Eagles–Cincinnati Bengals
2012. 12. 16. 19:00 Chicago Bears–Green Bay Packers
2012. 12. 16. 19:00 Atlanta Falcons–New York Giants
2012. 12. 16. 19:00 New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers
2012. 12. 16. 19:00 St. Louis Rams–Minnesota Vikings
2012. 12. 16. 19:00 Cleveland Browns–Washington Redskins
2012. 12. 16. 19:00 Miami Dolphins–Jacksonville Jaguars
2012. 12. 16. 19:00 Baltimore Ravens–Denver Broncos
2012. 12. 16. 19:00 Houston Texans–Indianapolis Colts
2012. 12. 16. 22:05 Arizona Cardinals–Detroit Lions
2012. 12. 16. 22:05 San Diego Chargers–Carolina Panthers
2012. 12. 16. 22:05 Buffalo Bills–Seattle Seahawks**
2012. 12. 16. 22:25 Dallas Cowboys–Pittsburgh Steelers
2012. 12. 16. 22:25 Oakland Raiders–Kansas City Chiefs
2012. 12. 17. 2:20 New England Patriots–San Francisco 49ers
2012. 12. 18. 2:30 Tennessee Titans–New York Jets
**Torontóban rendezik meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik