A megszállott a nyugodt ellen a Super Bowlon

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2013.02.03. 17:22
null
Jim (jobbra) és John Harbaugh – családi döntő következik (Fotó: Action Images)
Az NFL futószalagon termeli az igazi nagy „amerikai sztorikat". Arra azonban tényleg nem sokan gondoltak, hogy egyszer egy testvérpár néz farkasszemet egymással a nagydöntőben. Márpedig a XLVII. Super Bowlon a San Francisco 49erst Jim, a Baltimore Ravenst pedig John Harbaugh irányítja. A Nemzeti Sport ma nyolcoldalas mellékletet szentelt a világ egyik legnézettebb sporteseményének, amelyben természetesen a két vezetőedzőt is bemutatja. Portrék a HarBowl előtt.

JIM HARBAUGH, A MEGSZÁLLOTT


A fiatalabbik testvér – Jim Harbaugh, a San Francisco 49ers vezetőedzője. Az öcsike, aki már a gimnáziumban is sztár volt, és aki másfél évtizedet lehúzott az NFL-ben játékosként, mielőtt edzősködésre adta a fejét. Aztán persze ott is arannyá vált minden, amihez nyúlt. A XLVII. Super Bowl két edzője két testvér – közülük az ifjabb valódi megszállott.

Jim Harbaugh-nak két év kellett, hogy a Super Bowlig vezesse a San Francisco 49erst. Ez nagyjából jellemző is rá: amíg bátyja, John szisztematikusan és türelmesen építgette pályafutását, ő hatalmas ugrásokkal haladt előre, elsöpörve minden útjába kerülő akadályt.

Már gyerekként mindig mindenkit le akart győzni, impulzív volt, őszinte, nagyképű és tehetséges, méghozzá nagyjából mindenben. A hokipályán sosem passzolt, viszont lepattantak róla az ellenfelek, ahogyan végigszólózott a jégen és gólt lőtt. Az ebédlőben jobb híján abban versenyzett a barátaival, ki tömi magába gyorsabban az ételt, és bár ministrált is a közeli templomban, egy régi barát elmondása szerint nem véletlen, hogy az egyházközség nem sokkal azután állította le az egyházi iskolások ministránsprogramját, hogy Jim feltűnt a színen... Amerikai futballban sem kímélte magát: a baráti játékokról mindig horzsolásokkal és kék-zöld foltokkal tért haza. Gimnáziumi játékosként igazi falkavezér akart lenni – erre akkor még csak a pályán, irányítóként nyílt módja.

Edzői karrierje ugyanis döcögősen indult. Tizenhat éves volt, amikor a gimnáziumi bajnokság egy már agyonnyert meccsén odasettenkedett az edzőhöz: „Mester, mester! Hadd mondjam be én a következő játékot!” A tréner ráhagyta, a csapat pedig három yardot haladt a remek taktikai megoldás után – hátrafelé. Jim kisvártatva ismét odasomfordált az edzőhöz, de az akkor már elzavarta – úgyhogy egy darabig takaréklángra állította az edzői ábrándokat.

Épp elég jól megélt játékosként is. Az az edző, Bo Schembechler vette magához a Michigan Egyetemen, aki kiskorában még üvöltözött vele, amikor bátyjával, Johnnal beszaladgáltak a pályára – merthogy édesapjuk épp Schembechler mellett dolgozott akkoriban. Jim legendás hírű esze és szíve révén hamar sztárrá lett, és végül tizenöt szezont húzott le az NFL-ben. Bajnoki gyűrűt ugyan nem szerzett, de voltak emlékezetes meccsei, főként a Chicago és az Indianapolis színeiben, egyszer pedig az év végi gálán, a Pro Bowlon is részt vehetett.

Közben készült az edzősködésre is: nyaranta édesapjának segített játékosokat toborozni az egyetemi csapatába, majd pályafutása befejeztével az Oakland Raiders irányítóinak edzője lett – az ottani quarterback, Rich Gannon élete legjobb szezonját futotta 2002-ben, a csapat pedig a Super Bowlig jutott.

Aztán a San Diego Egyetem futballcsapatát rakta rendbe immár főedzőként (utolsó 27 meccséből 25-öt nyert meg az addig közepes gárda), majd a Stanford Egyetem harmatos brigádjából csinált négy év alatt csodacsapatot, és lett 2010-ben az év legjobb edzője. Az esztendők óta vergődő San Francisco 49ers két kézzel (és a két kézben 25 millió dollárral) kapott Jim után, ő pedig az NFL-ben is csodát tett. Már első évében kis híján a Super Bowlba vitte az addig lesajnált társaságot (hosszabbításban kapott ki a 49ers a fináléba jutásért), Harbaugh-t pedig rögtön az év edzőjének választották meg az NFL-ben is. Az ugráló, ordibáló, ezer fokon égő trénert imádják játékosai, ő pedig éppúgy nyerni akar, mint gyerekkorában is mindig. De mit szól ehhez bátyja?


JOHN HARBAUGH, A NYUGODT

Az idősebb testvér – a Baltimore Ravens mestere, John Harbaugh. Nem volt menő gimnazista, nem volt sztárjátékos, nem volt csodálatos ifjú edzőfenomén viharos eredményekkel – lassú, kitartó munkával jutott ugyanaddig, mint 15 hónappal fiatalabb öccse.

„John vagyok Baltimore-ból, és azt szeretném kérdezni, igaz-e, hogy mindketten jobban szerették Jimet, mint a bátyját?”

Váratlan kérdés volt, kicsit meg is zavarta a Harbaugh szülők telefonos konferenciainterjúját. Ám a kislányuk, Joani felismerte a vásott betelefonáló hangját – vagyis a bátyjáét, John Harbaugh-ét, aki a Baltimore Ravens vezetőedzője, és így akarta megviccelni az épp a feléjük irányuló hatalmas médiaérdeklődésnek eleget tevő szülőket a döntő előtt.

John Harbaugh a kedves, mindig udvarias, szellemes ellenpólus impulzív öccse mellett. Kiskorában is szerény, elgondolkodó fiúcska volt – de ugyanúgy kész volt verekedni, ha az öcsike átnyúlt a közös szobájukat kettéválasztó ragasztócsíkon, mint tette azt Jim fordított helyzetben. Amíg Jim cinkelt kártyákkal huszonegyezett a barátaival, John inkább jóságosan elárulta nekik az öccse titkát – ebből is bunyó lett.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A fentiek ellenére Harbaugh-ék szerető testvérek voltak. Édesapjuk 1964-től kezdve edzősködött (John akkor volt kétéves), gyakorlatilag a futball volt az életük. John azonban nem volt e téren különösebben tehetséges – viszont már az egyetemi bajnokságban, ahol védőjátékosként szerepelt, kiderült róla, hogy van szeme az apró részletekhez, és igazi vezéregyéniség, sokkal érettebb a társainál. A futballhoz nem is ragaszkodott annyira – legalábbis nem a pályán. Bár még egy ötödik évet focizhatott volna az egyetemen, inkább négy esztendő alatt megszerezte diplomáját. Büszke any­ja azt hitte, príma jogász lesz a gyerekből.

Csakhogy John Harbaugh-t addigra már megfertőzte az edzősködés. Először édesapja mellett dolgozott a Western Michigan Egyetemen, majd egyik csapattól a másikig csapódott 1984 és 1997 között – mindenhol segédedzőként tevékenykedett. Aztán 1998-ban kikötött a Philadelphia Eagles NFL-együttesénél, de ott sem valamelyik látványos feladatkört kapta meg: a speciális csapatrészt edzette, amely csak a kezdőrúgásoknál, mezőnygóloknál és hasonló szituációban kerül pályára. Csendben (és remekül) tette a dolgát, de kilenc év után azért jelezte a vezetőedzőnek, Andy Reidnek, hogy többre vágyna, mert így sosem lesz belőle NFL-edző. És láss csodát, alig egy évig kellett az Eagles védelmével dolgoznia, a Baltimore Ravens máris megtette vezetőedzőnek – igaz, csak azért, mert első jelöltjük lemondta az állást. Az általános reakció Harbaugh kinevezésére a „Hogy kicsoda?” kérdésben foglalható össze, ám a következő öt idény mindenkit meggyőzött. Vele a kormányrúdnál a Ravens minden évben a rájátszásba jutott (nyert is playoffmeccset), és már tavaly is csak egy elkapó és egy rúgójátékos ügyetlenkedése miatt maradt le a nagydöntőről – azóta már egyikük sincs a csapatban. John Harbaugh aprólékos, elhivatott és felkészült szakember, de ha szükséges, az együttes érdekében könyörtelen is. Idén az alapszakasz vége előtt néhány héttel rúgta ki jó barátját, Cam Cameront, a támadójátékért felelős edzőt, mert úgy látta, nem jó irányba halad a szekér. És igaza lett: a Ravenst utóbb a támadóegység repítette a Super Bowlba.

És hogy kit szeretnek jobban a Harbaugh szülők? John abban bízik, hogy a Super Bowl után nem őt – elvégre egy anya szíve mindig az elesettebb gyermekhez, a veszteshez húz...

NFL 2012, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2013. 01. 05–06.)
AFC
Houston Texans (3.)–Cincinnati Bengals (6.)
19–13
Baltimore Ravens (4.)–Indianapolis Colts (5.) 24–9
NFC
Green Bay Packers (3.)–Minnesota Vikings (6.) 24–10
Washington Redskins (4.)–Seattle Seahawks (5.) 14–24
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2013. 01. 12–13.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Baltimore Ravens (4.)
35–38 – kétszeri hosszabbítás után
New England Patriots (2.)–Houston Texans (3.) 41–28
NFC
Atlanta Falcons (1.)–Seattle Seahawks (5.) 30–28
San Francisco 49ers (2.)–Green Bay Packers (3.) 45–31
KONFERENCIADÖNTŐK (2013. 01. 20–21.)
AFC
New England Patriots (2.)–Baltimore Ravens (4.) 13–28
NFC
Atlanta Falcons (1.)–San Francisco 49ers (2.) 24–28
SUPER BOWL (XLVII.), 2013. 02. 04.
Baltimore RavensSan Francisco 49ers* 2013. 02. 04., 0.30
*Mercedes-Benz Superdome (New Orleans)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik