A jövő NFL-sztárjai lehetnek - 1. rész

Vágólapra másolva!
2012.04.19. 21:38
Címkék
Egy hét van hátra a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) holtszezonjának legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye, a 2012-es játékosbörze (draft) nyitányáig. Kétrészes sorozatunkban a Bowl.hu segítségével az egyetemekről idén kikerülő legjobb (legérdekesebb) 40 játékost mutatjuk be! Az április 26–28. között megrendezésre kerülő draftról élő, szöveges tudósítással, valamint élő elemzőműsorral számolunk be!

1. Andrew Luck (bemutató!)
1. Andrew Luck (bemutató!)

Poszt: Quarterback (irányító)
Egyetem: Stanford
Magasság: 6’4” láb (193 cm)
Tömeg: 234 font (106 kg)
Előrejelzés: top1

Combine eredmények
40 yard dash:
4.67
3 cone drill: 6.80
20 yard shuttle: 4.28
Helyből távolugrás: 10’4” (315 cm)
Súlypontemelkedés: 36 inch (91.4 cm)
Fekvenyomás (102 kg):

Rég volt akkora várakozás egy NFL-be tartó ifjú focista iránt, mint most Andrew Luck esetében. Az őt övező felhajtás talán még Reggie Bush 2006-os érkezését is felülmúlja, hiszen irányítóként még nagyobb rivaldafényt lehet neki biztosítani. Peyton Manning óta nem volt ennyire biztosnak tűnő játékos a börzén, hiszen Luckról nagyon nehéz elképzelni, hogy ne váltsa be a hozzá fűzött reményeket. Ezért is van kivételesen jó helyzetben az Indianapolis Colts, elvégre 14 évvel egy legenda megszerzése után most ölükbe hullik egy hasonló játékos, akire egy évtizedet rá lehet építeni.

Andrew apja, Oliver Luck is NFL-irányító volt, a Houston Oilers színeiben rövid ideig együtt is szerepelt Archie Manninggel, Peyton édesapjával, fiát pedig többször megfigyelhették a szokásos nyári Manning akadémián, amit kifejezetten irányítóknak tartanak.

A Stanford egyetemre a jelenlegi 49ers edző, Jim Harbaugh hívó szavára iratkozott be Luck, a profi sémát tehát már 18 éves kora óta tanulja, és az egyetem neve eleve garancia rá, hogy fejben sincs gondja a leendő 1/1-esnek.

A renomé tehát adott, és ehhez természetesen teljesítmény is járul, az elmúlt két évben az NCAA legjobb játékosának járó Heisman-trófeáért menő szavazáson egyaránt a második helyen végzett, előbb Cam Newton, majd Robert Griffin III mögött.

A tökéletes zsebirányító ráadásul mobilisságban az NFL elitjébe fog tartozni a quarterbackek között, láttunk tőle a pályán félpályásnál hosszabb futott touchdownt, elkapást, sőt fumble-t okozó szerelést is, szóval egyetlen gyenge pontnak a rá érkező elképzelhetetlen méretű nyomást írhatjuk fel. Biztosan rengeteg kritikusa lesz az egekbe magasztalt tehetségnek, főleg, hogy Peyton Manning helyét kell átvennie.
Az NFL LeBron Jamese tehát megérkezett a draftra, azok után, hogy már tavaly is ő lett volna valószínűleg az 1/1, ha nem akar lediplomázni.

2. Robert Griffin III

Poszt:
Quarterback (irányító)
Egyetem: Baylor
Magasság: 6’2” láb (188 cm)
Tömeg: 223 font (101 kg)
Előrejelzés: top2

Combine eredmények
40 yard dash:
4.41
3 cone drill:
20 yard shuttle:
Helyből távolugrás: 10 láb (305 cm)
Súlypontemelkedés: 39 inch (99.1 cm)
Fekvenyomás (102 kg):

Az elmúlt idény legjobb egyetemi játékosának választott RG3-nak nincs szerencséje, az évtized nagy részében ilyen tehetséggel első kiválasztott tud lenni az ember, de Luck mellett nem könnyű. Griffin szülei amerikai katonák, akik Japánban állomásoztak fiuk születésekor, tehát az örökölt génekre ő sem panaszkodhat. Több költözés után a család Texasban telepedett le, itt járt középiskolába a harmadik Robert, és a foci mellett, gátfutásban állami rekordot is döntött 110 méteren. Eredetileg Houstonban folytatta volna karrierjét, de Art Briles főedző a toborzás után elfogadta a Baylor egyetem ajánlatát, újdonsült irányítója pedig követte a mestert és már újoncként a kezdőcsapatba került. Miután berobbant a köztudatba, második évét rögtön megszakította egy sérülés, térdműtét miatt csak 3 meccsen volt bevethető. A felépülés zökkenőmentes volt, folyamatos fejlődésének csúcsaként a sztárokkal nem éppen túltömött Baylort a legtetszetősebb és leghatékonyabb támadójátékot mutató gárdák közé emelte, megválasztották a liga legjobbjának, politika tudományból lediplomázott, és bejelentkezett a draftra.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő              partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Robert Griffin nem átlagos atléta, legalább olyan veszélyes lábbal is, mint karral, viszont a korábbi évek hasonló mobilis irányítói (Cam Newton, Michael Vick, Vince Young) csak álmodni tudnak olyan pontosságról, mint amivel RG3 dolgozik, és ez a hosszú passzokra ugyanígy érvényes. Igazi halálos fegyver a pályán, akinek ha lefogják a célpontjait, akkor maga indul meg, ha viszont üresen hagyják a társát, azonnal megjátssza. Kérdés, hogy a stílusát mennyire tudja átültetni profi keretek közé, hiszen a tavalyi év újonca, Cam Newton speciel lényegesen komolyabb fizikummal rendelkezik, de a Griffint féltőknek azt se szabad elfelejteni, hogy ha kell, ő könnyen eljátszik egy zsebirányítót is egész meccsen, erre Newton nem képes.

3. Trent Richardson (bemutató!)

Poszt:
Running back (futó)
Egyetem: Alabama
Magasság: 5’9” láb (175 cm)
Súly: 228 font (103 kg)
Előrejelzés: top20

Combine eredmények
40 yard dash:
4.48
3 cone drill:
20 yard shuttle:
Helyből távolugrás:
Súlypontemelkedés:
Fekvenyomás (102 kg): 25

Furcsának tűnhet, hogy az évfolyam egyik legjobb játékosa a draft első körének második felébe is csúszhat, de a futók élete ilyen; általában kevés csapatnak van betöltetlen helye ezen a poszton, és azok közül is kevés mer befektetni egy magas draftjogot olyan játékosra, aki ekkora terhelésnek van kitéve. Richardson speciel nem kapott még annyi ütést, mint kortársai legtöbbje, hiszen – bár nagyon fizikális stílusban játszik, és nem ijed meg a harctól az extra yardokért – tavaly még Mark Ingram volt az Alabama első számú running backje. A New Orleans tavalyi első körös választottja mögött Richardson már újonckét jelentős szerepet kapott, a Texas elleni döntőben 109 yarddal és 2 touchdownnal felül is múlta Heisman-nyertes csapattársát, az idei év januárjában pedig az LSU elleni nagydöntő megnyerésében is a legfőbb támadófegyver volt, és a Heisman-szavazás 3. helyezettje.

A 20 éves játékosnak már két lánya van, egy 5 és egy 3 éves, Alabamába kisebb fenegyerekként került, de jót tett neki az egyetem hangulata, sokat érett fejben és most készen áll, hogy a profik közé is azonnal berobbanjon. Nem kérdés, hogy Trent Richardson személyében egy olyan játékost lehet kiválasztani, aki első naptól kezdve a kezdőcsapat tagja.

4. Justin Blackmon (bemutató!)

Poszt: Wide Receiver (elkapó)
Egyetem: Oklahoma State
Magasság: 6’1” láb (185 cm)
Tömeg: 207 font (94 kg)
Előrejelzés: top10

Combine eredmények
40 yard dash:
4.46
3 cone drill: 7.13
20 yard shuttle: 4.38
Helyből távolugrás: 10’3” láb (312 cm)
Súlypontemelkedés: 35 inch (88.9 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 14

Az elmúlt két év legjobb elkapójának választott játékos is kacérkodott a gondolattal, hogy már tavaly profinak áll, de AJ Green és Julio Jones társaságában nem volt esélye rá, hogy a leghamarabb elkelő elkapó legyen, idén viszont majdnem biztosan övé ez az érdem. Az Oklahoma State erősen passzra épülő stratégiát alkalmazott, 2011-ben a rangsor 3. helyére értek oda, mindössze egyetlen vereséget elszenvedve, és a Fiesta Bowlon a Stanfordot is felülmúlták, Blackmon MVP-címének nagyban köszönhetően.

Utóbbi két éve számtanilag is eléggé sokatmondó; 223 elkapás, 3187 elkapott yard és 38 elkapott touchdown 23 mérkőzés alatt, plusz egy 69 yardos futott TD, és egy blokkolt punt utáni pontszerzés. Lehet mondani, hogy Mike Gundy főedző sémája nagyban segíti az elkapók helyzetét, de ennél többet kihozni nehéz lett volna. Illetve mégis, hiszen néhány érthetetlen fumble miatt lehet keseregni Blackmon kapcsán, de azt tekintve, hogy rajta kívül eddig egyetlen elkapó volt, aki kétszer is elvitte a legjobbnak járó Biletnikoff-díjat (Michael Crabtree), láthatjuk, hogy kivételes tehetség, aki a profik közt is első számú elkapó lesz és már újoncként nagy dolgokra lehet tőle számítani. Két éve az Oklahoma State Dez Bryantet adta a ligának, most egy újabb első körös elkapójuk válhat rövid úton közönségkedvenccé.

5. Matt Kalil

Poszt:
Offensive Tackle (támadófalember)
Egyetem: Southern California
Magasság: 6’6” láb (198 cm)
Tömeg: 306 font (139 kg)
Előrejelzés: Top5

Combine eredmények
40 yard dash:
4.99
3 cone drill: 7.33
20 yard shuttle: 4.65
Helyből távolugrás:
Súlypontemelkedés: 27 inch (68.6 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 30

Ismerős lehet a név, hiszen Kalil bátyja, Ryan a Carolina Panthers centere, és édesapjuk, Frank is profi futballista volt, a renoméra Mattnek sem kell panaszkodni. Az ő személyét a tavalyi Tyron Smith-választásnál hozhattuk fel, a Dallas Cowboys 1/9-es választottja ugyanis semmivel sem volt jobb játékos (sőt), mint az akkor másodéves csapattársa, és ez alighanem az idei draftpozícióján is meg fog látszani. A USC-ben a fal bal oldalán szerepelt, annak a Matt Barkleynak a vak oldalát védve, aki jelen állás szerint a 2013-as draft 1/1-es várományosa. A Trojans 456.8 yardot átlagolt meccsenként a múlt évben, ők kapták a legkevesebb sacket a teljes élvonalban, nyolcat, és ezek közül egyiket sem Kalil hibája nyomán kapták. Fiatalabb korában a speciális egység védőoldalán is szerepelt, a Notre Dame ellen blokkolt extra ponttal is felhívta magára a figyelmet.

A futball alapja, hogy a vak oldali tackle megbízható legyen, ezért Kalil már a draft legelején komoly keresletre számíthat, az is meglepetés lenne ha a 6. helynél tovább csúszna.

6. Morris Claiborne

Poszt:
Cornerback
Egyetem: Louisiana State
Magasság: 5’11” (180 cm)
Tömeg: 188 lbs (85 kg)
Előrejelzés: top10

Combine eredmények
40 yard dash:
4.43
3 cone drill: 7.01
20 yard shuttle: 4.12
Helyből távolugrás: 9’10” (300 cm)
Súlypontemelkedés: 34.5 inch (87.6 cm)
Fekvenyomás (102 kg):

Claiborne nem volt egyszerű helyzetben akkor, mikor beállították a 2010-es szezonnyitón a kezdőcsapatba, hiszen a másik cornerback Patrick Peterson volt, a kétség kívül legjobb játékos a posztján a ligában – így nyilvánvaló volt, hogy minden csapat Claiborne-ra fog inkább játszani. Nem jártak ezzel sem jobban, 5 interceptiont fogott a középiskolában elkapót és irányítót is játszó másodéves, a 2011-es idénynek pedig már első számú CB-ként vágott neki. Az LSU megnyerte az alapszakaszt, majd kikapott a bajnoki döntőben, a védelmük azonban ott is csodálatos volt, beleértve a hátsó sort is. Sokat mondó, hogy a harmadik számú CB, Ron Brooks is biztosan gazdára talál az idei börzén, Claiborne elit tehetség, az összefoglalók sztárja, Tyrann Mathieu pedig jövőre is a tigriseknél szerepel még. A Jim Thorpe-díj a legjobb defensive backnek jár az NCAA-ben, ezt nyerte le Patrick Peterson után Morris Claiborne is, ami hatalmas fegyvertény az LSU-nak, korábban csak a Texas tudott duplázni.

A legújabb hír Claiborne-nal kapcsolatban, hogy az NFL felmérők intelligencia tesztjén, a Wonderlicen igen csúfosan végzett, mindössze 4 jó válasza volt az 50 kérdésből, de egy olyan játékosnál, akinek ösztönössége, atletikussága és jó kezei a fő erénye, emiatt nem kell feltétlenül aggódni. Amiatt sokkal inkább, hogy a nyers tehetség és 2 év kezdő rutin elég lesz-e, hogy azonnal kezdőbe lehessen nevezni magasabb szinten is. Lehet, hogy nem, de hosszabb távon mindenképpen csapata erősségei közé nőheti ki magát Claiborne.

7. Luke Kuechly

Poszt:
Belső Linebacker
Egyetem: Boston College
Magasság: 6’3” (191 cm)
Tömeg: 242 lbs (110 kg)
Előrejelzés: top20

Combine eredmények
40 yard dash:
4.58
3 cone drill: 6.92
20 yard shuttle: 4.12
Helyből távolugrás: 10’3” láb (312 cm)
Súlypontemelkedés: 38 inch (96.5 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 27

Kevés biztonságosabb választás van, mint Kuechly. Nem olyan játékos, akivel tele lesznek a meccsek összefoglalói, de mindenhová odaér, megbízható, magas intelligenciával bír és hozzáállása is példaértékű. A draft előtti héten tölti be 21. életévét, de már 2009-ben ott volt a kezdőcsapatban Bostonban, miután kiderült Mark Herzlichről, hogy rák miatt egy évet biztosan ki kell hagynia. A rendkívül agilis helyettes 158 szereléssel mutatkozott be, aminél többet csak egy játékos tudott felmutatni.

Következő évben visszatért Herzlich, Kuechly pedig behúzódott a szélről a középső linebacker posztjára, így nagyobb területet tudott bejátszani, és 183 szereléssel zárt, egymás után 21 meccse volt legalább 10 megállítással. A legutóbbi szezonban ritka gyenge támadósort rakott össze a BC, így újfent kiemelt szerepet kaptak a védők, így Kuechly is, aki nyolc szereléssel megtoldotta előző évi termését, átlaga felment 16-ra meccsenként, és minden lényeges rekordot megdöntött ebben a kategóriában. Természetesen a legjobb linebackernek járó Butkus-díj sem kerülhetett máshoz.

Kuechly tehát csapata motorja volt eddig, és ezt a szerepet gyorsan magára vállalhatja majd a profik között is, függetlenül attól, hogy 4–3-as vagy 3–4-es védelem középébe szánja leendő mestere.
Akinek a megbízhatóság hiányzik a linebacker sorából, Kuechlyvel jól fog járni, más kérdés, hogy a draft elején nem az olyan típusú játékosokat keresik, mint ő, hanem azokat, akik meccseket nyernek, de az biztos, hogy a linebackerek közül az ő nevét fogják először kimondani.

8. David DeCastro

Poszt:
Offensive Guard (támadófalember)
Egyetem: Stanford
Magasság: 6’5” láb (196 cm)
Tömeg: 316 font (143 kg)
Előrejelzés: top20

Combine eredmények
40 yard dash:
5.43
3 cone drill: 7.30
20 yard shuttle: 4.56
Helyből távolugrás: 8’2” láb (249 cm)
Súlypontemelkedés: 29.5 (74.9)
Fekvenyomás (102 kg): 34

Andrew Luck örző-védő brigádjából ketten is első körbe tartanak, DeCastro a jobb játékos, de nem biztos, hogy ő fog hamarabb gazdára találni. DeCastro 39 meccsen volt egymás után kezdő a Stanford jobb oldali guard posztján, ami impresszív szám egy harmadévestől, de az is tény, hogy nem az RG poszt az, amiért legjobban kapkodnak a csapatok, kvázi a támadófal 5. legfontosabb posztja. DeCastro persze a bal oldalon is bevethető lesz, hiszen remekül képzett játékos, nagyon rég óta nem volt ilyen sokra tartott guard a draftra jelentkezők között, és olyan nagyságokhoz mérik mint Steve Hutchinson vagy Alan Faneca. Egyértelmű Pro Bowl-potenciállal van felvértezve, az hogy első naptól kezdve pályán lesz, nem is kérdés. Ehhez persze nem elég a jó irányító védés, a futásban még hatékonyabb volt a Stanford, ha lehet ilyet mondani, Toby Gerhart utolsó évében már jelen volt DeCastro is, majd Stepfan Taylor vezetésével is ligaelit futójátékot szállítottak, 1/1-es quarterbackük jelenléte ellenére.

A középiskolás korában állami bajnok diszkoszvető tehát hasonló helyzetben van, mint Kuechly; azt nem tudni, hogy mikor szánja rá magát az első csapat, hogy guardot válasszon az első körben, de amikor ez megtörténik, biztos, hogy DeCastro lesz a szerencsés.

9. Dré Kirkpatrick

Poszt:
Cornerback
Egyetem: Alabama
Magasság: 6’2” láb (188 cm)
Tömeg: 186 font (84 kg)
Előrejelzés: top20

Combine eredmények
40 yard dash:
4.51
3 cone drill: 7.20
20 yard shuttle:
Helyből távolugrás: 10’ láb (305 cm)
Súlypontemelkedés: 35 inch (88.9 cm)
Fekvenyomás (102 kg):

Arról már volt szó, hogy a bajnok Alabama egyszemélyes támadógépezete Trent Richardson volt, a védelem viszont a megszokott magas szinten ügyködött, négy védő számít potenciális elsőkörösnek, másik kettő fog szinte biztosan elkelni még az idei drafton, és további elit tehetségek maradtak az iskolában, akik a jövőben hasonló értéknek bizonyulhatnak majd, mint Kirkpatrick most.

A posztján ritka magasnak számító cornerback az egyik legkeresettebb középiskolás játékos volt, és egy tanulóév után bizonyította is, hogy eggyel magasabb szinten sem kell félteni. A 2011-es szezonban már kevesebbszer dobtak felé az ellenfelek, számai mindenben visszaestek, de az is igaz, hogy a Crimson Tide védelme ellen nem sok lehetőség volt bizonyítani, hamar lezavarták a pályáról az ellenfelek támadóit.

Vannak edzők, akik kifejezetten szeretik a nagyobb darab, fizikális cornerbackeket, Seattle-ben az alacsonyabbik kezdő is 6’3” magas, szóval nem feltétlen kell azzal számolni, amit a Kirkpatrickhoz hasonló méretekkel bíró CB-knél fel szoktak vetni, vagyis, hogy át kell képezni safetyvé.

Egy ritka magabiztos, jól szerelő, kellően agresszív játékos Dré Kirkpatrick, aki csak azért nem biztos top10-es választás, mert kicsit még éretlen, hajlamos a nagy ütközésre rámenni és volt pár sérülése is már, de ezek olyan dolgok, amiket könnyű kijavítani.

10. Mark Barron

Poszt:
Safety
Egyetem: Alabama
Magasság: 6’2” láb (188 cm)
Tömeg: 215 font (98 kg)
Előrejelzés: 1. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.54
3 cone drill:
20 yard shuttle:
Helyből távolugrás: 10’2” láb (310 cm)
Súlypontemelkedés: 34.5 inch (87.6 cm)
Fekvenyomás (102 kg):

Barron épp egy sérvműtétből lábadozik, amire jóval a szezon után került sor. Sokan megriadtak a hír hallatán, hogy nem csak az egyéni felmérőket kell kihagynia, hanem a felkészülésig elnyúlhat a lábadozás, és így drasztikusan esni fog az értéke, de ez nincs így, mire az NFL csapatok edzőtáborba vonulnak, Barronnak sem lesz baja.

A liga tán legjobb safety duóját alkotta ő és Robert Lester, Barron volt a strong safety, de a profik között a free safety helyére is be lehet tenni, kellően univerzális. Annak idején még linebackernek toborozták, szóval fizikai erőnek nincs híján, de ez nem azt jelenti, hogy egydimenziós, csak a boxban dolgozó safety lenne, bátran el lehetne küldeni zónázni és embertfogni is; volt olyan éve, hogy 7 interception és 12 elütött passz került a neve mellé.

Magasan ő a legjobb safety az idei évfolyamban, egyértelműen az egyetlen, aki első kört ér, de olyan se nagyon van, akire 2. kört nyugodt szívvel rá lehet költeni rajta kívül. Szóval az olyan csapatok, ahol a safety a legfőbb hiányposzt, nagyot versenghetnének Barronért, más kérdés, hogy kevés ilyen egylet van. Emiatt Barron sem fog olyan korán gazdára találni, mint az eredményessége alapján elvárható volna, de ez nem fogja megakadályozni benne, hogy azonnali segítséget nyújtson leendő csapatának.

Ő sem tökéletes, kisebb rendőrségi ügyei és műtétei lehúzzák az értékét, de játékintelligenciája és ereje olyan kombinációt ad, aminél nem várható el jobb egy safety esetében.

11. Riley Reiff

Poszt:
Offensive Tackle (támadófalember)
Egyetem: Iowa
Magasság: 6’6” láb (198 cm)
Tömeg: 313 font (142 kg)
Előrejelzés: top20

Combine eredmények
40 yard dash:
5.23
3 cone drill: 7.87
20 yard shuttle: 4.75
Helyből távolugrás: 8’2” láb (249 cm)
Súlypontemelkedés: 26.5 inch (67.3 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 23

Kirk Ferentz főedző iowai regnálása alatt OL-gyár lett a Hawkeyes, az elmúlt 10 drafton 11 támadófalembert draftoltak a volt Ravens-faledző kezei közül. Legmagasabban Robert Galleryt választották ki (2004, 1/2), a legutóbbi első körössel, Bryan Bulagával (2010, 1/23) még játszott együtt Reiff, sőt helyettesítette is, mikor sérült volt.

Riley Reiff tehát a lehető legjobb képzést kapta, amit OL-játékos kaphat, alapvető tehetségét pedig mutatja, hogy már újoncként 11 meccsen kezdett, három különböző posztján a falnak. Bulaga távozásával aztán ő lett Ricky Stanzi vak oldalának védője, idén pedig olyan nagyszerű munkát végzett, hogy három év után a profikarrier mellett döntött, látva, hogy milyen magasra rangsorolják a draft szakírói.

Az Iowa hagyományos, klasszikus támadó stratégiát követ, NFL-hez közelit, Reiff tehát sok újat nem fog tapasztalni, igaz viszont, hogy így nem használták őt túl nagy területen, egyébként sem az atletikussága, hanem ereje, ami kiemeli a többiek közül. A villámléptű pass rusherekkel meggyűlhet a baja profi szinten, de ez a liga nagy részére igaz.

Reiff sportolói kvalitásait a rendőrség is megtapasztalta, újonc évében ellenállt a letartóztatásnak, és bár ittas volt, így is 20 percbe telt mire el tudták fogni az Iowa City belvárosában gyalog menekülő 142 kilogramm nehéz játékost. Szerencsére azóta ilyen kalandjai nem voltak, jellemgondokkal semmiféleképpen sem kell foglalkozni az esetében.

12. Quinton Coples

Poszt:
Defensive End (védőfalember)
Egyetem: North Carolina
Magasság: 6’6” láb (198 cm)
Tömeg: 284 font (129 kg)
Előrejelzés: top25

Combine eredmények
40 yard dash:
4.78
3 cone drill: 7.57
20 yard shuttle: 4.78
Helyből távolugrás: 9’1” láb (277 cm)
Súlypontemelkedés: 31.5 inch (80 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 25

A szezon előtt Coples volt a legtöbbre tartott védőjátékos a teljes mezőnyben, de végzős éve jókora csalódást hozott. Nem csak azért, mert számai visszaestek, hanem mert produkciója láttán további kérdőjeleket írhattunk fel a neve mellé. Nem érződött rajta az, hogy mindenáron nyerni akar, bizonyítani szeretne és a legtöbbet kihozni magából, sokkal inkább egy megnyugodott, a profi létre készülő, a sérüléstől félő, és kockázatot nem vállaló játékos volt 2011-ben Coples. Lehet a visszaesést azzal is magyarázni, hogy posztváltáson esett át, a fal közepéről kivitték a szélre, hogy jobban tudja kamatoztatni kivételes fizikai képességeit. Ez viszont nem sikerült, hiszen csak 7.5 sacket mutatott be a tavalyi 10 után, pedig most sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a játéka ezen szegmensére. Az is igaz, hogy túl sok pass rush mozdulatot nem ismer, de Coplesnál kisebb erővel megáldott DE-k is remekül boldogulnak egyetemi szinten, elképzelhetetlen, hogy ne tudott volna jobb évet zárni – ha akar.
Az első körből így sem fog kicsúszni, a benne lévő hatalmas potenciálra le fog csapni egy olyan csapat, amely nem fél a motivációs gondoktól. Mérete, játéka és rutinja alapján Coples minden csapatban elképzelhető, tud játszani 4–3-ban DT-t és DE-t is, de a 3–4-es DE posztra is jó arzenállal bír.

Akárhová is kerül majd, kulcskérdés lesz az edző személye. Ha a 2010-es Coples fog visszaköszönni a pályán, akkor nagy fogás lehet az 1. kör közepén, vagy a top10 környékén is, ha viszont megelégszik azzal, hogy NFL-ben játszhat, és hetente kap fizetést, akkor sosem lesz belőle standard kezdőjátékos.

Rizikós választás, de kevés az olyan univerzális játékos az elit tehetségek között, mint ő, az idei draft egyik nagy kérdése, hogy mit tudnak majd kezdeni vele.

13. Courtney Upshaw

Poszt:
Külső Linebacker
Egyetem: Alabama
Magasság: 6’2” láb (188 cm)
Tömeg: 272 font (123 kg)
Előrejelzés: top25

Combine eredmények
40 yard dash:
4.74
3 cone drill: 7.32
20 yard shuttle: 4.60
Helyből távolugrás: 9’1” láb (277 cm)
Súlypontemelkedés: 27 inch (68.6 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 22

Upshaw remek védő, a játékával kapcsolatban nehéz kivetnivalót találni, mégis nehéz pontosan megmondani, hogy mit is terveznek vele a csapatok. Alabamában 3–4-es OLB poszton játszott, az elmúlt két évben 15.5 sacket és 6 labdát szerzett, az idei döntő legjobb védőjének választották, és egy évvel korábban, a Michigan State elleni 49–7-es kiütés során is ő volt a legjobb védő a pályán. A legjobb végzős játékosokat tömörítő Senior Bowl nevű all-star gálán 4–3-as formációt alkalmaztak az NFL-ből hívott edzők, itt Upshaw-nak DE poszt jutott, és bár nem szerepelt rosszul, futás elleni hiányosságai miatt jobban jár leendő csapata, ha hagyja, hogy állóhelyzetből induljon, nagyobb területen ugyanis hatékonyabban dolgozik.

Nem nagyon van Upshaw játékában olyan, amit nem lehet szeretni, ha nem kényszerítik bele, hogy rendszeridegen helyen kelljen bizonyítani, akkor megbízható kezdőjátékos lehet már egy év alatt.

Különösen jól járnának vele azok a csapatok, akik szeretnek sémát variálni meccsen belül, szituációs játékosnak bárhová beillik, csak teljes meccsre nem szabad hagyni, hogy a falemberekkel kelljen birkóznia. Szinte minden médiumban Upshaw-t Melvin Ingrammel hasonlítják össze, a draft egyik érdekes kérdése, hogy melyiküket választják ki hamarabb, és ki fut be nagyobb karriert. Némileg esélyesebbnek tűnik Upshaw.

14. Jonathan Martin

Poszt:
Offensive Tackle (támadófalember)
Egyetem: Stanford
Magasság: 6’5” láb (196 cm)
Tömeg: 312 font (142 kg)
Előrejelzés: top20

Combine eredmények
40 yard dash:
5.27
3 cone drill: 7.69
20 yard shuttle: 4.68
Helyből távolugrás: 8’8” láb (264 cm)
Súlypontemelkedés: 30 (76.2 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 20

Lehet, hogy kissé túlértékelt játékos Martin, hiszen Luck vak oldalát védte már újonc korától kezdve, három éven, de az eredmények mellette szólnak. A fő kérdés, hogy bevethető lesz-e a profik közt is bal oldalon.

Hiányzik belőle az a gyilkos ösztön, ami a többre tartott támadófal játékosoknál megvan, és nem lehetünk biztosak benne, hogy NFL szinten is eredményes tud maradni. Lehet, hogy a Rams 1/2-ese, Jason Smith sorsára jut, és néhány év múlva kikövetelik a csapatból. Mindenesetre, a képzettsége vitathatatlan, az ajánlólevele hibátlan, minden évben bekerül a Pac-12 konferencia álomcsapatába, sose volt sérült, szorgalmas és mozgékony, szóval jó esélyekkel indul neki a profi létnek, ezért is első kör várományos, de mintha hiányozna belőle az extra, ami kiemeli a többiek közül, és ami csapattársában, DeCastróban sokkal inkább megvan.

15. Dontari Poe

Poszt:
Defensive Tackle (védőfalember)
Egyetem: Memphis
Magasság: 6’3” láb (191 cm)
Tömeg: 346 font (157 kg)
Előrejelzés: 1. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.98
3 cone drill: 7.90
20 yard shuttle: 4.56
Helyből távolugrás: 8’9” (267 cm)
Súlypontemelkedés: 29.5 inch (74.9 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 44

Poe egy nagyon érdekes figurája a draftnak. A lista első edzésmenője, aki elsősorban nem a pályán hívta fel magára a figyelmet. Eleve nehéz lett volna ez az ő posztján, hiszen egy Nose Tackle-t (még ha 4–3-ban is játszik), nem a számok alapján lehet megítélni, az ő feladata, hogy helyet csináljon a társainak, és elvegye a helyet az ellenfél elől. A másik gátló tényező, hogy az igencsak gyenge Memphis Tigers csapatából érkezik a profik közé, amely még a nem túl erős C-USA konferenciában is a sereghajtók közé számít. Hívta őt középiskolásként az Arkansas és az Auburn is, de nem volt túl értékes játékos, jobb esélyeket látott csapatba kerülni a szülővárosának csapatában.

Egész évben pletykáltak róla, hogy Poe különleges prospect, de az egyetemi szezon alatt nem sok tekintet szegeződött Memphis felé, az igazság pillanata a megszokott fizikai felmérő eseményen, a combine során jött el. Poe 2000 óta az 5. legnehezebb DT-ként jelent meg és elképesztőnek számító 4.98-as 40 yardos idővel került címlapokra. Eközben súlyemelésben az elmúlt 12 év negyedik legjobb eredményét produkálta 44 emeléssel. Kiderült tehát, hogy nem csak erős, fürge is a termetéhez képest, ami alapján 4–3-as csapatokhoz is nyugodtan el lehet őt képzelni, hiszen többet tud annál, hogy a helyet foglalja. (Ellenben a korábbi legtöbbre tartott NT, Alameda Ta’amu pont azt bizonyította, hogy semmi másra nem alkalmas).

Poe persze nem lett biztos választás, egyesek már a következő Haloti Ngatát látják benne, mások a tuti mellényúlást. Annyi biztos, hogy Poe értéke komoly javulásnak indult februárban, és már nem lenne meglepő, sőt papírforma húzás az ő személye az 1. körben. Ettől függetlenül, rengeteg időt és energiát kell belefektetni, hogy effektív NFL-játékos legyen, mert eddig alacsony szintű csapatok ellen edződött, nagy eredmények nélkül.

16. Nick Perry

Poszt:
Defensive End/Szélső Linebacker
Egyetem: Southern California
Magasság: 6’3” láb (191 cm)
Tömeg: 271 font (123 kg)
Előrejelzés: 1. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.64
3 cone drill: 7.25
20 yard shuttle: 4.66
Helyből távolugrás: 10’4” láb (315 cm)
Súlypontemelkedés: 38.5 inch (97.8 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 35

Ha klasszikus értelemben vett, 4–3-as pass rushert keresünk, Perry az első, aki idén eszünkbe juthat. Sajnos játéka nagyban le is korlátozódik arra, hogy a snap után kilő az irányító felé, és bár ezt remekül csinálja, gyakran előfordul, hogy könnyedén elmegy mellette a futás. Ez főleg fegyelmezettségi kérdés, képességei adottak hozzá, hogy megbízhatóan szereljen, és ereje is van, hogy ne nyomják el a falemberek. Perry most még hajlamos túl agresszív lenni és csak a sackre rámenni. A USC-ben junior évében 9.5 jött neki össze.

Különösen jó meccse volt a Stanford elleni, ahol Jonathan Martinnak kellett volna semlegesíteni. A sémát illetően nála majdnem mindegy hová kerül, eddig 4–3-ban dolgozott, ha szerepkörének megfelelően, főleg siettetésre használják, akkor 3–4-ben is hamar meg lehet találni a helyét. Első évében valószínű, hogy nem fogják minden szituációban pályán tartani, sőt, lehet, hogy nem is lesz kezdő, de 1-2 év alatt csapata erősségei közé érhet, főleg ha kicsivel több dimenziós lesz a játéka.

17. Peter Konz

Poszt:
Center (támadófalember)
Egyetem: Wisconsin
Magasság: 6’5” láb (196 cm)
Tömeg: 314 font (142 kg)
Előrejelzés: top40

Combine eredmények
40 yard dash: –
3 cone drill: –
20 yard shuttle: –
Helyből távolugrás: –
Súlypontemelkedés: –
Fekvenyomás (102 kg):
18

Konz nem az a tipikus center, aki a legkisebb ember a falban, sőt a mérete alapján még RT posztra is beillene. A papírforma persze nem ez, ha olyan csapat választja, amelynek van egy veterán centere még pár évre, akkor guardként is bevethető. Az elmúlt évek legjobb centerei mind beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, Konzot is méltán lehet egy lapon említeni Mangolddal, Mackkel vagy akár a Pouncey ikrekkel.

Felvetődött, hogy a mérete lehet, hogy eltántorít pár csapatot, ahol alacsony az irányító, de belegondolva, hogy eddig a 180 centis Russell Wilson is elboldogult mögötte, nem olyan nagy gond ez. A Badgers is híres arról, hogy minden évben küld pár falembert a profik közé, tavaly John Moffittra emlékezhetünk, aki 3. körös guardként 9 meccsen kezdett Seattle-ben, idén Konz mellett Kevin Zeitler (OG) is elérhető lesz,

A Wisconsin adta az NCAA legeredményesebb futóját 2011-ben, Montee Ball 1923 yardot és 33 touchdownt futott, ő három év után még nem hagyta ott az iskolát, Konz viszont igen, és futásblokkoló képességeit Ball számai jól mutatják.

Ami megfontolandó, hogy az elmúlt 3 évben mindig volt valami sérülése, főleg a bokájával bajlódott, szóval némi kockázatot ő is rejt magában, de ezt ellensúlyozza, hogy rutinos, azonnal kezdőbe nevezhető és képességei alapján hosszú távra megoldást jelenthet akármelyik gárda center posztjára.

18. Michael Floyd

Poszt:
Wide Receiver (elkapó)
Egyetem: Notre Dame
Magasság: 6’2.5” láb (189 cm)
Tömeg: 220 font (100 kg)
Előrejelzés: 1. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.47
3 cone drill: 7.11
20 yard shuttle: 4.37
Helyből távolugrás: 10’2” (310 cm)
Súlypontemelkedés: 36.5 inch (92.7 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 16

Floyd ellentmondásos játékos, a megítélése a csapatok között is szélsőséges lehet. Kétszer is rajtakapták amint túl fiatalon alkoholt fogyasztott, a legutóbbi holtszezonban pedig ittas vezetés miatt a focicsapatból is felfüggesztették, elvették a kapitányi karszalagját és csak hónapokkal később engedték vissza. Végzős évében minden meccsen pályára lépett, de sokat befejezett idő előtt, mert megsérült. Térde, kulcscsontja és combhajlító izma miatt is meccseket kellett kihagynia, és a Senior Bowlon sem volt ott, elvileg sérülés miatt.

Van tehát bőséggel taszító tényező Floydban, de az is tény, hogy a Notre Dame messzire visszanyúló eredményes történelmének legeredményesebb elkapói között a neve, számos iskolai rekord fűződik a nevéhez, pedig Jimmy Clausen távozása óta az irányító helyzet nem megoldott az íreknél. Ennek ellenére junior és senior évében is átlépte az 1000 yardos határt és 21 touchdownt kapott el.

Fizikálisan NFL-kész, az elkapási útvonalakat pontosan futja, simán lehet első számú célpont a legmagasabb szinten is, a játékában maximum azt lehet kritizálni, hogy nem túl fürge, így ritkán rázza le magáról az emberét.

Sokkal több tehát Floyd körül a pályán kívüli probléma, mint a teljesítményével kapcsolatban, így ideális esetben, ha elhagyja az éretlensége számlájára írható balhéit, és egészséges marad, hatalmas segítség lehet leendő csapatának. Rizikós választás, de sokat lehet vele nyerni.

19. Cordy Glenn

Poszt:
Offensive Guard (támadófalember)
Egyetem: Georgia
Magasság: 6’5” láb (196 cm)
Tömeg: 345 font (156 kg)
Előrejelzés: 1. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
5.15
3 cone drill: 8.13
20 yard shuttle: 5.00
Helyből távolugrás: 7’9” láb (236 cm)
Súlypontemelkedés: 23.5 inch (59.7 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 31

Az elmúlt évet Glenn a georgai fal bal oldalán töltötte, de ilyen méretekkel nem lehet NFL szinten is a vak oldalon maradni, jobb atlétának kell hozzá lenni. A váltás nem okozhat gondot, hiszen 50 meccséből, amit kezdőként a Dawgs-ban lejátszott, csak 18-szor volt LT, 32-szer valamelyik guard helyére tették be. Újabb fordulat lenne, ha az NFL-ben a fal jobb oldalán is kipróbálnák, hiszen eddig nem vallott szégyent a szélen, és erényei egy futásra építő csapat esetében akár az RT poszton is kamatoztathatók.

Olyan csapat érdeklődését keltheti fel elsősorban, ahol több gond is van a falban, így kihasználható Glenn sokoldalúsága. Technikai tudása még nem tökéletes, és lehetne agresszívabb is a pályán, de méretéhez képest mobilis, agilis, van érzéke a játékhoz és mérete önmagáért beszél.

Glenn nem egy világmegváltó igazolás az 1. körben, de megbízható játékos, akire hosszú távon lehet építeni, hiszen semmi sérülése sem volt eddig. Sokan hasonlítják Shawn Andrews-hoz, akit az Eagles 2004-ben 1/16-on választott ki és 3 Pro Bowl-szezonnal hálálta meg a bizalmat.

20. Whitney Mercilus

Poszt:
Defensive End (védőfalember)
Egyetem: Illinois
Magasság: 6’4” láb (193 cm)
Tömeg: 261 font (118 kg)
Előrejelzés: 1. kör

Combine eredmények
40 yard dash:
4.68
3 cone drill: 7.17
20 yard shuttle: 4.53
Helyből távolugrás: 9’10” láb (300 cm)
Súlypontemelkedés: 32 inch (81.3 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 27

Ha csak a statisztikákat nézzük, Mercilusnál jobb védő nem nagyon volt az országban. Azok után, hogy első két évében csereként jutott csak szóhoz, kiugró éve volt a 2011-es, ahol a legtöbb sack (16) mellett negatív yardos szerelésből is szépen termelt (22.5). Furcsa is, hogy egy ilyen domináns pass rusher hogyan tudott előző éveiben összesen 2 sacket felmutatni. Lehet, hogy csak most érett be a munkája, és formája stabilizálódni fog a profik között is, de számos edző van, aki nem bízik az egy éves csodákban, és jobban szereti az olyan fiatalokat, akik vagy folyamatosan fejlődnek, vagy kezdettől magas szinten teljesítenek. Ezért nem lehet kinevezni Mercilust a korosztálya első számú defensive endjének.

Illetve azért, mert számos másik poszton is feltűnt Illinois-ban. Játszott 4–3-ban a fal mindkét posztján, de 3–4-es DE, és ami fontosabb, 3–4-es OLB rutint is szerzett és nem is zónázott rosszul. Az NFL-ben egyértelmű, hogy pass rusherként a szélről fog indulni, rendszertől függetlenül. A kulcs az ő játékában, hogy a snap pillanatát sikerül-e elkapnia, hiszen főleg akkor veszélyes. Ha hátrányból indul (és arra is van számos példa), már kevésbé hatékony, és nehezen verekszi át magát a falon.

Ha fejlődik a futás ellen, akkor gyorsan stabilizálhatja helyét egy NFL kezdőcsapatban is, de előbb bizonyítania kell, hogy nem egy véletlen kiugró eredmény volt az ősszel nyújtott 16 sack.

A második részt ide kattintva olvashatja el!

A BOWL.HU AJÁNLJA: ÉLŐ DRAFTELEMZÉS
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik