A „gonosz Birodalom” kapucnis uralkodója újra a trónon

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
2017.02.08. 16:17
null
Chad Johnson teljesen megdöbbent, amikor New Englandbe érkezett
A Patriots óriási fordítása után Tom Brady lett a liga történetének első kezdő irányítója, aki ötször is elhódította csapatával az NFL győztesének járó Vince Lombardi-trófeát, ráadásul negyedszer választották meg a döntő legértékesebb játékosának. A 17 évvel ezelőtt a kutyának sem kellő irányító pályafutásáról két évvel ezelőtt hosszabban is megemlékeztünk, s bár az is megérhetne egy misét, hogyan emelkedett felül a labdabotrányon, az eltiltáson és a 3–28-as álláson a csapatával, most a New England-i dinasztia másik főszereplőjével, Bill Belichick vezetőedzővel foglalkozunk.

SENKI SEM KIVÉTEL – BRADY A LEGKEVÉSBÉ

Chad Johnson, néhai nevén Ochocinco nem volt ügyetlen elkapó, a Cincinnati Bengals színeiben tíz idény alatt csaknem 11 000 yardot kapott el, mielőtt 2011-ben a New Englandhez került. A Patriots az előző idényben 6–2-es kezdés után 8–0-val zárta az alapszakaszt, de a rájátszásban egyből kikapott otthon a Jetstől.

2000-BEN A KUTYÁNAK SEM KELLETT, MÁRA NINCS NÁLA EREDMÉNYESEBB
2000-BEN A KUTYÁNAK SEM KELLETT, MÁRA NINCS NÁLA EREDMÉNYESEBB
Brady a 2010-es alapszakaszban 36 TD-passzal (ligaelsőként) zárt, csupán négy interceptionnel, az övé lett a leghosszabb sorozat eladott labda nélkül, a liga legértékesebb játékosának választották meg (ellenszavazat nélkül!), s az év legjobb támadója is ő lett.


Eljött az első nap Chad Johnson számára az új csapatánál. Bill Belichickkel.

„Szóval, az első nap. Se köszönés, semmi. Berakta a Jets elleni rájátszásbeli vereséget. Berakta és darabokra szedte Tomot – kezdte Chad Johnson. – Az első találkozó, nincs edzés, és belemászik Tom arcába. Én pedig csak néztem, hogy ez valami vicc-e, vagy egy átverő show-ban vagyunk-e. Mert ahogy én tapasztaltam, egy edző nem esik így neki az irányítónak, és különösen nem mindenki előtt. Én pedig azt gondoltam, hogy édes Istenem... Ez rendesen megadta az alaphangot nekem, onnantól kezdve alaposan figyeltem mindenre.”

Charlie Weis, a csapat korábbi támadókoordinátora az irányítót is magasztalta a kérdéskörben: „Brady a kezdetektől azon kevés irányító egyike volt, akire ugyanúgy rá lehet szállni, mint a többi játékosra. És hogy ennek mi a következménye? Elősegíti a bajtársiasságot.”

Nem Johnson volt az első, aki számára rögvest világossá vált, hogy Belichick nem elégszik meg azzal, ha a csapat csak jól szerepel...

„A SZOMSZÉD JÓZSI AZ UTCÁBÓL JOBBAN CSINÁLNÁ” – MONDTA BRADYNEK

A 2006-os idény konferenciadöntőjében a Patriots 21–6-os félidei előnyről kapott ki Indianapolisban. Mivel abban a kiírásban Brady elkapói között gyakorlatilag már csak a szertáros nem kapott helyet, a gárda lépéseket tett azért, hogy elfogadható célpontokkal segítse irányítóját. Érkezett Wes Welker, Randy Moss és Donté Stallworth is az elkapósorba.

„Randy Moss mellett ültem – mondta Stallworth. – Bill az előző konferenciadöntőről beszélt, amelyen 21–6-os félidei előnyről kaptak ki. Aztán végigment minden játékoson, minden poszton. Az első ember Brady volt. Nem mondott semmit, csak elkezdett játékokat bemutatni az előző idényből. Talán a legrosszabb passz volt, amit valaha Bradytől láttam, a labda teljesen célt tévesztett, és kipattant a játéktérről. Bill azt kérdezte, »Miféle dobás volt ez? Idehozhatnám a szomszéd Józsit [a csapat pályája Foxborough-ban van, Belichick konkrétan Johnny Foxborough-t mondott – a szerk.] az utcáról, hogy dobjon ennél egy jobbat«. Néhány káromkodás kíséretében. Randy és én egymásra néztünk, és villámgyorsan kihúztuk magunkat a széken. Nem mondtunk semmit egymásnak, de világos volt: ha Brady ezt kapja, itt senki sincs biztonságban. Rengeteg új srác volt, nagynevű szabadügynökök jöttek a csapathoz. Bill amúgy is ilyen, de ekkor próbálta mindenkinek egyértelműen megadni az alaphangot. Brady viszont imádja a kihívást, nem hiszem, hogy egyáltalán zavarta volna. Úgy gondolom, hogy még élvezi is.”

Stallworth és Moss 2007-ben érkezett a csapathoz
Stallworth és Moss 2007-ben érkezett a csapathoz


REKORD, REKORD, REKORD – 46 PONTOS GYŐZELEM, AMI UTÁN VESZTESNEK ÉRZED MAGAD

A 2007-es idényben amúgy mai napig rekordot jelentő 16–0-val zárt a Patriots, Brady 50 TD-passzal megdöntötte Peyton Manning csúcsát (ő később ezt visszavette), Randy Moss pedig 23 TD-elkapással Jerry Rice 22-es rekordját adta át a múltnak. A csapat többször is ráment arra, hogy minél nagyobb különbséggel nyerjen, sokak ellenszenvét kiváltva ezzel. Sokan a spygate-tel kapcsolatos (bővebben lejjebb) meghurcolás megtorlásának vették a Pats hozzáállását, voltak, akik szerint a Colts elleni vereség után szimplán csak nem akartak még egyszer megnyertnek tűnő meccsbe visszaengedni az ellenfelet, s inkább bevitték a következő és a következő csapásokat, hogy az ellenfél ne tudjon fordítani (khm, mostani Super Bowl...). Az egyik ilyen mérkőzés a Buffalo elleni volt, a 11. fordulóban: 56–10-re nyertek a Hazafiak, Brady kiváló, 146.1-es irányítómutatóval zárt, a gárda mérlege 10–0-ra javult.

„Több mint 50 pontot szereztünk a Buffalo ellen. Bejöttünk hétfőn, és azt gondoltuk, egész jó napunk volt. De Belichick végigmegy a meccsen, megvizsgálja és feltárja minden hibád. Mindegy, hogy Tom Brady vagy, vagy az 53. játékos a keretben, úgy hagytad el ezt a csapatgyűlést, mintha elvesztetted volna a meccset. Kemény szezon volt, mert úgy vélem, Bill úgy érezte, olyan csapata van, amellyel keménykezűen bánhat, és senki se fogja személyeskedésnek venni. Úgy hívtuk, hogy kapunk egy szeletet a szerénység pitéjéből. Az egész szezonnak ez volt az egyik fő témája” – mondta ezt a csapat korábbi támadófalembere, Dan Koppen.

Clevelandben nem alakult minden tökéletesen a számára
Clevelandben nem alakult minden tökéletesen a számára


DÖCÖGŐS KEZDETEK

Ez a három kis sztori nagyjából jól körülírja Belichick személyiségét, de még neki sem volt egyszerű a kezdet. Az 1952-ben született szakember édesapja, Steve is edző volt, és bár az egyetemen az amerikai futballal, a lacrosse-szal és a squasholással is próbálkozott – lacrosse-ban csapatkapitány is volt –, mondhatni eleve elrendeltetett, hogy az oldalvonal mellett kötött ki.

Edzői karrierje 1975-ben kezdődött, a Baltimore Coltsnál segédedzői tisztségben, majd a Detroitnál töltött el két évet, 1978-ban a Denver Broncosnál kapott állást, 1979 és 1990 között pedig a New York Giantset szolgálta, ahol egyre magasabbra kapaszkodva 1985-től már a védelemért felelős koordinátorként ténykedett, és nyert két bajnoki címet.

A második után 1991-ben belevágott vezetőedzői karrierjébe, ám eleinte nem sok siker kísérte az erőfeszítéseit Clevelandben, és bár az 1994-es idényben bejutott a csapat a rájátszásba (sőt, pont a Patriotsot legyőzve egy kört ment is ott), az öt évet csupán 36 győzelemmel és 44 vereséggel zárta.

KINEVEZTÉK NEW YORKBAN, AZ ELSŐ LÉPÉSE A TÁVOZÁS VOLT

Ezt követően a Patriotshoz került, de ekkor még csak segédedzőként és a hátvédsor trénereként, majd a következő három idényben a csoportrivális New York Jets védelmi koordinátora volt. 2000-ben ki is nevezték vezetőedzőnek. Másnap első lépése az volt a sajtótájékoztatón, hogy lemondott.

Nem jó a minőség, de a lényeg kivehető



A 2000-ES DRAFTON KÉT HALHATATLANT IS „VÁLASZTOTT” A PATRIOTS


Ezt követően rögvest elfogadta a New England vezetőedzői posztját, viszont mivel még szerződésben állt a Jetscel, a New York-iak kompenzációként megkapták a Patriots 1. körös választási jogát a 2000-es drafton. Ahol a 6. körben, összességben a 199. választással bizonyos Tom Brady érkezett...

Az első év nem sikerült parádésan, a korábbi 1/1-es Drew Bledsoe irányításával a csapat 5–11-gyel zárt. A többi nagyjából már történelem, a második bajnokin megsérült Bledsoe, jött Brady, akivel azóta öt bajnoki címet szerzett a gárda, minden szezonban pozitív mérleggel zárt a Patriots. Még 2008-ban is, amikor Brady az első meccsen megsérült, és Matt Cassellel kellett teljesíteni az idényt. Ez volt 2001 óta a második (a 2002-ben a 9–7-es, hármas holtversenyből a Jets jött ki legjobban, de hogy mennyire szoros volt a csoport, jól jelzi, hogy az utolsó Buffalo is elérte a 8–8-as mérleget) év, amikor nem jutott be a rájátszásba a Patriots, mert bár a Miami és a Ravens is 11–5-tel zárt, mindkettőnek jobb volt a konferencián belüli mutatója (8–4, 8–4), mint a Patriotsnak (7–5), a Chargers pedig hiába nyert hárommal kevesebb meccset (8–8), a csoportjában nem volt nála jobb senki.

Igazán nagy teljesítmény továbbá az is, hogy Brady eltiltása alatt ebben az idényben négy meccsből hármat úgy is megnyert a Patriotscal, hogy a második mérkőzésen már a harmadik számú Jacoby Brissettnek kellett beállnia Jimmy Garoppolo sérülése miatt – a negyedik fellépésen azonban az már soknak bizonyul, hogy Brissett is sérüléssel küszködött.

Vezetőedzőként ötször emelhette magasba a Vince Lombardi-trófeát
Vezetőedzőként ötször emelhette magasba a Vince Lombardi-trófeát



AZ ALAPSZAKASZBAN MÉG VAN PÁRJA – A RÁJÁTSZÁSBAN NINCS


Belichick a Patriotscal 201 győzelmet aratott eddig az alapszakaszban 71 vereség mellett, összességében 237 sikernél és 115 vereségnél jár, előbbivel már a negyedik az örökranglistán, Don Shula (328 győzelem 156 vereség, 6 döntetlen), George Halas (318, 148, 31) és Tom Landry (250, 162) mögött – igaz, mint látható, ő lényegesen kevesebb meccsen dirigált eddig az előtte lévőknél. Ebben az idényben 14–2-vel zárt a Pats, egy hasonló szezon után már dobogós lenne.

A rájátszásban viszont már most sincs párja. 26 győzelmet tud felmutatni vezetőedzőként – a második legtöbb Tom Landry 20-asa –, mindössze tíz vereség mellett. Az arányokat tekintve sem áll rosszul, a legalább tíz meccsen irányítók közül csak Vince Lombardi (9–1, 90 százalék) és Tom Flores (8–3, 72.7) előzi meg (72.2).

Lombardihoz (Packers) és Halashoz (Bears) hasonlóan öt bajnoki címet szerzett, de előbbi három, utóbbi mind az öt elsőségét a Super Bowl-éra előtt gyűjtötte be. Az 1967-es időszak óta Belichick előtt Chuck Noll volt az etalon, ő 1974 és 1979 között négyszer lett bajnok a Steelersszel.

A liga esélykiegyenlítésre törekszik, ezért van a draftrendszer, amelynek segítségével a leggyengébb választhatja ki a legjobb játékost az adott évben, míg a bajnok mindig csak a körök végén húzhat. Az 1993-ban bevezetett szabadügynökpiac is ezt a célt szolgálja, a nagy csapatok a fizetési plafon miatt nem tudják az összes sztárjukat megtartani, a gyengébb eredményt elérők pedig nagyobb ajánlattal magukhoz tudják csábítani őket, és néhány szerződtetéssel hamar fel lehet lendíteni egy gyengébb franchise-t, miközben a csúcson lévő a folyamatosan hátrányt szenved a drafton és a szabadügynökpiacon, emiatt pedig elkezd visszacsúszni, miközben a gyengék elkezdenek erősödni. Legalábbis elvileg, mert ez az, amit New Englandben nem hajlandóak figyelembe venni.

Az biztos, hogy az Erő vele van
Az biztos, hogy az Erő vele van


A BOTRÁNYOK ÉS A GALAKTIKUS BIRODALOM CSÁSZÁRA
Mert ne szépítsünk, volt belőle. Belichick mindig a végletekig feszíti a húrokat, mindent bevet azért, hogy a csapatát sikerre vezesse. És van, hogy a kiskapuk keresése és a határon való pengeélen táncolás után esik a túloldalra.

A nagy botrány 2007-ben tört ki, amikor az együttes a New York Jets elleni mérkőzésen illetéktelen helyről rögzítette az ellenfél védelmi koordinátorának jelzéseit. Az ellenfél edzőinek videózása jogilag nem illegális az NFL-ben, de csak a liga által kijelölt helyről van erre lehetőség. Belichick azzal védekezett, hogy rosszul értelmezte a szabályokat, de a Spygate néven kirobbanó botrány, amely a liga integritását megsértette következményekkel járt. A vizsgálatot követően Belichicket rekordot jelentő 500 ezer dollárra, a Patriotsot 250 ezer dollárra büntette a liga, és a 2008-as játékosbörze első választási jogától is megfosztották a Hazafiakat.

Innentől kezdve pedig árgus szemekkel nézték a Patriotsot. A klubhoz kapcsolódó másik nagy botránya a 2015 elején kirobbanó Deflategate volt, amelynek a lényege az volt, hogy a csapat a megengedettnél laposabbra fújta a labdákat (bővebben az alapsztoriról itt). Ebben Belichick felelőssége nem vetődött fel, Tom Bradyt viszont eltiltották négy meccsre, és bár a fellebbezés miatt 2015-ben nem kellett ezt letöltenie, a 2016-os idény elejéről már lemaradt, a csapatot pedig 1 millió dollárra megbüntették, valamint elvették a 2016-os első és a 2017-es negyedik körös választási jogot is.

A bajnoki címet követő első meccsen amúgy a Steelers ellen nem működött megfelelően a vendégek telekommunikációja, és rögvest jöttek a hangok, mely szerint persze, hogy a Patriots esetében hibásodik meg a rádióadás, mire gyorsan jelezte a liga, hogy az eszközök nem megfelelő működése az NFL sara...

A folyamatos kiskapu-keresgélés – és nyilvánvalóan a túl hosszú ideje fennálló sikeresség – hatására pedig Belichickből és a Patriotsból az idők során tökéletes ellenségkép lett (tökéletesen lovagolta meg ezt a hullámot az egyik pittsburghi lap, továbbszállítva a Star Wars-világ addig is előszeretettel citált gondolatait).

A Patriots pedig az idők során tökéletes ellenségképpé vált
A Patriots pedig az idők során tökéletes ellenségképpé vált


CSAK TEDD A DOLGOD – HA NEM ÁLLSZ BE A SORBA, VISZLÁT!

Mint fentebb említettük, Belichick mindenkitől elvárja, hogy mindig a tudása legjavát nyújtsa, ugyanakkor a 2014-es idény során elhíresült egy másik mondása. Nem, nem a Cincinnatire készülünkre gondolok, bár az is megér egy említést, hogy a Patriotsnál mindig tényleg csak a következő meccsre koncentrál a csapat, soha nem tekint egy fellépésnél előrébb, valamint az is érdekes téma lehet, hogy a gárda nem egy saját erősséget próbál meg lenyomni minden ellenfél torkán, hanem mindig az ellenfélhez igazítja a taktikát, és annak a gyengeségeit próbálja meg kihasználni. Ha ehhez 50-et kell passzolni, akkor 50 passzal, ha ehhez 40-et kell futni, akkor 40 futással.

Ennél is jellemzőbb mondata volt a „Do Your Job”, vagyis, hogy mindenki csak a saját dolgára fókuszáljon. Nem kell egy embernek megváltania a világot, ha mindenki megcsinálja a rá kiszabott feladatot, nem többet, csak annyit, akkor a csapat sikeres lesz.



Aki viszont nem hajlandó erre, ez hamar csapaton kívül találhatja magát. Legalábbis a hírek szerint ez volt az egyik ok a meglepő Jamie Collins-cserénél, amikor a Patriots csupán egy 3. körös, kompenzációs választási jogért elpasszolta kiváló védőjét. A linebacker az első hírek szerint túlzott fizetési igénye miatt kellett, hogy távozzon, de aztán jöttek az olyan hangok is, hogy összebalhézott Matt Patricia védelmi koordinátorral, és hogy a saját feladatát sokszor figyelmen kívül hagyva, improvizált a játékok során. A Bills elleni meccset követően – ahol az első támadás során ezt többször is kihasználta az ellenfél – pedig megköszönték neki korábbi munkáját. Hogy valóban ez állt-e a háttérben, azt nem lehet egyértelműen megmondani, az viszont tény, hogy Belichick korábban sem volt szívbajos, és gond nélkül küldte/cserélte el jónevű játékosait, ha valaki fontosabbnak érezte magát a csapatnál.

Collins végül az 1–15-ös szezont záró Clevelandnél kötött ki, amely azóta új szerződést is adott neki. A csapat pedig nélküle, és az idény előtt elcserélt másik sztárvédő, Chandler Jones nélkül a liga legkevesebb pontját engedte, döntőbe jutott, és Super Bowlt nyert.

CSAK CSINÁLD A SAJÁT DOLGOD

Az emberben felvetődik, mekkora fejmosást kaptak a játékosok a szünetben, amikor gyakorlatilag az egész csapat mélyen a tudása alatt teljesített, és a végén szerzett mezőnygóllal szépített 3–21-re.

Nos, a játékosok szerint messze nem volt erről szó.

Elmondásuk szerint nyugodt volt, s mindenkinek elmondta, hogy csinálja a saját dolgát és maradjon higgadt mindenki. Tudták, hogy 21 pontnál több kell ahhoz, hogy legyőzzék a Patriotsot.

„Senki sem pánikolt, vagy lett demoralizálva – mondta Matt Slater. – Továbbra is hittünk, és itt vagyunk most.”

Az ötödik Super Bowl-győzelemnél a 2000-es években.

Irányításával ötödször lett bajnok a Patriots



Ja igen, Slater neve kevésbé lehet ismerős a csapatot kevésbé követők számára, hiszen gyakorlatilag csak a speciális csapatrészben kap szerepet, labdát pedig akkor sem. Viszont ő az egység kapitánya, sorozatban hatodszor választották be a Pro Bowlba, négyszer is az év legjobb csapatába került, a meccsek után ő tartja a beszédet és a hosszabbításban ő választott a pénzfeldobásnál. Neki is van persze egy sztorija Belichickről. Ami a fentiek fényében aligha lesz meglepő:

„Az első gyűlésünk volt a teljes csapat részvételével. Az edző megmutatott egy klipet, majd Tomra irányította a figyelmet: »Ennél jobb játékra van szükségünk az irányítótól«. Én pedig csak azt gondoltam magamban, hű... Ha Belichick így kezel egy Hírességek Csarnokába kerülő játékost, akkor mindannyiunkat keményen elszámoltat majd, és nagyon magas lesz a szint nála. Felnyitotta a szememet az első NFL-es találkozóm. Olyan lehet ez, ahogyan Gregg Popovich edzette Tim Duncant. Ezeket a srácokat nem érdekli, ki vagy, mit értél el eddig. Azt akarják, hogy a munka el legyen végezve egy bizonyos módon, és ez mindenki számára megadja az alaphangot.”

MOST MÁR JÖHET A JUTALOMJÁTÉK!


De most komolyan, az előzőekből kiindulva ez bárkinek a fejében felvetődött gondolatként? Belichick a győzelmet követő sajtótájékoztatón az ünneplés mellett már az új idényre is fókuszált.

„Az NFL-szezonban olyan a naptár, amilyen. Ma, akármennyire is nagyszerű érzés ez a mai, és akármennyire nagyszerű nap ez a mai, őszintén szólva a csapatok többségéhez képest öt héttel le vagyunk maradva a 2017-es idényt illetően.”

A bajnoki cím másnapján.

Na, pontosan ezért ő a liga történetének (egyik) legjobb edzője.

Az ezerarcú mester
Az ezerarcú mester


TUD MOSOLYOGNI!

Bár az éveken át bemutatott rezzenéstelen arckifejezései, riportergyilkos nyilatkozatai miatt azt gondolná az ember, hogy Belichick képtelen egyáltalán bárminek is örülni, vagy akármilyen érzelemkinyilvánításra, most a Jimmy Fallon show-ban teljesen más oldalát mutatta be. Lehet, hogy csak a 7. (a New York Giants védőkoordinátoraként is nyert két bajnoki címet) Super Bowl-győzelmére várt...

Ő is ember!


SUPER BOWL LI
Atlanta Falcons–New England Patriots 28–34 (0–0, 21–3, 7–6, 0–19, 0–6) – hosszabbítás után

A SUPER BOWL TUDÓSÍTÁSA PERCRŐL PERCRE, MECCS UTÁNI NYILATKOZATOK – MINDEN AZ 51. NAGYDÖNTŐRŐL!

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek