A címvédő Farkasok a döntőben ismét megállítják Bencsicséket?

BUDAY ZOLTÁNBUDAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2013.10.25. 13:50
Három meccs, két Hurricanes-győzelem, de 29-cel több „farkaspont". A Budapest Hurricanes és a Docler Wolves a HFL (Hungarian Football League) 2. kiírásának döntőjében feszül egymásnak szombat délután a BVSC Szőnyi úti stadionjában. A két csapat 13 hónapon belül negyedszer csap össze, és ugyan az eddigi három mérkőzésből kettőn a Hurricanes győzött, a legfontosabbat, a tavalyi döntőt elsöprő fölénnyel a Farkasok nyerték. Nézzük, mire lesz érdemes figyelni a találkozón.

Lenner Péter (21) megállítása lehet a Hurricanes védelmének fő feladata (Fotó: Bratincsák Péter)
Lenner Péter (21) megállítása lehet a Hurricanes védelmének fő feladata (Fotó: Bratincsák Péter)
Lenner Péter (21) megállítása lehet a Hurricanes védelmének fő feladata (Fotó: Bratincsák Péter)
Lenner Péter (21) megállítása lehet a Hurricanes védelmének fő feladata (Fotó: Bratincsák Péter)
Lenner Péter (21) megállítása lehet a Hurricanes védelmének fő feladata (Fotó: Bratincsák Péter)

 

A támadósorok


Az idén veretlen Hurricanes támadósora az alapszakasz legértékesebb játékosa, Bencsics Márk (#5) köré épül. Az irányító a passzjáték mellett a futójátékból is kiveszi a részét, ezt bizonyítja az alapszakaszban szerzett 4 futott touchdownja (a HFL eddigi összes pontszerzője egy helyen ITT, HFL-adatbankunkban!). Az első számú felelős a futójátékért azonban nem az irányító, hanem Danku Dávid (#32) aki 3-3 futott és elkapott touchdownt tudott bemutatni az eddigi négy mérkőzésen. Bencsics passzainak többségét Elek Ádám (#89) és Tokaji Péter (#19) kapja el, ők összesen 14 elkapott touchdownnal segítették eddig csapatukat.

A címvédő Farkasok támadójátéka inkább a futásra és ezzel együtt Lenner Péter (#21) futójátékosra épít. Ezt a két csapat alapszakaszbeli találkozóján is bemutatták, ahol Lennerre nem igazán volt megoldása a Hurrikánoknak, végül három touchdownnal végzett. Lenner mellett fontos szerep hárulhat a futójátékban a Wolves veteránjára, Cseperkáló Péterre (#49) is. Előttük egy nagyon magabiztos támadófal töri az utat, amelynek tagja a 2012-es év legjobb magyar amerikai futball játékosa, Pethő Ferenc (#69) is. A passzjátékért egy újabb veterán, Récsey Dávid (#9) irányító felel, aki idén azonban két futott touchdownt is szerzett. Piros Krisztiánra (#82) és Storcz Andrásra (#81) érdemes figyelni, amikor Récsey passzol, hiszen a két elkapó összesen már 8 elkapott touchdownt szerzett a szezonban.

A döntő plakátja
A döntő plakátja
A védősorok

Az idei évben a Hurricanes-védelem új csapatkapitánya, Szobonya Bence (#22) egyből a vezére is lett az egységnek több fontos szereléssel és labdaszerzéssel az alapszakaszban. Mellette a futás megállításában, amely kulcsfontosságú lehet a mérkőzésen, hatalmas szerep hárulhat Sipiczki Ádámra (#90) és Szűcs Mátéra (#54). Az első találkozón a hátsó védővonal nagyon jól teljesített, hiszen Madarassy Richárd (#24) szoros őrizetének és Szakács Kristóf (#26) két labdaszerzésének köszönhetően a Farkasoknak nem volt sikeres passza a mérkőzésen.

A Farkasok védőfalával nagyon nehezen tudtak megbirkózni a Hurricanes támadói az első mérkőzésen, és minden bizonnyal hasonlóan nehéz feladat elé akarja állítani őket ismét a Cseperkáló Péter (#49) és Mihálovits Tamás (#93) vezette egység. Mögöttük áll fel Péter Csaba (#52) a védelem csapatkapitánya, aki a futások mellett a légitámadások megállításában is komoly szerepet vállal. Nagy figyelem lesz majd a hátsó védővonalon (secondary), amely nagyon nehezen tudta megállítani a Hurricanes elkapóit az első mérkőzésen. Végvári Andrástól (#17) és Hunka Norberttől (#53) mindenképpen szorosabb emberfogást várnak a Farkasok a döntőben.


Hasonlóan látványos jelenetekre van kilátás a szombati döntőben is (Fotó: Bratincsák Péter)
Hasonlóan látványos jelenetekre van kilátás a szombati döntőben is (Fotó: Bratincsák Péter)

A speciális egységek

A Hurricanesnek idén talán a leggyengébb csapatrésze a speciális egység. Ugyan az utóbbi mérkőzéseken már nem hibázott Szakács Kristóf (#26) rúgójátékos, de az első két találkozón több kihagyott rúgása is volt. Emellett az eddigi négy mérkőzésen Tokaji Péter (#19) és Elek Ádám (#89) visszahordásai sem jelentettek veszélyt az ellenfeleknek.

A Farkasoknál pont ellentétes a helyzet, hiszen nagyon jól teljesített a speciális egység. Storcz András (#81) remek rúgásaihoz, amelyekkel nagyon nehéz helyzetbe hozza az ellenfeleket, már hozzászokhattak a szurkolók. Idéntől azonban Storczra már a visszahordásoknál is kell figyelni, ezt bizonyítja, hogy a Hurricanes és a Nyíregyháza Tigers ellen egymást követő két találkozón szerzett kirúgás utáni visszahordásból touchdownt.

Alapszakasz MVP szavazás
1. Bencsics Márk (Budapest Hurricanes) 14 pont
2.
Schwarz Ferenc (Győr Sharks) 12
3. Lesi Péter (Újbuda Rebels) 6
Szavazatot kapott még: Lenner Péter (Docler Wolves – 5), Storcz András (Docler Wolves – 3), Vasyl Jordan (Nyíregyháza Tigers – 3), Kocsis Péter (Újbuda Rebels – 1), Király Csanád (Docler Wolves – 1)
*A sorrend az öt HFL-ben szereplő csapat vezetőedzőjének szavazata alapján alakult ki, minden szakember három játékosra szavazhatott, az első 5, a második 3, a harmadik 1 pontot kapott.

HFL 2013
DÖNTŐ

Budapest Hurricanes–Docler Wolves
Budapest, BVSC Stadion, október 26. 17:00

A HFL 2013-AS MENETRENDJE
IdőpontHazai csapatVendégcsapatHelyszín
2013. 09. 07. Győr SharksNyíregyháza Tigers41–27
2013. 09. 07.Újbuda RebelsBudapest Hurricanes27–35
2013. 09. 14.Nyíregyháza TigersBudapest Hurricanes7–56
2013. 09. 14.Docler WolvesÚjbuda Rebels55–39
2013. 09. 21.Győr SharksDocler Wolves20–21
2013. 09. 28.Budapest HurricanesGyőr Sharks58–14
2013. 09. 28.Nyíregyháza TigersÚjbuda Rebels35–40
2013. 10. 06.Budapest HurricanesDocler Wolves46–37
2013. 10. 12.Újbuda RebelsGyőr Sharks18–57
2013. 10. 13.Docler WolvesNyíregyháza Tigers55–19
DÖNTŐ
2013. 10. 26., 17.00
Budapest Hurricans
Docler WolvesBVSC Stadion

A 2013-AS ALAPSZAKASZ VÉGEREDMÉNYE
1. Budapest Hurricanes*4195–851.000
2. Docler Wolves*31168–1240.750
3. Győr Sharks22132–1240.500
4. Újbuda Rebels13124–1820.250
5. Nyíregyháza Tigers488–1920.000
*Döntős
A két csapat alapszakaszbeli találkozóján Elek Ádám (fehér) három touchdownt szerzett (Fotó: Bratincsák Péter)
A két csapat alapszakaszbeli találkozóján Elek Ádám (fehér) három touchdownt szerzett (Fotó: Bratincsák Péter)


Kovács Zsolt, a Budapest Hurricanes vezetőedzője

– Már tavaly is jól teljesítettek a támadók, hiszen 35 pontot szereztek átlagosan meccsenként, azonban idén sikerült erre rátenni, és 49 pontot átlagolt ez az egység. Minek köszönhető a fejlődés?
Én tavaly sem voltam megelégedve a támadósorral. Azóta változtattunk néhány dolgon, és az idén már kezd összeállni ez a csapatrész.

– Mi lesz a kulcsa a döntőnek?
– A mentális felkészültség. Mindenképpen ott kell lennünk fejben a szombati találkozón, és jobban kell akarnunk nyerni.

Bencsics Márk, a Budapest Hurricanes irányítója és a 2013-as HFL alapszakasz legértékesebb játékosa

Mit szólsz ahhoz, hogy téged választottak meg a vezetőedzők a legértékesebb játékosnak?

– Nagyon megtisztelő, de ez azt hiszem abszolút az idei évre feljavuló támadósornak az érdeme is. Ez a díj viszont semmit sem ér, amennyiben nem nyerjük meg a döntőt.

– Milyen tanulságokat tudtatok levonni a tavalyi döntőből?
– Tavaly nagyon elkényelmesedtünk, miután az alapszakaszban legyőztük a Farkasokat. Tudat alatt inkább az volt a célunk abban az évben. Idén az alapszakaszbeli győzelem inkább csak egy lépés volt a végső cél, a bajnoki cím felé vezető úton.

Kovács István, a Docler Wolves vezetőedzője

A tavalyi 15 ponthoz képest idén meccsenként átlagosan 31 pontot engedett a védelem. Mi lehet ennek a hátterében?
A támadósort évek óta én irányítom, így az már jobban összeállt, de a védelemnél nem ez a helyzet. A döntő után visszavonult és csak a válogatott összeállításával foglalkozik Lee Hlavka vezetőedző, aki a védelemért is felelt. Az idei évben még keresi egy kicsit magát a védelem és próbáljuk megtalálni, mi fekszik a leginkább nekünk. Reméljük ez minél hamarabb sikerül.

– Milyen hatással volt a csapatra Hlavka távozása?
– Lee Hlavka rengeteget tud az amerikai futballról, úgyhogy természetesen az egész csapat megérezte a távozását, de főleg a védelem az, amely egy kis hullámvölgybe került utána. Azért szerencsére ők is jönnek kifele ebből a gödörből.

Storcz András, a Docler Wolves elkapója, rúgója, visszahordója és a tavalyi döntő legértékesebb játékosa

– Egy év távlatából, hogy tekintesz vissza a döntőre?
Tökéletes, de nagyon nehéz mérkőzés volt. Életem egyik legszebb élménye.Most hétvégén is egy kiélezett, kemény meccsre számítok, fergeteges hangulatban!

– Idén már visszahordóként is láthatunk, így még egy fegyverrel bővült az arzenálod.
Igen, örülök, hogy itt is kipróbálhatom magam. Az alapszakaszban szerzett kéttouchdownban nagy szerepük volt a blokkoló csapattársaimnak is. Most is számítok rájuk, hogy a támadó csapat minél jobb pozícióból kezdhessen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik