A Carolinát az elitbe hozta a védelme - most jön a nagy vizsga

Vágólapra másolva!
2013.11.14. 16:40
null
San Franciscóban győzött a Carolina – mi lesz otthon a Patriots ellen? (Fotók: Reuters)
A szezon előtt kevesen gondolták, hogy az NFL 11. játékhetének szuperrangadóját a Kansas City denveri látogatása jelenti, és hogy ehhez hasonló presztízzsel csak a New England charlotte-i vendégjátéka bír majd. Ám mindkét esetben ligaelit támadóegységek csapnak össze ligaelit védelmekkel, s nem kétséges, hogy az eredményeknek jövő heti sorrendünkben is nyomuk lesz. Ezen a héten a Panthers már a hatodik, azaz csupán két jobb csapat van nála az NFC-ben.

 

1. (az előző héten: 1.) Denver Broncos (győzelem-vereség mutató: 8-1)
Sima győzelemmel tért vissza a pihenőből a listavezető Broncos, Peyton Manning pedig tovább robog afelé, hogy minden rekordot megdöntsön, amit csak lehet. Az igazi erőpróba azonban most következik, hiszen a hibátlan, 9-0-s mérleggel álló Kansas Cityt fogadja a Denver. Parázs rangadóra van kilátás, mivel a két csapat egyaránt az AFC West tagja.

2. (2.) Kansas City Chiefs (9-0)
Szüneten volt a Chiefs. A keddi napot azonban biztos átaludták volna Kansasben, a sztár elkapó Dwayne Bowe-ot (és barátait) ugyanis gyorshajtásért lekapcsolták a rendőrök, ráadásul még marihuánát is találtak a társaságnál. Bowe vasárnap ennek ellenére kezd Denverben, ebből is látszik, mennyire fontos a rangadó.

3. (3.) Seattle Seahawks (9-1)
Ellenállást nem tűrően hozta a Seahawks a Falcons elleni meccset. A védelem szinte minden héten zseniális produkciót mutat, a Russell Wilson vezette támadóegységben meg állandóan ott van az életveszély, nem véletlenül a liga egyik legjobb csapata a Seattle. Vasárnap a Minnesota látogat Pete Carrollékhoz, ha pedig hiszünk a papírformában, akkor biztosan meglesz a tízedik győzelem is.

4. (5.) New England Patriots (7-2)
Pihenőhéten volt a Patriots is. Tom Bradyék egyre jobb formában vannak, retteghetnek a jövőbeli ellenfelek. Kíváncsian várjuk, hogy az utóbbi hetekben remeklő Panthers-védelem mihez kezd Rob Gronkowskiékkal...

5. (7.) New Orleans Saints (7-2)
Az utóbbi hetek nem alakultak jól a Szentek számára, ezúttal a Dallas ellen azonban minden összejött Breeséknek, ki is ütötték a Cowboyst. Kellett is a siker, miután a Panthers felzárkózott és harcba szállt a csoportelsőségért. Vasárnap a 49ers ellen kellene bizonyítani, hatalmas csata várható!

6. (11.) Carolina Panthers (6-3)
A sorozatos sikerek után azt rótták fel a Panthersnek, hogy csak a gyengébb csapatok ellen tud remekelni, ahogy a sikereit is csak a sorsolásának köszönheti. Erre a San Francisco idegenbeli legyőzésével cáfolt rá Ron Rivera csapata. Még mi sem tudjuk biztosan, hogy akkor most Riverát is elkezdjük-e dicsérni, az mindenesetre biztos, hogy nagyon beindultak a Párducok.

7. (9.) Detroit Lions (6-3)
I
dén valahogy más ez a Detroit... Hiába ugyanaz az edzői stáb, a legtöbb kulcsember, megtanult nyerni ez a gárda – vagy legalábbis nincs annyi balszerencséje. A fontos meccseket behúzza, a csoportriválisok ellen sem bukdácsolja végig a szezont, aminekkövetkeztében az NFC North élére állt a Lions.

8. (4.) Indianapolis Colts (6-3)
A szavunk is elállt a Colts e heti blamáját nézve. Nemhogy egysége, játékosa sem volt a Csikóknak a St. Louis ellen, akinek jól ment volna a játék. Az Andrew Luck előtti támadófal ezúttal a tavalyihoz hasonlított, de a védelem és a speciális egység sem teheti ki a jó meccsek közé a Rams ellenit. Nincs mese, az edzői stábnak valamit tennie kell, hogy az Indy ne bukjon el a csoportgyőzelem kapujában.

9. (6.) San Francisco 49ers (6-3)
Egyelőre rejtély, melyik az igazi arca Jim Harbaugh fiainak, de az biztos, hogy nagyon kellene már Michael Crabtree ebbe az elkapósorba, ahogy az sem hátrány, ha Vernon Davis játszhat a Saints ellen. Nélküle ugyanis szenved Colin Kaepernick.

10. (8.) Cincinnati Bengals (6-4)
Meglepetésre zakózott a Bengals, holott egyértelműen Andy Daltonék voltak a Ravens elleni csoportrangadó esélyesei. Remek kerete van a Cincynek, de a sérülések őket sem kerülik el. A kulcsemberek pótlása nehéz feladat Marvin Lewis vezetőedző számára.

A Cincinnati tipikus AFC North-rangadót játszott és bukott el Baltimore-ban
A Cincinnati tipikus AFC North-rangadót játszott és bukott el Baltimore-ban

11. (10.) Chicago Bears (5-4)
Lassan nagy bajba kerülnek a Macik, Jay Cutler ugyanis ismét megsérült, a Detroit elleni csoportderbit is elbukták. A Chicagóhoz tartozó hír, hogy az elmúlt években egészen fantasztikus cornerback, Charles Tillman a hírek szerint már nem lép pályára idén, egyes források pedig azt is megszellőztették, hogy többé már Bears mezben sem láthatjuk.

12. (16.) Arizona Cardinals (5-4)
Már megint a védelem... Zseniálisan szerepel a Cardinals ezen csapategysége, sokadik mérkőzést nyerik meg Bruce Ariansék számára. Igaz, ezúttal a támadószekció sem játszott rosszul, viszont a legrosszabbkor érkező hibák majdnem megbosszulták magukat. Még szerencse, hogy a defense állandóan a maximumot tudja nyújtani, így ők nem engedik ki a kezükből a diadalt.

13. (12.) Dallas Cowboys (5-5)
Továbbra is azt a kétarcú formát mutatja a Cowboys, mint amit az elmúlt években megszokhattunk tőle. A probléma ott van, hogy most már nem fér bele, hogy leeresszenek Jason Garrett fiai, az Eagles ugyanis remek szériájának köszönhetően behozta a Dallast az NFC Eastben. Ha Tony Romóék nem szedik össze magukat villámgyorsan, elúszhat a rájátszás.

14. (13.) Green Bay Packers (5-4)
Könnyen elúszhat a playoff a következő hetekben Aaron Rodgers nélkül. Bár Matt Flynn visszatér korábbi kenyéradójához, ez nem garancia a sikerre, elvégre Flynn az utóbbi két évben csúnyán leszerepelt. Ellenben ismeri a Packers játékrendszerét, ami mindenképpen előny lehet. Rodgers felépüléséig 2-3 győzelmet össze kellene szedni.

15. (17.) New York Jets (5-4)
Bye weeken volt a Jets. Semmi említendő dolog sem történt a csapat háza táján, a tizenegyedik fordulóban a rivális Billst látják vendégül Rex Ryan fiai.

16. (19.) Philadelphia Eagles (5-5)
Ismét nyerni tudott a Philly, Nick Foles pedig egyre inkább bizonyítja, hogy ő a megoldás a kezdő irányító poszton, nem a gyakran lesérülő Michael Vick. Mivel a Cowboys ismét zakózott, a két gárda fej-fej mellett áll, a következő hetekben akár a rájátszás sorsa is eldőlhet. Vasárnap a Redskins elleni csoportrangadó jön, be kell húzniuk a Sasoknak!

17. (14.) San Diego Chargers (4-5)
Hiába Phillip Rivers és az idén erőn felül teljesítő San Diegó-i támadósor, a védelem rendre leszerepel, ezért sok, egyébként nyerhető meccset bukik el a Chargers. A csapatrésznek a szezon után jelentős erősítésre lesz szüksége. A Miami elleni nyerhető összecsapás lesz, meg kell tanulni behúzni ezeket.

18. (21.) Baltimore Ravens (4-5)
Fontos győzelmet aratott a címvédő Ravens a csoportrivális Bengals ellen, így megtartotta az esélyt a playoffra, még ha halovány is a sansz. Az biztos, hogy idén nem a Joe Flacco vezette támadócsapatban bízhatnak a Hollók drukkerei, a védelem viszont képes a jó játékra, ez a siker a csoportban akár fontos is lehet a végelszámolásnál.

19. (20.) Cleveland Browns (4-5)
Pihenőhétről tér vissza a Browns. Rögtön a győzelemre éhes Bengalst kellene meglepni, bár ez nem lesz könnyű feladat. A papírforma a Cincinnati győzelmét vetíti előre.

20. (15.) Tennessee Titans (4-5)
Csúnya pofonba szaladt bele a Titans, hiszen az ezidáig nyeretlen Jacksonville-től szenvedett vereséget. Ezt a hétvégét biztosan a pokolba kívánják a Titánok szurkolói, hiszen a még csak nem régen, sérülésből visszatérő irányító, Jake Locker ismét megsérült, ezúttal a lábfeje miatt dőlt ki – a baj sajnos komoly, a fiatal játékost sérültlistára rakta a Tennessee, így idén már biztosan nem segítheti a csapatot.

21. (25.) St. Louis Rams (4-6)
A forduló talán legnagyobb meglepetését szolgáltatták a Kosok, miután meglepetésre, 38-8-ra szinte megsemmisítették az Indianapolist. Minden összejött, ami csak lehetett, az újonc Tavon Austin is megcsillogtatta a tudását: két elkapott touchdownja mellé vissza is hordott egyet, összesen pedig több, mint 300 yardot szerzett egyedül, így nem kérdés, hogy ennek az összecsapásnak ő a hőse.

22. (18.) Miami Dolphins (4-5)
Továbbra is áll a bál Miamiban: nem elég, hogy nem tudnak túllépni a Richie Incognito–Jonathan Martin afféron, de még az eddig nyeretlen Buccaneers ellen is zakóztak a hétfő esti rangadón, nem csoda hát, hogy Joe Philbin állása is veszélybe került. Nagy kérdés a Dolphinsnál, hogy mikor sikerül rendezni a sorokat, a remek szezonkezdet után csalódás, amit az utóbbi hetekben láthatunk tőlük.

23. (26.) New York Giants (3-6)
A Giants végre azt játssza, amit a szezon előtt is vártunk tőle. Olykor már megy a futójáték, ahogy Eli Manning is jobban játszik, még ha nem is dobál 300 yardokat. A Raiders ellen az irányító-siettetés is ment a védelemnek, bár valljuk be, hogy nem túl acélos oaklandi támadófalon kellett átjutni. Menni fog-e ugyanez jobb csapatok ellen is?

24. (23.) Washington Redskins (3-6)
Úgy tűnik, a fővárosi Redskins továbbra is csak egy félidőt tud igazán jól játszani egy huzamban. Hiába a szép statisztikák, a második fél órában szerzett három pont még a Minnesota ellen is kevésnek bizonyult, a gyenge játékhívás megbosszulta magát. Nehéz lesz megismételni a tavalyi, rájátszást hozó menetelést.

25. (24.) Oakland Raiders (3-6)
Nem tudta megnyerni a Giants elleni meccsét a Raiders, Terrelle Pryor ráadásul ismét megsérült. Az utóbbi hetekben egyébként is nagyon visszaesett a teljesítménye, s ha ez így folytatódik, nem lepődnénk meg, hogy ha a Raiders is QB-t draftolna a draft első körében.

Megjelent a Nemzeti Sport Magazin amerikai sportokról szóló száma
Megjelent a Nemzeti Sport Magazin amerikai sportokról szóló száma

26. (27.) Pittsburgh Steelers (3-6)
Ismét jó napot fogott ki a Steelers védelme, még ha ez ritka is manapság. Az utóbbi napok hírverését azonban a Ben Roethlisberger körüli pletykák adták, sokan ugyanis azt rebesgetik, hogy a 31 éves, Super Bowl győztes quarterback a szezon után cserét fog kérni, mivel megromlott a kapcsolata az edzői stábbal. Hogy ebből mi igaz, azt nem tudjuk, mindenesetre néhány hónapon belül mindenre fény derül.

27. (22.) Buffalo Bills (3-7)
Nem tudta meglepni a Bills a Steelerst, hiába tért vissza E.J. Manuel a kezdőcsapatba. Egyelőre látszott rajta, hogy nem túl friss, de az elkapói sem nagyon segítették az elejtett labdákkal. A támadószekció totálisan leszerepelt, a védők pedig nem mindig képesek behúzni a meccset. Lesz ez még jobb is mindenesetre... A Jets ellen megvan a lehetőség a javításra.

28. (30.) Minnesota Vikings (2-7)
Csütörtök este behúzta a második sikerét a Vikings. A tavalyi MVP, Adrian Peterson két futott touchdownnal járult hozzá a Minnesota győzelemhez, míg végre Christian Ponder is olyan játékot mutatott fel, amit eddig is vártak volna tőle. Ettől függetlenül hosszútávon nem ő a megfelelő megoldás a gárda irányító problémájára, de mivel roppant erős lesz a 2014-es quarterback draft osztály, megfelelően felhasználhatják majd top5-ös választási jogukat.

29. (29.) Houston Texans (2-7)
Ismét, idén hetedszer is kikapott a Texans. Hiába dobál jól a fiatal Case Keenum, az összecsapásokat nem sikerül megnyerniük. Kellemetlen hír, hogy a liga egyik legjobb futója, Arian Foster hátát műteni kell, így kénytelen volt sérültlistára tenni őt a rendkívül balszerencsés Houston.

30. (28.) Atlanta Falcons (2-7)
Nem sokan hitték volna a szezon előtt, hogy az Atlanta 2-7-es győzelem-vereség mutatóval áll majd tíz játékhét után, de ez nem vicc. Az idény egyik nagy, sérülések miatti vesztese a Falcons, s lassan el lehet gondolkozni azon, hogy Mike Smithhel a fedélzetén mire képes még a gárda.

Az idén most láttunk először ilyet meccs után: öröm Tampa Bayben
Az idén most láttunk először ilyet meccs után: öröm Tampa Bayben

31. (31.) Tampa Bay Buccaneers (1-8)
Fantasztikus hét volt ez az eddig nyeretlen csapatok számára, hiszen megtörtek a rossz sorozatok. A Tampa Bay hétfő este nyert a Miami ellen, a sok peches vereslég után kijárt a siker Greg Schianóéknak. Nem rossz a keret, a védelem például kifejezetten erős. Egy jó irányítóval sok meglepetést okoz majd ez a Buccaneers.

32. (32.) Jacksonville Jaguars (1-8)
Megtört a sorozat, a Jacksonville megszerezte idei első győzelmét, így nem lesz 0-16-os csapat idén! A pihenőhét után teljesen más Jaguars ment ki a pályára, megmutatta, hogy nyolc zakó után is van tartása, és bizony tud is, ha akar.

STATISZTIKÁK
A 10. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Drew Brees (New Orleans)
–Dallas 392
A legtöbb futott yard: LeSean McCoy (Philadelphia) –Green Bay
155
A legtöbb elkapott yard: A. J. Green (Cincinnati)
–Baltimore
151
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 3249 Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard: 932 LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard: 1013 A. J. Green (Cincinnati)
A legtöbb szerelés: 102 Vontaze Burfict (Cincinnati), Sean Lee (Dallas)
A legtöbb sack: 13.5 Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception: 5 DeAndre Levy (Detroit), Alterraun Verner (Tennessee)
NFL 2013, ALAPSZAKASZ
10. FORDULÓ
2013.11.08. 2:25 Minnesota Vikings–Washington Redskins 34–27
2013.11.10. 19:00 Atlanta Falcons–Seattle Seahawks 10–33
2013.11.10. 19:00 Chicago Bears–Detroit Lions 19–21
2013.11.10. 19:00 Green Bay Packers–Philadelphia Eagles 13–27
2013.11.10. 19:00 Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars 27–29
2013.11.10. 19:00 Indianapolis Colts–St. Louis Rams 8–38
2013.11.10. 19:00 New York Giants–Oakland Raiders 24–20
2013.11.10. 19:00 Pittsburgh Steelers–Buffalo Bills 23–10
2013.11.10. 19:00 Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals 20–17 – hosszabbítás után
2013.11.10. 22:05 San Francisco 49ers–Carolina Panthers 9–10
2013.11.10. 22:25 San Diego Chargers–Denver Broncos 20–28
2013.11.10. 22:25 Arizona Cardinals–Houston Texans 27–24
2013.11.11. 2:30 New Orleans Saints–Dallas Cowboys 49–17
2013.11.12. 2:30 Tampa Bay Buccaneers–Miami Dolphins 22–19
Szabadnapos: Cleveland Browns, Kansas City Chiefs, New England Patriots, New York Jets
11. FORDULÓ
2013.11.15 2:25 Tennessee Titans–Indianapolis Colts
2013.11.17 19:00 Buffalo Bills–New York Jets
2013.11.17 19:00 Chicago Bears–Baltimore Ravens
2013.11.17 19:00 Cincinnati Bengals–Cleveland Browns
2013.11.17 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons
2013.11.17 19:00 Jacksonville Jaguars–Arizona Cardinals
2013.11.17 19:00 Houston Texans–Oakland Raiders
2013.11.17 19:00 Miami Dolphins–San Diego Chargers
2013.11.17 19:00 Philadelphia Eagles–Washington Redskins
2013.11.17 19:00 Pittsburgh Steelers–Detroit Lions
2013.11.17 22:05 Denver Broncos–Kansas City Chiefs
2013.11.17 22:25 Seattle Seahawks–Minnesota Vikings
2013.11.17 22:25 New Orleans Saints–San Francisco 49ers
2013.11.18 2:30 New York Giants–Green Bay Packers
2013.11.19 2:30 Carolina Panthers–New England Patriots
Szabadnapos: Dallas Cowboys, St. Louis Rams

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik