Varázslatos kilenc perc: Lewandowski felejthetetlen mesterötösének krónikája

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.03.12. 16:11
null
Szegény Diego Benaglio és Dante... Rémálmaikban Lewandowski jelenik meg (Fotó: AFP)
Robert Lewandowski csereként beállva szerzett öt gólt a Wolfsburg ellen 2015 szeptemberében. A Bayern München kiválósága egyszemélyes hadseregként gázolt át a vetélytárs védelmén, hasonló teljesítményt aligha látunk ismét a Bundesligában.

Kilenc perc. Ennyi idő alatt bárki elsétálhat a Puskás Ferenc Stadion metrómegállójától a Hidegkuti Nándor Stadion bejáratáig. A zene iránt rajongók pedig végeznek a Guns N' Roses örök klasszikusa, a November Rain klipjének megnézésével. Talán kevesen tudják, de a szűkösnek tűnő időintervallum alatt 5 gólt is lehet szerezni – ha valakit Robert Lewandowskinak hívnak! Aki látta, valószínűleg egész életében emlékezni fog a Bayern München csatárának Wolfsburg elleni (5–1) fenomenális teljesítményére, ahogyan csereként beállva minden idők egyik legjobb második félidejét produkálta...

Lewandowski óriási bizonyítási vággyal vágott neki a 2015–2016-os évadnak, hiszen a Bundesliga előző kiírásában lemaradt a gólkirályi címről. Nem mintha a 17 bajnoki gól kevésnek számítana, de az önmagával és teljesítményével örökké elégedetlen játékos évről évre magasabbra tette a lécet, amit rendre sikerült is átugrania.

A csodálatos kilenc perc történetéhez hozzátartozik, hogy a lengyel támadó rúgást kapott a bokájára az Augsburg elleni bajnokin – a darmstadti idegenbeli túrát kihagyta –, emiatt elővigyázatosságból csak a kispadon foglalt helyet az összecsapás kezdetekor. A helyszín München, az időpont 2015. szeptember 22., a Wolfsburg egygólos előnye változtatásra késztette Josep Guardiolát az első félidőt követően. Juan Bernat helyett Javier Martínez érkezett a pályára, s Thiago Alcántarát Lewandowski váltotta. A csatár becserélésével Mario Götze és Thomas Müller is „felszabadult” a wolfsburgi védők uralma alól. A bajorok egyenlítése előtt éppen Müller játszotta ki jobb szélre a labdát, majd Götze centerezése után Arturo Vidalt és az érkező Müllert is megelőzte a védője, de Dante igyekezete pontatlansággal párosult – Lewandowski ballal passzolt öt és fél méterről a kapuba az 51. percben. Az öt találat közül ennél volt a legkönnyebb dolga, de érdemes a helyezkedését dicsérni.

Jürgen Klopp irányítása alatt megtanulta Dortmundban, hogy meg kell küzdenie a helyzetekért, nem elég, ha a kapu előtt várja a labdát. Guardiola csiszolt a játékfelfogásán, több órát foglalkoztak a taktikai elemek (újra)értelmezésével, külön dolgoztak a támadó futásán, hogy mikor, hol érdemes megtörnie a ritmust. A személyre szabott gyakorlások egyetlen célt szolgáltak, a védők kizökkentését és megzavarását.

REKORDOK SZÁRNYÁN
Lewandowski négy kategóriában is bekerült a Guinness Rekordok könyvébe a Wolfsburg ellen lőtt öt góljának köszönhetően. A lengyel támadó lett az első, aki csereként beállva ötször talált a kapuba. Emellett a leggyorsabb mesterhármas (202 másodperc), mesternégyes (342 másodperc) és mesterötös (539 másodperc) is az ő nevéhez fűződik.

„Guardiolát sohasem nyűgöztem le a góljaimmal, nem azért játszatott, hogy gólkirály legyek – mondta Lewandowski a Kickernek. – Mindig megvolt az elképzelése a soron következő ellenfélről, többször előfordult, hogy kiszolgálóként jeleskedtem, mert azt kérte, a társaimat hozzam helyzetbe. Megértette, hogy nem csípőre tett kézzel álldogálok a vetélytárs tizenhatosán belül, képes vagyok alárendelni a saját érdekemet a csapatéért. Kivettem a részem az összjátékból, de ha kellett, kikapartam magamnak a gesztenyét.”

Utóbbit láthattuk a Wolfsburg ellen szerzett második góljánál. A „farkasok” futballistái még fel sem ocsúdtak az egyenlítést követően, egy perccel később Diego Benaglio kapus ismét verve volt. Lewandowski a leshatárról lépett vissza (az ellenfél kapujától 30 méterre), finoman megtolta a labdát, majd 22 méterről a kapu jobb alsó sarkába lőtte. A svájci kapus hiába vetődött, esélye sem volt hárítani. A vendégek annyira megzavarodtak a gyors fordítástól, hogy a középkezdést sem sikerült szabályosan elvégezniük. És hol volt még a vége...

Josep Guardiola sem türtőztette magát, örömtáncot lejtett az oldalvonal mellett (Fotó: AFP)
Josep Guardiola sem türtőztette magát, örömtáncot lejtett az oldalvonal mellett (Fotó: AFP)

Az 55. percben Müller és Götze ügyesen bontotta meg a védelmet, így a lengyel csatár üresen kapta a labdát. Balszerencséjére először a jobb kapufát találta el, az ismétlés a kapusban akadt el, de a Benaglióról lecsorgó labdát harmadik kísérletre „begyötörte”. A megtört védők – Dante és Naldo – csak asszisztáltak a gólhoz. Talán mondanunk sem kell, hogy Lewandowski a leggyorsabb mesterhármast érte el a Bundesliga történetében, noha csupán tíz perce volt a pályán. Érdekesség, hogy korábban mindössze kétszer triplázott a német élvonalban (a Dortmund színeiben az Augsburg és a Stuttgart ellen 2011-ben és 2013-ban), azóta viszont nyolc alkalommal jutott legalább három gólig a Bayern München játékosaként 2020 december végéig.

AZ A BIZONYOS ÖT GÓL



„Megsemmisültem, egyszerűen csak arra vártam, hogy a játékvezető lefújja a mérkőzést, jobban sokkolt, mint a németek elleni hét egyes vereség a világbajnoki elődöntőben – kesergett a Wolfsburg brazil védője, Dante a lefújást követően. – Nem találok szavakat Robert teljesítményére, tapadt a lábához a labda, minden sikerült neki. Kár lenne a balszerencsére hivatkoznunk a harmadik góljánál, igazi ragadozó volt a kapu előtt, aki háromszor is próbálkozott, míg mi meg sem tudtunk mozdulni. A negyedik és ötödik gólja maga volt a csoda.”

A negyedik müncheni gól előtt érdemes kiemelni Douglas Costát, aki tornádóként söpört végig a pálya bal szélén, és noha labdája megpattant, a kapu elé menetrendszerűen érkező Lewandowski kapásból bevágta. Ballal, jobbal, ballal és megint jobbal! Igazságosan elosztotta az első négy gólját a megállíthatatlan támadó, aki káprázatos előadását az ötödikkel koronázta meg. A mérkőzésen kiváló szárnysegédként teljesítő Müller és Götze játszott össze, utóbbi kanyarított jobbról középre, majd szokásához híven a Bayern München kilencese felelt a befejezésért: 16 méterről káprázatos félollózással oldotta meg. A kapu jobb oldalába vágódó labdát Benaglio csak nézte, a bajor klub kispadjánál Guardiola úgy ugrándozott, mint egy gyerek, aki éppen kibontotta a karácsonyi ajándékát.
Kilenc perc. Ennyi idő alatt bizonyította a német rekordbajnok gólvágója: hosszú évek munkájával tökéletesre csiszolta a tudását. Mindegyik gól különleges volt. Az elsőnél megmutatta, képes lesipuskásként lecsapni. A másodikat látva Klopp is elégedetten csettinthetett, mert a Bayern labdarúgója kiváló technikai képzettségéről tett tanúbizonyságot, amikor a tizenhatoson kívülről bombázott a kapuba. A harmadik szimbolizálja leginkább Lewandowski teljes életútját: fiatalon sem tántoríthatták el az edzői, sérülése sem törte ketté a karrierjét, sokadik próbálkozásra elszerződött Lengyelországból és sikeres kalandba vágott. A negyediknél megcsillantotta kivételes helyzetfelismerő képességét. Az ötödiknél különleges kivitelezést választott, a remekbe szabott mozdulatsorral a tökéletes sportoló képét festette meg.

Miként egykori egyetemi oktatóm rámutatott a debreceni előadássorozatában, nem mehetünk el szó nélkül Eugen Fink tanítása mellett, aki szerint a technicizált világban a sport alkalmat kínál arra, hogy az ember megmutassa azon képességeit, amelyek egyébként rejtve maradnak az élet kiszámíthatatlan fordulataival szemben. Lewandowski a varázslatos kilenc perc során felfedte az összes aduját, és a szurkolók nem is lehetnének hálásabbak ezért.

A BUNDESLIGA MESTERLÖVÉSZEI
Nyolc játékos szerzett legalább öt gólt egy mérkőzésen a Bundesliga történetében. Közülük heten jutottak el ötig, míg az abszolút rekordot Dieter Müller tartja, aki a Köln színeiben hatot vállalt magára a Werder Bremen ellen 1977 augusztusában. A Bayern München két futballistával is jelen van a listán: Lewandowski mellett Dieter Hoeness iratkozott fel rá az Eintracht Braunschweig elleni 6–0-s siker alkalmával 1984-ben. Legutóbb öt gólt Luka Jovics (Frankfurt) jegyzett egy találkozón a német élvonalban: a szerb csatár a Fortuna Düsseldorf 7–1-es kiütéséből vette ki a részét 2018 októberében.

(A következő részben: Lengyelország ékköve)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. március 6-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik