Újragondolta, véghezvitte – Manuel Neuer, a forradalmár

Vágólapra másolva!
2020.03.27. 11:43
null
Manuel Neuer egyelőre nem hosszabbított szerződést a Bayern Münchennel (Fotó: AFP)
A labdarúgásban és a sakkban sokkal több közös van, mint azt először gondolnánk. Az ellenfél játékának feltérképezése, a megfelelő taktika kiválasztása, gyors válasz a pályán vagy a táblán történő eseményekre, és nem lehet elmenni a király szükségszerű használata mellett sem. Tegyük fel, hogy a futballban a kapus a királlyal azonos a sakktáblán, és tekintsük át, milyen hatással volt előbbire a söprögető-kapusként elhíresült, ma 34 éves Manuel Neuer.

A SÖPRÖGETŐ-KAPUS SZÜLETÉSE

Németország szenvedett Algéria ellen a 2014-es világbajnokság nyolcaddöntőjében. A brazíliai torna meseszerű menetelésének egyik kellemetlen feladatát éppen az afrikai válogatott legyűrése jelentette, a továbbjutás csupán a hosszabbítást követően sikerült a német válogatottnak. A találkozó hőse a Bayern München kapusa volt, akiről ódát zengtek a 2–1-es győzelem másnapján a lapok. Nem telt el sok idő, és Neuert posztjának megújítójaként emlegették a világsajtóban. Az odaadó labdarúgó megbízhatóan teljesít lábbal, jellegzetes kifutásaival letette névjegyét a futballszeretők körében. Nemcsak kapusként állja meg a helyét a mérkőzéseken, hanem képességei révén söprögetőként is besegít csapatának. Németország Algéria ellen bátran támadhatott, a védők gondtalanul léphettek fel a vetélytárs térfelére, mert Neuer utolsó emberként kiválóan biztosított. Toni Kroos elárulta, a csapatkapitány jelenléte megnyugtatja a társakat, együttese tizenegyedik mezőnyjátékosaként tekintenek rá, akihez bármikor nyugodtan passzolhatnak. Joachim Löw, Németország szövetségi kapitánya egyszer felvetette, hogy középpályásként is szerepelhetne a kapus. Pep Guardiola – aki három éven keresztül dolgozott vele a Bayern Münchennél – valóban kihozta volna kapujából korábbi játékosát. A jelenleg Manchester Citynél dolgozó katalán menedzser nem mindennapi ötlete végül nem teljesülhetett.

NÉVJEGY

Született:1986. március 27., Gelsenkirchen (Nyugat-Németország)

Nemzetisége:német

Posztja:kapus

Válogatottság/gól (2009–):92/–

Klubjai profiként:Schalke (2006–2011), Bayern München (2011–)

Legnagyobb sikerei:világbajnok (2014), világbajnoki bronzérmes (2010), Eb-bronzérmes (2012, 2016), U21-es Eb-győztes (2009), Bajnokok Ligája-győztes (2013), klubvilágbajnok (2013), európai Szuperkupa-győztes (2013), 7x német bajnok (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), 5x Német Kupa-győztes (2011, 2013, 2014, 2016, 2019) 4x német Szuperkupa-győztes (2012, 2016, 2017, 2018)

Egyéni sikerei:Aranylabda-szavazáson 3. (2014), 4x IFFHS választáson a világ legjobb kapusa (2013, 2014, 2015, 2016), 4x az UEFA legjobb kapusa (2011, 2013, 2014, 2015), 2x az Év játékosa Németországban (2011, 2014)

„Nehéz volt róla lebeszélni– nyilatkozta Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern Münchent felügyelő gazdasági társaság ügyvezető igazgatója a Bildnek februárban. –Manuel forradalmasította posztját, valójában egy mezőnyjátékost szerepeltettünk a kapunkban. Emlékszem, a bajnokság megnyerése után Guardiola komolyan azon gondolkozott, hogy egy bajnoki mérkőzés erejéig kihozza a középpályára.”

Guardiolát végül azzal sikerült meggyőzniük a münchenieknek, hogy a riválisok túlontúl sértőnek és megalázónak találták volna, ha a kapus középpályásként cselezget…

ARROGANCIÁBA CSOMAGOLT PROFIZMUS

„Számára a labdarúgás munka, és bárhova is igazol, azzal a céllal teszi, hogy ő legyen a legjobb”– nyilatkozta testvére, Marcel a Bildnek, amikor Manuel Neuer a Schalkét elhagyva az ősi rivális Bayern Münchenhez szerződött 2011-ben. A sors pikantériája, hogy az arrogánsnak tartott bajor szurkolók éppen arcátlansága miatt támadták a feltörekvő labdarúgót. Tegyük hozzá, meg is dolgozott a szurkolói ellenszenvért: a gelsenkircheni klub játékosaként emlékezetes „örömtáncot” lejtett a Bayern-tábor előtt 2009-ben, amikor a szögletzászlót földből kirántva ünnepelte a Schalke 1–0-s győzelmét Münchenben. Később a német rekordbajnok drukkerei megbocsátották tettét, hiszen Neuer karrierje szemük láttára teljesedett ki. Talán kevesen tudják, de a kapus érkezése mellett jelentette be a Bayern Toni Tapalovic szerződtetését. A horvát kapusedző a mai napig segíti mentoráltját tanácsaival, korábban a Schalke alkalmazásában egyengette az akkor még fiatal titán útját.

ISMÉT NEKIFUTNAK

A Bild információja szerint Manuel Neuer és a Bayern München között még nem született döntés a játékos hosszabbításával kapcsolatban. A világbajnok kapus szerződése jövő nyáron jár le, de az új feltételek nem nyerték el a tetszését. A Bayern vezetőségének első kísérlete így kudarcba fulladt, ám Hasan Salihamidzic sportigazgató nem adta fel, és új tárgyalást kezdeményezett a labdarúgóval.

„Sokszor megfigyeltem őket munka közben, pillantásokból megértik egymást– emlékezett vissza a Kickernek adott interjújában Jupp Heynckes, aki 2013-ban triplázásig vezette a Bayern Münchent. –Mind a ketten olyan emberek, akik tartják magukat ahhoz, hogy beszélgetések és építő kritikák mentén fejlődhet az egyén. Neuer többször jelezte felém, hogy Tapalovic segítsége nélkül nem tartana itt, játékának egyes elemeit a kapusedző csiszolta tökéletesre. Óriási munka áll Neuer lehengerlő teljesítménye mögött, hibásan bélyegzik meg sokan a stílusa miatt, számomra ő a világ legjobbja.”

Pep Guardiola szerint Neuer középpályásként is megállná a helyét (Fotó: AFP)
Pep Guardiola szerint Neuer középpályásként is megállná a helyét (Fotó: AFP)

Arrogancia? Túlzott önbizalom? Profizmus?

Neuer kifutásai természetesen veszéllyel is kecsegtetnek, hiszen gondatlanságából kapott gólt a Bayern München a Paderborn elleni (3–2) februári bajnokiján, s ennél talán még emlékezetesebb, amikor a Schalke játékosaként hibázott az Internazionale otthonában a Bajnokok Ligájában. Mentése után Dejan Sztankovics már az 1. percben betalált a félpályáról 2011 áprilisában, ám a szerb középpályás balszerencséjére csapata 5–2-re kikapott a németektől.

Joggal vetődik fel a kérdés: ha nem avatkozik annyiszor közbe a kapujától távol karrierje során, vajon hány gólt kapott volna az együttese?

ÚJ KIHÍVÓK A RINGBEN

Manuel Neuer szinte mindent megnyert, amiről egy játékos álmodhat. Éremgyűjteménye egészen lenyűgöző: világbajnoknak mondhatja magát, BL-győztesnek, hétszeres német bajnoknak, ötször hódította el csapataival a Német Kupát, míg az IFFHS négyszer választotta a világ legjobb kapusának. Céljai között szerepel az Európa-bajnokságon győzelemre vezetni válogatottját, igaz, ahhoz még jó néhány csatát meg kell nyernie riválisával, Marc-André ter Stegennel szemben. Neuer 2009 óta őrzi első számú tisztségét a nemzeti csapatban, pedig a legvérmesebb bajor szurkolók is elismerik, hogy a Bayern München klasszisa lábtörését követően – 54 meccset hagyott ki együttesében a 2017–2018-as idényben –, veszített régi tündökléséből. Vetélytársa eközben az FC Barcelonában folyamatosan fejlődik, napjaink egyik legjobbja a posztján. Ehhez képest aligha nevezhető egészséges rivalizálásnak, ami a német válogatottnál zajlik, Joachim Löw szövetségi kapitány többször állást foglalt Neuer kiváltságos helyzete mellett.

S ha mindez nem lenne elég, a klubja új riválist hozott a nyakára. Január elején jelentették be, hogy a nyártól a Bayern játékosa lesz Alexander Nübel. A tehetséges kapus a Schalkét hagyja el, a bajorok 2008-ban megszenvedtek Oliver Kahn helyettesítésével, úgy tűnik, hogy Neuer utódját már megtalálták. A Kicker szerint beépítése nem lesz zökkenőmentes: új együttesében meg kell harcolnia világbajnok társával, aki állítólag nem fogadta kitörő lelkesedéssel a szerződtetését.

Az elmúlt hónapok mérkőzéseit látva azonban kijelenthetjük, hogy Hans-Dieter Flick irányításával a német címvédő labdarúgói duzzadnak az önbizalomtól, és Neuer számára plusz motivációt jelenthet a hamarosan kialakuló versenyhelyzet – legyen szó válogatottjáról és klubjáról egyaránt…

Ha a sakktáblán kevesebb bábunk van, mint ellenfelünknek, akkor érdemes nagyobb figyelmet fordítani a királyunk megvédésére. Amennyiben döntetlenre áll a parti, kivételes esetben a király megindulásai jelenthetik a siker kulcsát. Mint Manuel Neuer a Bayern München számára.

A cikk megírásában segítségünkre volt a These Football Times és a Bundesliga hivatalos oldala.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik