Fotó: AFP

 


Az idősebb korosztály mindig is nagy tisztelettel emlegette az 1. FC KÖLN együttesét: egyrészt korábban már írtunk róla, a (főleg a kései) szocializmusban mindig kitüntetett figyelem övezte „a” német, azaz a nyugatnémet világot és így a nyugatnémet futballt, másrészt a két korábbi Bundesliga-aranyérem után a nyolcvanas évektől a „kecskések” olyan edzők alatt, mint Rinus Michels, Hannes Löhr, Christoph Daum, Udo Lattek, Jörg Berger vagy Morten Olsen is még szép sikereket arattak, legendás mérkőzéseket játszottak, kiváló futballistákkal.

A klub 1964-ben és 1978-ben bajnok lett, 1968-ban, 1977-ben, 1978-ban és 1983-ban pedig kupagyőztes, Wolfgang Overath, majd Dieter Müller generációja volt ez. A hetvenes évek végétől Preben Elkjaer-Larsen, Harald Schumacher, Pierre Littbarski, Bernd Schuster, Rainer Bonhof, Klaus Allofs, Klaus Fischer, a Törőcsik András által megforgatott Paul Steiner, Anthony Baffoe, Uwe Bein, Thomas Hässler, Bodo Illgner, Morten Olsen, Tony Woodcock, Jürgen Kohler, Flemming Povlsen, Uwe Rahn, Andrzej Rudy, Frank Ordenewitz, Henrik Andersen, Hansi Flick, Kim Christofte, Bruno Labbadia, Wolfgang Rolff, Dariusz Dziekanowski és Toni Polster fémjelezte a Kölnt.

Amely nagy sikerek nélkül is népszerű és ismert volt, a negyvenes és az annál idősebb korosztály biztosan elégedetten csettint a fenti névsor olvastán, de soha nem volt igazán tőkeerős tulajdonos és szponzor a klub mögött és mellett, így a legjobbjait folyamatosan el kellett adnia.

Ugyanez a helyzet most is, a Köln tíz legdrágább távozója, azaz Lukas Podolski, Anthony Modeste, Salih Özcan, Jhon Córdoba, Sebastiaan Bornauw, Kevin Wimmer, Dominique Heintz, Ismail Jakobs, Leonardo Bittencourt és Yannick Gerhardt közül az előbbi 2012-ben, az utóbbi 2016-ban igazolt el, de a többiek Wimmer kivételével 2018 óta!

 

Tavalyelőtt a kolumbiai középcsatárért, Jhon Córdobáért 15 millió eurót fizetett a Hertha, tavaly a belga védőért, Sebastiaan Bornauwért 13.5 milliót a Wolfsburg, a tehetséges bal oldali mindenesért, Ismail Jakobsért 6.5 milliót a Monaco, és ingyen váltott klubot az egykori csodagyerek, a négyszeres válogatott, még mindig csak 26 esztendős középpályás, Max Meyer – idén az ötszörös török válogatott középső középpályást, Salih Özcant elvitte ötmillió euróért a Dortmund, az U21-es német válogatott hátvédért, Yann Aurel Bisseckért 670 ezer eurót adott az Aarhus, a cseh U21-es válogatott karmester, Tomás Ostrák az MLS-be, a 29-szeres osztrák válogatott irányító, Louis Schaub a német másodosztályba távozott, a volt U21-es balhátvédre, Jannes Hornra pedig lecsapott a Bochum.

Külön bekezdést érdemel a 34 éves ék, Anthony Modeste, akit 2015-ben 4.5 millió euróért vették a Hoffenheimtől, majd gigászi összegért, 34.7 millióért adták el a Tiencsinnek 2018 nyarán – pár hónap múlva Modeste felbontottnak tekintette a kínai szerződését, és novemberben ingyen aláírt a „kecskésekhez”. Tavaly télen, egy gyengébb szezon után kölcsönadták a St.-Étienne-nek, édesapja, a 2018-ban elhunyt Guy Modeste egykori klubjához, és jót tett a kitérő a játékosnak, mert a legutóbbi bajnokságban 32 mérkőzésen lőtt 20 gólt, és adott négy gólpasszt, 2618 játékperc alatt.

Még érdekesebb, ha megnézzük a többiek teljesítményét: a húszgólos Modeste mögött Mark Uth volt a második a házi góllövőlistán 5 találattal, megelőzve a 4-ig jutó balszélsőt, Florian Kainzot és az ugyanennyiszer eredményes szűrőt, Elljesz Szkirit – nála több asszisztig pedig csak Mark Uth (8), Florian Kainz (7), Jonas Hector (6) és Benno Schmitz (5) jutott.

És ezt a Modeste-et adta el a minap a Köln a Dortmundnak 5.1 millió euróért. Modeste szerződése a Kölnnel jövőre járt volna le, a keresete kiemelkedő volt, évi 3.5 millió euró bruttóban, ám ezt a klub nem tudta újra felajánlani a most 34 esztendős játékosnak, maximum csak 3 milliót kínált. A Dortmund bruttó ötmilliót ígért a futballistának, egymilliós bónusszal – egy évre.

„Tőle kell megkérdezni, miért akart annyira váltani. De játszhat a Bajnokok Ligájában, és biztosan nem keres kevesebbet, mint az FC-nél” – mondta Christian Keller, a Köln sportigazgatója a transzferről. „Nem lehet elfelejteni azt a hét évet, amit itt töltöttem. A fiam születésének a napján aláírtam az FC-hez, ez örökre a szívembe vésődött” – búcsúzott Modeste, aki többször is hangsúlyozta, hogy ha a pénz lebeg a szeme előtt, akkor a télen elfogadja a szaúdi kérője ajánlatát, most csakis a BL miatt váltott, szerinte ez volt az utolsó lehetősége, hogy a legjobbak között is megmutassa magát.

Kínában havonta közel egymillió eurót keresett nettóban, amíg a klubja fejre nem állt, a futballista és ügyvédjei 30 milliót követeltek később a perben a Tiencsintől.

A 31 éves svéd középcsatárt – aki a csapatban ezen a poszton a keretben a harmadik legértékesebb –, Sebastian Anderssont hívja a Bröndby és a Grasshoppers, továbbá korábban szóba került a kapus Timo Horn a Herthánál, Szkiri a Rennes-nél és a Benficánál, de több alapembert aligha adnak el már.

Modeste helyére kell egy gólképes ék: a legértékesebb jelölt a lipcsei Alexander Sörloth, illetve visszatérhet Jhon Córdoba, aki már az FK Krasznodar profija (és a karrierje során 61 milliót fizettek érte a klubjai összesen...); mellettük a leverkuseni Joel Pohjanpalo és a Greuther Fürth csapatkapitánya, Branimir Hrgota is kiszemelt a német sajtó szerint.

Az 1. FC Köln mestere, Steffen Baumgart egy sejtelmes nyilatkozatát kielemezve német szakértők szerint nem is vásárol már új támadót a nyáron a Köln, ez jó hír a Mol Fehérvár FC-nek.

A Dortmundtól a nyáron 1.5 millióért elcsábított Steffen Tigges lassan felépül a sérüléséből, Sebastian Andersson ugyan a „sor végén áll” a mesternél, ám Baumgart elégedett az edzésmunkájával, és a 33 válogatottbeli fellépésén kétszer eredményes örmény Szargisz Adamjanról se feledkezzünk el, érte szintén 1.5 milliót fizettek a nyáron. A Hoffenheimnek, ahol 53 mérkőzésen 16 kanadai pontig jutott.

A legértékesebb csapat a Transfermarkt szerint

 

Azonban nemcsak elöl erősítettek: a német U21-es válogatott védelmének erőssége, Luca Kilian kétmillióért hagyta ott a Mainzot, és 1.2 millióba került a vele a címeres mezben többször is együtt játszó Eric Martel (RB Leipzig). „Csak” kerettag volt az U21-esek között a karmester-szélső Linton Maina, míg az idősebb korosztályt képviseli a 28 éves, egyszeres dán válogatott Kristian Pedersen, aki a védelem és a középpálya bal oldalán, valamint középhátvédként vethető be. Kölcsönből tért vissza a 24-szeres görög válogatott balszélső, Dimitriosz Limniosz, valamint a tartalékok közül került fel a nagycsapathoz a 24 éves támadó, Florian Dietz, aki gólt lőtt a Lipcsének a minap.

Schumacher és Illgner utóda lehet a nagyon tehetséges, „természetesen” korosztályos válogatott kapus, Jonas Urbig, ő szintén profi szerződést kapott a nyáron.

Modeste annak idején sikerrel perelte vissza magát Kölnbe, és a FIFA segíthet Córdoba visszatérésében, ő ugyebár Oroszországban légióskodik most, a Sportwetten24 értesülései szerint a németek megkezdték vele a tárgyalásokat. Córdoba rendszeresen játszik, ha nincs is nagy formában, a Vidi elleni visszavágóra még befuthat... Esetleg az örmény karmesterrel, Eduard Szpercjannal együtt, vele a Schalke, a Marseille és a Monaco is tárgyal. Hrgota ára 1.5-2 millió euró lehet, Pohjanpalóért 2.5 milliót kért a német sajtó szerint a Bayer, a finn támadó már sokadszor kerül egyébként szóba az 1. FC-nél.

A Sky Sports szerint Sörlothot tízmillió euróért árulja Lipcse, viszont a Köln csakis kölcsönügyletben gondolkodik. Jó hír ellenben a magyar csapatnak, hogy a „kecskések” legrutinosabb támadója, Uth sérülése nem javul, így ő nem játszik a Mol Fehérvár ellen, sőt igaz ez a görög szélsőre, Limnioszra is.

A korábban a Bröndbynél már orvosi vizsgálatokon is áteső Andersson bizonyíthat a fehérváriak ellen: a 31 éves játékos évi kétmilliós fizetését szeretnék megspórolni, de éppen ezt sokallja a Grasshoppers.

A játékoskeret posztok szerint (Transfermarkt). Balról jobbra: kapus, söprögető, középhátvéd, balhátvéd, jobbhátvéd, szűrő, középső középpályás, jobb- és bal oldali középpályás, támadó középpályás, bal- és jobbszélső, visszavont csatár, ék.

 

A LEGERŐSEBB KEZDŐCSAPAT A KICKER SZERINT:
Marvin Schwäbe – Benno Schmitz, Luca Kilian, Timo Hübers, Jonas Hector – Mark Uth, Elljesz Szkiri, Dejan Ljubicic, Florian Kainz – Steffen Tigges, Szargisz Adamjan.

A Kicker idénybeharangozója kiemeli, hogy a Köln a párharcai 53 százalékát megnyerte az előző bajnokságban, soha nem adják fel a játékosok, gondolkodás nélkül vetik magukat harcba a legkeményebb szituációkban is, és egyáltalán nem félnek a nagycsapatoktól. Az európai kupaszereplés miatt a Kölnt tartják a szakértők az előző idény meglepetéscsapatának, és kiemelik, hogy a középtávú működés feltételei már most biztosítottak, nem kell aggódniuk-félniük a jövő miatt, és ez fontos a városnak is, hiszen „az 1. FC Köln sokkal nagyobb szerepet tölt be az ott lakók életében, mint ezt elvárnánk egy futballklubtól”, írja Frank Lubem.

Az Európa-konferencialiga nekik nem vigaszdíj, mint olyan sok klubnak, hanem megérdemelt siker.

Tehetséges, nagyreményű labdarúgók érkeztek a nyáron a klubhoz, azonban nem a legjobb játékosok – ha azok lennének, akkor nem tudta volna megfizetni őket a Köln. Kiemeli a Kicker, hogy Baumgart kezei alatt sok tehetség kapott már szárnyakat, őket el is kellett engedni, és most olyan futballistákat igazolt le, aki több poszton is megállják a helyüket. De mindig gondokkal kell küzdeniük Baumgartéknak, s éppen ez fogja garantálni, hogy az idény végén ne legyenek nagy gondjaik, zárja sorait Lubem.

Teher alatt nő a pálma a „kecskések” számára is.

Sztárok nélküli, ám sokat futó, harcos, elszánt csapat, és erre a nézők is vevők: a koronavírus előtti idényben 48 776 volt az átlagos nézőszám az élvonalban, a másodosztályban 49 547, az idén nyári első bajnokira pedig kerek 50 ezren látogattak ki a RheinEnergieStadionba: ez abszolúte telt házat jelent.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

FC AUGSBURG
Érkezett:
 Arne Maier (Hertha, kölcsön után végleg, 5 000 000 euró), Maximilian Bauer (Greuther Fürth, ingyen), Ermedin Demirovic (Freiburg, ingyen), Elvis Rexhbecaj (Wolfsburg, 1 700 000 euró), Julian Baumgartlinger (Leverkusen, ingyen)
Kölcsönből vissza: Maurice Malone (Heidenheim), Felix Götze (Kaiserslautern)
Távozott: Jan Morávek (Bohemians, ingyen), Alfred Finnbogason (szerződése lejárt), Michael Gregoritsch (Freiburg, ingyen)
Kölcsönbe: Lasse Günther (Jahn Regensburg)
Kölcsönből vissza: Andi Zeqiri (Brighton)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: 
Adam Hlozek (Sparta Praha, 13 000 000)
Kölcsönből vissza: Mitchell Weiser (Werder Bremen), Joel Pohjanpalo (Caykur Rizespor), Nadiem Amiri (Genoa)
Távozott: Lucas Alario (Eintracht Frankfurt, 6 000 000), Julian Baumgartlinger (Augsburg, i.), Mitchell Weiser (Werder Bremen, i.), Joel Pohjanpalo (Venezia, 2 500 000)
Kölcsönbe: Sadik Fofana (Nürnberg), Lennart Grill (Union Berlin)

FC BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: 
Sadio Mané (Liverpool, 32 000 000), Ryan Gravenberch (Ajax, 18 500 000), Nusszair Mazraui (Ajax, i.), Gabriel Vidovic (Bayern München II), Matthijs de Ligt (Juventus, 67 000 000), Mathys Tel (Rennes, 20 000 000)
Kölcsönből vissza: Lars Lukas Mai (Werder Bremen), Joshua Zirkzee (Anderlecht), Chris Richards (Hoffenheim), Ron-Thorben Hoffmann (Sunderland), Adrian Fein (Dynamo Dresden)
Távozott: Marc Roca (Leeds United, 12 000 000), Lars Lukas Mai (Lugano, 1 600 000), Ron-Thorben Hoffmann (Eintracht Braunschweig, 300 000), Niklas Süle (Borussia Dortmund, i.), Corentin Tolisso (Olympique Lyon, i.), Christian Früchtl (Austria Wien), Omar Richards (Nottingham Forest, 8 500 000), Robert Lewandowski (Barcelona, 45 000 000), Chris Richards (Crystal Palace, 12 000 000), Tanguy Nianzou (Sevilla, 16 000 000), Adrian Fein (Excelsior, i.)
Kölcsönbe:
 Malik Tillman (Rangers)

VFL BOCHUM
Érkezett: 
Philipp Förster (VfB Stuttgart, 300 000), Philipp Hofmann (Karlsruhe, i.), Kevin Stöger (Mainz, i.), Jacek Góralski (Kajrat Almati, i.), Jordi Osei-Tutu (Arsenal U23, i.), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim, 250 000), Jannes Horn (1. FC Köln, i.), Lys Mousset (Sheffield United, i.)
Kölcsönbe: Saidy Janko (Real Valladolid), Ivan Ordec (Dinamo Moszkva), Dominique Heintz (Union Berlin)
Kölcsönből vissza: Silvere Ganvoula (Cercle Bruges)
Távozott: Armel Bella-Kotchap (Southampton, 10 000 000), Maxim Leitsch (Mainz, 3 500 000), Sebastian Polter (Schalke, 1 500 000), Robert Tesche (Osnabrück, i.), Milos Pantovics (Union Berlin, i.), Herbert Bockhorn (szl.), Danny Blum (APOEL Nicosia, i.), Jürgen Locadia (Perszepolisz, i.)
Kölcsönből vissza: Eduard Löwen (Hertha), Elvis Rexhbecaj (Wolfsburg), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: 
Karim Adeyemi (RB Salzburg, 30 000 000), Nico Schlotterbeck (Freiburg, 20 000 000), Salih Özcan (1. FC Köln, 5 000 000), Niklas Süle (Bayern München, i.), Marcel Lotka (Hertha, i.), Alexander Meyer (Jahn Regensburg, i.), Lion Semic (Dortmund U19), Jamie Bynoe-Gitten (Dortmund U19), Göktan Gürpüz (Dortmund U19), Sébastien Haller (Ajax, 31 000 000), Anthony Modeste (1. FC Köln, 5 100 000)
Távozott: Erling Haaland (Manchester City, 60 000 000), Steffen Tigges (1. FC Köln, 1 500 000), Roman Bürki (St. Louis City, i.), Marwin Hitz (Basel, i.), Marcel Schmelzer (visszavonult), Dan-Axel Zagadou (szl.), Axel Witsel (Atlético Madrid, i.)
Kölcsönből vissza: Reinier (Real Madrid), Marin Pongracic (Wolfsburg)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
 Itakura Ko (Manchester City, 5 000 000), Oscar Fraulo (Midtjylland, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Rocco Reitz (St. Truiden), Hannes Wolf (Swansea City)
Távozott: Bénes László (Hamburg, 1 500 000), Matthias Ginter (Freiburg, i.), Keanan Bennetts (szl.), Breel Embolo (Monaco, 12 500 000)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: 
Jens Petter Hauge (Milan, kv., 12 000 000), Lucas Alario (Leverkusen, 6 000 000), Mario Götze (PSV, 4 000 000), Kristijan Jakic (Dinamo Zagreb, kv., 3 500 000), Hrvoje Smolcic (HNK Rijeka, 2 500 000), Aurélio Buta (Antwerpen, i.), Randal Kolo Muani (Nantes, i.), Faride Alidou (Hamburg, , i.), Jérôme Onguéné (RB Salzburg, i.)
Kölcsönbe: Luca Pellegrini (Juventus), Junior Dina Ebimbe (PSG)
Kölcsönből vissza: Ali Akman (NEC)
Távozott: Steven Zuber (AEK Athén, kv., 1 600 000), Dominik Kohr (Mainz, kv., 1 500 000), Rodrigo Zalazar (Schalke, kv., 1 500 000), Ajmen Barkok (Mainz, i.), Danny da Costa (Mainz, i.), Stefan Ilsanker (Genoa, i.), Erik Durm (Kaiserslautern), Enrique Herrero (Real Madrid U18), Martin Hinteregger (Sirnitz, i.), Goncalo Paciência (Celta Vigo), Filip Kosztics (Juventus, 12 000 000)
Kölcsönbe: Ragnar Ache (Greuther Fürth), Ali Akman (Göztepe), Jens Petter Hauge (Gent)
Kölcsönből vissza: Sam Lammers (Atalanta)

SC FREIBURG
Érkezett:
 Daniel-Kofi Kyereh (St. Pauli, 4 500 000), Matthias Ginter (Mönchengladbach, i.), Robert Wagner (Freiburg II), Michael Gregoritsch (Augsburg, i.), Doan Ricu (PSV, 8 500 000), Merlin Röhl (Ingolstadt, 2 900 000)
Távozott: Nico Schlotterbeck (Dortmund, 20 000 000), Luca Itter (Greuther Fürth, kv., 300 000), Janik Haberer (Union Berlin, i.), Ermedin Demirovic (Augsburg, i.)

HERTHA BSC
Érkezett: 
Jessic Ngankam (Greuther Fürth, 2 000 000), Jonjoe Kenny (Everton, i.), Filip Uremovic (Rubin Kazany, i.), Wilfried Kanga (Young Boys, 4 000 000), Jean-Paul Boëtius (Mainz, i.),
Kölcsönbe: Ivan Sunjic (Birmingham City), Chidera Ejuke (CSZKA Moszkva)
Kölcsönből vissza: Jordan Torunarigha (Gent), Deyovaisio Zeefuik (Blackburn Rovers), Krzysztof Piatek (Fiorentina), Javairo Dilrosun (Bordeaux), Daishawn Redan (PEC), Dodi Lukébakio (Wolfsburg), Omar Alderete (Valencia), Eduard Löwen (Bochum)
Távozott: Arne Maier (Augsburg, kölcsönből vissza, 5 000 000), Jessic Ngankam (Greuther Fürth, kv, 1 500 000), Eduard Löwen (St. Louis City, 1 000 000), Anton Kade (Basel, 500 000), Marcel Lotka (Dortmund, i.), Niklas Stark (Werder Bremen, i.), Isak Belfodil (al-Garafa, i.), Lukas Klünter (Arminia Bielefeld, i.), Javairo Dilrosun (Feyenoord, 5 000 000), Jordan Torunarigha (Gent, 3 500 000), Jurgen Ekkelenkamp (Antwerpen, 5 000 000), Dedryck Boyata (FC Bruges, 2 000 000)
Kölcsönbe: Alexander Schwolow (Schalke, 300 000), Daishawn Redan (Utrecht), Santiago Ascacíbar (Cremonese), Omar Alderete (Getafe)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett: 
Finn Ole Becker (St. Pauli, i.), Grischa Prömel (Union Berlin, i.), Ozan Kabak (Schalke, 7 000 000), Stanley Nsoki (FC Bruges, 12 000 000)
Kölcsönbe: 
Eduardo Quaresma (Sporting CP), Angelino (RB Leipzig)
Kölcsönből vissza: Szargisz Adamjan (FC Bruges), Mijat Gacsinovics (Panathinaikosz), Joao Klauss (St. Truiden), Melayro Bogarde (Groningen), Konsztantinosz Sztafilidisz (Bochum), David Otto (Jahn Regensburg)
Távozott: Joao Klauss (St. Louis City, 3 200 000), Mijat Gacsinovics (AEK Athén, 1 000 000), David Otto (St. Pauli), Florian Grillitsch (szl.), Havard Nordtveit (szl.), Konsztantinosz Sztafilidisz (Bochum, 250 000), Szargisz Adamjan (1. FC Köln, 1 500 000), David Raum (RB Leipzig, 26 000 000)
Kölcsönbe: Kasim Adams (Basel), Marco John (Greuther Fürth)
Kölcsönből vissza: Chris Richards (Bayern München)

1. FC KÖLN
Érkezett: 
Luca Kilian (Mainz, kv., 2 000 000), Steffen Tigges (Dortmund, 1 500 000), Eric Martel (RB Leipzig, 1 200 000), Denis Huseinbasic (Kickers Offenbach, 50 000), Linton Maina (Hannover, i.), Kristian Pedersen (Birmingham City, i.), Szargisz Adamjan (Hoffenheim, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Dimitriosz Limniosz (Twente)
Távozott: Salih Özcan (Dortmund, 5 000 000), Yann Aurel Bisseck (Aarhus, 670 000), Tomás Ostrák (St. Louis City, i.), Louis Schaub (Hannover, i.), Jannes Horn (Bochum, i.), Anthony Modeste (Dortmund, 5 100 000)

RB LEIPZIG
Érkezett:
 Xaver Schlager (Wolfsburg, 12 000 000), Janis Blaswich (Heracles Almelo, i.), David Raum (Hoffenheim, 26 000 000), Timo Werner (Chelsea, 20 000 000)
Kölcsönből vissza: Ilaix Moriba (Valencia), Frederik Jäkel (Oostende), Brian Brobbey (Ajax), Ademola Lookman (Leicester City), Alexander Sörloth (Real Sociedad), Tim Schreiber (Hallescher FC), Dennis Borkowski (Nürnberg), Eric Martel (Austria Wien), Yvon Mvogo (PSV), Tom Krauss (Nürnberg)
Távozott: Hvang Hi Csan (Wolverhampton, kölcsön után végleg, 16 700 000), Eric Martel (1. FC Köln, 1 200 000), Sidney Raebiger (Greuther Fürth), Philipp Tschauner (visszavonult), Tyler Adams (Leeds United, 17 000 000), Yvon Mvogo (Lorient), Brian Brobbey (Ajax, 16 350 000), Nordi Mukiele (PSG, 12 000 000), Ademola Lookman (Atalanta, 9 000 000)
Kölcsönbe: Tom Krauss (Schalke, 500 000), Josep Martínez (Genoa), Dennis Borkowski (Dynamo Dresden), Frederik Jäkel (Bielefeld), Tim Schreiber (Holstein Kiel), Noah Ohio (Standard Liege), Fabrice Hartmann (Sligo Rovers), Angelino (Hoffenheim)

1. FSV MAINZ 05
Érkezett: 
Maxim Leitsch (Bochum, 3 500 000), Marcus Ingvartsen (Union Berlin, kv., 2 300 000), Delano Burgzorg (Heracles Almelo, kv., 2 000 000), Dominik Kohr (Eintracht Frankfurt, kv., 1 500 000), Anthony Caci (Racing Strasbourg, i.), Ajmen Barkok (Eintracht Frankfurt, i.), Danny da Costa (Eintracht Frankfurt, i.), Angelo Fulgini (Angers, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Edimilson Fernandes (Young Boys), Jonathan Meier (Hansa Rostock), Issah Abass (HNK Rijeka), Marlon Mustapha (Admira Wacker), Dimitri Lavalée (St. Truiden), Ronaël Pierre-Gabriel (Brest)
Távozott: Jeremiah St. Juste (Sporting CP, 9 500 000), Luca Kilian (1. FC Köln, kv., 2 000 000), David Nemeth (St. Pauli, 1 300 000), Dimitri Lavalée (Mechelen, 750 000), Jonathan Meier (Dynamo Dresden, 200 000), Kevin Stöger (Bochum, i.), Jean-Paul Boëtius (Hertha, i.), Daniel Brosinski (szl.), Moussa Niakhaté (Nottingham, 10 000 000)
Kölcsönbe: Ronaël Pierre-Gabriel (Strasbourg)
Kölcsönből vissza: Paul Nebel (Karlsruhe)

FC SCHALKE 04
Érkezett: 
Thomas Ouwejan (AZ, kv., 2 000 000), Sebastian Polter (Bochum, 1 500 000), Rodrigo Zalazar (Eintracht Frankfurt, kv., 1 500 000), Tobias Mohr (Heidenheim, 1 000 000), Florent Mollet (Montpellier, 500 000), Marvin Pieringer (Freiburg II, 500 000), Justin Heekeren (Oberhausen, 180 000), Leo Greiml (Rapid Wien, i.), Cédric Brunner (Bielefeld, i.), Josida Maja (Sampdoria, i.), Jordan Larsson (Szpartak Moszkva, i.)
Kölcsönbe: Tom Krauss (RB Leipzig, 500 000), Alexander Schwolow (Hertha, 3000 000), Alex Král (Szpartak Moszkva)
Kölcsönből vissza: Hamza Mendil (Gaziantep), Rabbi Matondo (Cercle Bruges),Timo Becker (Hansa Rostock), Can Bozdogan (Besiktas), Ozan Kabak (Norwich City), Amin Harit (Marseille), Naszim Budzsellab (Ingolstadt)
Távozott: Timo Becker (Holstein Kiel, 460 000), Salif Sané (szl.), Martin Fraisl (Bielefeld, i.), Rabbi Matondo (Rangers, 3 000 000), Levent Mercan (Karagümrük, kv.), Hamza Mendil (Leuven, i.), Can Bozdogan (Utrecht, 500 000), Ozan Kabak (Hoffenheim, 7 000 000), Victor Pálsson (DC United, 500 000), Marius Lode (szerződését felbontották), Martin Fraisl (Bielefeld, i.)
Kölcsönbe: Naszim Budzsellab (HJK Helsinki), Reinhold Ranftl (Austria Wien), Marvin Pieringer (Paderborn)
Kölcsönből vissza: Itakura Ko (Manchester City), Marvin Pieringer (Freiburg II), Darko Csurlinov (VfB Stuttgart), Andreas Vindheim (Sparta Praha)

VFB STUTTGART
Érkezett: 
Konsztantinosz Mavropanosz (Arsenal, kv., 3 200 000), Ito Hiroki (Júbilo Ivata, kv., 600 000), Josha Vagnoman (Hamburg, 3 700 000), Juan José Perea (PASZ Jannina, 2 400 000), Luca Pfeiffer (Midtjylland, 2 850 000)
Kölcsönből vissza: Philipp Klement (Paderborn), Darko Csurlinov (Schalke), Maxime Awoudja (WSG Tirol)
Távozott: Pablo Maffeo (Mallorca, kv., 3 000 000), Philipp Förster (Bochum, 300 000), Erik Thommy (Kansas City, i.), Alexis Tibidi (VfB Stuttgart II), Daniel Didavi (szl.), Orel Mangala (Nottingham Forest, 13 000 000), Philipp Klement (Kaiserslautern, i), Darko Csurlinov (Burnley, 3 500 000)
Kölcsönbe: Alexis Tibidi (Altach), Roberto Massimo (Académico Viseu), Ömer Beyaz (Magdeburg), Mohamed Sankoh (Vitesse)
Kölcsönből vissza: Omar Marmus (Wolfsburg)

1. FC UNION BERLIN
Érkezett: 
Jordan Siebatcheu (Young Boys, 6 000 000), Jamie Leweling (Greuther Fürth, 4 000 000), Milos Pantovics (Bochum, i.), Tim Skarke (Darmstadt, i.), Paul Seguin (Greuther Fürth, i.), Janik Haberer (Freiburg, i.), Danilho Doekhi (Vitesse, i.), Morten Thorsby (Sampdoria, 3 000 000), Diogo Leite (Porto, 500 000)
Kölcsönbe: Lennart Grill (Leverkusen)
Kölcsönből vissza: Rick van Drongelen (Mechelen), Pawel Wszolek (Legia Warszawa), Tymoteusz Puchacz (Trabzonspor)
Távozott: Taiwo Awoniyi (Nottingham Forest, 20 500 000), Marcus Ingvartsen (Mainz, kv., 2 300 000), Grischa Prömel (Hoffenheim, i.), Suleiman Abdullahi (IFK Göteborg, i.), Andreas Luthe (Kaiserslautern), Leon Dajaku (Sunderland, kv., 1 000 000), Bastian Oczipka (Bielefeld, i.), Anthony Ujah (Eintracht Braunscweig, i.), Pawel Wszolek (Legia Warszawa, i.), Andreas Voglsammer (Millwall)
Kölcsönbe: Endo Keita (Eintracht Braunschweig), Dominique Heintz (Bochum)

SV WERDER BREMEN
Érkezett:
 Jens Stage (Köbenhavn, 4 000 000), Oliver Burke (Sheffield United, i.), Niklas Stark (Hertha, i.), Amos Pieper (Bielefeld, i.), Lee Buchanan (Derby County, i.), Mitchell Weiser (Leverkusen, i.)
Kölcsönből vissza: Jan-Niklas Beste (Jahn Regensburg), Benjamin Goller (Karlsruhe)
Távozott: Maik Nawrocki (Legia Warszawa, kv., 1 500 000), Jan-Niklas Beste (Heidenheim, 350 000), Ömer Toprak (Antalyaspor, i.)
Kölcsönből vissza: Mitchell Weiser (Leverkusen), Roger Assalé (Dijon), Lars Lukas Mai (Bayern München)

VFL WOLFSBURG
Érkezett: 
Jakub Kaminski (Lech Poznan, 10 000 000), Bartol Franjic (Dinamo Zagreb, 7 500 000), Patrick Wimmer (Bielefeld, 5 000 000), Kilian Fischer (Nürnberg, 2 500 000), Mattias Svanberg (Bologna, 9 000 000), Dzenan Pejcinovic (Augsburg U19, 1 250 000)
Kölcsönből vissza: Josuha Guilavogui (Bordeaux), Josip Brekalo (Torino), Marin Pongracic (Dortmund), Omar Marmus (Stuttgart), Elvis Rexhbecaj (Bochum)
Távozott: Xaver Schlager (RB Leipzig, 12 000 000), John Anthony Brooks (szl.), Kevin Mbabu (Fulham, 5 500 000), Elvis Rexhbecaj (Augsburg, 1 700 000)
Kölcsönbe: Marin Pongracic (Lecce)
Kölcsönből vissza: Dodi Lukébakio (Hertha)

Vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárva szerda reggel.