Szoboszlai Dominik a Bundesliga legdrágább téli szerzeménye

P. K., N. ZS.P. K., N. ZS.
Vágólapra másolva!
2021.02.02. 08:27
null
Ő a Bundesliga legdrágább téli igazolása (Fotó:<a href="https://twitter.com/DieRotenBullen/status/1343978456971948032/photo/1"> RB Leipzig</a>)
Miután hétfőn a nyugat-európai bajnokságokban lezárult a téli átigazolási időszak, érdemes összegezni a legdrágább igazolásokat, már csak azért is, mert a Salzburgból Lipcsébe szerződő Szoboszlai Dominikot is ott találjuk a toplista elején a 20 millió eurós árával mint a német Bundesliga legdrágább téli szerzeményét. 

 

A koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozta a topbajnokságok klubjait, ez a téli kiadásokon is egyértelműen meglátszik. Az előző idény azonos időszakához viszonyítva az angol, a német, az olasz és a spanyol élvonalban összesen 556.5 milló euróval költöttek kevesebbet új játékosok vásárlására.

A legtöbb pénzt a West Ham United adta ki Szaid Benrahma megvásárlására, az algériai támadóért 23.1 millió euróval gazdagodott a másodosztályú Brentford. A londoniak költekezése meglepőnek tűnhet, ám a keretet Sébastien Haller 22.5 millió eurós értékesítése fedezte, a francia csatárt az Ajax szerződtette. A Manchester United által a 18 éves Amad Diallóért kifizetett 21 millió euró a topbajnokságokat tekintve második a sorban, az elefántcsontparti támadóval már októberben megállapodott az angol klub, de az őszt még az Atalantában töltötte.


Olaszországban a Juventus 19 millió eurót adott Nicolo Rovella, a Genoa 19 éves védekező középpályása játékjogáért, Spanyolországban a csúcsot az Atlético Madrid 15 milliós vásárlása jelentette, a Valenciától Geoffrey Kondogbiát szerezte meg a klub még novemberben.

A Bundesligában Szoboszlai Dominik (aki sérülése miatt még nem tudott bemutatkozni az RB Leipzigben) átigazolása jelentette a téli rekordot, a Salzburgot 20 millió euróért hagyta el a magyar válogatott középpályás, és ezzel a topligás csapatok által kifizetett összegeket nézve a harmadik, összességében, nemzetközi szinten pedig a negyedik legdrágábban értékesített játékosnak számít a téli átigazolási időszakban. A nemzetközi téli átigazolási időszak legdrágább téli szerzeményei közé eddig egyszer került magyar játékos (amióta a különböző adatbázisok segítségével készíthetők ilyen összevetések), a 2011–2012-es idényben, télen az Anzsi Mahacskalától a Dinamo Moszkvához szerződő Dzsudzsák Balázsért fizették a legtöbbet – 19 millió eurót.

Szoboszlaihoz hasonlóan egyébként ugyancsak 20 millió eurót fizettek a francia Ligue 1 rekordigazolásáért, a szenegáli szélsőért, Krépin Diattáért, aki a belga FC Brugesből ment az AS Monacóba.

Érdekesség, hogy a tíz legdrágább igazolás közé csak egy dél-amerikai játékos tudott beférkőzni, a 10. helyen a brazil Pedro, aki tízmillió euróért került a Fiorentinától a brazil Flamengóhoz, egyébként javarészt európaiak alkotják a top10-es listát. A tíz legdrágább játékos között, Pedro és Haller mellett a portugál Paulinho az egyetlen, aki nem az öt legjobb európai bajnokság valamelyikébe szerződött – a Braga csatáráért 16 millió eurót fizetett a lisszaboni Sporting.

A téli és a nyári átigazolási szezon közötti különbséget jól mutatja, hogy a 2020–2021-es idény legdrágább igazolása, a Chelsea által 81 millió euróért a Leverkusentől megszerzett német Kai Havertz három és félszer többe került, mint a téli listavezető Benrahma. Utóbbi az idény teljes sorrendjét nézve csak a 37. a kifizetett átigazolási díjak sorában, Szoboszlai pedig holtversenyben az 50., a Bundesligában viszont szintén holtversenyben az 5. legdrágább játékos a magyar válogatott középpályás a 2020–2021-es idényben (a német élvonalban Leroy Sané tartja az idénycsúcsot, akiért 45 millió eurót fizetett a Bayern München a Manchester Citynek).

A LEGDRÁGÁBB TÉLI IGAZOLÁSOK

A legdrágább téli igazolások – a játékosok neve, életkora, becsült piaci értéke, állampolgársága, új klubja és átigazolási díja van feltüntetve (Forrás: transfermarkt.de) – A teljes listához kattintson a képre!
A legdrágább téli igazolások – a játékosok neve, életkora, becsült piaci értéke, állampolgársága, új klubja és átigazolási díja van feltüntetve (Forrás: transfermarkt.de) – A teljes listához kattintson a képre!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik