RB Leipzig: szárnyalás a transzferpiacon is

Vágólapra másolva!
2022.07.22. 20:46
null
Fotó: AFP
Agyzsibbasztó hazai és külföldi történések ide, forró nyár és még forróbb nyári események oda, ezen a nyáron sem kerülhetjük el, hogy ráncba szedjük a futball topligáinak átigazolásait, és egyáltalán nem mellékesen nagyon sok harasztot megzörgessünk. Sohasem látott árak, sohasem látott fizetések, mindenki eladó és megvehető (még mindig a labdarúgásról beszélünk), nem csoda, hogy a mai szurkoló a legváratlanabb pletyka és hír olvastán sem rezzen már meg. Az angolok, az olaszok és a franciák után a németekkel folytatjuk.

 

A 2016-os feljutáskor elköltött jó százmillió eurót az RB LEIPZIG, azóta a lipcseiek nagyjából mínusz tízmillió euróra hozzák ki átlagban az éves átigazolásaikat, ami zseniális ahhoz képest, hogy azóta kétszer is másodikak lettek a Bundesligában, kétszer ezüstérmesek a hazai kupában, megjárták a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát, az előbbi sorozatban 2020-ban, utóbbiban idén voltak elődöntősök – és 2022 tavaszán hazavitték a Német Kupát is Lipcsébe.

Ahol az RB-csoport hatalomátvétele nagyon sokaknak nem tetszett, vagyis éppen fordítva, nagyon keveseknek tetszett, de amikor látták, hogy a sok pénz szakértelemmel társul (ismételjük meg: a sok pénz szakértelemmel társul), és a csapat és a város iránti elkötelezettséggel, egyre népszerűbb lett a Leipzig, vagy ahogyan az idősebbek emlegetik Magyarországon: a Lipcse.

Ugyan a bajnoki cím csak álom maradt, a BL-elődöntőben a PSG, az El-finálé előtt nagy meglepetésre a Rangers túl nagy falatnak bizonyult; 2019-ben a Bayernnel, tavaly a Dortmunddal gyűlt meg a bajuk a Német Kupa döntőjében, de most már megszerezték a hőn áhított első aranyérmet, a Freiburgot legyűrve.

A transzferpiacon már régen győztek, az RB-csoport olyan üzletekkel dicsekedhet, mint Naby Keita (60 millió eurót fizetett érte a Liverpool), Timo Werner (22.2 millióért vették, 53 millióért vitte el a Chelsea), Dayot Upamecano (42.5 millió, Bayern München), Marcel Sabitzer (15 millió, Bayern München), Ibrahima Konaté (ingyen szerezték meg a Sochaux-tól, 40 millióért adták tovább a Liverpoolnak), az amerikai leányvállalattól érkező Tyler Adams (17 millió, Leeds United), a Paderborntól 350 ezerért leigazolt Diego Demme (10.25 millió, Napoli) és Hvang Hi Csan (16.7 millió, Wolverhampton) eladása.

A Leedsszel kötött újabb üzlet annak a fényében meglepő, hogy korábban összekapott egymással a két klub: 2020 elején az angolok vételi opcióval kölcsönkérték Jean-Kévin Augustint, amely opció automatikusan érvénybe lép, ha felkerülnek az élvonalba – csakhogy előbb visszatért a francia támadó Németországba kölcsönből, és csak azután harcolta ki a Leeds a Premier League-tagságot, ezért az angolok jogértelmezése szerint nem kellett megvenniük a labdarúgót. A 21 millió eurós kérdésre az ügyvédek adtak választ, ennek az angolok örültek végül.

Kell is a világméretű „merítőháló”, mert Lipcséből tíz év alatt csak egyetlen olyan játékos került fel a nagycsapathoz, aki jó eséllyel harcolna most a kezdőbe kerülésért: Vitaly Janelt, de ő már a Brentfordban bontakozott ki. A múlt idényben sokat szerepelt a spanyol Hugo Novoa, a 19 éves szélsőt három éve a Deportivo La Corunától igazolták. Természetesen ahol vágják a fát, hullik a forgács, és néha arcon csapja az embert az ág: Marcelo Saracchin 12 millió eurót (plusz járulékos költségek) buktak, de Atinc Nukan (hatmilliós mínusz), Massimo Bruno (ötmilliós), Jean-Kévin Augustin (12 milliós) és Omer Damari (hétmilliós) sem lett helyi legenda.

A brazil U20-as válogatott szélsőt, Luan Candidót nyolcmillió euróért vették meg a Palmeirastól, most 1.5 millióért engedték el az ottani leányvállalathoz, az RB Bragantinóhoz, Adams és Hvang Hi Csan most távozott Angliába, az U21-es válogatott szűrőt, Eric Martelt 1.5 millióért eladták az 1. FC Kölnnek, a szintén az U21-es nationalelfből ismert középpályás, Tom Krauss csak kölcsönbe távozott a Schalkéhez, igaz, hárommillió eurós vételi opcióval.

Az U17-es válogatott Sidney Raebigert úgy kapta meg a Greuther Fürth, hogy a következő vételáron osztoznak a felek, de a volt angol, most már holland korosztályos válogatott középcsatár, Noah Ohio, a háromszoros U20-as válogatott védő, Frederik Jäkel, az U20-osok között „csak” egyszer pályára lépő ék, Dennis Borkowski, az U19-es válogatott középső és jobb oldali középpályás, Ben Klefisch és az ebben a nemzeti csapatban szintén szereplő szélső, Mehmet Ibrahimi szintén távozott, kölcsönbe.

Nem egyszerű a fiatal tehetségek sorsa Lipcsében sem...


A tavalyi 113.5 millió eurós bevételt az André Silva, Josko Gvardiol, Angelino, Ilaix Moriba, Mohamed Simakan, Benjamin Henrichs, Caden Clark, Brian Brobbey sor leigazolásába fektették be, idén nincs ennyi érkező. Még.

Három éve 12 millió euróért vásárolta meg a Salzburgtól a Wolfsburg az osztrák középső középpályást, Xaver Schlagert, akit ugyanennyiért kapott most meg a Lipcse, a 24 éves futballista játékjoga közel 30 millió eurót ér, így ez a transzfer remek üzletnek ígérkezik. Érdekes, hogy Schlager 2019-ben is közel állt a Lipcséhez, de mégsem oda került, és ugyan a szerződésében megfogalmazott kivásárlási ár 40 millió euró volt, de jövőre lejárt volna az a bizonyos kontraktus, ezért a kedvezményes ár.

Ingyen leigazolták a 31 éves kapust, Janis Blaswichot Hollandiából, ő Gulácsi Péter helyettese lesz, a frissiben profiszerződést kapó 18 éves Oskar Preillel és a vele egykorú Jonas Nickischsel.

Távozott ugyanis végleg a négyszeres válogatott svájci kapus, Yvon Mvogo, az egyszeres spanyol válogatott Josep Martínezt kölcsönadták a Genoának, Tim Schreibert a Holstein Kielnek, a 36 esztendős Philipp Tschauner pedig visszavonult.

Felkerült a nyáron a nagyok közé a sokoldalú holland védő, Solomon Bonnah (a Lugano és a Magdeburg is kölcsönkérte), a bal oldali mindenes, Sanoussy Ba, és visszatért kölcsönből a húszéves ék, Brian Brobbey, aki anno ingyen érkezett az Ajax tartalékcsapatától – majd kölcsönadták az Ajaxnak, ahol 400 perc alatt lőtt 7 gólt, és adott 1 gólpasszt. Az Ajax visszavenné, az árat 20 millió euróra verheti fel a korábbi Ajax-mester, Erik ten Hag vezette Manchester United érdeklődése. A De Telegraaf szerint egészen pontosan 17+3 millió euróra, Brobbey pedig felhívta telefonon volt edzőjét, hogy közölje vele: nem Angliába igazol. A hollandok végül 16.35 milliót fizettek érte, hárommilliós a bónusz.

Egy kis érdekesség: Brobbey testvére a PSV-ben futballozó, korábbi herthás Derrick Luckassen, és a volt holland U-válogatott, 23 esztendős Samuel Brobbey, aki az AZ neveltje, az előző idényben pedig Lipcsében futballozott: a hatodosztályú Inter Leipzigben.

Éppen húszmillióért szerezték meg a norvég támadót, Alexander Sörlothot, aki 37 mérkőzésen csak 6 gólig és 3 gólpasszig jutott a németek színeiben. Kölcsönadták a Real Sociedadnak, ahol szintén nem remekelt, így a spanyolok nem érvényesítették a 15 milliós vételi opciót (bár alkudoztak picit). Vannak kérői: a Fenerbahce és a Besiktas. Német szakértők szerint alighanem marad így is Lipcsében, ugyanis Yussuf Poulsen csak ősszel térhet vissza a pályákra. A nigériai támadó, Ademola Lookman 15 millió euróért a Leicester Citybe kerülhet; az Ajax, a Granada és a Fenerbahce hívja a tavaly a Barcelonától 16 millióért megvásárolt guineai középpályást, a 19 éves Ilaix Moribát, akit újra kölcsönvenne a Valencia.

 

Hamarosan klasszis lehet a horvát hátvéd, Josko Gvardiol, a Manchester City, a Tottenham Hotspur, a Manchester United, az Arsenal, a Chelsea és a Juventus is érdeklődött, érdeklődik iránta, ám aligha hagyja el ezen a nyáron Lipcsét.

Huszonnégy éves, francia válogatott, a védelem középen és jobb oldalán, valamint a középpályán is bevethető, ráadásul a szerződése jövőre lejár: nem véletlenül érdeklődik a 2017-ben a Montpellier-től 1.5 millióért vett Nordi Mukiele iránt a PSG, a Monaco, az Atlético Marid és a Manchester United is. A PSG már hivatalos ajánlattal is előállt: kölcsönvennék egy évre, és jövőre fizetnek 15 millió eurót, hogy a könyvelők is örüljenek az igazolásnak. A L'Équipe szerint a párizsiak második ajánlata egyenesen 16 millió euró, a játékossal már megegyeztek.

Említettük már a hónap elején, a Bayern München meg szeretné venni az osztrák középpályást, Konrad Laimert, akinek jövőre szintén lejár a szerződése. Az Aston Villa, a Manchester United, a Borussia Dortmund, a Liverpool és a Tottenham is monitorozza a helyzetét, mert a játékos elutasít minden lipcsei ajánlatot, és jövőre Münchenben folytatná a sajtóhírek szerint.

Oliver Mintzlaff, az RB vezérigazgatója szerint nem akarják eladni, de nézni kell az emberi oldalt, azaz a játékos érdekeit is. A Bayern azonban aligha fizet ki 30 millió eurót érte, hogy Julian Nagelsmann, Upamecano és Sabitzer nyomába lépjen.

Amikor Nagelsmann elhagyta Lipcsét, azt nyilatkozta, hogy nem fog kibérelni egy kisbuszt, hogy magával vigye a fél csapatot, de mint volt főnöke nagyon korrekten nyilatkozta: „Nem hibáztatom Juliant. Ilyen az üzleti világ. Megértem a Bayernt is: nagyon jó játékosokat fedeztünk fel, akik rengeteget fejlődtek nálunk, ezért sokan le szeretnék őket igazolni. De nem akarjuk minden nyáron megerősíteni a Bayernt”. A SkySports szerint a müncheniek húszmilliót ajánlottak Laimerért, ügyében felkereste a lipcsei vezetőket Oliver Kahn, a Bayern igazgatója. A Fussball Transfers szerint a legújabb ajánlat 22 millió euró plusz kétmillió bónusz, egy angol lap szerint a birminghami kérő húszmilliót kínált fel.

 

Elárulta azt is Mintzlaff, hogy például Sadio Mané hiába szeretne hozzájuk igazolni (2012 és 2014 között Salzburgban futballozott!), teljesen felbolydítaná az öltözőt a magas bérével, ők nem ezen az úton járnak. A lipcsei fizetési rekorder Christopher Nkunku, évi nyolcmillió eurós bruttóval.

A 24 éves francia szélső 80 millió eurós értékével a lipcsei keret legértékesebb tagja, három éve 13 millióért érkezett a PSG-től, kétmilliónyi még az opció. Ezen a nyáron a Manchester United, a Newcastle United, a Liverpool, a Bayern, az Arsenal, a Chelsea, a Barcelona, a Milan és a PSG nevét említette vele kapcsolatban az átigazolási sajtó. Egy francia lap szerint Nkunku kivásárlási ára 65 millió euró, német lapok szerint nem tartalmaz ilyet a pár hete két évvel, 2026-is meghosszabbított kontraktus (állítólag arra vártak az aláírással, hogy biztos legyen a BL-szereplés, a Lipcse a negyedik helyen végzett a bajnokságban, ez BL-csoportkört ér), de született egy szóbeli egyezség, hogy jövőre távozhat.

Jelen állás szerint nem akarják eladni, azonban ha szorítja majd a cipő augusztus végén a topcsapatokat, valamelyik lépéshátrányba kerülő gigász biztosan előáll majd egy üzletileg is értelmezhető jó ajánlattal. És nagyon meg lennénk lepve, ha nem lenne már két-három lehetséges Nkunku-utód aktája a lipcsei vezetők asztalán...

Ha már szóba került Mintzlaff: ezen a nyáron sportigazgató nélkül dolgozik a klub, Frankfurtba távozott ugyanis Markus Krösche. Technikai igazgatóból kettő is van: Christopher Vivell mellé az év elején megérkezett Mario Gómez – igen, a korábbi 78-szoros válogatott csatár.

Természetesen rákérdeztek Nkunkura Jürgen Kloppnál is, ha már Lipcsében jártak a liverpooliak. „Ha igent mondok arra a kérdésre, hogy mi is érdeklődünk iránta, már látom is a főcímeket magam előtt: Remeghet a Leipzig, Klopp Nkunkut akarja! Ha nemet mondok, ez meg azt jelenti: Nem elég jó a Liverpoolnak, Klopp elutasítja Nkunkut! Szóval azt mondom, hogy semmit sem mondok.”

(Transfermarkt)
(Transfermarkt)

 

A mainzi szűrő, Anton Stach, a VfB Stuttgart kiemelkedő éke, Sasa Kalajdzic, a frankfurti középpályás, Djibril Sow, a holland csatár, Skye Vink (Ajax U18), a Feyenoord-középpálya alapja, Orkun Kökcü is célpont, Olaszországból két középpályásról, a torinói Weston McKennie-ről és a bergamói Teun Koopmeinersről írtak a lapok; ebbe a csapatrészbe felvetődött még erősítésként Glen Kamara (Rangers) és Edson Álvarez (Ajax) neve is.

Sőt a nagy Fabrizio Romano szerint arra készül az RB, hogy elhalássza a neves angol kérők orra elől a hoffenheimes védőt, David Raumot, és igen közel már a megállapodás. Ha igazak voltak a hírek a Hoffenheim által visszautasított csatornán túli ajánlatok nagyságáról, akkor alighanem megdől a lipcsei átigazolási rekord! Nem mellesleg Raumért a Dortmund és a Bayern is alkudozott.

Nem Kalajdzic az egyetlen csatár a lipcsei „bevásárlólistán”, az Inter fiatalját, Andrea Pinamontit is szemmel tartja a megfigyelőket mozgató Elliott Williams és csapata.

 

Előre gondolkodik továbbra is az RB: ugyan Gulácsi Péter a csapatkapitány (helyettesei Willi Orbán és Kevin Kampl), a magyar kapuvédő ereje teljében van, de máris leszerződtették a húszéves belga kapust, a 192 centiméter magasra nőtt Maarten Vandevoordtot. Aki a BL-ben pályára lépő legfiatalabb kapus, hiszen 17 évesen és 287 naposan védett a sorozatban, és 2024 nyarán költözik csak Lipcsébe. A 32 éves Gulácsi szerződése 2025-ig szól, egy éve lesz „kiképezni a potenciális utódját”, jegyzi meg a Transfermarkt.

És egyre szívesebben igazolnak Lipcsébe, a Kicker kimutatásai szerint 2017 óta ott nőttek a legnagyobb arányban a fizetések: 105 millió euróról 2021-re 169 millióra nőtt a bértömeg. Münchenben 373, Dortmundban 215, Leverkusenben 134, Wolfsburgban 123 millió euró volt a költségvetés ezen sora.

Az idő olyan, mint az árszínvonal: sokáig csak ballagott, majd szállni, repülni kezdett, és lassan követhetetlenné válik már a száguldása...

Ha ismerős volt az előbb az időseknek az Ajaxból kiszemelt Skye Vink neve, az nem a véletlen műve: a 16 éves játékos édesapja az egykori holland válogatott Marciano Vink, az Ajax, a Genoa, a PSV és az Ajax Cape Town egykori erőssége.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

FC AUGSBURG
Érkezett:
Arne Maier (Hertha, kölcsön után végleg, 5000000 euró), Maximilian Bauer (Greuther Fürth, ingyen), Ermedin Demirovic (Freiburg, ingyen), Elvis Rexhbecaj (Wolfsburg, 1 700 000 euró)
Kölcsönből vissza: Maurice Malone (Heidenheim), Felix Götze (Kaiserslautern)
Távozott: Jan Morávek (szerződése lejárt), Alfred Finnbogason (szerződése lejárt), Michael Gregoritsch (Freiburg, ingyen)
Kölcsönből vissza: Andi Zeqiri (Brighton)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett:
Adam Hlozek (Sparta Praha, 13000000)
Kölcsönből vissza: Mitchell Weiser (Werder Bremen), Joel Pohjanpalo (Caykur Rizespor), Nadiem Amiri (Genoa)
Távozott: Lucas Alario (Eintracht Frankfurt, 6000000), Julian Baumgartlinger (szl.), Mitchell Weiser (Werder Bremen, i.)
Kölcsönbe: Sadik Fofana (Nürnberg), Lennart Grill (Union Berlin)

FC BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Sadio Mané (Liverpool, 32000000), Ryan Gravenberch (Ajax, 18500000), Nusszair Mazraui (Ajax, i.), Gabriel Vidovic (Bayern München II), Matthijs de Ligt (Juventus, 67 000 000), Mathys Tel (Rennes, 20 000 000)
Kölcsönből vissza: Lars Lukas Mai (Werder Bremen), Joshua Zirkzee (RSC Anderlecht), Chris Richards (Hoffenheim), Ron-Thorben Hoffmann (Sunderland), Adrian Fein (Dynamo Dresden)
Távozott: Marc Roca (Leeds United, 12000000), Lars Lukas Mai (Lugano, 1600000), Ron-Thorben Hoffmann (Eintracht Braunschweig, 300000), Niklas Süle (Borussia Dortmund, i.), Corentin Tolisso (Olympique Lyon, i.), Christian Früchtl (Austria Wien), Omar Richards (Nottingham Forest, 8 500 000), Robert Lewandowski (Barcelona, 45 000 000), Chris Richards (Crystal Palace, 12 000 000)
Kölcsönbe:
Malik Tillman (Rangers)

VfL BOCHUM
Érkezett:
Philipp Förster (VfB Stuttgart, 300000), Philipp Hofmann (Karlsruhe, i.), Kevin Stöger (Mainz, i.), Jacek Goralski (Kajrat Almati, i.), Jordi Osei-Tutu (Arsenal U23, i.), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim, 250 000), Jannes Horn (1. FC Köln, i.)
Kölcsönbe: Saidy Janko (Real Valladolid), Ivan Ordec (Dinamo Moszkva)
Kölcsönből vissza: Silvere Ganvoula (Cercle Bruges)
Távozott: Armel Bella-Kotchap (Southampton, 10000000), Maxim Leitsch (Mainz, 3500000), Sebastian Polter (Schalke, 1500000), Robert Tesche (Osnabrück, i.), Milos Pantovics (Union Berlin, i.), Herbert Bockhorn (szl.), Danny Blum (APOEL Nikosia, i.), Jürgen Locadia (szl.)
Kölcsönből vissza: Eduard Löwen (Hertha), Elvis Rexhbecaj (Wolfsburg), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Karim Adeyemi (RB Salzburg, 30000000), Nico Schlotterbeck (Freiburg, 20000000), Salih Özcan (1. FC Köln, 5000000), Niklas Süle (Bayern München, i.), Marcel Lotka (Hertha, i.), Alexander Meyer (Jahn Regensburg, i.), Lion Semic (Dortmund U19), Jamie Bynoe-Gitten (Dortmund U19), Göktan Gürpüz (Dortmund U19), Sébastien Haller (Ajax, 31 000 000)
Távozott: Erling Haaland (Manchester City, 60000000), Steffen Tigges (1. FC Köln, 1500000), Roman Bürki (St. Louis City, i.), Marwin Hitz (Basel, i.), Marcel Schmelzer (visszavonult), Dan-Axel Zagadou (szl.), Axel Witsel (Atlético Madrid, i.)
Kölcsönből vissza: Reinier (Real Madrid), Marin Pongracic (Wolfsburg)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Itakura Ko (Manchester City, 5000000), Oscar Fraulo (Midtjylland, 2000000)
Kölcsönből vissza: Rocco Reitz (St. Truiden), Hannes Wolf (Swansea City)
Távozott: László Bénes (Hamburg, 1500000), Matthias Ginter (Freiburg, i.), Keanan Bennetts (szl.), Breel Embolo (Monaco, 12 500 000)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Jens Petter Hauge (Milan, kv., 12000000), Lucas Alario (Leverkusen, 6000000), Mario Götze (PSV, 4000000), Kristijan Jakic (Dinamo Zagreb, kv., 3500000), Hrvoje Smolcic (HNK Rijeka, 2500000), Aurélio Buta (Antwerpen, i.), Randal Kolo Muani (Nantes, i.), Faride Alidou (Hamburg, , i.), Jérôme Onguéné (RB Salzburg, i.)
Kölcsönből vissza: Ali Akman (NEC)
Távozott: Steven Zuber (AEK Athén, kv., 1600000), Dominik Kohr (Mainz, kv., 1500 000), Rodrigo Zalazar (Schalke, kv., 1500000), Ajmen Barkok (Mainz, i.), Danny da Costa (Mainz, i.), Stefan Ilsanker (Genoa, i.), Erik Durm (Kaiserslautern), Enrique Herrero (Real Madrid U18), Martin Hinteregger (Sirnitz, i.)
Kölcsönbe: Ragnar Ache (Greuther Fürth)
Kölcsönből vissza: Sam Lammers (Atalanta)

SC FREIBURG
Érkezett:
Daniel-Kofi Kyereh (St. Pauli, 4500000), Matthias Ginter (Mönchengladbach, i.), Robert Wagner (Freiburg II), Michael Gregoritsch (Augsburg, i.), Doan Ricu (PSV, 8 500 000)
Távozott: Nico Schlotterbeck (Dortmund, 20000000), Luca Itter (Greuther Fürth, kv., 300000), Janik Haberer (Union Berlin, i.), Ermedin Demirovic (Augsburg, i.)

HERTHA BSC
Érkezett:
Jessic Ngankam (Greuther Fürth, 2000000), Jonjoe Kenny (Everton, i.), Filip Uremovic (Rubin Kazany, i.)
Kölcsönbe: Ivan Sunjic (Birmingham City), Chidera Ejuke (CSZKA Moszkva)
Kölcsönből vissza: Jordan Torunarigha (Gent), Deyovaisio Zeefuik (Blackburn Rovers), Krzysztof Piatek (Fiorentina), Javairo Dilrosun (Bordeaux), Daishawn Redan (PEC), Dodi Lukébakio (Wolfsburg), Omar Alderete (Valencia), Eduard Löwen (Bochum)
Távozott: Arne Maier (Augsburg, kölcsönből vissza, 5000000), Jessic Ngankam (Greuther Fürth, kv-, 1500000), Eduard Löwen (St. Louis City, 1000000), Anton Kade (Basel, 500000), Marcel Lotka (Dortmund, i.), Niklas Stark (Werder Bremen, i.), Isak Belfodil (szl.), Lukas Klünter (szl.), Javairo Dilrosun (Feyenoord, 5 000 000), Jordan Torunarigha (Gent, 3 500 000)
Kölcsönbe: Alexander Schwolow (Schalke, 300000), Daishawn Redan (Utrecht), Santiago Ascacíbar (Cremonese)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett:
Finn Ole Becker (St. Pauli, i.), Grischa Prömel (Union Berlin, i.), Ozan Kabak (Schalke, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Szargisz Adamjan (FC Bruges), Mijat Gacsinovics (Panathinaikosz), Joao Klauss (St. Truiden), Melayro Bogarde (Groningen), Konsztantinosz Sztafilidisz (Bochum), David Otto (Jahn Regensburg)
Távozott: Joao Klauss (St. Louis City, 3200000), Mijat Gacsinovics (AEK Athén, 1000000), David Otto (St. Pauli), Florian Grillitsch (szl.), Havard Nordtveit (szl.), Konsztantinosz Sztafilidisz (Bochum, 250 000), Szargisz Adamjan (1. FC Köln, 1 500 000)
Kölcsönbe: Kasim Adams (Basel)
Kölcsönből vissza: Chris Richards (Bayern München)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Luca Kilian (Mainz, kv., 2000000), Steffen Tigges (Dortmund, 1500000), Eric Martel (RB Leipzig, 1200000), Denis Huseinbasic (Kickers Offenbach, 50000), Linton Maina (Hannover, i.), Kristian Pedersen (Birmingham City, i.), Szargisz Adamjan (Hoffenheim, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Dimitriosz Limniosz (Twente)
Távozott: Salih Özcan (Dortmund, 5000000), Yann Aurel Bisseck (Aarhus, 670000), Tomás Ostrák (St. Louis City, i.), Louis Schaub (Hannover, i.), Jannes Horn (Bochum, i.)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Xaver Schlager (Wolfsburg, 12000000), Janis Blaswich (Heracles Almelo, i.)
Kölcsönből vissza: Ilaix Moriba (Valencia), Frederik Jäkel (Oostende), Brian Brobbey (Ajax), Ademola Lookman (Leicester City), Alexander Sörloth (Real Sociedad), Tim Schreiber (Hallescher FC), Dennis Borkowski (Nürnberg), Eric Martel (Austria Wien), Yvon Mvogo (PSV), Tom Krauss (Nürnberg)
Távozott: Hvang Hi Csan (Wolverhampton, kölcsön után végleg, 16700000), Eric Martel (1. FC Köln, 1200000), Sidney Raebiger (Greuther Fürth), Philipp Tschauner (visszavonult), Tyler Adams (Leeds United, 17 000 000), Yvon Mvogo (Lorient), Brian Brobbey (Ajax, 16 350 000), Nordi Mukiele (PSG, 12 000 000)
Kölcsönbe: Tom Krauss (Schalke, 500000), Josep Martínez (Genoa), Dennis Borkowski (Dynamo Dresden), Frederik Jäkel (Bielefeld), Tim Schreiber (Holstein Kiel), Noah Ohio (Standard Liege), Fabrice Hartmann (Sligo Rovers)

1. FSV MAINZ 05
Érkezett:
Maxim Leitsch (Bochum, 3500000), Marcus Ingvartsen (Union Berlin, kv., 2300000), Delano Burgzorg (Heracles Almelo, kv., 2000000), Dominik Kohr (Eintracht Frankfurt, kv., 1500000), Anthony Caci (Racing Strasbourg, i.), Ajmen Barkok (Eintracht Frankfurt, i.), Danny da Costa (Eintracht Frankfurt, i.), Angelo Fulgini (Angers, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Edimilson Fernandes (Young Boys), Jonathan Meier (Hansa Rostock), Issah Abass (HNK Rijeka), Marlon Mustapha (Admira Wacker), Dimitri Lavalée (St. Truiden), Ronaël Pierre-Gabriel (Brest)
Távozott: Jeremiah St. Juste (Sporting CP, 9500000), Luca Kilian (1. FC Köln, kv., 2000000), David Nemeth (St. Pauli, 1300000), Dimitri Lavalée (Mechelen, 750000), Jonathan Meier (Dynamo Dresden, 200000), Kevin Stöger (Bochum, i.), Jean-Paul Boëtius (szl.), Daniel Brosinski (szl.), Moussa Niakhaté (Nottingham, 10 000 000)
Kölcsönbe: Ronaël Pierre-Gabriel (Strasbourg)
Kölcsönből vissza: Paul Nebel (Karlsruhe)

FC SCHALKE 04
Érkezett:
Thomas Ouwejan (AZ, kv., 2000000), Sebastian Polter (Bochum, 1500000), Rodrigo Zalazar (Eintracht Frankfurt, kv., 1500000), Tobias Mohr (Heidenheim, 1000000), Florent Mollet (Montpellier, 500000), Marvin Pieringer (Freiburg II, 500000), Justin Heekeren (Oberhausen, 180000), Leo Greiml (Rapid Wien, i.), Cédric Brunner (Bielefeld, i.), Maja Josida (Sampdoria, i.)
Kölcsönbe: Tom Krauss (RB Leipzig, 500000), Alexander Schwolow (Hertha, 3000 000), Alex Kral (Szpartak Moszkva)
Kölcsönből vissza: Hamza Mendil (Gaziantep), Rabbi Matondo (Cercle Bruges),Timo Becker (Hansa Rostock), Can Bozdogan (Besiktas), Ozan Kabak (Norwich City), Amin Harit (Marseille), Nasszim Budzsellab (Ingolstadt)
Távozott: Timo Becker (Holstein Kiel, 460 000), Salif Sané (szl.), Martin Fraisl (szl.), Rabbi Matondo (Rangers, 3 000 000), Levent Mercan (Karagümrük, kv.), Hamza Mendyl (Leuven, i.), Can Bozdogan (Utrecht, 500 000), Ozan Kabak (Hoffenheim, 7 000 000), Victor Pálsson (DC United, 500 000)
Kölcsönbe: Nasszim Budzsellab (HJK Helsinki), Reinhold Ranftl (Austria Wien), Marvin Pieringer (Paderborn)
Kölcsönből vissza: Itakura Ko (Manchester City), Marvin Pieringer (Freiburg II), Darko Csurlinov (VfB Stuttgart), Andreas Vindheim (Sparta Praha)

VfB STUTTGART
Érkezett:
Konsztantinosz Mavropanosz (Arsenal, kv., 3200000), Ito Hiroki (Júbilo Ivata, kv., 600000), Josha Vagnoman (Hamburg, 3 700 000), Juan José Perea (PASZ Jannina, 2 400 000)
Kölcsönből vissza: Philipp Klement (Paderborn), Darko Csurlinov (Schalke), Maxime Awoudja (WSG Tirol)
Távozott: Pablo Maffeo (Mallorca, kv., 3000000), Philipp Förster (Bochum, 300000), Erik Thommy (Kansas City, i.), Alexis Tibidi (VfB Stuttgart II), Daniel Didavi (szl.)
Kölcsönbe: Alexis Tibidi (Altach), Roberto Massimo (Académico Viseu), Ömer Beyaz (Magdeburg), Mohamed Sankoh (Vitesse)
Kölcsönből vissza: Omar Marmus (Wolfsburg)

1. FC UNION BERLIN
Érkezett:
Jordan Siebatcheu (Young Boys, 6000000), Jamie Leweling (Greuther Fürth, 4000000), Milos Pantovics (Bochum, i.), Tim Skarke (Darmstadt, i.), Paul Seguin (Greuther Fürth, i.), Janik Haberer (Freiburg, i.), Danilho Doekhi (Vitesse, i.), Morten Thorsby (Sampdoria, 3 000 000), Diogo Leite (Porto, 500 000)
Kölcsönbe: Lennart Grill (Leverkusen)
Kölcsönből vissza: Rick van Drongelen (Mechelen), Pawel Wszolek (Legia Warszawa), Tymoteusz Puchacz (Trabzonspor)
Távozott: Taiwo Awoniyi (Nottingham Forest, 20500000), Marcus Ingvartsen (Mainz, kv., 2300 000), Grischa Prömel (Hoffenheim, i.), Suleiman Abdullahi (IFK Göteborg, i.), Andreas Luthe (Kaiserslautern), Leon Dajaku (Sunderland, kv., 1000 000), Bastian Oczipka (Bielefeld, i.), Anthony Ujah (szl.), Pawel Wszolek (Legia Warszawa, i.)
Kölcsönbe: Endo Keita (Eintracht Braunschweig)

SV WERDER BREMEN
Érkezett:
Jens Stage (Köbenhavn, 4000000), Oliver Burke (Sheffield United, i.), Niklas Stark (Hertha, i.), Amos Pieper (Bielefeld, i.), Lee Buchanan (Derby County, i.), Mitchell Weiser (Leverkusen, i.)
Kölcsönből vissza: Jan-Niklas Beste (Jahn Regensburg), Benjamin Goller (Karlsruhe)
Távozott: Maik Nawrocki (Legia Warszawa, kv., 1500000), Jan-Niklas Beste (Heidenheim, 350000), Ömer Toprak (Antalyaspor, i.)
Kölcsönből vissza: Mitchell Weiser (Leverkusen), Roger Assalé (Dijon), Lars Lukas Mai (Bayern München)

VfL WOLFSBURG
Érkezett:
Jakub Kaminski (Lech Poznan, 10000000), Bartol Franjic (Dinamo Zagreb, 7500000), Patrick Wimmer (Bielefeld, 5000000), Kilian Fischer (Nürnberg, 2500000), Mattias Svanberg (Bologna, 9 000 000), Dzenan Pejcinovic (Augsburg U19, 1 250 000)
Kölcsönből vissza: Josuha Guilavogui (Bordeaux), Josip Brekalo (Torino), Marin Pongracic (Dortmund), Omar Marmus (Stuttgart), Elvis Rexhbecaj (Bochum)
Távozott: Xaver Schlager (RB Leipzig, 12000000), John Anthony Brooks (szl.), Kevin Mbabu (Fulham, 5 500 000), Elvis Rexhbecaj (Augsburg, 1 700 000)
Kölcsönből vissza: Dodi Lukébakio (Hertha)

Vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárva péntek reggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik