Németország: 25 éve hunyt el az egyik legsikeresebb szövetségi kapitány

Vágólapra másolva!
2021.02.23. 12:54
null
Schön 1974-ben ért a csúcsra a német válogatottal (Fotó: Imago)
A Wehrmacht drezdai főparancsnoka, Karl Mehnert jó néhány sportoló életét mentette meg azzal, hogy a II. világháború végén nem küldte őket a frontra, vagyis a biztos halálba. A megmentett emberek között volt Helmut Schön is, akit ma minden idők egyik legeredményesebb labdarúgó szövetségi kapitányaként ismerhet a futballvilág. Helmut Schön 25 évvel ezelőtt, 1996. február 23-án halt meg Wiesbadenben. Az origo.hu megemlékezése.

 

Helmut Schön neve a fiatalabb focirajongóknak semmit nem mond. Akinek mond is valamit, az nem tud a név mellé arcot társítani. Az idősebbeknek talán beugrik az a kopasz ember, abban az idétlen sapkában.

Magyarországon különösen soha nem volt ismert ő, pedig a mai napig a labdarúgás történetének egyik legsikeresebb edzője. Helmut Schön ugyanis az NSZK válogatottjával nyert világbajnoki aranyérmet, ezüstérmet, bronzérmet, Európa-bajnoki aranyérmet és ezüstérmet.

Egy kontinensbajnoki címmel és egy vb második hellyel jobb, mint a jelenlegi német kapitány, Joachim Löw. Az említett címek miatt tiszteli a világ az 1964 és 1978 között, vagyis 14 éven keresztül (ezzel az idővel elődje, Sepp Herberger és a jelenleg regnáló Löw mögé szorul) a német válogatottat vezető Schönt, ám a tisztség átvétele előtti élete igazán különleges volt.

Hogy miért nem mondhatjuk, hogy Schön minden idők legsikeresebb szövetségi kapitánya? Mert az olasz Vittorio Pozzo 1934-ben és 1938-ban is megnyerte az olasz válogatottal a világbajnokságot, s bár Pozzo idejében nem volt még Európa-bajnokság, a két vb-arany mindenképpen Schön elé helyezi őt eredményességben.

Helmut Schön 1915-ben született Drezdában. 5 évesen kezdett el focizni és 15 évesen egy helyi kiscsapatban már a felnőttek között játszott. Tehetséges volt, ezért a város legkomolyabb klubja, a Dresdner SC leigazolta.

S, hogy ki volt az a magyar labdarúgás fejlődésében is páratlan szerepet vállaló angol tréner, aki elindította a futballistává válás útján, s minek köszönhette, hogy túlélte a második világháborút, valamint, hogyan alakult edzői pályafutása, mindez az origo.hu cikkéből kiderül.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik