Őrült hajrában a Leipzig nyerte a Német Kupa magyaros elődöntőjét

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.04.20. 20:39
null
Szoboszlai Dominik küzd Grischa Prömellel – a magyar támadó 61 percet töltött a pályán (Fotók: AFP)
Magyaros kupaelődöntőt játszottak Németországban: Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik csapata, az RB Leipzig 2–1-re legyőzte Schäfer András együttesét, az Union Berlint.

 

NÉMET KUPA
ELŐDÖNTŐ
RB LEIPZIG–UNION BERLIN 2–1
(0–1)
Lipcse, Red Bull Aréna, 47 069 néző. Vezette: Brych
LEIPZIG: Gulácsi – Simakan, Orbán, Gvardiol (Halstenberg, 90.) – Henrichs, Laimer, Angelino, Dani Olmo, Szoboszlai (Forsberg, 62.) – André Silva (Poulsen, 90.), Nkunku. Vezetőedző: Domenico Tedesco
UNION: Rönnow – Jaeckel (Behrens, 90+4.), Knoche, Baumgartl – Trimmel, R. Khedira, Oczipka, Haragucsi (Schäfer, 64.), Prömel (Mohlwald, 90+4.) – Awoniyi (Michel, 77.), Becker (Voglsammer, 77.). Vezetőedző: Urs Fischer
Gólszerző: A. Silva (61. – 11-esből), Forsberg (90+2.), ill. Becker (25.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Freiburg Hamburg elleni sikerét követően már nem az volt a kérdés, hogy lehet-e magyar játékos a Német Kupa idei döntőjében, hanem az, hogy mennyi légiósunk kaphat arra lehetőséget, hogy képviselje csapatát a május 21-i berlini fináléban: a Gulácsi Péterrel, Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkel felálló RB Leipzig a mérkőzést a kispadon kezdő Schäfer András Union Berlinjét fogadta a Red Bull Arénában.

A találkozóra minden jegy elkelt, a hazai kupa mellett az Európa-ligában is az elődöntőbe jutó lipcseiek nagy számú közönsége ugyanakkor az első félidő derekánál járva egy időre elcsendesedett: Christopher Trimmel jobb oldali beadása után a leshatáron kilépő Sheraldo Becker nagyszerű kapásgóllal előnyhöz juttatta a kelet-berlinieket.

Ha a szünet előtt nem sokkal André Silva nem ront közvetlen közelről, már a félidőben is döntetlen lehetett volna az állás, erre viszont a 61. percig várni kellett: nem sokkal azután, hogy ordító vendéghelyzet maradt ki, Paul Jaeckel rúgta fel Christopher Nkunkut, némi videózást követően pedig Felix Brych tizenegyest ítélt, amelyből André Silva nem hibázott.

A gól után a mérkőzés első cseréjeként Szoboszlai Dominik hagyta el a pályát, nem sokkal később az első vendégváltoztatás keretében pedig Schäfer András állt be. Az Union védekező középpályása jól mozgott a pályán, és a támadásokat is jó passzokkal segítette, ám az, hogy nem született újabb berlini gól, az többek között éppen válogatottbeli csapattársának Willi Orbánnak volt köszönhető, aki az egész mérkőzésen kimagasló teljesítményt nyújtott: több, nagy helyzetben is kiválóan védekezett, emellett a támadásokat is igyekezett segíteni – kapura tartó fejesei során ezúttal nem volt szerencséje.

Emil Forsberg gólöröme
Emil Forsberg gólöröme

A második félidő hosszabbítása előtt az Union jobban beszorította a Leipziget, a ráadásban viszont a hazaiak tudtak újabb gólt szerezni, eldöntve a döntőbe jutás kérdését: Angelino közeli lövésénél Timo Baumgartl még hatalmasat mentett a kapu előtt, ám a labda visszakerült a lipcseiekhez, Benjamin Henrichs pedig megtalálta egy íveléssel a csereként beálló Emil Forsberget, aki a kapuba bólintott. A találat olyan későn esett, hogy az Unionnak már nem maradt esélye az egyenlítésre, némi extra ráadást követően pedig, a tervezett három helyett öt perc hosszabbítás után véget ért a találkozó.

A Leipzig Sallai Roland Freiburgjával játszik majd az Olimpiai Stadionban a Német Kupáért, amelyet korábban még egyik együttes sem hódított el. 2–1

Kedden játszották
Hamburg–Freiburg 1–3 (Glatzel 88., ill. Petersen 11., Höfler 17., Grifo 34. – 11-esből)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

90+5. perc: ITT A VÉGE! AZ RB LEIPZIG JUTOTT A DÖNTŐBE!

90+5. perc: Egy párharc után Michel és Simakan akaszkodtak össze, mindketten sárga lapot kaptak.

90+4. perc: Két gyors változtatás a végére: Prömelt Mohwald, Jaeckelt pedig Behrens váltja!

90+2. perc: SZINTE BIZTOSAN MEGNYERI A LEIPZIG! Angelino lövését követően Baumgartl a gólvonalról tisztáz, a labda Henrichshez kerül, akinek a jobb oldali beadását Forsberg befejeli! 2–1 Gólvideó itt!

90. perc: Három perc a második félidő tervezett ráadása.

90. perc: Kettőt cserél Tedesco: az egyenlítő gólt szerző André Silvát Poulsen, Gvardiolt pedig Halstenberg váltja.

85. perc: Michel jobb oldali beadását Gulácsi ütötte ki a tizenhatoson kívülre.

84. perc: Michelt nehezen tudta feltartani a Lipcse védelme, végül Simakan tisztázott szögletre. Sorozatban két sarokrúgást követően Orbán szabadított fel.

80. perc: Rani Khedira rúgta fel Forsberget, egyértelmű sárga lap!

77. perc: Kettős vendég csere: Beckert Voglsammer, míg Awoniyit Michel váltja.

73. perc: Henrichs jobb oldali beadását Forsberg tűzte rá kapásból a tizenhatos vonaláról, nagy erejű lökete jobb oldalról kerülte el a kaput.

70. perc: Schäfer cselezte be magát jobbról a tizenhatoson belülre, majd lekészített Awoniyinek, ő nem tudott lőni, ellentétben Khedirával, akinek a próbálkozása jócskán a kapu jobb oldala mellé ment.

64. perc: Ám nem sokáig volt alacsonyabb a mieink aránya: a vendégeknél Haragucsi Genki helyére Schäfer András áll be!

62. perc: Egy magyarral kevesebb a pályán: Szoboszlait Forsberg váltja.

61. perc: EGYENLÍTETT A LEIPZIG! Rönnow elvetődött a jobb sarok irányába, André Silva pedig a kapu közepébe lőtte a tizenegyest!Gólvideó itt!

60. perc: TIZENEGYESHEZ JUTOTT A LEIPZIG! Jaeckel rúgta fel Nkunkut, némi videózást követően pedig Byrch a tizenegyespontra mutatott!

57. perc: OTT LEHETETT VOLNA A MÁSODIK! Egy kontratámadás során Becker ívelt a kapu elé érkező Awoniyi irányába, aki nem tudott jól beleérni a labdába, így a labda az alapvonalon túl kötött ki.

54. perc: Gyorsan felépített támadás során Prömel tálalt volna Becker elé, de Gulácsi közbelépett és megkaparintotta a labdát.

48. perc: Orbán tette ki a labdát a jobb szélre Henrichsnek, majd a tizenhatoson belülre rohant labdát kérni. Érkezett is a beívelés a magyar hátvédhez, aki végül kapu mellé fejelt.

46. perc: CSERE NINCS, JÖN A FOLYTATÁS!

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: BERLINI ELŐNNYEL VONULNAK SZÜNETRE A CSAPATOK!

45. perc: Egy perc a ráadás!

43. perc: Knoche téveszt ütemet és buktatja Szoboszlait, sárga lap!

40. perc: Angelino bal oldalról felívelt szabadrúgását Rönnow messzire öklözte.

37. perc: NAGY HELYZET! André Silva és Olmo összjátékát követően Henrichshez került a labda, aki a tizenhatoson belül szabadon helyezkedő Silvához ívelt, a portugál pedig közelről nem találta el a kaput!

36. perc: Laimer ütközte le Oczipkát, övé a meccs első sárga lapja!

A lelátón jelen levők mintegy egyötödét kitevő, tízezres Union-tábor hangjától zeng a lipcsei aréna.

33. perc: Kis szögletet követően Szoboszlaihoz került a labda, akinek a jobb oldali beadását követően ismét Orbán próbált fejelni, Rönnow begyűjtötte a próbálkozást.

31. perc: Angelino ívelt előre egy szabadrúgást, Orbán belefejelt a labdába, ám nem igazán tudta irányítani azt, próbálkozása mellé ment.

Ha így marad, az Union a rivális Hertha otthonában, az Olimpiai Stadionban játszhatja a Freiburg elleni döntőt!

25. perc. GÓL! VEZET AZ UNION! Trimmel jobb oldali beadását a leshatáron kilépő Sheraldo Becker kapásból a kapu bal oldalába lőtte! 0–1 Gólvideó itt!

19. perc:Henrichs indult meg Simakan labdájával a jobb oldalon, a tizenhatoson belülre Oczipka buktatta, a megmozdulás tizenegyest és könnyen lehet, hogy piros lapot ért volna, ám les miatt kifelé jár szabadrúgás!

15. perc: Vendég szögletet követően Prömel lövését Gulácsi védte a kapu bal sarkánál. A labda a magyar kapus kezéről visszapattant a középpályás elé, akinek a második kísérlete az oldalhálót találta el.

11. perc: Simakan indította a jobb szélen André Silvát, ő a jobb kapufához érkező Szoboszlai elé ívelt – a magyar légiós lövési kísérlete a szögletzászló rúdjának segítségével maradt bent a pályán.

8. perc: Trimmel bedobását követően Khedira beadását Orbán fejelte ki a tizenhatoson kívülre. Ezt követően Trimmel próbálkozott egy íveléssel, a labda Gulácsi kezei között kötött ki.

„Ha lehetőséget kapok, remélem, néhány párharcot megvívunk Szoboszlai Dominikkal, biztosan nem örülne egy-két keményebb odapiszkálásnak” – mondta a Nemzeti Sportnak a találkozót a kispadon kezdő Schäfer András.

3. perc: Szoboszlai kereste csapattársait egy jobb oldali beíveléssel, a védelem tisztázott.

1. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A Leipzig fehér-pirosban, míg az Union fekete szerelésben játszik majd.

Érkeznek a csapatok a pályára.

ELŐZMÉNYEK

„Ha Schäfer úr játszik, akkor biztosan védekezni fognak…” –viccelődött a Nemzeti Sportnak adott interjújában Szoboszlai Dominik. A Leipzig játékosával készült terjedelmes beszélgetést ide kattintva olvashatja el.

A mérkőzés helyszíne a lipcsei Red Bull Arena. Az 1954-ben épült egykori Zentralstadiont a 2006-os labdarúgó világbajnokságra újították fel, de már az azelőtti évben rendezett konföderációs kupán is rendeztek mérkőzéseket benne. A stadion a csapat 2009-es alapítása óta az RB Leipzig otthona.

Az már tegnap eldőlt, hogy mindenképpen magyar játékosok csapatai mérkőznek majd meg egymással a kupa május 21-i, berlini fináléjában, miután tegnap Sallai Rolanndal a kezdőjében a Freiburg továbbjutott a Hamburg ellen.

Köszöntjük kedves Olvasóinkat! A Német Kupa elődöntőjének szerdai mérkőzésén mindkét csapat magyar érdekeltségű: az RB Leipzig kezdőjében mindhárom magyar légiósa, Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is helyet kapott, míg a vendég Union Berlinnél Schäfer Andrást a kispadra nevezték.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik