Négy góllal nyert a Lipcse, továbbjutott a hazai kupában

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.10.18. 17:55
null
Fotó: AFP
Az RB Leipzig 4–0-ra megverte odahaza a a másodosztályú Hamburgot a labdarúgó Német Kupában, ezzel a legjobb 16 közé jutott.

NÉMET KUPA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
RB Leipzig–Hamburger SV (II) 4–0 (2–0)
Lipcse,
RB Arena, 44 787 néző. V: Cortus
Leipzig:
Blaswich – Simakan (Schlager, 70.), Orbán (Gvardiol, a szünetben), Abdou Diallo, Raum – Henrichs, Kampl, Szoboszlai (Novoa, 60.), Forsberg (S. Ba, 83.) – André Silva, Poulsen. Vezetőedző: Marco Rose
HSV: Heuer Fernandes – Heyer (Mikelbrencis, 74.), Vuskovic, Jonas David, Muheim – Meffert, Reis (Krahn, 74.), Suhonen – Jatta (Amaechi, 68.), Königsdörffer (Bilbija, 74.), Dompé (Kittel, 60.). Vezetőedző: Tim Walter
Gólszerző: Poulsen (33., 36.), Simakan (69.), Henrichs (81.)

1987-ben nyerte el utoljára a Német Kupát a most éppen a másodosztályban tengődő Hamburg, akkor a Stein – Kaltz, Jakobs, Beiersdorfer, Homp – Jusufi (Schmöller), Kroth, Von Heesen – Lux, Kastl, Okonski csapat érdemelte ki a trófeát. Most az új idők jeleként az 1983-ban Bajnokcsapatok Európa-kupáját, 1977-ben Kupagyőztesek Európa-kupáját nyerő, 1982-ben UEFA-kupa-ezüstérmes, hatszoros német bajnok a címvédő Leipzighez érkezett kupameccset vívni.

5000 vendégdrukker látogatott el a meccsre (Fotó: AFP)
5000 vendégdrukker látogatott el a meccsre (Fotó: AFP)

Az esélytelenek nyugalmával... Még úgy is, hogy igencsak tartalékosan lépett pályára a hazai együttes, amelyben természetesen kezdett Szoboszlai Dominik és Willi Orbán is. Magát a találkozót a vendégek kezdték jobban, Miro Muheim remek lövése után a lécet, aztán a bal oldali kapufát is megjárta a labda. Megjárta a HSV is, amely egyre bátrabban futballozott, ám két villámgyors, pontosan végigvitt támadással a félidőre eldöntötte a mérkőzést a Lipcse: és mindkettőben főszerepe volt a mindkétszer remek csellel meginduló Szoboszlai Dominiknak.

Willi Orbán pedig tanári módon védekezett, majd a félidőben az öltözőben maradt, reméljük, csak pihentette őt a mestere, Marco Rose, aki viszonylag hamar lecserélte aztán Szoboszlait is. Elfáradt a vendéggárda, az első félidő ráadásában a kiállítást megúszó Mohamed Simakan nagyon szép gólja pedig mindent eldöntött. A hajrában betalált az egyre jobban magára találó Benjamin Henrichs is, de nemcsak ő, hanem az egész csapat kezd magára találni a pocsék idénykezdet után.

PERCRŐL PERCE


90+1. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

88. perc Kittel ballal nem sokkal lő a bal alsó mellé középről, 16 méterről. Blaswich vetődve biztosított.

PEDIG! A HSV az előző 28 idegenbeli Német Kupa-meccsén mindig lőtt legalább egy gólt!

85. perc Filip Bilbija visszarántja Schlagert, sárga lap.

83. perc Sanoussy Ba be, Forsberg le.

81. PERC BENJAMIN HENRICHS is betalál! Labdát szerez Schlagerrel, utóbbihoz passzol, a csereember megindul, a 16-osra belépve balra passzol a felfutó védőnek, aki az ötös bal sarka elől ballal a bal, azaz a kapu túlsó alsó sarkába lő. 4–0!

74. perc Königsdörffer és Reis elfáradt, Heyer lesérült, Filip Bilbija, Elijah Krahn és William Mikelbrencis be.

71. perc David Raum odakönyököl Reisnek, sárga lap.

70. perc Xaver Schlager be, Simakan le. Védő helyett szűrő.

69. PERC MOHAMED SIMAKAN eldönti a mérkőzést, egy bal oldali, jobblábas Forsberg-kornert az ötös bal, azaz rövid sarkáról sebészi pontossággal a kapu bal felső sarkába fejel. 3–0!

67. perc Xavier Amaechi be, Jatta le. Gvardiol lépett neki oda, hosszasan kellett ápolni a pályán Jattát.

65. perc Novoa lő kapura jobbról 14-ről, azonban középre töri csak a labdát, Poulsen jobbal hatról kapura lő, Fernandes hatalmasat véd a léc alatt! De les.

Fernandes portugál-német, 2015-ös U19-es Eb-győztes, a tornán megverték a németeket is. Ter Stegen, Gnabry, Kimmich, Ginter, Volland, Can és Philipp Hofmann is ott volt pedig Horst Hrubesch csapatában. Amelyet öt nullára vertek a portugálok az elődöntőben!

60. perc Sonny Kittel Dompét, Hugo Novoa Szoboszlait váltja.


59. perc Königsdörffer fejel kapura kissé balról, nyolc méterről, Dempe balról jövő beívelése után, balra elmozdulva hatalmasat véd Blaswich! A labda aztán éppen csak elkerülte az ötös jobb sarkára berobbanó Jattát.

56. perc Kampl lő jobbal 14-ről Davidba. Kampl passzát az ötös bal sarka elől kapura rúgja Forsberg, Fernandes balra vetődve véd, a kipattanót jobbal a bal alsó mellé rúgja 21-ről, középről Henrichs.

51. perc Jatta nagyot esik az ötös bal sarka után indításával... magától, kirúgás.

50. perc Königsdörffer elesik a 16-os előtt Simakan szorításában, Kampl meg higgadtan kicselezi a rárontó Dompét.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Josko Gvardiol be, Orbán le. Reméljük, csak pihen.

Sárga, persze



Fotók: Weltfussball



E párharc legjobb góllövői:
Timo Werner 3
Emil Forsberg, Y. Poulsen 2-2


45+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS ELSŐ FÉLIDEJE!

Járna egy-egy sárga lap a feleknek. Meg is kapják a félidő lefújása után. De nem, a német lapok szerint csak Simakant kellett felírnia a játékvezetőnek.

45+2. perc Forsberg balról az ötös jobb sarkára emel, Szoboszlai kapura fejeli a labdát, nagyot véd vetődve a jobb alsó sarok előtt Fernandes. Szoboszlai balról jobbal középre ad, Mohamed Simakan elől mentenek üggyel és bajjal. Aztán kitör a balhé, Simakan és Bakery Jatta csúnyán összekap, pogó a pályán, általános tolongás. Aztán kitör a szünet, meglepő módon.

45+1. perc Jatta és David beadása is a hazai kapusé.

Két perc a ráadás.

44. perc Orbán kifejeli a kapu elől Muheim veszélyes, balról jövő, ballábas beadását.

43. perc Orbán becsúszva elrúgja a labdát Dompé elől az ötösön, Suhonen jobbról érkező beadását követően.

41. perc Jonas Meffert odarúg Henrichsnek, sárga lap ez is. És ápolás a pályán. Meffertnek ez kellett volna legyen a 2. sárga lapja.

39. perc Benjamin Henrichsnek sárga lap Reis akasztásáért.


36. PERC DETTÓ, a labdát szerző, majd az ellenfelét felbőröző Szoboszlai most Silvát futtatja a jobb oldalon, a portugál jobbal laposan középre ad, a védők nem figyelnek, YUSSUF POULSEN jobbal a jobb alsóba lő, Meyer mögül. Az ötös bal sarkáról: 2–0!


33. PERC ISKOLAJÁTÉK, Szoboszlai indítja a jobb oldalon felfutó Simakant, egy szép csel után, a hatalmas lendülettel közlekedő védő jobbal középre ad, YUSSUF POULSEN jobbal öt méterről a kapu közepébe lő, laposan. 1–0!

32. perc Suhonen jobb oldali beadása után zavarban Henrichs a 16-oson belül, de kisegíti Diallo, Reis jobb oldali beadását elüti az ötösről Dompé fejéről Blaswich kapus.

24. perc Henrichs távoli lövését elkapja a léc alatt Fernandes.

23. perc Henrichs elől röplabdás lecsapással ment Meffert, majd maga is csodálkozik, hogy nem kap sárga lapot. Mi is.


20. perc LÉC! KAPUFA! Majdnem gólt kap a hazai csapat, Orbán blokkolja a középcsatár, Dompé tízméteres lövését, Muheimé a kipattanó, aki ballal 22-ről, kissé balról a lécre lő, a labda onnan a bal oldali, azaz a rövid oldali kapufára pattan... aztán kifelé. Jatta és Raum harcol meg a lecsorgóért, a szélső kezezést reklamálva nagyot ugrik az ötös jobb sarka előtt. Biztos volt a dolgában, de tovább!

19. perc Veszélyes vendégkorner, majd a 16-os előtt besegítő Silvát lökik el.

Ómen. A HSV az egyetlen csapat, amelyik ellen még soha nem nyert odahaza a Lipcse!

15. perc Miro Muheim kap sárga lapot Henrichs felrúgásáért.

10. perc Szoboszlai kiharcol egy szabadrúgást a 16-os bal sarka előtt, Forsberg jobbal a sorfalba lő, mintegy 22 méterről. Ápolni kell Jattát, a gambiai támadó mentett fejjel.

5. perc Reis lő jobbal nem sokkal a jobb alsó mellé kissé jobbról, 17 méterről.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta feketében.


Egy kis örökmérleg: 5 meccs, 3 lipcsei és 1 hamburgi sikerrel, 10, ill. 5 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Hamburgtól a Leipzighez:

2014, Vitaly Janelt, 100 000 euró
2014, Ermedin Demirovic, 100 000
2010, Steven Lewerenz, i.
2010, Fabian Franke, i.
A Lipcsétől a HSV-hez:
2011, Sven Neuhaus, ingyen

Eltiltott: a hazai Marcel Halstenberg.

A hazaiaktól Gulácsi Péter, Christopher Nkunku, Timo Werner, Lukas Klostermann, Dani Olmo és Konrad Laimer sérült, a vendégektől Ogechika Heil, Bénes László, Omar Megíd és Tim Leibold maródi.


Nemrég Oliver Mintzlaff, az RB Leipzig vezérigazgatója azt mondta, még mindig túl sokan ünneplik a kupasikert a klubban, és nem a jelenlegi feladatokra koncentrálnak. A szeptember elején vezetőedzőnek kinevezett Marco Rose bemutatásakor Mintzlaff bejelentette, hogy leszerelteti a Német Kupa-trófea több mint két méter magas mását, melyet a lipcsei akadémia előtt állítottak fel.

„Mivel a kupát nem vihettük haza, az ő ötlete volt, hogy gyűrűket készíttet nekünk. Rajta van a két bika, valamint az RB Leipzig felirat gyémántokkal és a trófeával, illetve a nevem kezdőbetűivel” – mutatta be az ékszert Henrichs, és hozzátette, 39-es mezszáma is rá van vésve, ő pedig rendszeresen szeretné viselni.

A hírről az együttes német válogatott futballistája, Benjamin Henrichs számolt be saját Twitch-csatornáján, és elmondta, az ötletgazda a Leipziget 2015 óta erősítő svéd válogatott csapattársa, Emil Forsberg volt.

Megkapták az előző idényben aratott Német Kupa-győzelem emlékére megrendelt aranygyűrűiket a három magyar válogatott labdarúgót is foglakoztató RB Leipzig játékosai – írja az MTI.

Kedden ismét hazai közönség előtt lép pályára a csapat, a Német Kupában a legjobb 16 közé kerülésért a másodosztályú Hamburggal játszik.

„A szünetben három nullára vezettünk, azonban szoros lett a meccs vége – nyilatkozta a klub internetes oldalának a 29 éves futballista. – Tudtuk, hogy végig koncentrálnunk kell, az ellenfelet felhozta a javukra megítélt büntető. Erős csapatunk van, örülök a három pontnak. Hazai pályán jó eredményeket érünk el, azon dolgozunk, hogy idegenben is így legyen.”

Willi Orbán az előző idényben háromszor volt ott a legjobbak között, a 2022–2023-as évadban először sikerült ez a neki. A Hertha ellen a gólja mellett öt párharcot nyert meg a levegőben, két lövést blokkolt, valamint 86.2 százalékos pontossággal passzolt.

MAGYAR SZEMPONTBÓL remekül sikerült a Leipzig Hertha elleni szombat esti bajnokija (3–2). A lipcseiek Gulácsi Péterre sérülés miatt nem számíthattak, azonban Szoboszlai Dominik és Willi Orbán főszereplő volt. A középpályás két gólpasszt adott, a hátvéd pedig csapata harmadik gólját szerezte, remekül látta el védőmunkáját, a Kickernél bekerült a hét csapatába.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LEIPZIG–HAMBURG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik