Német Kupa: Nem volt vita, hogy én végezzem el – Détári

P. T.P. T.
Vágólapra másolva!
2018.05.19. 10:15
Harminc évvel ezelőtt az Eintracht Frankfurt és a Bochum játszotta a Német Kupa döntőjét, amelyet Détári Lajos szabadrúgásgólja döntött el. A gólszerző a frankfurtiak Bayern München elleni fináléját megelőzően felidézte a történteket.

„Détári emeli... Haj, de nagy gól, Lajos!"

A harminc évvel ezelőtti felvételt ennyi idő elteltével is ajánljuk mindenkinek: az 1988. május 28-án rendezett Német Kupa-döntő 81. percében az Eintracht Frankfurt magyar karmestere az ellene elkövetett szabálytalanságért járó szabadrúgást mesterien tekeri a Bochum kapujának jobb felső sarkába (azt a kaput Ralf Zumdick, a Ferencváros jelenlegi pályaedzője védte).

„A döntő előtt előbb három napra edzőtáborba vonultunk, onnan utaztunk Berlinbe – elevenítette fel a három évtizede történteket Détári Lajos. Elképesztő felhajtás volt! Nem mintha tartanunk kellett volna bármitől is, de testőrök óvták minden lépésünket. Mellém legtöbbször az a jól megtermett legény csapódott, aki máskor Boris Becker testi épségére szokott vigyázni. Ha tudta volna, hogy én is milyen jól teniszezem... És eljött május huszonnyolcadika. Kifutottunk az Olimpiai Stadionba, zsúfolt ház, harmincezer frankfurti itt, harmincezer bochumi ott. Piros-fehér-zöld tréningben melegítettünk, amihez ugyan semmi közöm sem volt, a többieknek azt mondtam, én intéztem... Az ominózus szabadrúgás előtt kétszer szabálytalankodtak velem szemben, szerencsére Heitmann sporttárs csak a másodikat fújta le, így közelebbről rúghattam. Nem volt vita, hogy én végzem el, Frank Schulz is csak azért lépett oda hozzám, hogy megsúgja: »Lajos, ezt belövöd!« Sajnálhatja, hogy nem lottózott aznap... Ahogy a labda elszállt a sorfal fölött, tudtam, hogy gól lesz. Aztán elindultam a Bochum kapuja mögött tomboló szurkolóink felé, mit ne mondjak, jó érzés volt. A mérkőzés napján megjelenő egyik újság azt jövendölte: Détári lesz a finálé sztárja. Aki írta a cikket, értett hozzá. A győzelem természetesen csapatmunka volt, más lapra tartozik, hogy a többiek gyakorlatilag ott hagytak a serleggel. Merthogy a pályán rendezett fieszta úgy ért véget, hogy a kupa nálam maradt, és mire végeztem az interjúkkal, már senki sem tartózkodott az öltözőben. Azért nem ijedtem meg, jó kezekben volt a trófea."

Noha az Eintracht azóta kétszer is bejutott a fináléba, 2006-ban és tavaly is elbukott, nem csoda, hogy máig azt a harminc évvel ezelőtti napot emlegetik a városban. És persze Détári Lajost, aki anno megadta a módját az ünneplésnek: a csapatkapitány, „Charly" Körbel unszolására életében először rágyújtott egy szivarra.

NÉMET KUPA
DÖNTŐ
20.00:
Bayern München–Eintracht Frankfurt (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik