Megjelent Kahn a Bayern élén, korbáccsal és „pénzes madzaggal”

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.07.09. 09:30
null
Kahn: ezek a mézeshetek, nemsokára jönnek a dolgos-stresszes hétköznapok (Fotó: AFP)
Labdarúgó Európa-bajnokság és közelgő olimpia ide, a tomboló nyár és a nyári nyitás utáni tombolás oda, a futball szerelmesei ezen a nyáron is bújják a híreket, alig várják már, hogy kedvenc csapatuk, csapataik kikkel erősítenek – és kikkel nem. Ezen a nyáron is megzörgetünk minden harasztot, utánanézünk a leghihetőbb és legborzalmasabb pletykáknak, és táblázatba gyömöszöljük a legfontosabb igazolásokat. Az angolok után most is az olaszokkal folytattuk, hogy elérkezzünk Németországba, tartsanak velünk!


Az előző évben csúcsra járatta a BAYERN MÜNCHENT a vezetőség és Hans-Dieter Flick vezetőedző, a müncheniek megnyerték a Bajnokok Ligáját, előtte pedig nagyon megverték az ősi ellenfelek egyikét, a Barcelonát. Nem mellesleg bajnokok és Német Kupa-győztesek is lettek, majd ahogyan azt várni lehetett, a sikereket nem tudták megismételni, de a bajnoki cím, egy európai Szuperkupa-siker és a FIFA klubvilágbajnoki aranyérme azért összejött. A győztes kerethez hozzá mertek nyúlni a nagy sikerek és a koronavírus tombolása közben is, ám a korábbiakhoz képest kevesebbet költöttek: 2017-ben jött Corentin Tolisso, Kingsley Coman, Niklas Süle, Sandro Wagner, James Rodríguez, Serge Gnabry és Sebastian Rudy, egy évre rá Alphonso Davies és Leon Goretzka, aztán a Benjamin Pavard, Philippe Coutinho, Michaël Cuisance, Ivan Perisic, Fiete Arp, Álvaro Odriozola hatost követte tavaly a kezdőbe igazolt Leroy Sané mellett a Marc Roca, Bouna Sarr, Douglas Costa, Alexander Nübel, Tanguy Nianzou, Eric Maxim Choupo-Moting, Tiago Dantas sor.

Fizetni „sokat” csak Sanéért kellett, kicsivel 50 millió fölött, a szűrő Roca kilenc-, a jobbhátvéd Sarr nyolcmillió euróba került, Douglas Costa és a portugál középpályás, Dantas csak kölcsönbe érkezett, pénzt adni is csupán előbbiért voltak kénytelenek, holmi 250 ezer eurót, a többiek pedig ingyen (plusz aláírási pénzek) érkeztek. Akkor nem tulajdonítottak nagy jelentőséget annak, hogy felkerült a nagyok közé a Joshua Zirkzee, Jamal Musiala, Chris Richards trió a tartalékoktól, illetve az ifiből, de lesz még szó róluk – és ma már világos, Thiago Alcántarát jó ütemben adták el.

Most távozott először is a sikeredző, Herr Flick, aki bölcsen egy sokkal nyugodtabb, és a statisztikák alapján egy legalább tíz évre szóló állásba katapultált (vagy kapitulált?): a válogatotthoz. Utóda a fiatal tehetség, Julian Nagelsmann lett, a vezetők reményei szerint ő jobban bírja majd a nyomást (amelynek nagy részét a rossz nyelvek szerint éppen a vezetők fejtik ki). A stábjával megérkezett Dino Topmöller is Münchenbe – édesapja a Bundesliga közelmúltjának egyik meghatározó vezetőedzője, Klaus Topmöller, akinek soha nem adatott meg a Bayern kispadja (a 69 éves szakember 2008 óta nyugdíjas).


Ha már változások: Karl-Heinz Rummenigge is nyugdíjba vonult, igazgatói székét Oliver Kahn örökölte meg, és ha már ikonok, ne feledjük, ha nem is vezetői állásokban, de a klubnál vagy a klubnak dolgozik Raimond Aumann, Lothar Matthäus, Bixente Lizarazu, Giovane Elber, Klaus Augenthaler, Hans Pflügler és Claudio Pizarro is. Közülük edzőként Matthäus jöhetett volna számításba, de inkább csak a játék szintjén, régebben Augenthaler is „mesterkedett”, egy alkalommal a Bayernt is vezette, majd a Leverkusen és a Wolfsburg élére került, pár évet eltöltött nem is olyan régen a müncheni ificsapatoknál. A Münchenben ma is népszerű „Auge” annak idején Franz Beckenbauert helyettesítette a Bayern kispadján, és izgalmában négyet cserélt (ehhez kellett azért a játékvezető és csapata figyelmetlensége is). Az egykori remek védő később lehiggadt, olyannyira, hogy szégyenszemre elaludt a kispadon egy bajnoki közben...

Nagelsmann-nal ez nem történhet meg (mármint hogy túl sokat cserélne), és nem tudni, vannak-e álmatlan éjszakái amiatt, hogy a védelemből nem hosszabbított a vezetőséggel David Alaba, a vezetőség nem hosszabbított Jérome Boatenggel és Javi Martínezzel, a reményei szerint a kezdőbe érkező cserekapust, Alexander Nübelt kölcsönadták a Monacónak, az U21-es válogatott védőt, Lars Lukas Mait pedig a Werder Bremennek.

Alaba keretbeli helyére meglepő módon egy 23 éves angolt igazoltak, Omar Richardsot, ő 92 mérkőzést játszott már a Championship húsdarálójában, két éve egyszer bekerült az U21-es válogatottba, és ingyen érkezett most. Korábbi főnökei szerint a megtartása mindenestől négy évre majdnem húszmillió euróba került volna, mert ilyen a mai topfutball.

Boateng utóda a védelem szívében Dayot Upamecano lesz, akit 42.5 millió euróért engedett csak el a Lipcse. A védő az RB-csoporthoz annak idején 2.2 millióért került, még 2015-ben. Mindenki jól járt tehát, noha Upamecano kivásárlási ára jóval kisebb, mint a Transfermarkt szerinti értéke. A Münchennél tízmillió eurót keres majd bruttóban – éppen feleannyit, mint amennyit bónuszok nélkül kért Alaba a hosszabbításért. Nem mellékesen Upamecano bérében már az ügynöke járandósága is benne foglaltatik! Lipcsében évi hárommilliót sem kapott a bekk, és 200 ezer eurós július havi bérét megfelezi a régi és új kenyéradója, így már a hónap elején edzésbe állhatott Upamecano Münchenben, nem kellett megvárnia a 15.-ét, ameddig a lipcsei szerződése szólt.

Nübelt a kispadon a 32 esztendős Sven Ulreich pótolja majd, őt 2020 őszén engedték el Hamburgba, ugyanakkor ne feledjük, Manuel Neuer már 35 éves. Ha már Neuer: ő majdnem annyit keres (18 millió euró, szintén bruttóban), mint amennyit Alabáék kértek. A topfizetés természetesen Robert Lewandowskié, 20 millió éves szinten (nettóban ez bő fele lehet a német források szerint) – és mint Kahn elárulta, a koronavírus egy éve alatt 150 millió euróval csökkentek a bevételek, így aztán senkit sem tartanak meg, akiért jó ajánlatot kapnak, és „nem lesznek olyan fizetések, amelyek nem illenek a Bayern filozófiájához”.

 

Megtapasztalta ezt Coman és kis csapata is, ugyanis nem haladnak az „üvegtérdű” szélsővel a hosszabbítási tárgyalások, és máshol bizony többet kapna, mint a müncheni 8 millió euró. A szerződése csak 2023-ban jár le, miközben jövőre fut ki Goretzka, Süle és Tolisso kontraktusa, így hamarosan indul velük is a kontrakt-tusa.

Goretzka ügynöke a német sajtó szerint egy évi húszmillió eurós kérvénnyel nyitott...

Érte bejelentkezett a Manchester United, erről több hír is napvilágot látott Angliában, míg Comant a United mellett immár a Liverpool és a Real Madrid is vinné, az ESPN és a német Sport1 információi szerint 50 millió euróért el is adná őt a München, a szélső havi egymillió eurós bruttó fizetést kér. Megszólalt a fenti ügyek kapcsán gyorsan Kahn is, aki optimista azt illetően, hogy hosszabbítanak velük.

De még Süle ügye sem tűnik egyszerűnek, Nagelsmann bemutatásán a sportigazgató Hasan Salihamidzic annyit mondott a védőről: „Sokat beszéltünk róla”, és közben az új edzőre nézett. „Kapcsolatban állunk az ügynökeivel, és megbeszéléseket folytatunk egyik vagy másik irányba” – tette később hozzá pár közhely meglebegtetése után.

Egy kis átigazolási finomság: a nagymogul Pini Zahavi képviseli Alaba és Lewandowski mellett Comant is (az ügynök csúnyán összeveszett tavaly a bayernes tótumfaktummal, a felügyelőbizottság erős emberével, Uli Hoeness-szel), Goretzkát az a Thomas Kroth terelgeti, aki kiharcolta a remek fizetést Neuernek (az idősebbek emlékezhetnek rá az NSZK válogatottjából, amelyben egyszer szerepelt, éppen a magyarok ellen; illetve egy csodás Molnár-féle Dortmund-gombfociból, a csak a nyolcvanas évekre jellemző bajusszal), Süle csapata pedig ugyanaz, amelyik elintézte Upamecano szerződését – és ők képviselik Nagelsmannt is!

De legalább dekázniuk nem kellett... (Fotó: AFP)
De legalább dekázniuk nem kellett... (Fotó: AFP)


Az első igazolás tulajdonképpen maga Nagelsmann volt, akiért 15 millió eurót és egy tekintélyes bónuszt kért a Leipzig.
Volt olyan időszak, amikor már Bayern-mezben láttuk a Chelsea szélsőjét, Callum Hudson-Odoit, akit most sokkal olcsóbban adna el a Chelsea, mint két éve, ugyanis a játékos megrekedt a fejlődésben. Nem mondható el az a Rennes csodagyerekéről, Eduardo Camavingáról, csak éppen róla a Manchester United, a PSG és a Real Madrid is tárgyalgat. A délnémet sajtó favoritja a holland Denzel Dumfries, érte húszmillió eurót kért az Intertől a PSV, a Barcelona ingyen is menekülne Miralem Pjanic királyi fizetésétől, a SPOX pedig felvetette a mönchengladbachiFlorian Neuhaus nevét, mint Bayern-célpontét.

Ő ideális Goretzka-, vagy még inkább Tolisso-helyettes lehet. Asraf Hakimi ügyében a PSG-vel senki sem vetélkedhetett, ám a Bayern nemhogy őt, Lucas Vázquezt sem akarja megfizetni. Amerikai és francia értesülések szerint egy ideje figyeli már Salihamidzic a Celta Vigo perui, de holland állampolgársággal is bíró szűrőjét, Renato Tapiát, és az ecuadori védő, Piero Hincapié (Talleres) is BM-célpont. Utóbbi tízmillió euróért vihető, az Atlético Madrid, a Celtic, a Milan, a Betis, a Roma, a PSG és a Newcastle United is felfigyelt már rá. Ő szintén Copa América-szereplő volt a nyáron.

Még csak 17 éves a lett tehetség, a karmester Matrix Einer (Paide), akire felfigyelt a Liverpool stábja is, de legalább ilyen meglepő (állítólagos?) kiszemelt a Bielefeld kapusa, Stefan Ortega. Coman utóda a villámléptű belga szélső, Jérémy Doku lehet, őt tavaly 26 millió euróért vette a Rennes az Anderlechttől, így aztán sokkal olcsóbb lenne hosszabbítani Comannal.

Nincs könnyű helyzetben a Bayern, és mint mindig ilyen tájt, a vezetőség már jó korán kijelenti, hogy ők aztán ezen a nyáron senkit, semennyiért; mert nyilván nem akarják adni a lovat a klubok és az ügynökök alá. A hazai élklubok egyébként sem szívesen adják el a legnagyobb riválisnak a legjobbjaikat, akik így főleg a szerződésük lejárta után érkeznek, vagy mint Upamecano, a kivásárlási ár elérésével – a kisebbeknél pedig nincsenek most akkora tehetségek, akikre szüksége lenne a Bayernnek. A liga tizenegy legértékesebb játékosából kilenc müncheni a dortmundi Erling Haaland, Jude Bellingham páros mellett, a leverkuseni Florian Wirtz, Edmond Tapsoba, Moussa Diaby, Leon Bailey kvartettre nincs szüksége a Bayernnek jelenleg, a Wolfsburg középső védője, míg az elmúlt idényben berobbanó Maxence Lacroix vagy francia honfitársa, Evan N'Dicka ára legalább negyvenmillió euró lenne, ha a Bayern rákérdezne. Mégis az ő példájuk jelentheti a kiutat: Kahn leszögezte, hogy az ultramodern akadémiára bátran támaszkodhat Nagelsmann, és több tehetséget nem fognak elpocsékolni. Nem egyszerű munka ez sem, mert Lacroix játékjoga tavaly ilyenkor egymillió eurót ért, N'Dicka a megvételekor ennek a felét sem. De bíztak a megfigyelők szemében, a játékosok lehetőséget kaptak, és csoda történt...

De éppen Musiala példája mutatta meg, mire képesek a hazai tehetségek, ha lehetőséget és némi bizalmat kapnak a légiósok helyett (ismerős a helyzet?), játékjoga már 38 millió eurónál hegyel, a húszéves Alphonso Daviesé 70 milliónál tart. Tanguy Nianzou lehet Süle esetleges távozásának nagy nyertese, és a szakértők szerint a 21 éves francia középpályásra, Michaël Cuisance-re is szép napok várnak Münchenben. Közben profi szerződést kötöttek a német U19-es válogatott jobbhátvéddel, a horvát származású Josip Stanisiccsal.

A modern világnak megfelelően a tartalékok között a fél világból összecsábítgatott tehetségek várnak a kiugrásra: osztrák, orosz, horvát, szerb, gambiai, Fülöp-szigeteki, albán, amerikai, olasz, svéd, nigériai, brazil, francia, angol, ghánai és német útleveleket lehet összegyűjteni egy egzotikusabb túra előtt...


Távozhat a nyáron a Hoffenheimhez kölcsönbe Richards, a szűrő Adrian Feint a Greuther Fürth csábítgatja, Zirkzee-t vinné egy idényre legalább az FC Basel, a támadóra ugyanis nem érvényesítette a 15 millió eurós vételi opcióját a Parma. A legkomolyabb kérője az érte már januárban is érdeklődő Everton. A Juventus Goretzkára és Tolissóra is vevő lenne, különös tekintettel szerződésük közeli végére, sőt a magyarok orra alá borsot törő német középpályásra a Real Madrid is vevő volna. Logikus módon vetődött fel Lipcsében Nianzou neve, Süle legújabb udvarlója pedig egyes német lapok szerint a Chelsea.

A BUNDESLIGA NYÁRI ÁTIGAZOLÁSAI, 2021

ARMINIA BIELEFELD
Érkezett: Guilherme Ramos (Feirense, 1 200 000 euró), Florian Krüger (Erzgebirge Aue, 1 000 000 euró), Okugava Maszaja (RB Salzburg, kölcsön után végleg, 1 000 000), Bryan Lasme (Sochaux, 1 000 000), Szebasztian Vasziliadisz (Paderborn, ingyen), Janni Serra (Holstein Kiel, ingyen)
Távozott: Cebio Soukou (Sandhausen, ingyen), Nils Seufert (Greuther Fürth, ingyen), Anderson Lucoqui (Mainz, i.), Sven Schipplock (Stuttgart II, i.), Andreas Voglsammer (Union Berlin, i.), Jóan Símun Edmundsson (Waasland-Beveren, i.), Reinhold Yabo (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Sergio Córdova (Augsburg), Doan Ricu (PSV), Arne Maier (Hertha), Michel Vlap (Anderlecht)

AUGSBURG
Érkezett: Lasse Günther (Bayern München U19, ingyen), Niklas Dorsch (Gent, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Lukas Petkov (Augsburg II), Maurice Malone (Wehen Wiesbaden), Sergio Córdova (Bielefeld), Kevin Danso (Düsseldorf), Jozo Stanic (Zwickau), Frederik Winther (Lyngby), Felix Götze (Kaiserslautern), Julian Schieber (visszavonult)
Távozott: Rani Khedira (Union Berlin, ingyen), Marek Suchy (Mladá Boleslav, ingyen)
Kölcsönbe: Lukas Petkov (Verl), Jozo Stanic (Wehen Wiesbaden)
Kölcsönből vissza: László Bénes (Mönchengladbach)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett: Mitchel Bakker (PSG, 7 000 000), Andrej Lunyov (Zenit, i.)
Kölcsönből vissza: Joel Pohjanpalo (Union Berlin), Panajotisz Recosz (St.-Étienne)
Távozott: Aleksandar Dragovic (Crvena zvezda, i.), Lars Bender (visszavonult), Sven Bender (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Santiago Arias (Atlético Madrid)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Dayot Upamecano (Leipzig, 42 500 000 euró), Omar Richards (Reading, ingyen), Sven Ulreich (Hamburg, i.), Josip Stanisic (Bayern München II)
Kölcsönből vissza: Lars Lukas Mai (Darmstadt), Christian Früchtl (Nürnberg), Michaël Cuisance (Marseille), Adrian Fein (PSV), Chris Richards (Hoffenheim), Joshua Zirkzee (Parma)
Távozott: David Alaba (Real Madrid, ingyen), Javi Martínez (Qatar SC, i.), Jérome Boateng (szerződése lejárt)
Kölcsönbe: Alexander Nübel (Monaco), Lars Lukas Mai (Werder Bremen), Adrian Fein (Greuther Fürth)
Kölcsönből vissza: Tiago Dantas (Benfica)

BOCHUM
Érkezett: Christopher Antwi-Adjei (Paderborn, i.), Michael Esser (Hannover, i.), Aszano Takuma (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Eduard Löwen (Hertha)
Távozott: Robert Zulj (al-Ittihad Kalba, 350 000), Thomas Eisfeld (szl.)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Gregor Kobel (VfB Stuttgart, 15 000 000), Soumaila Coulibaly (PSG U19, i.), Ansgar Knauff (Dortmund II)
Kölcsönből vissza: Sergio Gómez (Huesca), Immanuel Pherai (PEC), Marius Wolf (1. FC Köln)
Távozott: Leonardo Balerdi (Marseille, kölcsön után végleg, 11 000 000), Jeremy Toljan (Sassuolo, kölcsön után végleg, 3 500 000), Sergio Gómez (Anderlecht, 1 500 000), Lukasz Piszczek (Goczalkowice, i.), Immanuel Pherai (Dortmund II)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Hannes Wolf (Leipzig, kölcsön után végleg, 9 500 000)
Kölcsönből vissza: Keanan Bennetts (Ipswich Town), Kouadio Koné (Toulouse), Bénes László (Augsburg), Andreas Poulsen (Austria Wien)
Távozott: Oscar Wendt (IFK Göteborg, i.), Max Grün (Aschaffenburg, i.), Julio Villalba (szl.), Ibrahima Traoré (szl.)
Kölcsönből vissza: Valentino Lazaro (Inter)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Christopher Lenz (Union Berlin, i.), Fabio Blanco (Valencia U19, i.), Santos Borré (River Plate, i.), Jesper Lindström (Bröndby, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Rodrigo Zalazar (St. Pauli), Dejan Joveljics (Wolfsberg), Goncalo Paciencia (Schalke), Frederik Rönnow (Schalke), Danny da Costa (Mainz)
Távozott: André Silva (RB Leipzig, 23 000 000), Jetro Willems (szl.)
Kölcsönből vissza: Markus Schubert (Schalke), Luka Jovics (Real Madrid)

FREIBURG
Érkezett: Noah Atubolu (Freiburg II), Nishan Burkart (Freiburg II), Noah Weisshaupt (Freiburg II), Kevin Schade (Freiburg II), Kimberly Ezekwem (Freiburg II), Kiliann Sildillia (Freiburg II)
Kölcsönből vissza: Patrick Kammerbauer (Braunschweig), Chima Okoroji (Paderborn), Nico Schlotterbeck (Union Berlin), Brandon Borrello (Düsseldorf), Amir Abrashi (Basel)
Távozott: Kvon Csang Hun (Szuvon Bluewings, i.), Amir Abrashi (Grasshoppers, i.), Chima Okoroji (Sandhausen), Brandon Borrello (Dynamo Dresden)
Kölcsönbe: Lino Tempelmann (Nürnberg)
Kölcsönből vissza: Guus Til (Szpartak Moszkva), Florian Müller (Mainz)

GREUTHER FÜRTH
Érkezett: Max Christiansen (Waldhof Mannheim, i.), Nils Seufert (Bielefeld, i.), Gideon Jung (Hamburg, i.)
Kölcsönbe: Jessic Ngankam (Hertha), Justin Hoogma (Hoffenheim), Adrian Fein (Bayern München)
Távozott: David Raum (Hoffenheim, i.), Sebastian Ernst (Hannover, i.), Paul Jaeckel (Union Berlin, i.), Mërgim Mavraj (Türkgücü München, i.)

HERTHA BSC
Érkezett: Suat Serdar (Schalke, 8 000 000), Kevin-Prince Boateng (Monza, i.)
Kölcsönből vissza: Davie Selke (Werder Bremen), Arne Maier (Bielefeld), Dennis Jastrzembski (Waldhof Mannheim)
Távozott: Mathew Leckie (Melbourne City, i.), Sami Khedira (visszavonult)
Kölcsönbe: Eduard Löwen (Bochum), Jessic Ngankam (Greuther Fürth), Omar Alderete (Valencia)
Kölcsönből vissza: Mattéo Guendouzi (Arsenal), Nemanja Radonjics (Marseille)

HOFFENHEIM
Érkezett: David Raum (Greuther Fürth, i.), Angelo Stiller (Bayern München II, i.), Sebastian Rudy (Schalke, kölcsön után végleg, i.)
Kölcsönből vissza: Justin Hoogma (Utrecht), Ilay Elmkies (Den Haag), Jacob Bruun Larsen (Anderlecht)
Távozott:
Kölcsönbe: Ilay Elmkies (Admira Wacker), Justin Hoogma (Greuther Fürth)
Kölcsönből vissza: Ryan Sessegnon (Tottenham), Chris Richards (Bayern München)

1. FC KÖLN
Érkezett: Marvin Schwäbe (Bröndby, i.), Dejan Ljubicic (Rapid Wien, i.), Timo Hübers (Hannover, i.), Mark Uth (Schalke, i.)
Kölcsönből vissza: Niklas Hauptmann (Holstein Kiel), Kingsley Schindler (Hannover), Tomas Ostrak (Karviná), Vincent Koziello (CD Nacional), Marcel Risse (Viktoria Köln), Lasse Sobiech (Zürich), Louis Schaub (Luzern), Anthony Modeste (St.-Étienne)
Távozott: Birger Verstraete (Antwerpen, kölcsön után végleg, 2 000 000), Lasse Sobiech (Darmstadt, i.), Marco Höger (szl.), Max Meyer (szl.), Marcel Risse (Viktoria Köln, i.)
Kölcsönből vissza: Elvis Rexhbecaj (Wolfsburg), Ron-Robert Zieler (Hannover), Tolu Arokodare (Valmiera), Marius Wolf (Dortmund), Emmanuel Dennis (FC Bruges)

MAINZ
Érkezett: Anderson Lucoqui (Bielefeld, i.), David Nemeth (Mainz II), Li Dzse Szung (Holstein Kiel, i.), Silvan Widmer (Basel, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Jonathan Meier (Dynamo Dresden), Florian Müller (Freiburg), Aarón Martín (Celta Vigo), Issah Abass (Twente), Dzsi Dong Von (Braunschweig)
Távozott: Florian Müller (Stuttgart, 5 000 000), Pierre Kunde (Olimpiakosz, 1 800 000), Danny Latza (Schalke, i.), Levin Öztunali (Union Berlin, i.), Phillipp Mwene (PSV, i.), Robin Quaison (al-Ettifak, i.), Dzsi Dong Von (FC Szöul)
Kölcsönbe: Issah Abass (HNK Rijeka)
Kölcsönből vissza: Danny da Costa (Frankfurt), Robert Glatzel (Cardiff City)

RB LEIPZIG
Érkezett: André Silva (Frankfurt, 23 000 000), Josko Gvardiol (Dinamo Zagreb, 18 800 000), Angelino (Manchester City, kölcsön után végleg, 18 000 000), Mohamed Simakan (Racing Strasbourg, 15 000 000), Benjamin Henrichs (Monaco, 15 000 000), Caden Clark (New York Red Bulls, 1 820 000), Brian Brobbey (Ajax II, i.), Joscha Wosz (Leipzig U19)
Kölcsönből vissza: Marcelo Saracchi (Galatasaray), Ademola Lookman (Fulham)
Távozott: Dayot Upamecano (Bayern München, 42 500 000), Ibrahima Konaté (Liverpool, 40 000 000), Hannes Wolf (Mönchengladbach, kölcsön után végleg, 9 500 000)
Kölcsönbe: Caden Clark (New York Red Bulls)
Kölcsönből vissza: Justin Kluivert (Roma)

VFB STUTTGART
Érkezett: Florian Müller (Mainz, 5 000 000), Naouirou Ahamada (Juventus U23, kölcsön után végleg, 1 500 000), Ömer Beyaz (Fenerbahce, i.), Alou Kuol (Central Coast Mariners, i.)
Kölcsönbe: Ito Hiroki (Júbilo Ivata, 100 000)
Kölcsönből vissza: Nikolas Nartey (Sandhausen), Pablo Maffeo (Huesca), Maxime Awoudja (Türkgücü München)
Távozott: Nicolás González (Fiorentina, 23 000 000), Gregor Kobel (Dortmund, 15 000 000), Marcin Kaminski (Schalke, i.), Gonzalo Castro (szl.)
Kölcsönbe: Maxime Awoudj (WSG Tirol), Pablo Maffeo (Mallorca, 500 000)

UNION BERLIN
Érkezett:
Tymoteusz Puchacz (Lech Poznan, 3 500 000), Endo Keita (Jokohama F. Marinos, kölcsön után végleg, 900 000), Julius Kade (Dynamo Dresden, 500 000), Rick van Drongelen (Hamburg, 500 000), Rani Khedira (Augsburg, i.), Paul Jaeckel (Greuther Fürth, i.), Levin Öztunali (Mainz, i.), Haragucsi Genki (Hannover, i.), Pawel Wszolek (Legia Warszawa, i.), Andreas Voglsammer (Arminia Bielefeld, i.), Kevin Behren (Sandhausen, i.)
Kölcsönbe: Timo Baumgartl (PSV)
Kölcsönből vissza: Nicolai Rapp (Darmstadt), Suleiman Abdullahi (Braunschweig)
Távozott: Marius Bülter (Schalke, 800 000), Nicolai Rapp (Werder Bremen, 200 000), Christopher Lenz (Frankfurt, i.), Christian Gentner (Luzern, i.), Florian Hübner (Nürnberg, i.), Akaki Gogia (szl.)
Kölcsönből vissza: Nico Schlotterbeck (Freiburg), Taiwo Awoniyi (Liverpool), Loris Karius (Liverpool), Joel Pohjanpalo (Leverkusen), Petar Musa (Slavia Praha)

WOLFSBURG
Érkezett: Aster Vranckx (Mechelen, 8 000 000), Maximilian Philipp (Dinamo Moszkva, kölcsön után végleg, 7 500 000)
Kölcsönből vissza: Elvis Rexhbecaj (1. FC Köln), Omar Marmus (St. Pauli), William (Schalke)
Távozott: Felix Klaus (Düsseldorf, kölcsön után végleg, 1 100 000), Jeffrey Bruma (szl.)

Lezárva péntek reggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik