Magyar ünnep Berlinben – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.05.20. 23:48

Ha csak valami egészen valószínűtlen, már-már extrém eseményre (például két-három honfitársunkat kiállítják vagy – mondjuk – Sallai Roland elhúzza a labdát a kapujából rosszul kifutó Gulácsi Péter mellett, de az üres kapu előtt elbotlik egy fűcsomóban, ám a menteni igyekvő Willi Orbán így is véletlenül a saját kapujába sodorja a labdát) nem kerül sor, borítékolhatjuk: magyar futballünnep (is) lesz a Német Kupa szombat esti döntője a berlini Olimpiai Stadionban. Egészen bizonyos, legalább egy magyar labdarúgó a magasba emelheti a klubfutball egyik legbecsesebb serlegét, hiszen mindkét döntős csapatban van honfitársunk: az RB Leipzigben Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik, a Freiburgban pedig Sallai Roland. Mivel jó eséllyel mind a négyen pályára lépnek, az is kijelenthető, hogy 1988 után, tehát harmincnégy évet követően, újra a pályán ünnepelhet kupagyőzelmet magyar futballista. Azóta volt már ugyan Német Kupa-győztes honfitársunk, de 2004-ben Lisztes Krisztián sérülés miatt nem játszhatott az Alemannia Aachent 3–2-re legyőző Werder Bremenben, amikor pedig szerepelhetett magyar a döntőben (2019-ben Gulácsi és Orbán, 2021-ben Gulácsi a lipcseiek soraiban), akkor az aktuális ellenfél győzött.

1988-ban Détári Lajos emelhette a magasba magyarként a (nyugat)német szövetség kupáját, mi több, az Eintracht Frankfurt középpályásaként ő szerezte a Bochum elleni döntő egyetlen gólját is, szabadrúgásból a 81. percben. Akkor ő volt a legdrágább magyar futballista, most pedig a Lipcsét erősítő Szoboszlai Dominik. Hogy Németországban is van infláció, jelzi, hogy Détári 1987-ben átszámítva mindegy 1.8 millió eurónak megfelelő német márkáért szerződött Kispestről Frankfurtba, míg Szobosz­laiért 2021-ben a Lipcsének már 22 millió eurót kellett fizetnie a Red Bull Salz­burgnak.

De nem az árfolyamok döntenek szombaton, nem is a két klub anyagi lehetőségei közötti különbségek, hanem az aktuális forma, ahogy az már egy kupadöntőben lenni szokott. Nekünk viszont a legfontosabb: a 2006-os világbajnoki döntő és a 2015-ös Bajnokok Ligája-finálé színhelyén ezúttal magyar játékos(ok)ra is hullik majd a konfetti.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik