Lipcsében nem hisznek a transzferológiai álmoskönyvben

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.01.29. 10:44
null
Új férfi, új műsor? (Fotó: AFP)
Idén sem ússzuk meg az átigazolási időszakot, mondhatni szerencsére, hiszen ha megnézzük kis hazánk és a nagyvilág híreit, még mindig a transzferhírek azok, amelyek nem keserítenek el vagy bosszantanak fel bennünket. A mínuszok helyett a százmillió eurók röpködnek a topligákban, a Premier League és a Serie A után a Bundesligával folytatjuk.

 

A közhiedelemmel ellentétben az RB LEIPZIG nem keres vagyonokat a játékospiacon, ugyanakkor kész csoda, hogy „nullszaldósan” erősítve is a Lipcsét tartják a szakemberek a Bundesligában a Bayern München legnagyobb kihívójának – még úgy is, hogy csak a 10. forduló után indult meg a csapat szekere, miután Marco Rose átvette Domenico Tedesco helyét a kispadon.

Ezzel mintegy helyreállt a rend, a fiatal olasz-német ugyanis a Szpartak Moszkvától érkezett, korábban a Schalkét vezette, Rose pedig tősgyökeres lipcsei és RB-s: játszott a Rotation Leipzigben és a VfB Leipzigben, megélte az NDK-s és a kapitalista időket, edzette a Lokomotive Leipziget, aztán az RB Salzburgnál végigjárta vezetőedzőként az összes lépcsőfokot a serdülőcsapatoknál kezdve.

Stabil anyagi háttér, kiváló fizetések, sok és fizetőképes szurkoló, új edző, új sportigazgató (a 49 esztendős Max Eberlt nem kevés pénzért igazolták át a Borussia Mönchengladbachtól, a végösszeg bónuszokkal együtt 8-10 millió euró lehet) – ez a transzferológiai álmoskönyvek szerint heves költekezésekbe torkollik, ám a felvilágosult Lipcsében nem hisznek az ilyesmiben.


A részvények 99 százalékát a Red Bull GmbH birtokolja, a társalapító és társtulajdonos Dietrich Mateschitz tavaly ősszel elhunyt, a közel 30 milliárd eurós vagyont a fia, Mark Mateschitz örökölte, a cég ügyeit pedig egy háromfős igazgatótanács viszi, ebben Oliver Mintzlaff a vállalati projektek és befektetések vezérigazgatója, és egyáltalán nem mellékesen ő a Lipcse vezérigazgatója is.

Az máris biztos, hogy a nyáron jön az osztrák leánycsapattól a kiváló csatár, Benjamin Sesko, 24 millió euróért, 2024 (!) nyarán tízmillióért a belga kapus, Maarten Vandevoordt a Genktől; tavaly nyáron David Raum, Timo Werner, Xaver Schlager és kölcsönbe Abdou Diallo érkezett, kétcsapatnyi fiatal mellett távozott Tyler Adams, Hvang Hi Csan, Brian Brobbey, Nordi Mukiele, Ademola Lookman és Alexander Sörloth is (amennyit utóbbi kettőn buktak, azt sikerült bőven visszahozni az előző négyen).


Gulácsi Péter mellett kidőlt a sorból Mohamed Simakan, Abdou Diallo és Christopher Nkunku is, Konrad Laimer fél lábbal már Münchenben van (az osztrák középpályásnak a nyáron lejár a szerződése, és a Kicker információi szerint már mindenben megegyezett a bajorokkal, átesett az orvosi vizsgálatokon is). A Brighton az első elutasítások után és ellenére tovább alkudozik a szintén középső középpályás Amadou Haidarára (ismerve a Premier League anyagi lehetőségeit, biztosan meg tudnak egyezni), és mint sokszor írtunk már róla, Josko Gvardiol és Dani Olmo kegyeiért kvázi az összes európai élcsapat felsorakozott, Christopher Nkunkupedig minden bizonnyal a Chelsea-ben folytatja, megalapozva a Lipcse nyári költekezésének alapjait.

Gvardiollal nagy bölcsen a világbajnokság előtt hosszabbítottak, egészen 2027-ig (jövő nyáron azonban 112 millió euróért elvihető), Olmo kontraktusa 2024 nyarán fut ki, tehát kapkodásra nincs ok. Nyilván mindkét játékos kinőtte Lipcsét, Olmót anyagi okokból a nyáron eladhatják.

Nkunku örököse Eberl régi ismerőse, Marco Reus lehet, aki havi egymillió eurót keres most bruttóban Dortmundban, de 33 esztendős, sőt tavasszal már 34, és igen sérülékeny, tehát alaposan át kell gondolni, milyen feltételekkel lehet és kell őt megszerezni. A német sajtó szerint a dortmundi ajánlatokkal igen elégedetlen Reus és az ügynöke a Manchester Uniteddel már nem tárgyalnak, de az al-Naszrral igen...

Eberl mellé a Schalkétól is igazolhat egy szakembert a Lipcse, a Chelsea-hez távozó, az átigazolásokért is felelős technikai igazgató Christopher Livell utóda Rouven Schröder lehet; pármillió eurót kaphatnak a gelsenkircheniek a már nem dolgozó, de még érvényes szerződéssel bíró sportigazgatóért. A korábbi lipcsei sportigazgató, Markus Krösche már a Frankfurtnál dolgozik, és elcsábított két remek scoutot új munkaadójához.

Hogy, hogyan nem, az Eberl által jól ismert középső középpályás, a 21 éves Manu Koné is lipcsei lehet, a nagy munkabírású mönchengladbachi futballistát a Bayern mellett az összes angol élcsapat figyeli. Tárgyalnak a Genkkel arról, hogy Maarten Vandevoordt már az idén átigazoljon, ugyanis Gulácsi Pétert ismét meg kellett műteni, és ebben a szezonban már aligha léphet pályára.

Tény és való, nagy merészség nekimenni a futballtavasznak egy Janis Blaswich, Örjan Nyland, Jonas Nickisch kapustrióval, mintha a csapatépítés legfontosabb elemét felejtették volna el az RB-nél...


Az Igazoljunk 16 éves csodagyereket! c. mozgalomba a Lipcse a Genk balhátvédjével, Joyeux Masanka Bungival szállna be, azonnali erősítés (ha nem is nagy név) Edouard Michut, akit a Sky Sports szerint kölcsönkértek egy fél évre a Sunderlandtől. A 19 éves játékost a PSG a nyáron egy egész idényre adta kölcsön Angliába, vételi opcióval.

Az FC Bruges karmestere, Chemsdine Talbi sincs még 18 esztendős, tudására a Lille, a Wolfsburg, a PSV, az Ajax, a Monaco, a Sassuolo és az Eintracht Frankfurt is vevő. A svájci szűrő, Ardon Jashari „már” húszéves, a kétszeres válogatott játékos maga sem tagadta, hogy tud a vele és a Lipcsével kapcsolatos hírekről, ugyanakkor több angol és olasz csapat is érdeklődik iránta.

Szintén kétszeres, de német válogatott a mainzi Anton Stach, nem meglepő módon Laimer utóda lehet – bár inkább csak nyártól. A Dinamo Zagreb középhátvédje, Josip Sutalo sem kerülte el a Lipcse figyelmét, a 24sata.hr szerint korábban szóban a németek 18+7 milliót ajánlottak érte, plusz továbbadási százalék.

Igen ponterős, de a Hannover tartalékjaiban a 18 éves csatár, Monju Momuluh, míg a Crystal Palace Wilfried Zahája nehezen értelmezhető igazolás lenne lipcsei viszonylatban.

Kétségtelen, a legnagyobb téli dobás az lenne, ha a több angol csapat és a Milan között vacilláló Nicolo Zaniolót megszerezné az RB-csoport: a fiatal olasz új piacokat nyitna meg, a játékos is jobban járna a Bundesliga egyik élcsapatával, mint a Bournemouthszal, ez az olasz válogatott szempontjából sem mellékes. Sem a 30-40 milliós vételár, sem a Zaniolo által korábban a Romától kért évi 7-8 milliós bruttó fizetés nem lehet akadálya a transzfernek...

Hogy, hogyan nem, a neves német újságíró, Florian Plettenberg információi szerint a Juventus mellett az AS Roma is hivatalosan érdeklődött a Lepizignél Benjamin Henrichs „mozdíthatóságáról”.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 TELE

AUGSBURG
Érkezett:
Arne Engels (Club NXT, 100 000 euró), Dion Drena Beljo (Osijek, 3 000 000), David Colina (Hajduk Split, 650 000), Irvin Cardona (Brest, 500 000), Nathanaël Mbuku (Reims)
Kölcsönbe: Kelvin Yeboah (Genoa), Renato Veiga (Sporting CP B)
Kölcsönből vissza: Sergio Córdova (Real Salt Lake City)
Távozott: Florian Niederlechner (Hertha, 500 000), Carlos Gruezo (San Jose Earthquakes, 3 700 000)
Kölcsönbe: Raphael Framberger (Sandhausen), Lukas Petkov (Greuther Fürth), Frederik Winther (Bröndby)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:
Noah Mbamba (FC Bruges, 100 000 euró), Patrick Pentz (Reims), Gustavo Puerta (Bogotá, 2 000 000)
Távozott: Zidan Sertdemir (Nordsjaelland)
Kölcsönbe: Paulinho (Atlético Mineiro), Gustavo Puerta (Nürnberg)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Daley Blind (Ajax, ingyen), Arijon Ibrahimovic (Bayern München U19), Yann Sommer (Mönchengladbach, 8 000 000)
Kölcsönbe: Joao Cancelo (Manchester City)
Távozott:
Kölcsönbe: Marcel Sabitzer (Manchester United)

BOCHUM
Érkezett:
Moritz Broschinski (Borussia Dortmund II, 135 000)
Kölcsönbe: Keven Schlotterbeck (Freiburg), Pierre Kunde (Olympiakosz)
Távozott: Tarsis Bonga (Eintracht Braunschweig)
Kölcsönbe: Jannes Horn (Nürnberg), Tim Oermann (Wolfsberg), Lys Mousset (Nimes)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Simon Walde (Mönchengladbach U19), Julian Ryerson (Union Berlin, 5 000 000), Julien Duranville (Anderlecht, 8 500 000)
Távozott:
Kölcsönbe: Thorgan Hazard (PSV, 500 000)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Jonas Omlin (Montpellier, 9 000 000), Simon Walde (Mönchengladbach U19)
Távozott: Yann Sommer (Bayern München, 8 000 000), Torben Müsel (RW Essen, ingyen)
Kölcsönbe: Rocco Reitz (St. Truiden)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Paxten Aaronson (Philadelphia Union, 4 000 000), Simon Simoni (Dinamo Tirana, 600 000)
Kölcsönbe: Philipp Max (PSV)
Távozott:
Kölcsönbe: Jérome Onguéné (RB Salzburg)
Kölcsönből vissza: Luca Pellegrini (Juventus)

FREIBURG
Érkezett:
Kenneth Schmidt (Freiburg II)
Távozott:
Kölcsönbe: Keven Schlotterbeck (Bochum), Kevin Schade (Brentford, 1 000 000), Hugo Siquet (Cercle Bruges)

HERTHA BSC
Érkezett:
Florian Niederlechner (Augsburg, 500 000), Tolga Cigerci (Ankaragücü, 350 000)
Kölcsönből vissza: Fredrik Björkan (Feyenoord), Santiago Ascacíbar (Cremonese), Daishawn Redan (Utrecht)
Távozott: Li Dong Dzsun (Csonbuk Hyundai Motors, 700 000), Vladimir Darida (Arisz Szaloniki, ingyen), Davie Selke (1. FC Köln, ingyen), Fredrik Björkan (Bodö/Glimt, ingyen), Daishawn Redan (Venezia)
Kölcsönbe: Linus Gechter (Eintracht Braunschweig), Deyovaisio Zeefuik (Hellas Verona), Santiago Ascacíbar (Estudiantes), Myziane Maolida (Reims)

HOFFENHEIM
Érkezett:
Umut Tohumcu (Hoffenheim II), Justin Che (Hoffenheim II), John Anthony Brooks (Benfica, 300 000)
Kölcsönbe: Kasper Dolberg (Nice), Thomas Delaney (Sevilla)
Kölcsönből vissza: Lucas Ribeiro (Ceará)
Távozott: Benjamin Hübner (visszavonult), Georginio Rutter (Leeds United, 28 000 000)
Kölcsönbe: Diadié Samassékou (Olympiakosz)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Davie Selke (Hertha, ingyen), Julian Roloff (Cavalry), Justin Diehl (1. FC Köln U19)
Távozott:
Kölcsönbe: Jonas Urbig (Jahn Regensburg), Noah Katterbach (Hamburg), Ondrej Duda (Hellas Verona)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Örjan Nyland (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Caden Clark (New York RB)
Távozott:
Kölcsönbe: Hugo Novoa (Basel)

MAINZ
Érkezett:
Brajan Gruda (Mainz U19), Andreas Hanche-Olsen (Gent, 2 500 000), Ludovic Ajorque (Strasbourg, 6 000 000)
Kölcsönbe: Ronaël Pierre-Gabriel (Strasbourg)
Távozott:
Kölcsönbe: Niklas Tauer (Schalke), Ronaël Pierre-Gabriel (Espanyol), Ben Bobzien (Elversberg),
Angelo Fulgini (Lens)

SCHALKE
Érkezett:
Kozuki Szoicsiro (Schalke II), Timothée Kolodziejczak (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Niklas Tauer (Mainz), Jere Uronen (Brest), Tim Skarke (Union Berlin, 250 000),
Michael Frey (Antwerpen), Moritz Jenz (Lorient, 200 000), Éder Balanta (FC Bruges)
Kölcsönből vissza: Nasszim Budzsellab (HJK Helsinki)
Távozott: Florent Mollet (Nantes, 1 500 000)
Kölcsönbe: Florian Flick (Nürnberg), Kerim Calhanoglu (Sandhausen), Jordan Larsson (Köbenhavn)

VFB STUTTGART
Érkezett: Gil Dias (Benfica, 1 000 000), Haragucsi Genki (Union Berlin, 1 000 000)

Kölcsönből vissza: Ömer Beyaz (Magdeburg), Mateo Klimowicz (Arminia Bielefeld), Alexis Tibidi (Altach)
Távozott: Alexis Tibidi (Troyes, 2 600 000), Naouirou Ahamada (Crystal Palace, 12 000 000)
Kölcsönbe: Mateo Klimowicz (San Luis)

UNION BERLIN
Érkezett:
Josip Juranovic (Celtic, 8 550 000), Jérome Roussillon (Wolfsburg), Aissa Laidouni (Ferencváros, 4 100 000)
Kölcsönből vissza: Laurenz Dehl (Bohemian)
Távozott: Fabio Schneider (Greifswalder FC, ingyen), Julian Ryerson (Dortmund, 5 000 000), Haragucsi Genki (VfB Stuttgart, 1 000 000)
Kölcsönbe: Tymoteusz Puchacz (Panathinaikosz), Laurenz Dehl (Viktoria Berlin), Tim Skarke (Schalke, 250 000)

WERDER BREMEN
Érkezett:
Kölcsönbe: Maximilian Philipp (Wolfsburg)
Távozott: Benjamin Goller (Nürnberg)
Kölcsönbe: Nicolai Rapp (Kaiserslautern), Oliver Burke (Millwall)

WOLFSBURG
Érkezett:
Nicolas Cozza (Montpellier, 500 000)
Távozott: Max Kruse (szerződését felbontották), Jérome Roussillon (Union Berlin), Josip Brekalo (Fiorentina)
Kölcsönbe: Maximilian Philipp (Werder Bremen)

Dőlt betűvel az őszi átigazolások, vastaggal az előző tíz nap átigazolásai.

A NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOKRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik