A Leipzig és a Real Madrid Bajnokok Ligája-mérkőzése előtt Mateschitz emléke előtt tisztelegtek (Fotó: Getty Images)

 

 
RB Leipzig: milyen hatással lehet a tulajdonos halála a klub jövőjére?
F1: elhunyt a Red Bull alapítója és tulajdonosa

A Sport Bild lapnak Oliver Mintzlaff, a lipcseiek vezérigazgatója kifejtette, hogy az eddigiekhez hasonló elhivatottsággal és motiváltsággal dolgoznak majd a jövőben is.

„Nem várom azt, és nem is tartok attól, hogy a Red Bull támogatásában változás történik” – nyilatkozta a sportvezető.

Az életének 78. évében, daganatos betegségben elhunyt Dietrich Mateschitz 1984-ben Chaleo Yoovidhya thaiföldi üzletemberrel közösen alapította meg a Red Bullt, amely az elmúlt 30 évben a sportvilág fontos szereplője lett. Két Formula–1-es csapat mellett a labdarúgásba és az extrém sportokba is rengeteget fektetett.

A száguldó cirkuszba 2005-ben vásárolta be magát, azóta a német Sebastian Vettel négy, a holland Max Verstappen pedig két egyéni világbajnoki címet szerzett a Red Bull volánja mögött. A RB Leipzig az ötödosztályból indulva pár éven belül a német klubfutball meghatározó együttesévé vált. Hét idény után feljutott az élvonalba, ott első évadjában a második helyen zárt. Ezzel rögtön kiharcolta a részvételt a nemzetközi kupaporondon, ahonnan azóta sem hiányzott. A lipcseiek három magyar válogatott labdarúgót, Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt foglalkoztatnak.