Leipzig: „Hiba lenne azonnal alapemberként tekinteni Szoboszlaira”

Vágólapra másolva!
2020.12.15. 11:02
null
Irány Lipcse! Szoboszlai Dominik a Bundesligában folytathatja pályafutását (Fotók: Imago Images)
Karácsony előtt bejelenthetik Szoboszlai Dominik klubváltását: mint korábban már megírtuk, lapunk és a Kicker értesülése szerint a magyar válogatott labdarúgó az RB Salzburgból az RB Leipzigbe igazol.

 

„Igen, így van!”  – Szoboszlai Dominik nem kertelt, nem jött a máskor másoktól megszokott „...erről korai beszélni, most csak a következő mérkőzésre koncentrálok” kezdetű válasszal, hanem egyenesen felelt a kérdésre. A LASK elleni vasárnapi rangadó 3–1-es megnyerése után a Sky riportere ugyanis arról faggatta a 12-szeres válogatott futballistát, vajon a Rapid elleni szerdai Osztrák Kupa-nyolcaddöntő, majd a Wolfsberger AC elleni vasárnapi bajnoki lesz-e az utolsó két meccse az RB Salzburg színeiben.

„Igen, így van!”   – idézzük még egyszer a húszesztendős középpályás válaszát, amellyel megerősítette, amit sejteni lehetett: télen klubot vált.

S hogy merre vezet az útja?

Nos, az elmúlt hetekben, sőt hónapokban számos neves klub érdeklődéséről lehetett hallani. Hogy csak néhányat említsünk: szóba hozták az Arsenallal, az Atlético Madriddal, a Barcelonával, a Bayern Münchennel és az AC Milannal is, a hírek szerint a már a nyáron is próbálkozó milánóiak az Izland elleni győzelem – és persze a 91. percben szerzett, Európa-bajnoki részvételt érő gól – után még egy nagy rohamot indítottak, a jelek szerint mindhiába.

A Nemzeti Sport értesülése ugyanis egybevág a Kickerével: Szoboszlai Dominik – minden bizonnyal – Lipcsében folytatja karrierjét!

Mi több, a tekintélyes német szaklap hétfőn már arról írt, biztosra vehető, hogy Gulácsi Péter és Willi Orbán után újabb magyar válogatott labdarúgóval bővül az RB Leipzig kerete. Ha a klubváltást bejelentik, azzal az is eldől, hogy a pályafutását édesapja, Szobosz­lai Zsolt, illetve menedzsere, Esterházy Mátyás hathatós közreműködésével tervszerűen, lépésről lépésre építő Szoboszlai Dominik a jövőben is a klubokat támogató Red Bull-család tagja marad.

Mondani sem kell, nem ő lenne az első, aki bejárhatja a Salzburg–Lipcse útvonalat – az elmúlt években tizenheten cselekedtek hasonlóképp. Hogy milyen jó húzás innen odaigazolni, arról éppenséggel Gulácsi Péter is beszélhet válogatottbeli társának – ha valakinek, a kapusnak nagyon bejött, az évek során az RB Leipzig egyik legfontosabb játékosává vált. Ugyanezt elmondhatja magáról a salzburgi mezt szintén lipcseire cserélő francia válogatott Dayot Upamecano is, mint ahogy Hannes Wolf, Konrad Lai­mer, Amadou Haidara is bizonyította, nem csupán az osztrák, a német Bundesligában megkövetelt szintet is megüti. Naby Keita még ennél is tovább jutott: ő a Salzburg–Lipcse útvonalhoz már Liverpoolt is hozzáadta.

A továbblépés lehetősége tehát adva van Lipcsében is. Annál is inkább, mert jó ideje kiváló szakmai munka folyik a 2013–2014-es idényben még a harmadik vonalban szereplő klubnál, erről mások mellett a klubnál három évig másodedzőként dolgozó, nem mellesleg – 2015-ben – ugyancsak Salzburgból Lipcsébe költöző Lőw Zsolt is tudna mesélni. Az immár harmadik esztendeje a Paris Saint-Germain szakmai stábját erősítő szakember nemrég beszélt lapunknak arról, hogy az RB Leipzig kispadján ülő Julian Nagelsmann nemcsak az egyik legtehetségesebb, hanem a legsokoldalúbb német tréner is. A 33 éves szakvezető a támadófutball elkötelezett híve, ami nyilván jó hír Szoboszlai Dominiknak. Miként az is, hogy Nagelsmann több játékrendszert alkalmaz, meccs közben sem rest szisztémát váltani – ha ezt a bekezdést azzal indítottuk, hogy megvan a továbblépés esélye, zárjuk azzal, hogy a fejlődési lehetőség is garantálva van.

Megállapítható tehát, hogy Szoboszlai­nak tökéletes választás lenne az RB Leipzig. Megkockáztatjuk, hogy sokáig nem kell a feltételes módot használni: úgy tudjuk, karácsony előtt hivatalossá válhat, hogy a 2021-es esztendőnek már Lipcsében vág neki a középpályás.

Az osztrák „salátástálat” már foghatta – jöhet a németeké?
Az osztrák „salátástálat” már foghatta – jöhet a németeké?

 

A Kicker azt is tudni véli, hogy Szoboszlait – akit ma még 2022 május végéig szóló szerződés köt a Salzburghoz – az előzetesen megállapított 25 millió eurós kivásárlási ár helyett 20 millióért veszik meg a lipcseiek.

„A Bayern mellett a Real Madrid, a Milan és az Arsenal is komolyan érdeklődött Szoboszlai iránt, ami persze nem csoda, ha csak az általa produkált számokat vesszük figyelembe: ebben a szezonban húsz tétmeccsen nyolc gólt szerzett és kiosztott tíz gólpasszt” – írta a szaklap hétfőn.

Természetesen kerestük Szobosz­lai Dominikot és menedzserét, ők azonban – jelen helyzetben teljesen érthetően – türelmet kértek.

A háromszoros osztrák bajnok és kétszeres Osztrák Kupa-győztes, a 2019–2020-as Bundesliga-idény legjobbjának megválasztott futballista jövője kapcsán a nemzeti együttes szövetségi kapitánya, Marco Rossi ugyanakkor megszólalt egy olasz rádiónak nyilatkozva: „Hogy hová megy Szoboszlai Dominik? Amikor legutóbb beszéltem vele, elmondta, több bajnokságból érdeklődnek iránta. Az az érzésem, télen elhagyja a Salzburgot, és Lipcsébe költözik...”

Igen, így van – mondhatjuk erre mi is.

Másként szólva: még két mérkőzés, és a salz­burgi történet véget ér, hogy aztán Lipcsében megnyíljon egy új, remélhetőleg még sikeresebb fejezet.

A NÉMETEK MÉLY VÍZBE DOBNÁK
Hétfőn a Kicker is foglalkozott Szoboszlai Dominik esetleges lipcsei klubváltásával, így a vezető német sportlap Leipzigre szakosodott újságírója, Oliver Hartmann véleményére is kíváncsiak voltunk.
„Támadó középpályások terén eddig sem állt rosszul a Leipzig, Emil Forsberg, Dani Olmo vagy éppen Christopher Nkunku egyaránt fontos tagja a csapatnak – mondta lapunknak a Ki­cker szakírója. – A szélen Justin Kluivert is bevethető, és a Berlinből érkező Lamar Samardzic is ígéretes tehetség, igaz, neki még időre van szüksége, hogy megvesse lábát az első csapatban. Ezzel együtt még egy támadó szellemű középpályás elfér a keretben, a Leipzig ráadásul előszeretettel vásárol a Salzburgtól. A Red Bull-projekt csapatai többnyire ugyanazt a szemléletet követik, nagyon hasonló az együttesek stílusa, így az osztrák bajnoktól érkező játékosoknak némileg könnyebb a beilleszkedés. Ráadásul az RB Leipzig már jó ideje figyeli Szoboszlai Dominikot, nem venne zsákbamacskát.”
A Kicker újságírója hozzátette, az RB Leipziget irányító Julian Nagelsmann a támadófutball híve, aki a rangadókon is előszeretettel dobja mély vízbe a fiatalokat, így vélhetően a magyar középpályás is megkapná a lehetőséget a bizonyításra: „A kérdés mindössze annyi, mennyi időre van szüksége Dominiknak, hogy felvegye a Bundesliga ritmusát. Ahogy említettem, előnynek számítana, hogy Salzburgból érkezik, ám néhány hónapra minden új igazolásnak szüksége volt. A német élvonal más szint, a Leipzig ráadásul a bajnokság egyik topcsapatának számít. Ezzel együtt a lipcsei együttes és a magyar középpályás egyaránt jól járna a klubváltással, a játékosnak ez lehetne a következő lépés, de ha össze is jön az üzlet, eleinte türelmesnek kell lenni vele. Hiba lenne azonnal alapemberként tekinteni rá, szerencsére a Leipzig pontosan tudja, hogyan kell felépíteni a fiatal játékosokat. A lehetőséget biztosan megkapná, márpedig a fiatal futballistának az a legfontosabb, hogy folyamatosan játékban legyen.”
B. A. B.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik