Légiósok: Gulácsival indul Szoboszlai álomcsapata; az Aranylabdát Haalandnak adná

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.11.28. 11:33
null
Szoboszlai úgy érzi, az eddigiek alapján jó döntés volt, hogy Lipcsébe szerződött (Fotó: AFP)
Kölyökként Cristiano Ronaldo volt a példaképe, Neymart „jó srácnak tartja”, Karim Adeyemit pedig a Salzburg következő igazi gyémántjának. Szoboszlai Dominik az olasz átigazolási szakértő, Fabrizio Romano beszélgetőtársa volt, az interjúban pedig a klasszis csapattársak és ellenfelek mellett szóba került a nyomástűrés, az átigazolási pletykákhoz való hozzáállás, s a magyar középpályás álomcsapata is. Arra azonban nekünk és Romanónak is várni kell még, hogy kiderüljön, melyik liga és klub lehet a következő nagy lépés Szoboszlai karrierjében...

„Erlingnek” – vágta rá a választ Szoboszlai Dominik Fabrizio Romano kérdésére, hogy kinek adná az Aranylabdát. S hogy miért? „Mert jó barátom” – indokolt tömören a magyar játékos. A párbeszéd az olasz átigazolási guru „Here we chill” című interjúműsorában hangzott el, ahol aztán bővebben is beszéltek a Dortmundban futballozó Erling Haaland adottságairól és Szoboszlaival való barátságáról. Romano azon felvetésének, mely szerint a hosszabb sérülései miatt nem reális a norvégot a jelenlegi kiírás esélyesei közt emlegetni, Szoboszlai igazat adott, hozzátéve, biztos abban, hogy egykori salzburgi csapattársa el fogja érni azt a szintet, hogy futballszakmai szempontok alapján is kiérdemeljen legalább egy Aranylabdát.

A beszélgetésből kiderült, hogy mind a mai napig jó a viszonyuk, ápolják a kettejük közti barátságot. „Amikor Salzburgba került, nem beszélte a nyelvét senki, látszott rajta, hogy kicsit egyedül van. Ismertem ezt az érzést, hasonlót éltem át én is a felnőttcsapathoz kerülve – úgy éreztem, segíthetek neki” – mesélte barátságuk gyökereiről Szoboszlai.

A középpályás az interjúban arról is beszélt, nem igazán foglalkoztatja a Bundesliga nemzetközi megítélése, vagyis az a kérdés, hogy van-e a német élvonal olyan szinten, mint például a világ legerősebb bajnokságaként emlegetett Premier League. Azt ugyanakkor a saját bőrén tapasztalta meg, hogy Lipcsében jelentősen nagyobb az intenzitás, akár edzésről, akár meccsről legyen szó, mint volt Salzburgban. „Ismertem a filozófiát, ismertem a mentalitást, de ehhez alkalmazkodni kellett” – mondta.

Szóba került a játékos lehetséges jövője is, Fabrizio Romano megpendítette, hogy bár Szoboszlai arról beszélt korábban, nem a liga számít, hanem az, hogy a lehető legmagasabb szinten játszva a lehető legtöbbet hozza ki magából, azért csak-csak akad egy klub, vagy bajnokság a világban, amely motiválja, amelynél egy nap szívesen kipróbálná magát. A magyar középpályás ehhez képest már a kérdést hallgatva is ingatta a fejét, végül pedig annyit mondott, jelenleg nincs ilyen csapat, „Talán majd két év múlva, ha újra beszélgetünk” – replikázott.

Beszéltek még a PSG elleni Bajnokok Ligája-meccsről a Neymarral való sztoriról, aki a büntető elvégzése előtt megpróbálta elbizonytalanítani légiósunkat, majd amikor Szoboszlai valóban nem hibázott a tizenegyesnél, elsőként gratulált a magyar fiúnak. „Nem igazán ismerem, de jó srácnak tűnt” – mondta Neymarról, hozzátéve, hogy jólesett neki a brazil klasszis elismerése. A 21 esztendős játékos mesélt arról is, hogy kölyökkorában Cristiano Ronaldo volt a legnagyobb példaképe, a portugál mentalitása, a munkához való hozzáállása lenyűgözte. Felnőtt fejjel azonban már nincsenek klasszikusan vett idoljai, próbál a pozitív példákból meríteni, ám alapvetően a saját útját akarja járni.

A Donnarummának lőtt tizenegyesgól egy darabig még emlékezetes lesz... (Fotó: AFP)
A Donnarummának lőtt tizenegyesgól egy darabig még emlékezetes lesz... (Fotó: AFP)

Romano felemlegette azokat az átigazolási pletykákat, melyeket még a lipcsei szerződése aláírása előtt lehetett hallani: Olaszország, Spanyolország, Anglia, megannyi nagy liga és nagy klub. „Hogy viseled az átigazolási pletykákból fakadó nyomást?” – hangzott a kérdés. A 18-szoros válogatott futballista a válaszában kijelentette, ha van nyomásfajta, amit nem kedvel, akkor az ez. Hozzátette, mindig is önmagára, a saját fejlődésére igyekezett koncentrálni, és a minden irányból áramló pletykák ezt nem könnyítik meg. Nem egyszerű ezekre reagálni, és még kevésbé egyszerű csak úgy félretenni őket az ügynökével beszélgetve, s az eredeti terveikre fókuszálni.

„Nem volt egyszerű a választás anno, de tudtam, hogy a lehető legjobban kell döntenünk, mert még mindig a karrierem elején járok. Ismertem a stílust, a közeget, és nagyon élvezem az eddigieket. Ez egy lépés volt előre Salzburgból.”

S hogy a futball mennyire meghatározó Szoboszlai életében?

„Ha Bajnokok Ligája-játéknap van, kedd vagy szerda, akkor amikor csak lehet, nézzük a meccseket. Igyekszem a Bundesligát is figyelemmel követni. S amikor nem játszom, természetesen a Leipzig meccseit is. FIFA? Őszintén mondom, egymagamban sosem játszottam, de ha átjönnek a barátaim, akkor szoktunk, viccelődünk, szórakozunk rajta" – mesélte arról, hogy az edzéseken, meccseken túl is előszeretettel szenteli idejét a focinak.

A végén még egy kisebb játék is belefért az adásba, Romano elsőre egy négy plusz egyes futsalcsapat összeállítását kérte Szoboszlaitól azon játékosokból, akikkel eddigi karrierjében együtt játszott. A középpályás kérésére azonban inkább a „klasszikusabb” álomtizenegy állt végül össze. Érdekesség, hogy a csapatba a magyar válogatott klubtársak közül Gulácsi Péter bekerült, Willi Orbán viszont kimaradt. Íme, Szoboszlai tizenegye: Gulácsi – Rasmus Kristensen, Ramalho, Josko Gvardiol, Angelino – Amadou Haidara, Szoboszlai, Tyler Adams – Emil Forsberg, Erling Haaland, Karim Adeyemi.

A beszélgetés végén Adeyemit külön is kiemelték, a – német felnőttválogatottban nemrég mindössze 19 évesen bemutatkozó, olasz és angol topklubokkal, valamint a Bayern Münchennel is szóba hozott – támadót még mindig nagyon fiatal, ám kiváló mentalitású játékosként jellemezte Szoboszlai, hozzátéve, egykori csapattársa minden munkát elvégez ahhoz, hogy valóban topjátékossá váljon.

A Székesfehérváron született futballista a Bundesligában 11 mérkőzésen három gólnál és három gólpassznál jár, a teljes idényt tekintve pedig hat gól a mérlege a tétmeccseken. Csapata, az RB Leipzig a gyengébb idénykezdet után jelenleg 8. helyen áll a német élvonalban.

A TELJES BESZÉLGETÉS

NÉMET BUNDESLIGA
13. FORDULÓ

17.30: RB Leipzig–Bayer Leverkusen – élőben az NSO-n!

AZ ÁLLÁS
1. Bayern München 13 10 1 2 42–13 +29 31
2. Borussia Dortmund 13 10 3 33–19 +14 30
3. Freiburg 13 6 4 3 19–13 +6 22
4. Bayer Leverkusen 12 6 3 3 25–17 +8 21
5. Hoffenheim 13 6 2 5 27–20 +7 20
6. Union Berlin 12 5 5 2 19–17 +2 20
7. Wolfsburg 13 6 2 5 15–17 –2 20
8. RB Leipzig 12 5 3 4 23–13 +10 18
9. Mainz 13 5 3 5 17–14 +3 18
10. 1. FC Köln 13 4 6 3 22–22 0 18
11. Mönchengladbach 13 5 3 5 18–18 0 18
12. Bochum 13 5 1 7 12–20 –8 16
13. Eintracht Frankfurt 12 3 6 3 14–16 –2 15
14. Hertha 13 4 2 7 13–27 –14 14
15. VfB Stuttgart 13 3 4 6 18–23 –5 13
16. Augsburg 13 3 4 6 12–22 –10 13
17. Arminia Bielefeld 13 1 6 6 9–19 –10 9
18. Greuther Fürth1311211–39–281
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik