Kupagyőzelemmel búcsúzhat Lipcsétől Szoboszlai Dominik

Vágólapra másolva!
2023.06.03. 07:10
null
Egy éve összejött, Szoboszlai Dominik (középen) is kivette a részét az RB Leipzig történetének első Német Kupa-győzelméből – vajon szombaton meglesz a második? (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Szoboszlai Dominiknak a szombati lehet az utolsó mérkőzése az RB Leipzigben, így az Eintracht Frankfurt elleni kupadöntő előtt megnéztük, hogyan teljesített eddig Németországban.


VAJON KÉTSZERES NÉMET KUPA-GYŐZTESKÉNT búcsúzik az RB Leipzigtől Szoboszlai Dominik? A feltevés egyelőre több szempontból is feltételes, elvégre ehhez a lipcseieknek meg kellene nyerniük a Frankfurt elleni kupadöntőt, és az is kérdéses, a magyar válogatott középpályás marad-e a csapatnál.

Döcögősen indult a lipcsei kaland

Nagyjából három évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet, mint most. A többség azt találgatta, vajon hol folytatja az akkor már a Salzburgból és az osztrák ligából felfelé kilógó tehetséges játékos. Több patinás topklub is érdeklődött iránta, sokáig úgy tűnt, hogy a Milan lesz a befutó, ám Szoboszlai Dominik 2020 decemberében 22 millió euróért az RB Leipzighez igazolt. A menedzsmentjével együtt azt is elmondták, azért választották a lipcsei klubot, mert úgy érezték, ott folytatódhat leginkább az addigi fejlődési folyamat. És ez beigazolódott. Pedig a kezdet egyáltalán nem volt egyszerű. Az első fél évben makacs szeméremcsont-gyulladással bajlódott, emiatt sokáig húzódott a bemutatkozása, és ami talán még fájóbb lehetett, a 2021-es Európa-bajnokságon sem léphetett pályára. Végül 2021 augusztusában, a Mainz ellen idegenben 1–0-ra elvesztett mérkőzésen mutatkozott be a Bundesligában. A következő találkozó már sokkal emlékezetesebbre sikerült. Első alkalommal volt eredményes az RB Leipzigben – méghozzá egyből kétszer. A VfB Stuttgart ellen 4–0-ra megnyert bajnokin duplázott, a második, szabadrúgásból szerzett gólja kimondottan emlékezetes, a bundesliga.com pedig a forduló legjobbjának választotta.

NÉMET KUPA, DÖNTŐ
20.00: RB Leipzig–Eintracht Frankfurt (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

„Szerencsére egész jó napot fogtam ki, de ehhez kellett a csapat is – nyilatkozta lapunknak a mérkőzés után. – Jesse Marsch vezetőedző semmi extrát nem kért, csak annyit mondott, hogy hozzam ki magamból azt, ami bennem van. Már annak is örültem, hogy végre játszhatok, és hogy a zárt kapus időszak után ismét nézők előtt rendezik a meccseket. Az már csak ráadás, hogy két gólt szereztem, most a játékperc a legfontosabb.”

 

Októberben győztes gólt szerzett a kupában a Babelsberg ellen (1–0), a Greuther Fürth ellen pedig gólt és gólpasszt könyvelhetett el a bajnokságban. Még abban a naptári évben négy BL-találkozón bizonyíthatott, sőt, a Paris Saint-­Germain ellen büntetőből lőtt fontos egyenlítő gólt (2–2), valamint betalált a Manchester City ellen 2–1-re megnyert összecsapáson. Decemberben aztán edzőt váltott a csapat, Jesse Marsch helyére Domenico Tedesco érkezett, akinél Szoboszlai Dominik hátrébb került a rangsorban, nem számított alapembernek. Az viszont utólag kijelenthető, hogy a magyar futballista 2021 őszén letette a névjegyét Lipcsében.

Nem tért le az útról, megharcolt a helyéért

Az első lipcsei idényét tíz góllal, kilenc gólpasszal és 2126 játékperccel zárta, tavasszal azonban az új edzőnél kevesebb lehetőséget kapott, nem számított stabil kezdőnek. Év elején kisebb sérülés is hátráltatta, de amikor lehetett, próbált bizonyítani. A Hoffenheim ellen (3–0) gólt szerzett és gólpasszt adott, a Bayer Leverkusen ellen győztes gólt szerzett. Ugyanakkor ez egy olyan időszak volt, amikor alaposan meg kellett harcolnia a játékpercekért.

„Az biztos, hogy a Lipcsében minden percért meg kell küzdeni, különösen a középpályán – nyilatkozta akkor a Nemzeti Sportnak. – Mindenki harcol a helyéért, én is mindennap azért küzdök, hogy lehetőséget kapjak. Ilyen a futball, sosem dőlhetünk hátra. Eddig is voltak hullámvölgyek, ezután is lesznek, a kérdés, hogy a nehéz pillanatokban tovább küzdesz-e, vagy feladod. Én a harcot választottam, nem akartam hagyni, hogy bármi is letérítsen az útról. Igyekeztem kizárni minden külső tényezőt, csak magamra figyeltem, nem foglalkoztam semmi mással, csak a futballal. Ez a recept a múltban is bevált. Végső soron mint minden futballistának, nekem is muszáj volt elfogadnom, hogy az edzőnél nem én vagyok az első számú játékos a posztra, de ahogy korábban is mondtam, nem adtam fel, nem másban kerestem a hibát, csak azt néztem, hogyan tudom megváltoztatni a véleményét. Annak idején kitűztem a célokat magam elé, márpedig ha valakinek olyan vágyai vannak, mint nekem, egy pillanatra sem szabad feladnia. Ahogy haladok előre a pályafutásomban, úgy következnek az akadályok és a lépcsőfokok. Ha jó az irány, ezek egyre nehezebbek és nehezebbek lesznek.”

Az RB Leipzig a 2021–2022-es évadban a negyedik helyen zárt a Bundesligában, az Európa-ligában az elődöntőig jutott, és története eddigi legnagyobb sikerét elérve megnyerte a Német Kupát. Szoboszlai Dominik a 61. percben csereként állt be a Freiburg ellen tizenegyesekkel 5–3-ra megnyert fináléban, amelyben négy magyar labdarúgó is pályára lépett. Gulácsi Péter és Willi Orbán végigjátszotta a találkozót, Orbán gólpasszt adott és a tizenegyespárbajban sem rontott. A túloldalon Sallai Roland kezdőként 79 percet játszott, szintén gólpasszt adott. Most szombaton a sérülése után még nem százszázalékos Gulácsi Péter biztosan nem véd, Willi Orbán viszont bizonyára ott lesz a kezdőben, akárcsak a kiváló formában lévő Szoboszlai Dominik.

 

Már a Bundesligából is kiemelkedik

Merthogy a magyar középpályás a 2022–2023-as idényben egyértelműen a Bundesliga egyik legjobbja volt a posztján. A szeptemberi edzőváltás érezhetően nagyon jó hatással volt rá, az őt ­Salzburgból már jól ismerő Marco Rose bízik benne, ő pedig meghálálja, él a lehetőséggel. A Dortmund ellen
(3–0) gólt szerzett és gólpasszt adott, a Stuttgart ellen (2–1) duplázott, betalált a Bayern München otthonában 3–1-re megnyert idegenbeli rangadón is – hogy csak a legfontosabb bajnoki mérkőzéseket említsük. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy a Dortmund ellen annyira jól futballozott, hogy a Kickernél a forduló legjobbjának választották. Mellesleg a BL-ben nyolcaddöntőbe jutott a lipcseiekkel, és mind a nyolc összecsapáson kezdőként kapott lehetőséget. Óriási szerepe volt abban, hogy az RB Leipzig bronzérmesként végzett a Bundesligában, és abban is, hogy szombaton a csapat megvédheti a címét a kupában. A Freiburg ellen 5–1-re megnyert elődöntőben két gólt szerzett, az utóbbi hetekben nyújtott teljesítményét elnézve nem lenne meglepő, ha a döntőben is betalálna. Stílusos búcsú lenne, ha góllal és aranyéremmel köszönne el a lipcsei szurkolóktól. Feltéve persze, hogy valóban távozik.

A Német Kupa trófeáját a Frankfurt ötször hódította el, 1974, 1975, 1981 és 1988 után legutóbb 2018-ban nyert (FOTÓ: AFP)
A Német Kupa trófeáját a Frankfurt ötször hódította el, 1974, 1975, 1981 és 1988 után legutóbb 2018-ban nyert (FOTÓ: AFP)

 

De vajon tényleg ez lesz-e az utolsó meccse az RB Leipzigben? Nos, az utóbbi hetek híreiből arra lehet következtetni, nagy esély van a nyári klubváltására, hogy egy még erősebb együttesben mutathassa meg, mire képes. A Bajnokok Ligája főtáblájára kerülő Newcastle Unitednek ő az egyik nyári kiszemeltje, és az angol csapat nagyratörő terveit jelzi, hogy állítólag Neymar, Joao Félix és Ferran Torres is a vágyottak között van. Ami Szoboszlai Dominikot illeti, az utóbbi időszakban meglehetősen sejtelmesen nyilatkozott a jövőjével kapcsolatban, ami azt sugallja, hogy a váltás mellett döntött. Aki azonban kicsit is ismeri, az két dolgot biztosan tud róla. Egyrészt mindig nagyon megfontoltan, tudatosan, hosszú távon gondolkodva döntött a jövőjéről, másfelől az is borítékolható, hogy ha távozik is, a berlini Olimpiai Stadionban mindent megtesz az RB Leipzig sikeréért. Mint ahogy az is kijelenthető, hogy jó döntés volt Németországba igazolnia.

Az RB Leipzig magyar futballistái készen állnak a Német Kupa döntőjére: Willi Orbán és Szoboszlai Dominik minden bizonnyal pályára lép a Frankfurt ellen, míg a visszatérésén dolgozó Gulácsi Péter a lelátóról szoríthat társainak (FOTÓ: RB LEIPZIG)
Az RB Leipzig magyar futballistái készen állnak a Német Kupa döntőjére: Willi Orbán és Szoboszlai Dominik minden bizonnyal pályára lép a Frankfurt ellen, míg a visszatérésén dolgozó Gulácsi Péter a lelátóról szoríthat társainak (FOTÓ: RB LEIPZIG)

 

Februárban a következőt mondta lapunknak: „Az elmúlt két évben összességében több jóban volt részem Lipcsében, mint rosszban, csakhogy ez sem jött magától, keményen megküzdöttem érte. Volt egy edző, aki nem számított rám, de beleálltam a harcba, megtettem, ami tőlem telt. Korábbi salzburgi edzőm, Marco Rose érkezésével változott a helyzet, élvezem a bizalmat – és élvezem a játékot. Ami a gyerekkori célokat illeti, ezen a téren egészen jól alakulnak a dolgok, sok mindent elértem, de természetesen vannak még megmászandó lépcsőfokok válogatott és klubszinten is.”

A döntő után pedig talán az is kiderül, elérkezett-e az idő arra, hogy klubszinten fellépjen a következő lépcsőfokra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik