Indul a Bundesliga, kicsavarják-e a salátástálat a Bayern kezéből?

Vágólapra másolva!
2019.08.16. 15:11
null
A nagy kérdés: meg tudja-e akadályozni a Dortmund a Bayern sorozatban nyolcadik bajnoki címét? (Fotó: AFP)
A rekordbajnok, egyben (már megint) bajnoki címvédő Bayern München és az immár nem Dárdai Pál, hanem Ante Covic irányította Hertha BSC mérkőzésével kezdődik meg pénteken a német labdarúgó Bundesliga 2019–2020-as idénye. A kérdés a szokásos: vajon lehullik-e Dél Csillaga, és kicsavarják-e a salátástálat a Bayern vasmarkából? Dortmundból „heveny bólogatást” észlelünk, és Lipcsében is becsatlakoznának a hajszába.

Egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét. Hét Bayern München-bajnokság egymás után. Kis (vagy nem is olyan kis) dramatizálással: Dél Csillaga Bundesliga-halálcsillag lett, melynek uralma alatt nyögnek a riválisok. A „felkelés” már évek óta készülődik, a Guardiola-éra totális dominanciája után a Bayern (nagyrészt saját maga okozta) problémákkal küzd, a Dortmund egyre erősebb, de hogy ez elég-e egy őrségváltáshoz – nos, ez a nagy kérdés.

MIÉRT LEHET ŐRSÉGVÁLTÁS?

Leginkább azért, mert a Bayern Münchennek egyszerre kell szembenéznie egy generációváltás nehézségeivel, szervezeti kérdésekkel (szervezeti válsággal?) és a Dortmund erősödésével. A német labdarúgás történetében páratlan sikersorozatot építő bajorok egymás utáni nyolcadik bajnoki címükre törnek – az öt topliga (angol, spanyol, német, olasz, francia) történetében hét címvédés egyedül a jelenlegi Juventusnak sikerült. Lassan a „Stasi-meghajtású” Dynamo Berlin tízes csúcsa (1979–1988 között csak a mostani BFC Dynamo nyerte meg az NDK bajnokságát) is célkeresztbe kerül.

Szóval a Bayern egy olyan határon egyensúlyozik, amelyen általában megtörik egy klub dominanciája, bármekkora pénzügyi és szakmai erő áll mögötte. Úgy, hogy közel sem felhőtlen az ég München felett.

KUPAHELYEK ÉS KIESÉS
BL-szereplést érő helyezések: 1–4.
El-szereplést érő helyezések: 5. (főtábla), 6. (selejtező)
Osztályozó: a 16. helyezett játszik a másodosztály 3. helyezettjével oda-visszavágós alapon
Kiesés: elbúcsúzik a Bundesligától a 17–18. helyezett

Az egyik kérdés szakmai. Niko Kovac első idényében bajnok, kupagyőztes és szuperkupa-győztes lett a Bayernnel, de még mindig sokak számára kérdéses, hogy nem nagy-e a kabát rá, s vajon megfelelő kaliberű edző-e a rekordbajnokhoz? Ő persze erre mondhatja, hogy hazai szinten mindent megnyert, ami megnyerhető, mivel kellett volna még bizonyítania?

Feljebb sincs nyugalom: közeleg a klubnál a közgyűlés és tisztújítás, s valószínű, hogy Uli Hoeness nem indul újra az elnöki pozícióért, márpedig ez jókora hatalmi átrendeződéssel járna. Hoeness augusztus végén tudatja döntését az igazgatótanáccsal.

Az edző viszonylag rutintalan és még nem számít feltétlenül önálló „hatalmi központnak” a klubnál, följebb bizonytalanság (az ügyvezető Karl-Heinz Rummenigge is távozik tervei szerint 2021-ben), Hoeness és Rummenigge elképzelései sem feltétlenül egy irányba mutatnak (sőt). Mindez azzal is jár, hogy a Bayern szokatlanul gyengén muzsikált az átigazolási piacon, pont akkor, amikor az éveken át elodázott váltások elkerülhetetlenek és a klubnak nagy szüksége lenne erős, egyfelé mutató stratégiára.

A Bayern ugyan „befoltozta” védelmét két világbajnok francia hátvéd, Lucas Hernández és Benjamin Pavard méregdrága megvásárlásával, viszont elveszítette a legnagyobb riválisához igazoló Mats Hummelst, a támadósorba pedig csak szükségmegoldás érkezett az Internazionalétól kölcsönvett Ivan Perisic személyében.

Pedig arra már egy ideje lehetett számítani, hogy a klublegendává váló Arjen Robben, Franck Ribéry duó megöregszik és elhagyja a klubot – ehhez képest a Perisic, Kingsley Coman, Alphonso Davies, Serge Gnabry (és esetleg Thomas Müller) alkotta szélsőkontingens nem túl acélos, főleg Coman sérülékenységét és Davies rutintalanságát figyelembe véve. Kicsit vékonynak tűnik a támadóegység, nemcsak a Bayern csúcskereteihez, hanem a konkurenciához viszonyítva is. Mintha még hiányozna valaki a bajor puzzle-ből, de szeptember 2-ig még jöhet új játékos, és vélhetően jön is.

„Perisic B-terv volt, de eredetileg én is csak B-terv voltam, aztán duplázni tudtam” – viccelődött Niko Kovac, arra célozva, hogy a Bayern nem tudta megszerezni a súlyos sérüléssel kidőlt Leroy Sanét a Manchester Citytől.

Az első presztízscsatát elvesztette a Bayern a Dortmund elleni német Szuperkupa-mérkőzésen – a müncheniek az első félidőben még úgy-ahogy jól festettek, ám a másodikban beleléptek a késbe a Signal Iduna Parkban.

A Dortmund ráadásul „Bayernt játszott” az átigazolási piacon, legalábbis azt tekintve, hogy lefölözte a Bundesliga piacon elérhető topjátékosait: a BVB fekete-sárgáját ölti magára a München–Dortmund ingajáratban közlekedő Mats Hummels, a Mönchengladbachtól érkező Thorgan Hazard, a Leverkusenből megvásárolt Julian Brandt, valamint a Hoffenheimtől megszerzett Nico Schulz, és még az előző idényben villogó Paco Alcácer is végleg aláírt. Ezt minden további nélkül jobb erősítő munkának lehet minősíteni, mint a Bayernét, persze a puding próbája az evés. Mindenesetre a Dortmund kerete bővült és minőségében erősebb lett, de kérdés, kísérti-e a BVB-t az előző, jókora előnyből elbukott versenyfutás és képes-e bajnokcsapatot kovácsolni Lucien Favre?

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a német Bundesliga 2019–2020-as idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

MIÉRT NEM LESZ ŐRSÉGVÁLTÁS?

Rövidre fogjuk: mert a Bayern, az Bayern. A rekordbajnok játékosai mintha automatikusan kapnának egy extra töltet dacot és magabiztosságot, hozzájön ehhez még a híres-hírhedt Bayern-Dusel, azaz Bayern-mázli, és már kész is az egyveleg: a minőség, a „felsőbbrendűségi érzés” (avagy a sikeren kívül minden mást elképzelhetetlennek tartó gondolkodásmód) és a szerencse elegye már sok nagyon nehéz helyzetből kihúzta a münchenieket. Az előző idényben egy förtelmes őszi szezon és egy látványosan bizonytalan új edző sem volt elég ahhoz, hogy ne a Bayern nyerjen. De ad-e még egyszer több hónapos előnyt a bajor sztárcsapat?

A DUÓ MÖGÖTT

Az RB Leipzig – továbbra is Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal – valamivel a nagy duó mögött és valamivel a többiek előtt helyezkedik. A lipcsei csapat olyan, mint a Football Manager-játékosok álma: leendő sztárok jobbra-balra, a kispadra ráadásul megérkezett Julian Nagelsmann. A legtehetségesebb Bundesliga-edző a legtehetségesebb kerettel, mit lehet még kérni? Még Timo Wernert sem veszítette el a klub, bár a válogatott támadó nem is írt alá új szerződést (ráadásul pénteki sajtóhírek szerint a Bayern „udvarol” neki – a szerk.).

A Gulácsi, Orbán-tengely védőmunkájára ebben az évadban is nagy szüksége lesz az RB Leipzignak (Fotó: AFP)
A Gulácsi, Orbán-tengely védőmunkájára ebben az évadban is nagy szüksége lesz az RB Leipzignak (Fotó: AFP)

Az RBL szokás szerint szinte csak fiatalokat igazolt (Ademola Lookman az Evertontól, Christopher Nkunku a PSG-től, Hannes Wolf a Salzburgtól és a Chelsea-től kölcsönvett Ethan Ampadu a négy nagy fogás), 22.6 év az átlagéletkor. Ráadásul hatalmi viszályoktól sem kell tartani, mert a nagy klubépítő Ralf Rangnickot kiterelték az útból (az egész Red Bull-futballprojekt főnöke lett), a marsallbot egyértelműen Nagelsmann kezében lesz.

Vajon a rendkívül ambiciózus RB Leipzig előre tud-e lépni játékban és eredményekben? Sokatmondó, hogy a Bundesliga hivatalos honlapján megjelent egy cikk „Öt ok, amiért az RB Leipzig megnyerheti a bajnokságot” címmel, márpedig az ő szerkesztőiket nem lehet azzal vádolni, hogy ne értenének a német bajnoksághoz… Ráadásul a magyar válogatott Gulácsi-Orbán páros még egy kis kiemelést is kapott – ha az előző idényt megközelítő hatékonysággal tudnak dolgozni, az nagy ugrásra teremthet alapot.

ÖT DOLOG, AMIT MÉG ÉRDEMES FIGYELNI

1. Mire megy a Wolfsburg kispadján az osztrák LASK Linzből remek csapatot kovácsoló 44 éves szakember, Oliver Glasner? Glasnerrel együtt egyébként hét klubnál találunk új edzőt.

2. Berobban-e a Bundesligába az FC Köbenhavntól a Hoffenheimbe igazolt dán támadó, Robert Skov? Skov az előző futballidény egyik szenzációja volt: eredetileg jobb oldali középpályásként kezdte, és senki sem számított arra, hogy kicsit előrébb vezényelve megállíthatatlan gólszórásba kezd. Az összes küzdelemsorozatot figyelembe véve 32 góllal zárta az idényt, olyan helyekről lőtt (és talált), ahonnan más jószerivel a kaput sem látja, közben minden xG-valószínűségmutatót lazán kiszórt a kukába, miközben ott dübörgött az Aranycipő-rangsor élmezőnyében.

3. Bent marad-e a mezőny legkisebbje? A tizennyolcas mezőny „minije” a Paderborn, mely a Bundesligából villámgyorsan a harmadosztályba zuhant (sőt, a negyedbe ment volna, ha nem „merül alá” az 1860 München), majd ugyanúgy visszaemelkedett. Nem sok pénzt tennénk a bennmaradásukra.

4. Lesz-e meglepetés a nyitányon? Amióta van Bundesliga-nyitómérkőzés, azt mindig a bajnoki címvédő játssza – és az előző idény aranyérmese eddig sosem veszített. 2002 óta az aktuális bajnoki címvédő mérlege 14 győzelem és 3 döntetlen.

5. Lesz-e még „Pizza-gól”? Claudio Pizarro, a Werder Bremen csatára 1999 és 2019 között egymás után 21 évben szerzett Bundesliga-gólt, és 40 évesen még mindig nem fejezi be. Ez lesz az utolsó idénye, mivel ünnepelhetné hát, mint góllal, gólokkal – lehetőleg 2020-ban is? „Amikor pályára küldöm, az sosem azért van, hogy megajándékozzam még egy meccsel, és ennél nagyobb elismerést elképzelni sem tudok” – hajtott fejet a perui gólvadász előtt edzője, Florian Kohfeldt, aki egyébként négy évvel fiatalabb Pizarrónál.

Mindenképpen idekívánkozik a Bayer Leverkusen, mely az előző idényben majdnem földbe állt, hogy aztán Peter Bosz rendet vágjon és elcsípje a 4. helyet a csapattal. Brandt elvesztése érzékeny veszteség, ám a Bayer „kifosztotta” a Hoffenheimet (Kerem Demirbay, Nadiem Amiri), valamint elhozta Moussa Diabyt a PSG-től, így az erősítés hasonló volumenű. Ebben az idényben is ajánlott Leverkusen-mérkőzések elé leülni, ha valaki szórakoztató, látványos támadófutballt akar látni, de hogy ehhez társul-e védelmi stabilitás, az jó kérdés…

BL-pozícióra áhítozik a Borussia Mönchengladbach is, de Thorgan Hazard nélkül ez nagyon nehéz lesz, akkor is, ha a Salzburgban sikeresen dolgozó vezetőedző, Marco Rose és a Gladbach együttműködése igencsak érdekesnek tűnik. A Schalke 04 rémálomszerű előző évada után a Huddersfield Towntól érkező David Wagnertől várja az előrelépést. A totálisan felfordult keretű (de Luka Jovics és Sébastien Haller eladásával legalább nagyot kaszáló) Eintracht Frankfurt valódi meglepetéscsomag lehet. Jó és rossz értelemben egyaránt…

BERLINI DERBI 42 ÉV UTÁN

A bajnokság egyik érdekessége, hogy két berlini csapat lesz az élvonalban, több mint negyven év óta először. Az 1974–1975-ös, majd az 1976–1977-es Bundesliga-idényben a Hertha BSC és a Tennis Borussia (TeBe) Berlin vívott derbiket egymással, azóta nem volt városi rangadó az első osztályban. A Hertha Nyugat-, az újonc Union Kelet-Berlin képviselője, s a berlini fal leomlásának 30. évfordulóján kerültek mindketten a Bundesligába.

A két csapat szurkolói a kettéosztott Németország idejében (amennyire tudtak) baráti viszonyt ápoltak, az Union-drukkerek stadionjukban, az An der Alten Förstereiban rendre rákezdtek a Herthát éltető „Ha-Ho-He, Hertha BSC” rigmusra.

Voltak merészebb hangok is: az Állampolgári Nevelés Szövetségi Központja (BPB) feljegyzései szerint az Union otthonában olyan, egyáltalán nem veszélytelen bekiabálások hangzottak el, mint a „Ha-Ho-He, két csapat van csak a Spree partján – az Union és a Hertha BSC”, az „Együtt vagyunk, mint a szél és a tenger, a kék-fehér Hertha és az FC Union”, illetve az „Együtt vagyunk, semmi sem választhat el minket, sem a Fal, sem a szögesdrót”.

A „Hertha und Union – eine Nation” („Hertha és Union – egy nemzet”) csatakiáltás szurkolói emléktárgyakon is megjelent. A keletnémet állambiztonság (Stasi) mintegy 2500 Union-szurkolót figyeltetett gyanús, nyugatos Hertha-szimpátia miatt, és egy közös karácsonyi buli hullámai egészen az NDK központi bizottsági üléséig jutottak.

Állambiztonsági jelentés az Union-drukkerek által énekelt, a Hertha és Union barátságát felemlegető dalról (Forrás: az MfS-kiállítás anyaga/N-TV)
Állambiztonsági jelentés az Union-drukkerek által énekelt, a Hertha és Union barátságát felemlegető dalról (Forrás: az MfS-kiállítás anyaga/N-TV)

A fraternizálásra (barátkozásra – a szer.) a legjobb alkalom az volt, ha a Hertha európai kupában szerepelt és a keleti blokkba vezette a sorsolás – ilyen volt a Slovan Bratislava (1977), vagy a Dynamo Dresden elleni (1978) mérkőzés, hisz ezekre az unionosok is el tudtak utazni. A Tagesspiegel visszaemlékezése szerint 1979 márciusában a Hertha Dukla Praha elleni, prágai UEFA-kupa-negyeddöntőjére együtt érkeztek a Hertha és az Union Berlin szurkolói, az Union-drukkerek Schönefelden felszálltak a Hertha vonatára. Ötezren érkeztek így Prágába – összesen majdnem tizenötezer Hertha-szurkoló utazott a meccsre –, s szurkolták ki a továbbjutást, amely az „öreg hölgy” mai napig legnagyobb nemzetközi sikere.

A „Barátok a szögesdrót mögött” single 
(Forrás: az MfS-kiállítás anyaga/N-TV)
A „Barátok a szögesdrót mögött” single (Forrás: az MfS-kiállítás anyaga/N-TV)

1988-ban a Hertha egyik szurkolói boltját vezető Peter „Pepe” Mager kiadott egy kislemezt „Barátok a szögesdrót mögött” címmel, melynek egyik oldalán a címadó dal, a másikon egy Union-nóta található – a barátságnak tán ez a legkülönlegesebb tárgyi emléke. A fal leomlása után már „legálisan” is szurkolhattak együtt a két klub drukkerei, mint ahogy ezen a képen látható.

Ma persze már nincs fal, és a két klub szurkolótábora között is kihűlt a kapcsolat – az Union Berlin egyfajta „cool kid” imázzsal érkezik a Bundesligába, kicsi stadion, családias hangulat, hagyományos karácsonyi együtt éneklés, a futball tradicionális értékeinek képviselete. Ennek jó illusztrációja lesz az RB Leipzig elleni mérkőzés első 15 percére meghirdetett csendes demonstráció a Red Bull-szponzorálta klub futballkoncepciója elleni tiltakozásul. A Hertha ehhez képest túl nagy, túl kevéssé divatos, az Olimpiai Stadion pedig túl hangulattalan.

Ráadásul már nincs Nyugat-Berlinben Dárdai Pál sem: a magyar vezetőedző pihenőt tart, miután a Hertha Ante Coviccsal váltotta a kispadon. Covic „bezzeg” egyből kapott egy pénzinjekciót, de nyilván elvárásokat is a nyakába – elképzelhető, hogy a Hertha vezetősége kicsit túlértékeli a csapat erejét, és lehet, hogy még vissza fogják sírni Dárdait a drukkerek… A két nagy feladat: javítani a csapat hazai eredményességén, és elkerülni a szinte hagyománnyá vált tavaszi visszaesést.

„Szerencsére most van pénz, lehet igazolni, jellemző, hogy Dodi Lukebakióért húszmillió eurót fizettek. Az én irányításom alatt összesen negyvenmilliót költöttünk el a piacon – úgy, hogy közben negyvennégymillióért adtunk el játékosokat. Félreértés ne essék, örülök, hogy pénz állt a házhoz, akár még a Bajnokok Ligája-indulás is összejöhet” – bizakodott Dárdai Pál a Nemzeti Sportnak adott interjújában. A magyar válogatott volt szövetségi kapitánya a bajnoki esélyekről úgy véli, előfordulhat, hogy most már a mérleg nyelve a másik irányba billen, s a Dortmund letaszíthatja a trónról a Bayernt.

A MAGYAROK

Dárdai Pál tehát „már csak egy a sok berlini drukker közül”, fia, ifj. Dárdai Pál, azaz Palkó viszont maradt a Hertha keretében. Rajta kívül négy honfitársunknak szoríthatunk, mindannyian válogatott játékosok: Gulácsi Péterről és Willi Orbánról (RB Leipzig) már esett szó, Szalai Ádám – ha nem igazol el – most is megkísérli magát beverekedni a kezdőcsapatba a Hoffenheimben, Sallai Rolandot (Freiburg) pedig remélhetőleg kevesebb sérülés gyötri, mint az előző évadban.

Mindenki a rajtvonalhoz – péntek este kezdődik a harc a salátástálért!

NÉMET BUNDESLIGA
1. FORDULÓ
PÉNTEK
20.30:
Bayern München–Hertha BSC (Tv: Sport1)
SZOMBAT
15.30: Borussia Dortmund–FC Augsburg (Tv: Sport1)
15.30: Bayer Leverkusen–SC Paderborn 07
15.30: WfL Wolfsburg–1. FC Köln
15.30: Werder Bremen–Fortuna Düsseldorf
15.30: SC Freiburg–1. FSV Mainz 05
18.30: Borussia Mönchengladbach–Schalke 04 (Tv: Sport1)
VASÁRNAP
15.30: Eintracht Frankfurt–TSG 1899 Hoffenheim (Tv: Sport1)
18.00: 1. FC Union Berlin–RB Leipzig (Tv: Sport1)

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI
2019 NYARA

AUGSBURG
Érkezett:
Iago (Internacional, 6500000), Carlos Gruezo (Dallas, 4000000), Florian Niederlechner (Freiburg, 2500000), Ruben Vargas (Luzern, 2500000), Noah Sarenren Bazee (Hannover, 1700000), Marvin Friedrich (Union Berlin, 1000000), Mads Pedersen (Nordsjaelland, 800000),Marek Suchy (FC Basel, i.), Reece Oxford (West Ham, 2 000 000), Tomás Koubek (Rennes, 7 500 000)
Kölcsönből vissza: Uszami Takasi (Düsseldorf), Caiuby (Grasshoppers), Martin Hinteregger (Eintracht Frankfurt)
Távozott: Jonathan Schmid (Freiburg, 4000000), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim, i.), Ku Dzsa Csol (al-Garafa, i.), Jan-Ingwer Callsen-Bracker (szl.), Ddzsi Dong Von (Mainz, i.), Uszami Takasi (Gamba Oszaka), Marvin Friedrich (Union Berlin, 2 000 000), Martin Hinteregger (Eintracht Frankfurt, 12 000 000)
Kölcsönbe: Kevin Danso (Southampton, 4 000 000)
Kölcsönből vissza: Reece Oxford (West Ham), Gregor Kobel (Hoffenheim)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Kerem Demirbay (Hoffenheim, 32000000), Moussa Diaby (PSG, 15000000), Daley Sinkgraven (Ajax, 5000000), Nadiem Amiri (Hoffenheim, 9 000 000)
Kölcsönből vissza: Tomasz Kucz (DSC)
Távozott: Julian Brandt (Dortmund, 25000000), Sam Schreck (Groningen), Dominik Kohr (Eintracht Frankfurt, 8 500 000)
Kölcsönből vissza: Isaac Kiese Thelin (Anderlecht)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Lucas Hernández (Atlético Madrid, 80000000 euró), Benjamin Pavard (VfB Stuttgart, 35000000), Jann-Fiete Arp (Hamburg, 3000000)
Kölcsönbe: Ivan Perisic (Inter, 5 000 000)
Távozott: Mats Hummels (Borussia Dortmund, 30500000), Marco Friedl (Werder Bremen, kölcsön után végleg), Franck Ribéry (szerződése lejárt), Arjen Robben (visszavonult), Rafinha (Flamengo, ingyen)
Kölcsönből vissza: James Rodríguez (Real Madrid)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Mats Hummels (Bayern München, 30500000), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach, 25500000), Nico Schulz (Hoffenheim, 25500000), Julian Brandt (Leverkusen, 25000000), Paco Alcácer (Barcelona, kv., 21000000), Mateu Morey ( Barcelona U19, i.)
Kölcsönből vissza: Jeremy Toljan (Celtic), André Schürrle (Fulham), Kagava Sindzsi (Besiktas), Felix Passlack (Norwich City)
Távozott: Alexander Isak (Real Sociedad, kv., 6500000), Abdou Diallo (PSG, 32 000 000), Sebastian Rode (Eintracht Frankfurt, kv., 4 000 000), Kagava Sindzsi (Real Zaragoza, 3 000 000), Maximilian Philipp (Dinamo Moszkva, 20 000 000)
Kölcsönbe: Felix Passlack (Fortuna Sittard), Jeremy Toljan (Sassuolo, 2 500 000), André Schürrle (Szpartak Moszkva, 1 000 000), Ömer Toprak (Werder Bremen, 2 500 000), Sergio Gómez (Huesca)
Kölcsönből vissza: Christian Pulisic (Chelsea)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Stefan Lainer (RB Salzburg, 12000000), Breel Embolo (Schalke, 10000000), Marcus Thuram (Guingamp, 9 000 000), Ramy Bensebaini (Stade Rennes, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Bénes László (Holstein Kiel)
Távozott: Thorgan Hazard (Dortmund, 25 500 000), Josip Drmic (Norwich City, i.)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Djibril Sow (Young Boys, 9000000), Filip Kosztics (Hamburg, kv., 6000000), Luka Jovics (Benfica, kv., 5000000), Dejan Joveljics (Crvena zvezda, 4000000), Dominik Kohr (Bayer Leverkusen, 8 500 000), Erik Durm (Huddersfield, i.), Martin Hinteregger (Augsburg, 12 000 000), Sebastian Rode (Dortmund, kv., 4 000 000), Kevin Trapp (PSG, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Marijan Cavar (Osijek), Nicolai Müller (Hannover), Danny Blum (Las Palmas), Max Besuschkow (Saint Gilloise), Kamada Daicsi (St. Truiden), Felix Wiedwald (Duisbur)
Távozott: Luka Jovics (Real Madrid, 60000000), Andersson Ordónez (LDU Quito, 450000), Danny Blum (Bochum, 250000), Branimir Hrgota (Greuther Fürth, i.), Nelson Mandela (szl.), Max Besuschkow (Jahn Regensburg), Sébastien Haller (West Ham, 40 000 000)
Kölcsönbe: Jetro Willems (Newcastle United, 1 000 000), Tuta (Kortrijk)
Kölcsönből vissza: Kevin Trapp (PSG), Martin Hinteregger (Augsburg)

FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett: Thomas Pledl (Ingolstadt, i.), Nana Ampomah (Waasland-Beveren, 4 000 000), Markus Suttner (Brighton, kv.), Kelvin Ofori (Right to Dream, i.)
Kölcsönbe: Bernard Tekpetey (Fortuna Düsseldorf),Erik Thommy (VfB Stuttgart),Zack Steffen (Manchester City), Lewis Baker (Chelsea), Kasim Adams (Hoffenheim)
Kölcsönből vissza: Emmanuel Iyoha (Erzgebirge Aue), Havard Nielsen (Duisburg)
Távozott: Marvin Ducksch (Hannover, 1750000), Benito Raman (Schalke), Havard Nielsen (Greuther Fürth)
Kölcsönbe: Emmanuel Iyoha (Holstein Kiel), Jaroslav Drobny (szl.)
Kölcsönből vissza: Marcin Kaminski (VfB Stuttgart), Uszami Takasi (Augsburg), Dodi Lukebakio (Watford)

FREIBURG
Érkezett:
Jong Vu Jong (Bayern München II, 4500000), Jonathan Schmid (Augsburg, 4000000), Kvon Csang Hun (Dijon, 3000000), Luca Itter (Wolfsburg, 2500000)
Kölcsönből vissza: Fabian Schleusener (Sandhausen), Patrick Kammerbauer (Holstein Kiel), Vincent Sierro (St. Gallen), Jonas Föhrenbach (Jahn Regensburg), Yoric Ravet (Grasshoppers)
Távozott: Florian Niederlechner (Augsburg, 2500000), Vincent Sierro (Young Boys, 1500000), Jonas Föhrenbach (Heidenheim, 500000),Fabian Schleusener (Nürnberg, 450 000)
Kölcsönbe: Keven Schlotterbeck (Union Berlin), Pascal Stenzel (VfB Stuttgart)
Kölcsönből vissza: Vincenzo Grifo (Hoffenheim)

HOFFENHEIM
Érkezett: Ihlas Bebou (Hannover, 8500000), Sargis Adamyan (Jahn Regensburg, 1500000), Konsztantinosz Sztafilidisz (Augsburg, i.), Robert Skov (Köbenhavn, 10 000 000), Diadie Samassékou (RB Salzburg, 12 000 000)
Kölcsönbe: Sebastian Rudy (Schalke, 850 000)
Kölcsönből vissza: Justin Hoogma (St. Pauli), Kevin Akpoguma (Hannover), Steven Zuber (VfB Stuttgart), Robert Zulj (Union Berlin), Vincenzo Grifo (Freiburg), Havard Nordtveit (Fulham), Philipp Ochs (Aalborg), Gregor Kobel (Augsburg), Felipe Pires (Palmeiras)
Távozott: Kerem Demirbay (Leverkusen, 32000000), Nico Schulz (Dortmund, 25500000), Antonio Colak (HNK Rijeka, kv., 850000), Robin Hack (Nürnberg, 500000), Joelinton (Newcastle United, 44 000 000), Nadiem Amiri (Leverkusen, 9 000 000)
Kölcsönbe: Gregor Kobel (VfB Stuttgart), David Otto (Heidenheim), Felipe Pires (Fortaleza), Justin Hoogma (Utrecht), Kasim Adams (Fortuna Düsseldorf)
Kölcsönből vissza: Reiss Nelson (Arsenal)

HERTHA BSC
Érkezett: Eduard Löwen (Nürnberg, 7000000), Dedryck Boyata (Celtic Glasgow, i.), Daishawn Redan (Chelsea U23, 2 700 000), Dodi Lukebakio (Watford, 20 000 000)
Kölcsönbe: Marko Grujics (Liverpool, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Alexander Esswein (VfB Stuttgart), Sidney Friede (Royal Mouscron)
Távozott: Valentino Lazaro (Inter, 22000000), Fabian Lustenberger (Young Boys, i.), Julius Kade (Union Berlin, i.), Jonathan Klinsmann (St. Gallen, i.)
Kölcsönből vissza: Derrick Luckassen (PSV)

1. FC KÖLN
Érkezett: Birger Verstraete (Gent, 3500000), Kingsley Ehizibue (Zwolle, 2000000), Kingsley Schindler (Holstein Kiel, i.), Elljesz Szkiri (Montpellier, 6 000 000), Sebastiaan Bornauw (Anderlecht, 6 000 000)
Kölcsönből vissza: Tim Handwerker (Groningen)
Távozott: Serhou Guirassy (Amiens, 6000 000), Johannes Geis (Nürnberg, i.), Matthias Lehmann (visszavonult), Tim Handwerker (Nürnberg)
Kölcsönbe: Joao Queirós (Willem II), Jannes Horn (Hannover)

MAINZ
Érkezett: Edimilson Fernandes (West Ham, 7500000), Aarón Martín (Espanyol, 6000000), Ronaël Pierre-Gabriel (Monaco, 5500000), Jonathan Meier (Bayern München II, 1200000), Dzsi Dong Von (Augsburg, i.), Jeremiah St. Juste (Feyenoord, 9 000 000)
Kölcsönbe: Taiwo Awoniyi (Liverpool, 500 000)
Kölcsönből vissza: Aaron Seydel (Holstein Kiel), José Rodríguez (Fortuna Sittard)
Távozott: Anthony Ujah (Union Berlin, 2000000), Giulio Donati (szl.), Gaëtan Bussmann (szl.), Emil Berggreen (Twente, i.), Jannik Huth (Paderborn), René Adler (visszavonult), Marin Sverko (Mainz II), Niko Bungert (visszavonult), Jean-Philippe Gbamin (Everton, 25 000 000), José Rodríguez (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Gerrit Holtmann (Paderborn), Issah Abass (Utrecht)
Kölcsönből vissza: Aarón Martín (Espanyol)

PADERBORN
Érkezett: Johannes Dörfler (Uerdingen, i.), Marcel Hilssner (Hansa Rostock, i.), Cauly (Duisburg, i.), Rifet Kapic (Grasshoppers)
Kölcsönbe: Laurent Jans (Metz)
Távozott: Gerrit Holtmann (Mainz), Philipp Klement (VfB Stuttgart, 2500000), Bernard Tekpetey (Schalke, 2500000), Schindler Olivér (szl.)

RB LEIPZIG
Érkezett: Hannes Wolf (RB Salzburg, 12000000), Luan Candido (Palmeiras U20, 8000000), Christopher Nkunku (PSG, 13 000 000), Ademola Lookman (Everton, 18 000 000), Philipp Tschauner (Hannover, 350 000)
Kölcsönbe: Ethan Ampadu (Chelsea, 650 000)
Távozott: Bruma (PSV, 15000000), Marius Müller (Luzern)
Kölcsönből vissza: Emile Smith Rowe (Arsenal U23)

SCHALKE
Érkezett: Ozan Kabak (VfB Stuttgart, 15000000), Bernard Tekpetey (Paderborn, 2500000), Benito Raman (Fortuna Düsseldorf), Markus Schubert (Dynamo Dresden, i.)
Kölcsönbe: Jonjoe Kenny (Everton)
Kölcsönből vissza: Pablo Insua (Huesca), Fabian Reese (Greuther Fürth)
Távozott: Breel Embolo (Mönchengladbach, 10000000), Benjamin Goller (Werder Bremen, i.), Sascha Riether (visszavonult)
Kölcsönbe: Cedric Teuchert (Hannover), Bernard Tekpetey (Fortuna Düsseldorf), Ralf Fährmann (Norwich City, 3 000 000), Sebastian Rudy (Hoffenheim, 850 000)
Kölcsönből vissza: Jeffrey Bruma (Wolfsburg)

UNION BERLIN
Érkezett: Anthony Ujah (Mainz, 2000000), Marcus Ingvartsen (Genk, 1500000), Robert Andrich (Heidenheim, 1000000), Suleiman Abdullahi (Braunschweig, kv., 500000), Julius Kade (Hertha, i.), Florian Flecker (Hartberg, i.), Sheraldo Becker (Den Haag, i.), Manuel Schmiedebach (Hannover, kv.), Neven Szubotics (St.-Étienne, i.), Marvin Friedrich (Union Berlin, 2 000 000), Christian Gentner (VfB Stuttgart, i.)
Kölcsönbe: Moritz Nicolas (Mönchengladbach), Keven Schlotterbeck (Freiburg), Marius Bülter (Magdeburg, 400 000)
Távozott: Marvin Friedrich (Augsburg, 1000000), Eroll Zejnullahu (CZ Jena, i.), Marcel Hartel (Union Berlin, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Carlos Mané (Sporting CP), Robert Zulj (Hoffenheim)

WERDER BREMEN
Érkezett: Niclas Füllkrug (Hannover, 6500000), Marco Friedl (Bayern München, kv., 3500000), Benjamin Goller (Schalke, i.)
Kölcsönbe: Ömer Toprak (Werder Bremen, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Robert Bauer (Nürnberg), Niklas Schmidt (Wehen Wiesbaden)
Távozott: Aron Jóhannsson (Hammarby, i.), Thanosz Pecosz (szl.), Max Kruse (Fenerbahce, i.)
Kölcsönbe: Niklas Schmidt (Osnabrück), Jan-Niklas Beste (Emmen), Felix Beijmo (Malmö)

WOLFSBURG
Érkezett: Xaver Schlager (RB Salzburg, 15000000), Kevin Mbabu (Young Boys, 9200000), Joao Victor (LASK, 3500000), Paulo Otávio (Ingolstadt, 1100000), John Yeboah (Wolfsburg U19)
Kölcsönbe: Lukas Nmecha (Manchester City U23)
Kölcsönből vissza: Jeffrey Bruma (Schalke)
Távozott: Landry Dimata (Anderlecht, kv., 5000000), Victor Osimhen (Charleroi, 3500000), Luca Itter (Freiburg, 2500000), Paul Seguin (Greuther Fürth, 300000), Paul Verhaegh (Twente, i.), Sebastian Jung (Hannover, i.), Riechedly Bazoer (Vitesse)
Kölcsönbe: Marvin Stefaniak (Greuther Fürth)

LEZÁRVA SZOMBATON REGGEL.
Kv.: kölcsön után végleg

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik