Indul a BuLi – szombaton feltámad a német futball!

HUBER TAMÁSHUBER TAMÁS
Vágólapra másolva!
2020.05.15. 18:27
null
Szigorú szabályok mellett indul el újra a Bundesliga küzdelemsorozata (Fotó: AFP)
Szombaton két hónap után folytatódik Németországban az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, és ismét útjára indul a labda a másodosztályban is. A topligák közül a Bundesliga az első, amely újraindul a koronavírus-járvány lecsengésének előszelében. Esélyek, döntések, szabályok – összefoglaltuk az elmúlt két hónap legfontosabb eseményeit.

 

Március 11-én a Borussia Mönchengladbach–Köln (2–1) mérkőzés volt a legutóbbi, amelyet megrendeztek a Bundesligában, de már ezt is zárt kapuk mögött. Az idény előtti eredeti tervek szerint a bajnokság küzdelmeinek éppen ezen a hétvégén kellene véget érniük.

Az újraindulást megelőzően a Német Labdarúgóliga (DFL) egy 35 oldalas rendkívüli szabálykövet küldött a kluboknak, ebben a rendhagyó előírások olvashatók, mint például, hogy a házigazda klubnak kell biztosítania, hogy legfeljebb 300 ember tartózkodjon a stadionban egy találkozó lebonyolítása során.

A Kicker aktuális száma kétoldalas infografikában mutatja be, hogy a három zónában (játéktér és annak közvetlen környéke, tribün, stadionon kívül) hogyan oszlik el a 300 ember, mikor, hányan léphetnek be a létesítmény területére.

LÉPNI KELLETT?

A szurkolókban is elsők között fogalmazódott meg a kérdés, vajon melyik az a pont, amikor ismét biztonságosan meg lehet rendezni egy mérkőzést, mikor túl korai, mikor már késő. Legpontosabb újrakezdési időpont valószínűleg nem létezik, alapos előkészületi tervezést követően Németországban most látták elérkezettnek az időt.

A komolyan vehető opciók között nem szerepelt a bajnokság lefújása, már csak azért sem, mert sok klubot sodorhatott volna a csőd szélére egy ilyen döntés. Sőt, az, hogy a következő hetekben a Bundesliga lesz az egyetlen világszerte nézhető futballbajnokság, óriási a reklámértéke.

„Ez nemcsak a futballunk, a Bundesliga reklámja lesz, hanem az egész országé, és különösen a német politikáé, amely remek hozzáállásával ezt lehetővé tette. Amikor fiatal voltam, a »Made in Germany« egy márkajelzés volt. Az utóbbi években ez eltűnt, de a bajnokság újraindulása azt is mutatja, hogy a »Made in Germany« ismét egy jóváhagyó pecsét” – fogalmazott néhány nappal ezelőtt Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern Münchent működtető gazdasági társaság vezérigazgatója.

A zárt kapus mérkőzésekkel egyébként a Bundesligában szereplő csapatok összesen 70 millió eurót buknak – számolta ki a Kicker az előző idény jegybevételei alapján.

HOGYAN TOVÁBB?

Az egyik legtöbbször elhangzott kérdés, hogy mi történik akkor, ha további megbetegedéseket regisztrálnak egy csapatnál, és adott esetben az összes játékos házi karanténba vonul 14 napig. Nos, Christian Seifert, a DFL ügyvezető igazgatója korábban elmondta, minden lehetséges forgatókönyvre van tervük, de van, amit akkor ismertetnek, amikor annak életbe kell lépnie. Ami biztos, hogy a klubok csütörtöki videokonferenciáján arról is döntöttek, ha szükséges, a csapatok készek júliusban is játszani, hogy befejezzék az idényt.

MOST AZ ÚJ SZABÁLYOK A LEGFONTOSABBAK

„A csapatokban jelentős változás nem történt, nem arról van szó, mint egy nyári időszak után, amikor átigazolások történtek, és rengeteg edzőmeccset játszottak a csapatok, aminek utána kéne nézni. A legfontosabb most, hogy pontosan milyen dolgok változnak a szabályok tekintetében. Például a cserékről már mindenki hallott, de a legfurcsább dolog, hogy vajon tényleg sárga lapot fognak kapni a játékosok a köpdösések miatt?! Ezek azok a dolgok, amikre jobban rá kell feküdni most, ebben a helyzetben, hogy miben lesznek mások ezek a mérkőzések.

Az biztos, hogy ambivalens ez az egész, mert olyan szempontbon természetesen nagyon várja a folytatást az ember, hogy szeretné azt hinni, hogy vége van ennek az egésznek, ami nyilvánvalóan nem igaz. Talán könnyebbek lesznek már a következő hetek, bízunk benne, hogy kilábalunk ebből a helyzetből. Nagyon vártam már én is, hogy élő meccset lehessen közvetíteni, de ott bujkál az ember agyában, hogy nem korai még esetleg, nem lesz ebből baj, vagy lehet-e valóban felhőtlenül örülni. Addig, amíg nem kezdődtek el a meccsek, nem merem elhinni, hogy ez valóban megtörténik”– fogalmazott megkeresésünkre Haraszti Ádám, a Sport Tv kommentátora, aki a járvány előtti utolsó mérkőzést (Mönchengladbach–Köln 2–1) közvetítette, most pedig a másodosztályú Bochum–Heidenheim (szombat, 13.00, Sport1) nyitó mérkőzést kommentálja.

Elfogadták azt a javaslatot is, miszerint ötöt cserélhet egy csapat egy mérkőzésen, azt viszont fontos hozzátenni, hogy az öt változtatást legfeljebb három játékmegszakítással kell megvalósítani.

Carsten Cramer, a Borussia Dortmund igazgatója szerint egy pozitív vírusteszt sem jelentene hatalmas problémát a jövőben.

„Az egyesületek pénzügyi túlélése miatt szükséges folytatni és befejezni az idényt, és egy pozitív teszt még nem jelentene nagy gondot, amíg tudjuk, hogyan kell reagálnunk egy ilyen esetben” – nyilatkozta a klubvezető a BBC Sportnak.

A szabálykönyv szerint a játékosok nem ünnepelhetik csoportosan a gólt, illetve a köpést is kerülniük kell. Hogy a gyakorlatban ezeket a regulákat mennyire sikerül betartaniuk, hamarosan kiderül.

Arról a jövő héten dönthetnek, mi történik, lesz-e bajnok, kieső, feljutó, ha valamiért mégsem sikerül befejezni az idényt. A Kicker információja szerint volt olyan klub, amelyik az idény folytatása ellen szavazott a szerdai közgyűlésen.

Neven Szubotics, az Union Berlin védője korábban úgy nyilatkozott, a játékosokat mint főszereplőket be sem vonták a hangsúlyos döntésekbe, de Németországban különösebb ellenállás nem tapasztalható a liga irányába a labdarúgóktól.

MI TÖRTÉNT AZ UTÓBBI KÉT HÓNAPBAN?

A koronavírus-járvány kirobbanása utáni néhány hétben otthonukban, egyénileg készültek a játékosok, majd április elején, öt-hat fős csoportokban kezdték meg a labdás edzéseket, később pedig már együtt készülhettek a csapatok.

A Borussia Mönchengladbach stadionjában kartonszurkolók várják a játékosokat (Fotó: AFP)
A Borussia Mönchengladbach stadionjában kartonszurkolók várják a játékosokat (Fotó: AFP)

 

Az együttesek labdarúgói lemondtak fizetésük bizonyos százalékáról, hogy ezzel is segítsék a klubot, illetve annak további alkalmazottait. A négy, Bajnokok Ligájában érdekelt egylet (Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Bayer Leverkusen) húszmillió eurós alapot hozott létre a Bundesliga első és másodosztályú csapatai számára.

A ZÖLD LÁMPÁTÓL HEIKO HERRLICH MAGÁNAKCIÓJÁIG

Mészáros Ábelt, a Sport Tv szakértőjét arra kértük, válasszon ki öt figyelemre méltó eseményt az utóbbi egy hónapból.

– Ahhoz, hogy újrainduljon a Bundesliga, a legfontosabb döntést a politikusoknak kellett meghozniuk, utána pedig a Német Labdarúgóligának kellett zöld jelzést adnia a kluboknak.

Szurkolók kartonból a Borussia Mönchengladbachál. A klub az elsők között lépett és vonta be a csapat drukkereit a szimpatikus kezdeményezésbe.

Salomon Kalou videója sokaknál kiverte a biztosítékot. Az eset után a Hertha felfüggesztette a játékost, aki bocsánatot kért a tettéért.

Karantén a Dynamo Dresdennél. Múlt hét végén két játékos produkált pozitív vírustesztet a drezdaiaknál, a csapat 14 napig karanténba került, változik a programja is. Christian Seifert, a liga első embere továbbra is bizakodóan nyilatkozott a folytatásról.

– Az Augsburg újdonsült edzője, Heiko Herrlich a minap elhagyta a hotelt egy tubus fogkrémért, ezzel megszegte a karanténszabályt. A szombati, Wolfsburg elleni meccsen ezért nem ül majd a csapat kispadján.

Az ügyvezetők, sportigazgatók sem unatkoztak: tárgyaltak a futballistákkal. A címvédő bajoroknál például szerződést hosszabbított Alphonso Davies és Thomas Müller is, míg Hansi Flick vezetőedzővel is megállapodtak a folytatásról.

A sajtóban a Borussia Mönchengladbach kezdeményezését kapták fel leginkább. A „csikóknál” egy jótékonysági akció keretein belül kartonszurkolókat helyeznek el a stadionban, így nagyjából 12 ezer „drukker” ott lesz a Leverkusen elleni jövő hetibajnokin a Borussia-Parkban.

KINEK JÖTT JÓL, ÉS KINEK NEM A KÉNYSZERSZÜNET?

Legjobban talán a sérülésükből felépülő játékosoknak jött jól a két hónapos leállás, így például a magyar válogatott Willi Orbánnak, aki már kiéhezve várja a folytatást.

A klubok közül a Werder Bremennek mindenképpen jól jött némi szusszanás, a gárda ugyanis pocsékul teljesít ebben az idényben, nem véletlen, hogy pszichológus és mentáltréner segíti a játékosokat. A kieső helyen álló csapat november 23. óta nem szerzett gólt hazai pályán...

És ha már Werder, az örökifjú Claudio Pizarro megsérült, egyelőre úgy tűnik, hetekig nem lesz bevethető, ami már csak azért is elszomorítja a szurkolókat, mert a rutinos perui korábban azt mondta, ez az utolsó idénye.

Ami az élmezőnyt illeti, a Bayern München és a Borussia Dortmund is jó formában volt a bajnokság felfüggesztésekor, utóbbinál most nem túl boldogok, hiszen Axel Witsel és Emre Can is megsérült a héten. Az RB Leipzig viszont csupán két pontot gyűjtött az utóbbi két fordulóban, így Gulácsi Péteréknek nem jött rosszul a szünet, hogy újrarendezzék a soraikat.

Dr. Georg Froese sportpszichológus szerint a hazai pálya előnye lecsökken a zárt kapus mérkőzések miatt, sőt, vannak csapatok, amelyek profitálhatnak is belőle, mert nem nehezedik majd rájuk szurkolói nyomás a nézőtérről.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a 2019–2020-as Bundesliga-idényt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Az edzők jobban tudnak majd kommunikálni a játékosokkal. Sok különbség tapasztalható e tekintetben is, nem mindenkinek van meg ez a képessége, pláne, hogy a média bármilyen megjegyzésére reagálhat. Úgy gondolom, Julian Nagelsmann miatt az RB Leipzig profitálhat a zárt kapus meccsekből” – fogalmazott a sportpszichológus a Kickernek. A 32 éves vezetőedző korábban úgy fogalmazott, olyan lesz az a következő másfél hónap, mint egy Európa-bajnokság, amelyet meg szeretnének nyerni.

Az Augsburg és a Hertha új edzővel vág neki a folytatásnak, előbbi csapatot Heiko Herrlich, utóbbit Bruno Labbadia vette át időközben. Az is nagy kérdés, milyen formát mutatnak a játékosok, hiszen edzőmérkőzést sem játszottak az utóbbi két hónapban.

A csapatoknak bizonyára furcsa lesz az elkövetkezendő jó néhány hét, kérdés az is, hogy ki tud jobban alkalmazkodni a szinte teljesen üres lelátókhoz.

A szabályok adva vannak, a klubok vélhetően a lehető legfegyelmezettebben készülnek a folytatásra, de ahogy szokták volt mondani: az ördög nem alszik. Egyesek szerint korántsem biztos, hogy be tudják fejezni az idényt, mások pont a szigorú szabályokra hivatkozva optimisták. Mi pedig csak bízunk benne, hogy a tudósok által előrejelzett második hulláma a járványnak elmarad vagy jóval enyhébb lesz, így elkerüli a sportvilágot.

Így állunk tehát jelenleg, a Bundesliga most amolyan kísérleti nyúl is, a többi bajnokság szereplői pedig árgus szemekkel kísérik figyelemmel a német bajnokságot.

A 26. fordulóban egyből Ruhr-vidéki derbit is rendeznek, mi pedig összegyűjtöttük a hátralevő kulcsmérkőzéseket, amelyek a bajnoki címről is dönthetnek – szombaton a Nemzeti Sport Online-on!

NÉMET BUNDESLIGA
26. FORDULÓ

Május 16., szombat
15.30: Borussia Dortmund–Schalke (Tv: Sport1)
15.30: RB Leipzig–Freiburg (Tv: Sport2)
15.30: 1899 Hoffenheim–Hertha BSC
15.30: Fortuna Düsseldorf–Paderborn
15.30:Augsburg–Wolfsburg
18.30:
Eintracht Frankfurt–Borussia Mönchengladbach (Tv: Sport1)

Május 17., vasárnap
15.30:
1. FC Köln–Mainz (Tv: Sport1)
18.00:
Union Berlin–Bayern München (Tv: Sport1)

Május 18., hétfő
20.30:
Werder Bremen–Bayer Leverkusen (Tv: Sport1)

AZ ÉLCSOPORT TAGJAINAK HÁTRALEVŐ MÉRKŐZÉSEI
BAYERN DORTMUND LEIPZIG GLADBACH LEVERKUSEN
55 pont
51 pont
50 pont49 pont47 pont
26. Union Berlin (i) Schalke (o) Freiburg (o) Frankfurt (i) Werder Bremen (i)
27. Frankfurt (o) Wolfsburg (i) Mainz (i) Leverkusen (o) Gladbach (i)
28. Dortmund (i) Bayern (o) Hertha (o) Werder Bremen (i) Wolfsburg (o)
29. Düsseldorf (o) Paderborn (i) Köln (i) Union Berlin (o) Freiburg (i)
30. Leverkusen (i) Hertha (o) Paderborn (o) Freiburg (i) Bayern (o)
31. Gladbach (o) Düsseldorf (i) Hoffenheim (i) Bayern (i) Schalke (i)
32. Werder Bremen (i) Mainz (o) Düsseldorf (o) Wolfsburg (o) Köln (o)
33. Freiburg (o) Leipzig (i) Dortmund (o) Paderborn (i) Hertha (i)
34. Wolfsburg (i) Hoffenheim (o) Augsburg (i) Hertha (o) Mainz (o)
Félkövérrel kiemelve a jelenlegi első hatba tartozó csapatok elleni rangadók.
AZ ÁLLÁS
1. Bayern München 25 17 4 4 73–26 +47 55
2. Borussia Dortmund 25 15 6 4 68–33 +35 51
3. RB Leipzig 25 14 8 3 62–26 +36 50
4. Mönchengladbach 25 15 4 6 49–30 +19 49
5. Bayer Leverkusen 25 14 5 6 45–30 +15 47
6. Schalke 25 9 10 6 33–36 –3 37
7. Wolfsburg 25 9 9 7 34–30 +4 36
8. Freiburg 25 10 6 9 34–35 –1 36
9. Hoffenheim 25 10 5 10 35–43 –8 35
10. 1. FC Köln 25 10 2 13 39–45 –6 32
11. Union Berlin 25 9 3 13 32–41 –9 30
12. Eintracht Frankfurt 24 8 4 12 38–41 –3 28
13. Hertha 25 7 7 11 32–48 –16 28
14. Augsburg 25 7 6 12 36–52 –16 27
15. Mainz 25 8 2 15 34–53 –19 26
16. Fortuna Düsseldorf 25 5 7 13 27–50 –23 22
17. Werder Bremen 24 4 6 14 27–55 –28 18
18. Paderborn 25 4 4 17 30–54 –24 16

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik