Hertha: megjöttek a százmilliók és a sztárok...

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.01.22. 11:19
null
Nagy pénz, nagy gond... (Fotó: AFP)
Jelentjük, a labdarúgó-topligákban a téli átigazolási idény minden egészségügyi és gazdasági tragédiák árnyékában is zakatol, ha a szokásosnál sokkal rövidebb formában is, de természetesen idén is jelentkezünk megszokott összefoglalóinkkal. Az angolok és az olaszok után a szokásoknak megfelelően a németek következnek.

 

Magyar szemmel különösen furcsa, hogy Berlin, Németország fővárosa, a kontinens egyik legnagyobb városa milyen marginális szerepet tölt be hazája labdarúgásában. Varga Zoltán, majd Dárdai Pálék miatt sokat beszéltek, beszélnek a magyarok a klubról, amely Dárdai Pállal és Király Gáborral a fedélzeten élte fénykorát a Bundesliga-érában, majd már Dárdaival a kispadon ismét eljutott az európai kupaszíntérre, és nem is olyan régen ismét esélyesnek tartották a dobogóra.

Meglehetősen sok néző kíváncsi (ha ez éppen lehetséges…) a Herthára, az átlagnézőszám a legutóbbi „rendes” idényben ötvenezer volt, a Bundesliga-tagság eleve stabil anyagi alapot teremt egy ésszel gazdálkodó csapat számára; Dárdai Pál pedig megmutatta, hogy eurócentekért is lehet ügyesen igazolgatni – megfelelő szakértelemmel.

Itt nem is annyira a fillér, hanem a szakértelem a kulcsszó, mert az új nagybefektető, a Jockey Ewing-mosolyú Lars Windhorst (fenti képünkön) hiába adott 224, majd tavaly nyáron 150 millió eurót a klubnak a többi bevétel mellé, és hiába érkezett Lucas Tousart, Krzysztof Piatek, Dodi Lukebakio, Matheus Cunha, Santiago Ascacíbar, Eduard Löwen után Jhon Córdoba, Alexander Schwolow, Omar Alderete és kölcsönbe Mattéo Guendouzi is, a csapat a 11. helyről csak a 10. pozícióba ugrott előre egy idény alatt, most pedig a 14. helyen hegyel, öt ponttal a kieséssel fenyegető 16. helyezett csapat előtt, és tizenegy egységgel lemaradva a még Európa-ligát jelentő hatodik helytől.

A liga hatodik legértékesebb keretével…

„Berlin az egész világon közismert, de nem éppen a focicsapatáról, ám mi azért dolgozunk, hogy világszerte elismerjék a Herthát. Nagyon nagy áldás a befektetőnk, sokat segít nekünk, kicsit olyan ez, mint egy tündérmese. Teljesen más helyzetben vagyunk már, mint a klubok többsége, és ez hozott néhány problémát magával: akitől le szeretnénk igazolni egy játékost, kétszer annyit kér tőlünk, mint másoktól. Nem vagyunk könnyű helyzetben” – filozofált Arne Friedrich sportigazgató.

A cél természetesen egy olyan brand kiépítése, mint a Bayern Münchené, ezért is nyit a Hertha Amerika felé üzleti terveiben. De nem ártana ehhez egy jó csapat sem, és ezen dolgozik továbbra is a Jürgen Klinsmannt váltó Bruno Labbadia, illetve a tehetségek kiszemeléséért is felelős Dárdai Pál, valamint Labbadia két jobbkeze, a szintén remek egykori támadó, Olaf Janssen és Andreas Thom. A vezetőség tagja még Jens Lehmann és Michael Preetz is.

Említettük már, a Juventus a játékos és annak válogatottbeli karrierje miatt kölcsönadná a berlinieknek a támadómindenes Federico Bernardeschit, de az olasz nem akarja elhagyni Torinót, legalábbis egyelőre. Elhagyta ellenben a Bundesligát az ötszörös válogatott szűrő, Julian Weigl, aki nagy meglepetésre nem a PSG, hanem a Benfica légiósa lett, de máris visszavágyik Németországba.

Sokak szerint igaz ez avilágbajnokJulian Draxlerre is, aki eljutott ugyan Párizsig, de ott sohasem lett húzóember, noha három év alatt 151 mérkőzésen 55 kanadai pontot jegyzett. Az Arsenalban nem a legszebb napjait éli mostanság a szintén német és szintén 2014-es világbajnokShkodran Mustafi, akinek a szerződése ráadásul nemsokára lejár, pályára csak elvétve lép az „ágyúsok” között, így a nemzeti csapattól is messzire került (2017 óta nem válogatott). Ott egyszer már felléphetett a wolfsburgi Yannick Gerhardt, aki a középpálya közepén és bal szélén is bevethető, és ő is szabadon tárgyalhat már a kérőkkel.

Hideg zuhany, kezdik megszokni (Fotó: AFP)
Hideg zuhany, kezdik megszokni (Fotó: AFP)


A cseh Jakub Jankto talán még jobb is nála, de őt 2023 nyaráig köti szerződés az Udineséhez, sokkal olcsóbb alternatíva a lengyel U20-as válogatott Lukasz Poreb a Zaglebie Lubinból.

Felvetődött még a csatársorba erősítésként a bruges-i Emmanuel Dennis, de a nigériai mostanában nincs jó formában, és igaz ez az evertonos Cenk Tosunra is, ellenben az Atalanta Alejandro „Papu” Gómeze potom ötmillió euróért elvihető, és másfél évig még biztosan képes hozni azt a magas szintű futballt, amit „vénségére” megszoktunk tőle.

Luka Jovicsról és Timothy Fosu-Mensahról lemaradtak a berliniek, akárcsak a nyáron Javi Martínezről, mert évi tízmillió eurós fizetés nagyon sok még a Herthának.

Sami Khedira (ő is világbajnok volt 2014-ben)beérné havi félmillió euróval, bruttóban, ingyen szabadulna tőle a Juventus, és nagy kérdés, mi lesz a Berlinben kivirágzó Guendouzival, a Sky Deutschland értesülései szerint az Arsenal 30 millió euróért eladná őt.

Ha már Arsenal: a londoniak 600 ezer euróért megvették a fiatal védőtehetséget, Omar Rekiket, akit vitt volna a Sevilla is, amely a nyáron megvette a tunéziai felnőttválogatottat választó Omar testvérét, a holland válogatott Karim Rekiket.

Két berlini sztárnak akad kérője, de szerintünk egyikük sem távozik a télen, de még talán a nyáron sem: Matheus Cunha iránt a Juventus és az Atlético Madrid érdeklődik, a 25 esztendős, tavaly ilyenkor 24 millió euróért megvett Krzysztof Piatek körül a West Ham United, a Fiorentina, a Juventus és egyik volt klubja, a Genoa legyeskedik. Más-más okokból jött elő távozásuk lehetősége: a Lipcsétől megszerzett brazil Cunha egy év alatt 26 mérkőzésen 20, lengyel kollégája 32 fellépésén 12 kanadai pontot szerzett.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2021 TELE

ARMINIA BIELEFELD
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Brian Behrendt (Eintracht Braunschweig, 100 000 euró)

AUGSBURG
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

BAYERN MÜNCHEN
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

BORUSSIA DORTMUND
ÉRKEZETT:
Steffen Tigges (Borussia Dortmund II)
TÁVOZOTT:

EINTRACHT FRANKFURT
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Luka Jovics (Real Madrid, 1 000 000 euró)
TÁVOZOTT: Bas Dost (FC Bruges, 4 000 000 euró), David Abraham (Huracán, i.), Marijan Cavar (Greuther Fürth, i.)
Kölcsönbe:Dominik Kohr (Mainz)

FREIBURG
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Luca Itter (Greuther Fürth)

HERTHA BSC
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

HOFFENHEIM
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Joao Klauss (Standard Liege, 550 000 euró), David Otto (Jahn Regensburg)

1. FC KÖLN
ÉRKEZETT:
Marvin Obuz (1. FC Köln U19), Szava-Arangel Csesztics (1. FC Köln II)
TÁVOZOTT: Christian Clemens (Darmstadt, ingyen), Frederik Sörensen (Pescara, ingyen)

RB LEIPZIG
ÉRKEZETT:
Szoboszlai Dominik (RB Salzburg, 20 000 000), Joscha Wosz (RB Leipzig U19)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Eric Martel (Austria Wien)

BAYER LEVERKUSEN
ÉRKEZETT:
Timothy Fosu-Mensah (Manchester United, 1 700 000)
TÁVOZOTT:

MAINZ 05
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Dominik Kohr (Frankfurt)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Issah Abass (Twente), Aarón Martín (Celta Vigo), Dimitri Lavalée (St.-Truiden), Jean-Philippe Mateta (Crystal Palace, 3 500 000)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
ÉRKEZETT:
Joe Scally (New York City, 1 800 000), Kouadio Koné (Toulouse, 9 000 000)
TÁVOZOTT:

SCHALKE 04
ÉRKEZETT:
Matthew Hoppe (Schalke II), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax, ingyen)
Kölcsönbe: Sead Kolasinac (Arsenal)
TÁVOZOTT: Vedad Ibisevic (szerződését felbontották), Nick Taitague (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Rabbi Matondo (Stoke City), Ahmed Kutucu (Heracles Almelo)

VFB STUTTGART
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

WOLFSBURG
ÉRKEZETT:
Tim Siersleben (Wolfsburg II)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Omar Marmus (St. Pauli, 100 000), Felix Klaus (Fortuna Düsseldorf)

UNION BERLIN
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe:
Leon Dajaku (Bayern München II)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Lennart Moser (Klagenfurt)

WERDER BREMEN
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Sztefanosz Kapino (Sandhausen)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik