Hertha: „Hogy én forrófejű kutya? Inkább vad csődör!” – Dárdai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.24. 12:02
null
Kovac és Dárdai csapattársként – háttérben Kevin-Prince Boateng (Fotó: bz-berlin.de)
Dárdai Pál, a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga) szereplő Hertha BSC vezetőedzője korábbi csapattársa, az Eintracht Frankfurtot irányító Niko Kovac csapata ellen küldi pályára szombaton 15.30 órától az övéit. A bz-berlin.de mindkettőjükkel interjút készített.

– Három évet játszott együtt Dárdai Pállal, milyen játékos volt?
– Elképesztően ambiciózus ember, aki kiválóan futballozott a hatos pozíciójában – jellemezte korábbi csapattársát Kovac. – Nagyszerűen olvasta a játékot, igazi példakép volt.

– Mit gondol az edzői tevékenységéről?
– Nagyra tartom a munkásságát! Rövid idő alatt is hihetetlenül sikeres tudott lenni. Ez már a magyar válogatottnál is igaz volt, aztán a Herthánál is megmutatta, hogy képes rá. Mindenhol sikerek kísérik a tevékenységét.

– Milyen volt a kapcsolatuk?
– Mindig is remek volt, mert mindketten éltünk-haltunk a futballért, csapatjátékosok voltunk, és most is azok vagyunk. Mindig fontosabb volt nekünk a klub sikere, mint a sajátunk, és edzőként is ugyanezt valljuk.

– Mindketten előnyt kovácsoltak abból, hogy már dolgoztak a válogatottnál?
– Nem, a két munka teljesen más. Amikor egy nemzeti csapatnál dolgozol, tíz napig vagy együtt a játékosokkal, utána nem látod őket legalább egy hónapig. Egy klubnál naponta találkoztok, érzed a futballistáid rezgéseit, sokkal több hatás ér.

Kovac  Dárdaihoz hasonló edzőnek tartja magát (Fotó: AFP)
Kovac Dárdaihoz hasonló edzőnek tartja magát (Fotó: AFP)

– A Frankfurt a negyedik, a Hertha az ötödik. Rangadó jön?
– Még nagyon az elején járunk, nézzék meg a tabellát néhány hét múlva, teljesen más képet mutat majd! Mindkét csapat remekül kezdett, de ennyi az egész. Szeretnénk minél előbb bebiztosítani a bennmaradásunkat, aztán majd beszélgethetünk a többiről. Azt hiszem, Berlinben ugyanez a helyzet…

– Mi az, ami leginkább tetszik önnek a Hertha játékában?
– Az a csapatmunka, amit a pályán mutat. Mindenki tudja, mi a feladata, éppen ezért azt kérem a játékosaimtól, hogy százszázalékosan koncentráljanak az egész mérkőzés során.

– Kovac Dárdai ellen – forrófejűek találkozója!
– Mindketten nagyon érzelmesek vagyunk a magunk módján. A játékosoknak van idejük a meccs közben arra, hogy megnyugodjanak, az edzőknek ez nehezebb. Valóban olyanok vagyunk, mint a „forrófejű kutyák”, de azt hiszem, kontrollálni tudjuk magunkat.

– Különleges mérkőzés lesz ez a számára?
– Igen. Berlin az otthonom, hazatérek. Nagyon várom már a meccset!

 

Dárdai érzelmes edző – vad csődörnek tartja magát (Fotó: AFP)
Dárdai érzelmes edző – vad csődörnek tartja magát (Fotó: AFP)

– Ha megnézzük Kovac és az ön önéletrajzát, mintha testvérek lennének!
– Valóban van hasonlóság, hiszen mind a ketten irányítottuk már hazánk válogatottját, aztán edzők lettünk a Bundesligában – vette át a szót Dárdai.

– Kovac azt mondta, mind a ketten „forrófejű kutyák”, érzelmes emberek.
– Én inkább vad csődörnek nevezném magam… Ugyanakkor Nikónak igaza van, nagyon érzelmesek vagyunk, ami sokszor ki is jön belőlünk. Ám nem félek attól, hogy mindezt kontroll alatt tudjuk-e tartani. Legalábbis én…

– Milyen volt Kovac csapattársként?
– Kivételes! Igazi zászlóvivő típus.

– És edzőnek milyen?
– Ezt majd a meccs után tudom megmondani, még sosem csaptunk össze egymással. Hogy őszinte legyek, azért van mitől tartanom, Huszti Szabolcs az egekig dicsérte nekem edzőjét, én pedig adok a szavára.

– Mik a Frankfurt erősségei?
– Játékosai kilencven percen keresztül képesek koncentrálni, nagyon elszántan küzdenek. A csapat tükrözi Niko mentalitását.

– Ki nyeri meg a nagy meccset?
– Természetesen szeretnénk megszerezni a három pontot, de azt hiszem, ha döntetlen lesz a vége, akkor sem lesz csalódott egyik fél sem. Amelyik csapat nyer, az megragadhat a tabella felső részében.

– Más lesz ez a találkozó amiatt, hogy a másik kispadon ismerős ül?
– Nem hinném. Mindig örülök, amikor ismerős arcot látok a másik oldalon. A különbség talán csak annyi lesz, hogy azt nem tudom elképzelni, hogy kikelek magamból vele szemben.

– Tapasztaltabb edzők a többieknél amiatt, hogy már mind a ketten irányítottak válogatottat is?
– Nem hiszem, hogy ennek különösebb jelentősége lenne. A két munka teljesen különbözik egymástól. Mérkőzésről mérkőzésre tanulok valami újat. Ilyen szempontból a magyar válogatott mellett eltöltött időm nagyon tanulságos volt.

A meccset Magyarországon nem közvetíti élőben televízió, nálunk azonban figyelemmel kísérheti a találkozó alakulását élő, szöveges tudósításunk segítségével!

NÉMET BUNDESLIGA
4. FORDULÓ

15.30: Mönchengladbach–Ingolstadt
15.30: Mainz–Bayer Leverkusen
15.30: Hamburg–Bayern München (Tv:Eurosport2)
15.30: Augsburg–Darmstadt
15.30: Eintracht Frankfurt–Hertha BSC – élőben az NSO-n!
18.30: Werder Bremen–Wolfsburg (Tv:Eurosport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik